جستجو در تک بوک با گوگل!

تابعيت پايگاه تك بوك از قوانين جمهوري اسلامي ايران

راهنمای خرید اینترنتی دف پوستی و حبیبی

579

بازدید

راهنمای خرید اینترنتی دف پوستی و حبیبی

راهنمای خرید اینترنتی دف پوستی و حبیبی

در این مقاله سعی می کنیم به صورتی کامل و در عین حال خلاصه، یک راهنمای خرید از مهم ترین نکات مربوط به خرید اینترنتی انواع دف را به شما دف نوازان عزیز ارائه کنیم.

۱- کلیات

همانگونه که در اکثر راهنماهای خرید سازهای مختلف موسیقی هم به شما می گویند، دف خوب هیچ ارتباطی به مارک آن و سازنده ندارد.

یک روش برای خرید دف خوب این است که فاکتورهای آن را مسلط بوده، یا اینکه به فروشنده اعتماد داشته باشید.

یک نکته مهم این است که خرید دف را به استاد خود نسپارید و یا به فروشگاهی که استادتان می گوید بروید و بگویید از طرف فلانی آمده ام نروید (واقعا این کار را نکنید!) .

مگر اینکه ۱۰۰ درصد به استاد خود اطمینان داشته باشید یا اینکه استاد شما توان جسمی و سلیقه شما را کاملا بداند. در این مقاله راهنمای کاملی در این مورد تهیه کرده ایم.

۲- معرفی اجزای دف

قبل از خرید یک دف خوب باید اجزای آن را بشناسید، زیرا اگر به فروشنده اعتماد نداشته باشید باید اجزای اصلی که در ادامه مقاله توضیح داده می شوند را موقع خرید تست کنید.

≡ قاب (کلاف اصلی یا کمانه):

قاب یا همان کلاف اصلی یا کمانه، چوبی است که اجزای دف را بهم متصل می کند.

عرض آن ۵ الی ۶٫۵ سانتی متر با دایره‌ای به قطر ۵۰ الی ۵۵ سانتی‌ متر که کم تر به اندازه‌ های کوچک تر یا بزرگ تر دیده می‌شود.

ضخامت چوب از طرف پوست، به ۲ الی ۳ میلیمتر و از طرف پشت به ۱٫۵ سانتی‌ متر می‌ رسد. کمان ها به دو گونه ساخته می شوند، کمان یک کمه و کمان دو کمه:

کمان یک کمه:

از چوبی با قطر ۱٫۵ سانتی‌ متر تهیه می‌گردد. دو سر چوب را طوری به یک دیگر متصل می‌کنند که به شکل دایره شود.

این نوع کمانه، کم‌ تر بر اثر فشار پوست کج می‌شود و از نظر وزن، نسبت به نوع دیگر، سبک‌ تر است.

کمان دو کمه:

از دو چوب با قطری در حدود نیم سانتی‌ متر که روی هم پرس شده‌اند ساخته می‌شود.

این نوع کمانه سنگین تر از کمان دیگری است اما در برابر فشار پوست، مقاوم تر است.

≡ پوست:

پوست دف که بر کیفیت صدا، قیمت و پایداری دف تاثیر مستقیم دارد به دو نوع طبیعی و مصنوعی (طلقی) ساخته می شود.

قطعا پوست طبیعی قیمت بالاتر و صدای بهتری دارد و قیمت آن بالاتر است. در عین حال پوست مصنوعی مقاوم تر است ولی کیفیت صدای پایین تری هم دارد.

≡ گل میخ ها:

به منظور مهار کردن و نگاه داشتن پوست روی کمانه در قسمت پشت، روی ضخامت ۵/۱ سانتی‌متری، کمانه پوست را به وسیلهٔ میخ‌های سر تخت مهار می‌کنند.

≡ زنجیر (حلقه):

زنجیر در تعیین صداهای مکمل هنگام دف نوازی تاثیر دارد.

در جدار داخل کمانه، میخ‌ های قلاب مانندی تعبیه می‌گردد که روی آن ها حلقه‌ های فلزی ۳تایی یا ۴تایی و با فاصله ۳ سانتی‌ متر از پوست و ۱ سانتی‌ متر از دسته پهلویی نصب می‌گردند.

این حلقه‌ ها را با نام دیگری چون جلاجل نیز می‌شناسند.

≡ شستی (شصتی):

روی قسمت پشت چوب، یک فرو رفتگی ایجاد می‌گردد که محل استقرار انگشت شست می‌باشد و آن را شستی می نامند.

۳- قیمت

قیمت دف بستگی به موضوعات مختلفی دارد. بطور کلی همانگونه که در نمونه تصویر زیر میبینید، قیمت دف های مبتدی از ۸۰ هزار تومان تا ۲۰۰ هزار تومان می باشد و دف های متوسط تا حرفه ای با مارک های مختلف تا ۲ میلیون تومان قیمت دارند:

عمده قیمت به پوست و کلاف اصلی بر می گردد که این موضوع صرفا توسط خود سازنده تعیین می شود.

یک دف پوست طبیعی قطعا قیمت بالاتری نسبت به دف طلقی دارد.

همچنین کیفیت کمانه و دقت در ساخت و تقارن آن تاثیر مستقیم بر قیمت دارد زیرا این موضوع کیفیت صدای دف را تعیین می کند.

۴- مشخصات ظاهری

بیشتر مشخصات ظاهری یک دف خوب به کیفیت ساخت و نبود ضایعاتی مثل چسب و یا اتصالات بین پوست و گل میخ بر می گردد نه زیبایی ظاهری و سطحی یا تزئینات! این موضوع سبب ثابت ماندن صدای دف در طولانی مدت می شود.

درباره ساختار دف باید گفت که کلاف اصلی، بدنه‌ ای استوانه‌ شکل و کوتاه از جنس چوب است که در یک طرف آن استوانه، پوست حیوانات یا پلاستیک کشیده‌ شده‌ است.

لازم به ذکر است بهترین نوع دف، با پوست حیوانات و در فصل بهار ساخته می‌شود. ابتدا و انتهای قاب اصلی با برش زاویه‌ دار به هم چسبیده می‌ شوند و ضخامت یک سمت از کلاف با تراشیدن چوب کمتر شده و پوست با سریش روی این لبه می‌ چسبد و با گل میخ محکم می‌ شود.

≡ اندازه و وزن مناسب

میدانید که دف ها در سایزهای مختلف (برای کودکان، متوسط و بزرگ) تهیه می شوند. پس در درجه اول سایز خود را درنظر بگیرید.

یک موضوع مهم درباره اندازه دف این است که اندازه قاب چوبی دف بزرگ (به آن طوق پهن می گویند) باشد یا کوچک (طوق باریک).

اگر دستان شما بزرگ تر است پیشنهاد می شود برای اینکه دف در دست شما لق نزند و بازی نکند، از دف طوق پهن استفاده کنید و برعکس.

درباره وزن دف باید گفت که دف های سنگین نوازنده را در حین نواختن طولانی مدت خسته می کنند.

البته همیشه گفته می شود که دف سبک که به آن طوق باریک گفته می شود، برای هنرجوی مبتدی با توان جسمانی ضعیف تا معمولی مناسب است و قدرت نوازندگی او را بالا می برد ولی اگر دارای جثه قوی تر باشد، پیشنهاد می شود دف سنگین تر برای ابتدای کار بردارد تا دف در دستانش بازی نکند.

اما پس از مدتی با پیشرفت نوازندگی، لازم است تا دف سبکتری تهیه شود. اگر قدرت مالیتان اجازه می دهد، همین کار را انجام دهید.

در غیر این صورت دفی تهیه کنید که وزن متوسطی داشته باشد. این وزن متوسط را متناسب با ابعاد کمه چنین می توان در نظر گرفت: ضخامت متوسط کمه در حدود ۱۱ تا ۱۲ میلیمتر و عرض کمه ۵ تا ۵/۵ سانتی متر.

در سطوح حرفه ای، بسیاری از نوازندگان دف های سبک را برای نوازندگی ترجیح می دهند.

اما بر اساس تجربه ام به شما توصیه می کنم وقتی به سطوح حرفه ای رسیدید، باز هم از دف های با وزن متوسط استفاده کنید.

چرا که اجرای برخی ریتم های مشکل با دف های سبک به سختی انجام می گیرد و وزن متوسط دف، شما را در حفظ تعادل دف و اجرای هر چه بهتر این ریتم ها یاری خواهد کرد.

البته ناگفته نماند که اجرای ریتم های آسان تر با دف های بسیار سبک قطعاً خالی از لطف نیست.

≡ پوست دف

کلاف اصلی دف، بدنه‌ ای استوانه‌ شکل و کوتاه از جنس چوب است که در یک طرف آن استوانه، پوست حیوانات (معمولا بز) یا طلق (دارای چندین نمونه) کشیده‌ شده‌ است.

لازم به ذکر است بهترین نوع دف، با پوست حیوانات و در فصل بهار ساخته می‌شود.

ابتدا و انتهای قاب اصلی با برش زاویه‌ دار به هم چسبیده می‌ شوند و ضخامت یک سمت از کلاف با تراشیدن چوب کمتر شده و پوست با سریش روی این لبه می‌ چسبد و با گل میخ محکم می‌ شود. به طور عمده دو نوع دف وجود دارد:

۱- دف های با پوست طبیعی:

عموماً دف های پوستی صدای بهتر و قیمت بالاتری در مقایسه با دف های طلقی دارند.

اما خرید آن را به هیچ وجه به مبتدیان توصیه نمی کنم. چه بسا دف هایی که به دلیل تجربه پایین در نگهداری، گرم کردن و نواختن آسیب دیده اند.

در خرید دف های با پوست طبیعی باید دقت کنید که اگر نوازنده کنسرت هستید، این دف ها با تغییر آب و هوا منقبض و منبسط می شوند و صدا تغییر می کند، پس برای هر منطقه آب و هوایی (سرد و گرم) یک دف نیاز دارید.

۲- دف های با پوست مصنوعی یا همان دف های طلقی:

پوست مصنوعی ساده یا سفید طرح خورشیدی، طرح پوست، طرح الیت و . . . جنس طلق های دف مشابه است و فقط ضخامت آن ها متفاوت می باشد.

مثلا برای پوست دف ساده از ورق کالک نقشه کشی استفاده می کنند. بهترین نمونه پوست مصنوعی در بازار ساخت شرکت رمو آمریکا می باشد که در دف های هاپا استفاده می شود.

دف های طلقی به نسبت مقاوم ترند چرا که نیازی به گرم کردن نداشته و محیط بر آنها بی اثر است.

البته آنچه گفته شد به معنای بی کیفیت بودن دف های طلقی نیست (به عنوان مثال بسیاری از دف های مارک حبیبی طلقی هستند ولی کیفیت نزدیک به پوستی دارند).

معمولاً دف های طلقی به دو رنگ سفید و قهوه ای یافت می شوند و طلق استفاده شده در این دف ها همان کاغذ کالک پلاستیکی است که معمولاً برای رسم نقشه های فنی مورد استفاده قرار می گیرد.

این طلق ها سطحی مات دارند. اگر طلق دف مورد نظر شما سطحی صیقلی و براق داشت، از خرید آن صرف نظر کنید.

به این جهت که طلق مذکور چیزی شبیه به طلق طبل هایی است که در ایام محرم استفاده می شود و برای دف مناسب نیستند.

≡ شکل کلی دف

بطور کلی باید به شکل کلی دف نگاه کنید و هر گونه نقص و بدفرمی را سریعا تشخیص دهید:

۱- دقت کنید که شکل آن دایره کامل باشد. بسیاری از دف ها حالتی بیضی مانند دارند. برای تشخیص این مطلب کافی است که دف را از فاصله ای مناسب با دقت نگاه کنید.

سپس دف را از کنار مطابق شکل نگاه کنید. گاهی به دلیل کشش پوست روی کمه (قسمت چوبی دف) شاهد انحنای عرضی کمه هستیم که امری نامطلوب است.

۲- حال بایستی مسطح بودن دف را در جهتی که روی آن پوست کشیده شده ، کنترل کرد.در موارد بسیار شاهد بوده ایم که توجهی به این موضوع نشده است.

برای کنترل کردن می توانید دف را از جهتی که پوست روی آن کشیده شده ، روی یک سطح صاف (مثلاً شیشه مغازه ای که از آن خرید می کنید) قرار دهید.

اگر احساس کردید که بین دف و سطح صاف لقی وجود دارد ، بدانید که لبه کمه در جهت پوست مسطح نیست. روش دیگری هم وجود دارد.

دف را افقی نگه دارید به طوری که پوست به سمت بالا باشد. حال از کنار و در راستای افق به پوست دف نگاه کنید و سعی کنید راستای نگاهتان را در امتداد سطح افقی پوست قرار دهید.

اگر مشکلی وجود داشته باشد به سادگی مشخص خواهد شد. گفتنی است نا مسطحی کمتر از ۲ میلیمتر قابل چشم پوشی است.

۳- جای شصتی همیشه ثابت نیست و می توانید دف های مختلف را با انحنای مختلف و فرو رفته گی های مختلفی ببینید

ولی اگر با دست شما سازگار نبود می توانید فوم آن قسمت را باز کرده و بر اساس دست خود تنظیم کنید و در نهایتا فوم روی آن را بچسبانید.

در ضمن افراد حرفه ای معمولا از طریق جای شصتی نمی نوازنند بلکه از طرف قسمت های صاف طوق دف را نگه می دارند.

۳- در برخی از دف ها دیده می شود که برجستگی نامطلوبی در لبه در زیر پوست وجود دارد که مبین ساخت ضعیف سازنده است.

۵- صدای دف خوب

بطور کلی باید گفت دفی را انتخاب کنید که نه صدای خیلی زیر داشته باشد و نه صدای خیلی بم.

در صورتی که کمانه به شکل دایره ساخته شده و از تقارن کامل برخوردار باشد و پوست از طرفین یکسان کشیده شود، ساز صدای بسیار مطلوبی خواهد داشت.

اصولا صدای دف برای نوآموزان باید تیز باشد چون بعد از مدتی کار کردن ۱۰ الا ۲۰ درصد پوست آن شل می شود و در آن هنگام به صدای مورد نظر می رسد و در صورتی که اگر در زمان خرید آینده نگر نباشند و صدایی را خریداری کنند که دقیقا مد نظر دارید .

پس منتظر پشیمانی در آینده باشید چون پس از مدتی صدای دف شروع به تغییر کند آن هنگام صدای آن دف بسیار بم شده و به اصطلاح صدای دبه می دهد.

درباره صدا باید گفت که نوع نواختن دف هم مهم است: اگر شما به صورت آرام و یا فقط با نوک انگشتان ساز می نوازید، به احتمال خیلی زیاد صدای ساز هیچ تغییری نخواهد کرد.

در نتیجه باید صدای مورد نظر خود را خریداری کنید نه یک مقدار تیز تر و در صورتی که نوازنده به صورت شلاقی وار دف نوازی می کند می توان دف با صدای تیزتر خریداری کرد.

معمولا گفته می شود که دف های ماهور صدای تیزتری دارند، ناژوان بم تر است و حبیبی ها معمولا استاندارد می باشند.

یک نکته دیگر درباره صدا این است که هرچه تعداد و وزن زنجیرهای دف بیشتر باشد، صلابت صدا (قدرت) در آنها افزایش می یابد و مانند دف های درویشی صدایی محکم خواهد داشت.

۶- مارک های دف

برخلاف سایر سازها، مارک دف می تواند در کیفیت آن و انتخاب تاثیر داشته باشد. هر چند باید گفت که سازندگان جدیدی هستند که دف های باکیفیت عالی می سازند و نمی توان خیلی بر روی مهر دف تاکید کرد.

دف های پژمان حدادی و مسعود حبیبی که مدت زیادی است به بازار آمده و ویژگی شان این است که طلقی هستند و صدایی نزدیک به دف های پوستی دارند.

بین این دو، دف حبیبی و ماهور از دیدگاه ما مناسب تر است. طبق توصیه استاد محمدرضا منتظری و رضا مجتهدی فر، مارک های زیر به ترتیب و بطور کلی پیشنهاد می شود:

≡ افراد مبتدی

۱- مارک حبیبی (به ترتیب اولویت): الیت، سفید و خورشیدی

۲- مارک ماهور (به ترتیب اولویت): الیت، طرح پوست و خورشیدی

۳- مارک نغمه (به ترتیب اولویت): خورشیدی و سفید

پس برای افراد مبتدی، باکیفیت ترین مارک های حال حاضر به دلیل جنس مناسب و صدای نرمال، الیت حبیبی و الیت ماهور در اولویت خرید هستند.

≡ افراد متوسط

به ترتیب اولویت:

۱- دف پوستی محمد فواد

۲- دف حبیبی سفید طلقی

۳- دف پوستی پادوک

≡ افراد حرفه ای

قطعا برای افراد حرفه ای دف های پوستی با بهترین کیفیت (ماهور و حبیبی) توصیه می شوند. به ترتیب اولویت:

۱- دف پوستی پادوک

۲- دف پوستی حیدر محمدی

۳- دف ناژوان

هر چند مجددا عرض می کنیم در میان همین مارک های معروف، دف های بی کیفیت اخیرا افزایش یافته است و مارک های گمنامی هم هستند که دف های فوق العاده باکیفیت تولید می کنند.

توصیه می شود با توجه به فاکتورهای گفته شده در این مقاله نسبت به خرید اقدام کنید و مارک را در درجه سوم و چهارم اهمیت قرار دهید.

۷- نظرات کاربران حرفه ای در فضای مجازی

≡ مهدی زنگنه چند سالی در زمینه دف نوازی فعالیت دارد در مورد خرید این ساز معتقد است:

“۱- اول از همه اگر مبتدی هستید به سراغ دف های پوستی نروید و برای شروع با یک دف تلقی خوب و سبک کار را شروع کنید چرا که دف های پوستی از حساسیت بیشتری برخوردارند و نگهداری آنها نیز دشوارتر است.

۲-در قسمت بعدی برای خرید ساز بهتر است دفی را انتخاب نمایید که پوست یا تلق آن خیلی سفت یا خیلی شل نباشد زیرا پوست های بسیار سفت حساس ترند و پوست خیلی شل هم صدای افتاده ای دارد.

۳-قسمت چوبی دف که همان طوقه دف است باید صاف بوده و انحنای زیادی نداشته باشد و به اصطلاح کج نباشد.

۴-همچنین قسمتی از ساز که بین انگشتان قرار می گیرد باید که خیلی سفت نباشد تا بر اثر تمرین ، پوست دست را نخراشد”

۸- نکات متفرقه

به سایر نکات متفرقه از دید استاد میلاد حیدری توجه کنید:

مهر روی هر ساز نشانگر معتبر بودن و مشخص بودن سازنده دف است و البته بر قیمت و اعتبار ساز افزوده می شود ولی لزوما هر ساز مهرداری معتبر نیست.

بلکه کیفیت و صدای ساز مهم است که این مطلب به کمک نوازندگان با تجربه تر قابل تشخیص است.

در بازار دف هایی وجود دارند که به آنها دف های چهل تکه گفته می شود. در واقع کمه آنها از تعداد زیادی قطعات چوبی کوچک تشکیل شده و بسیار زیبا هستند.

این دف ها را به هیچ وجه نخرید. صدای نامطلوب و وزن زیاد از ویژگی های این دف هاست.

در صورتی که یک دف پوستی در آب و هوای گرم قرار بگیرد و دمای پوست آن از حد معمول عبور کند، موجب فشار زیاد در طوق دف می شود و یا پوست دف پاره می شود و یا طوق دف تاب بر می دارد و اگر در آب و هوای سرد و یا رطوبت دار قرار بگیرد پوست آن ول کرده و به اصطلاح صدای دبه مانند می دهد.

دف‌های استاد حبیبی در مدل‌های سفید، خورشیدی، الیت، مشکی و ویژه طراحی و ساخته ‌شده‌اند که هر کدام به‌ترتیب در رده‌های پایین تا بالا جای می‌گیرند.

در ساخت این سازها سعی شده است صدا و لحن یک دف پوستی سنتی به دقیق‌ترین حالت بازسازی شود.

دف هایی وجود دارند به نام دف های کوکی که دارای دو طوق می باشند که با هم یک مقدار فاصله داشته که به وسیله پیچ ها فاصله این دو طوق کم و یا زیاد شده که باعث تغییر در کوک دف می شوند .

در حال حاضر مارک های هاپا و پادوک روی این نمونه دف ها کار می کنند که به دلیل معایب مختلف توصیه نمی شوند.

منبع : سازی ها . آی آر

دانلود کتاب






مطالب مشابه با این مطلب

    گروه کر یا آواز جمعی

    یک گروه کُرال یا گروه هم‌سرایان، گروهی موسیقی متشکل از خوانندگان است. البته باید در نظر داشت موسیقی کرال، به قطعاتی گفته می‌شود که برای اجرای چنین گروهی نوشته می‌شود. به گروهی از خوانندگان که اجرای گروهی دارند، گروه کر یا گروه هم‌سرایان گفته […]

    چگونه خواننده شویم؟

    چگونه خواننده شویم؟ ۳٫۵۰/۵ (۷۰٫۰۰%) ۲ امتیازs برای خواننده شدن در سال های اخیر خوشبختانه راهکارهای بسیاری ارائه شده است؛ روزگاری همه جوان‌هایی که اندکی روحیه هنری داشتند، آسان ترین راه برای وارد شدن به دنیای هنر را سینما و بازیگری می‌دیدند؛

    واقعیت های مکشوف علمی در حوزه موسیقی

    واقعیت های مکشوف علمی در حوزه موسیقی/ تا اکنون مطالعات علمی زیادی در حوزۀ موسیقی انجام شده که نتایج بعضی از آنها واقعاً جالب است. امروز می خواهیم چند مورد از این واقعیت ها را بیان کنیم.

    مهم ترین تکنیک های نوازندگی نی

    مهم ترین تکنیک های نوازندگی نی ۳٫۶۱/۵ (۷۲٫۲۷%) ۴۴ امتیازs مهم ترین تکنیک های نوازندگی نی/ برای شروع نوازندگی نی باید اصول تکنیک هایی را به خوبی تمرین کنید تا بیاموزید.لذا مطالب زیر را یکی یکی بخوانید و روی آنها کار کنید تا خیلی […]

    آموزش موسیقی _ آیا فرزند شما به موسیقی علاقمند است ؟

    آموزش موسیقی _ آیا فرزند شما به موسیقی علاقمند است ؟ ۲٫۰۰/۵ (۴۰٫۰۰%) ۱ امتیاز آموزش موسیقی _ آیا فرزند شما به موسیقی علاقمند است ؟ بدون تردید همه ما انسان ها به موسیقی علاقه داریم. بخصوص هنگام نوجوانی علاقه فطری برای یادگیری موسیقی […]

    آشنایی با آلات موسیقی ضربی

    آشنایی با آلات موسیقی ضربی ۲٫۰۰/۵ (۴۰٫۰۰%) ۱ امتیاز آشنایی با آلات موسیقی ضربی/ آشنایی با آلات موسیقی ضربی/ از سازهای ضربی معروف ایرانی دهل و تـنـبک و نقاره در ابعاد و شکل‌ها و کاربردهای گوناگون و دایره ودف و دهلک و کسسر و […]




هو الکاتب


پایگاه اینترنتی دانلود رايگان كتاب تك بوك در ستاد ساماندهي سايتهاي ايراني به ثبت رسيده است و  بر طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکند و به هیچ ارگان یا سازمانی وابسته نیست و هر گونه فعالیت غیر اخلاقی و سیاسی در آن ممنوع میباشد.
این پایگاه اینترنتی هیچ مسئولیتی در قبال محتویات کتاب ها و مطالب موجود در سایت نمی پذیرد و محتویات آنها مستقیما به نویسنده آنها مربوط میشود.
در صورت مشاهده کتابی خارج از قوانین در اینجا اعلام کنید تا حذف شود(حتما نام کامل کتاب و دلیل حذف قید شود) ،  درخواستهای سلیقه ای رسیدگی نخواهد شد.
در صورتیکه شما نویسنده یا ناشر یکی از کتاب هایی هستید که به اشتباه در این پایگاه اینترنتی قرار داده شده از اینجا تقاضای حذف کتاب کنید تا بسرعت حذف شود.
كتابخانه رايگان تك كتاب
دانلود كتاب هنر نيست ، خواندن كتاب هنر است.


تمامی حقوق و مطالب سایت برای تک بوک محفوظ است و هرگونه کپی برداری بدون ذکر منبع ممنوع می باشد.


فید نقشه سایت


دانلود کتاب , دانلود کتاب اندروید , کتاب , pdf , دانلود , کتاب آموزش , دانلود رایگان کتاب

تمامی حقوق برای سایت تک بوک محفوظ میباشد

logo-samandehi