بازدید
شرکت فراز نتورک یکی از شرکت های پیشرو در زمینه تولید پورتال های سازمانی تحت وب ، نصب و راه اندازی شبکه و تامین امنیت آن می باشد .
از این رو این شرکت اقدام به تهیه مجموعه فیلم های آموزشی کرده است .
مشخصات فیلم آموزشی فارسی : PHP & MySQL
– شرکت سازنده : Faraz Network
– مدرس : مهندس رشوند
– مدت زمان آموزش : بیش از ۸ ساعت
– کیفیت نمایش : ۷۲۰p
– فرمت فایل ها : MP4
ادامه مطلب + دانلود...
بازدید
مطالب :
بازگشت سایه ها
اخبار تکنولوژی
گوگل را بهتر بشناسیم
امنیت هسته PHP با ساهسین
هک شدن گوگل
شبکه های بی سیم
آموزش زبان C
آموزش زبان پایتون
آموزش زبان PHP
کارهایی که بعد از نصب اوبونتو باید انجام داد
اسنیفر
ادامه مطلب + دانلود...
بازدید
برخی از مطالب این مجله:
سه گام تا نصب میکروتیک
opensource
خط فرمان
برنامه نویسی
ساختارها در سی شارپ
توابع در php
ادامه مطلب + دانلود...
بازدید
ارتقای سطح دانش ،توانایی و مهارتهای ارتباطی برای پاسخ گویی به نیاز های جدید، یک رویکرد مهم در سازمانهایی است که به اصل پویایی مداوم پایبندند هر سازمانی برای ایجاد ارتباط مستحکم تر و بهتر با گروههای مخاطب ومشتریان خود تدابیری اندیشیده است.امکانات اینترنت یکی از مناسب ترین ودر عین حال ساده ترین راههای ایجاد ارتباط دو سویه بین سازمان و کلیه افراد و نهادهای ذینفع است .بهره برداری از امکانات اینترنتی همواره به دو عامل اصلی وابسته است.
نخست،فناوری جدید ودیگر شیوه وکیفیت استفاده از این پدیده با اقبال رو به فزونی برای استفاده از اینترنت مواجه است.
شاید سخن راندن از مزایا و مضار اینترنت در عمل چندان ثمر بخش نباشد اینترنت نیز همچون پدیده های دیگر عصر جدید راه خود را پیموده و با توجه به امکانات بی سابقه ای که دارد به سرعت گسترش خواهد یافت.
اگر از چون وچرا و مجادله درباره اساس و فلسفه اینترنت صرفنظر کنیم وآنرا همچون رسانه های نوین،
یک پدیده با ویژگی های خاص خودش بدانیم، ناگزیریم به تناسب موضوع مورد نظر به جنبه هایی از اینترنت بپردازیم که مستقیم و غیر مستقیم بر روی سازمانها و کاربران تاثیر می گذارد.
۱- سازمانها:سازمانها اعم از دولتی و خصوصی که از عمده ترین کاربران اینترنت هستند دو دلیل عمده را برای توجیه ضرورت استفاده از اینترنت را مطرح می کنند،نخست آنکه این پدیده مجرای مناسبی برای انجام امور جاری مانند مبادلات دو وچند جانبه وامور تجاری آنهااست که علاوه بر کاهش هزینه ها ونیاز به نیروی انسانی،در تسریع امور تاثیر غیر قابل انکاری دارد دیگر آنکه اینترنت جایگاه بسیار مناسبی برای انتقال اطلاعات به اشکال مختلف و اطلاع رسانی به ویژه آنکه ارتباط با مشتریان ومخاطبین از این طریق،از جهاتی بر بسیاری از اشکال دیگر ارتباط برتری دارد.
۲- کاربران : کاربران اینترنت به طور عام اگر چه هنوز منابع اطلاعاتی ،مجراهای انتقال اطلاعات و فرایندهای خارج از چهار چوب اینترنت بخش اعظم نیاز های کاربران را تامین می کند وشاید تا آینده ای نه چندان نزدیک، جایگاه آنها حفظ خواهد شد. اما ارزیابی گرایش کنونی کاربران به اینترنت حاکی از آن است که جایگاه این پدیده به عنوان یکی از مهم ترین منابع اطلا عاتی ومجراهای ارتباط روز به روز مستحکم تر میشود از این رو بر خلاف معضلاتی که هم اکنون در زمینه بهره برداری از اینترنت وجود دارد،چشم پوشی از آن به معنای از دست دادن امکانات اطلاعاتی و ارتباطی است تامین آنها از طرق دیگر یا میسر نیست و با مستلزم صرف هزینه،نیروی انسانی و زمان فراوان است.
در این پروژه سعی بر آن شده کاربران بتوانند با مراجعه به سایت و در محیطی کاملا ً آرام قبل از سفر خود هتل مورد نظر خود را بازدید کنند و از امکانات و خدمات ونیز هزینه های احتمالی آن آگاهی پیدا کنند وبنا به سلیقه خود امکانات خاصی را برای خود انتخاب نمایند .بازدید کنندگان همچنین میتوانند سوالات و تقاضاهای خود را به مدیریت هتل ازطریق ایمیل بفرستد تا پس از بررسی،پاسخ را به وی بدهند و در نهایت در صورت تمایل اتاق مورد نظر خود را برای اقامت خود رزرو نمایند تا با خیالی آسوده سفر نمایند .
اهداف و اهمیت:
مهمترین هدف این وب سایت ارائه امکان استفاده کاربران وبه خصوص مسافران از امکانات هتل در هر مکانی و زمان بدون مراجعه حضوری است. از اهداف این سیستم سرعت و اطلاع رسانی به موقع و انجام رزرواسیون در حداقل زمان ممکن است.
والبته از موارد قابل ذکر امنیت سیستم است که تنها مدیریت سایت میتواند اطلاعات قسمتهای مختلف را تغییر دهد.
امکانات:
• امکان استفاده از اطلاعات خدمات داخلی هتل
• امکان عضو شدن در سایت و ارائه خدمات ویژه به اعضا
• امکان رزرو هتل در سراسر جهان
• امکان ارسال نظرات و پیشنهادات به مدیریت هتل
• امکان بهره مندی از اطلاعات رستوران های هتل
• امکان بهره مندی از اطلاعات خدمات رزرو در سراسر جهان
• ارائه امکان هر گونه عملیات مدیریتی به مدیر سایت
• امکان دیدن قسمتهای مختلف هتل
• امکان اطلاع از موقعیت جغرافیایی هتل
• امکان بهره مندی از خدمات تفریحی و ورزشی هتل
• امکان سفارش انواع غذاهای ایرانی وانواع دسر و پیش غذا
• امکان ثبت مطالب و خاطرات میهمانان در سایت
ساختار پایان نامه:
موضوع فصل های بعدی پایان نامه به ترتیب زیر میباشد.
فصل اول: مقدمه
فصل دوم:تجزیه وتحلیل وطراحی سیستم
فصل دوم شامل تحلیل و امکان سنجی و طراحی سیستم می باشد که در آن توضیحاتی در مورد نحوه ی عملکرد سیستم ونمودارهای جریان داده و نمودار های منطقی و DFD-0و DFD-1 میباشد.
فصل سوم: ابزارها و نرم افزارهای مورد استفاده در طراحی
در فصل سوم این پروژه مروری گذرا برمعرفی نرم افزار هایی که در طراحی صفحات وب از آنها استفاده کرده ام خواهم داشت.
فصل چهارم: مستندات پیاده سازی
در فصل سوم نگاهی بر نحوه پیاده سازی سیستم و نحوه کار با آن می اندازم، به گونه ای که برای هر صفحه توضیحات خاص آن صفحه را قرار داده ام و همچنین در پایان فصل به معرفی بعضی از عناصر بانک اطلاعاتی پرداخته ام.
فصل دوم:
تحلیل و طراحی سیستم
هدف از تحلیل سیستم ها:
هدف از متدولوژِهای تحلیل و طراحی، ارائه روش مدرن برای تولید و مستند سازی نرم افزاری مطابق با نیازهای متقاضیان است. مراحل تحلیل و طراحی و پیاده سازی و نصب نرم افزار را در اصطلاح چرخه حیات تولید نرم افزار می گویند و چرخه حیات را در حالت کلی می توان در چهار مرحله به صورت زیر خلاصه نمود:
روند عملیات نرم افزار
بازدید کنندگان با اتصال به سایت می توانند از امکانات زیر استفاده کنند:
گرفتن اطلاعات مربوط به هتل از سایت همانگونه که قبلاً اشاره شد این اطلاعات شامل اطلاعاتی کلی در مورد هتل و امکانات داخلی و امکانات پذیرایی و رستورانها و همچنین امکانات ورزشی تفریحی نیز امکانات سفارش غذا و ثبت خاطرات و رزرو در اختیار بازدید کنندگان سایت قرار می دهد.
امکان سفارش غذا به این صورت میسر است که کاربر بعد از عضو شدن در سایت میتواند فرم های مربوط ب سفارش غذا را پر کندو غذای مورد نظر خود را سفارش دهد وپس از تائیدفرم سفارش منتظر دریافت غذا باشد.
امکان رزرواسیون اتاق های هتل نیز به این صورت است که کاربر با پر کردن و فرستادن فرم رزرواسیون برای مدیریت سایت می تواند بدون مراجعه حضوری از این امکان بهره مند شود. و مدیر سیستم امکان گزارش گیری، بروز رسانی و حذف از لینکهای مرتبط را دارد.
تحلیل هزینه و منافع
منافعی که سیستم جدید در بر خواهد داشت:
کاهش هزینه های مستقیم و غیر مستقیم سیستم
آسانتر شدن بروز رسانی اطلاعات سیستم
پایین آمدن امکان بروز خطا در سیستم
هزینه هایی که سیستم جدید در برخواهد داشت:
هزینه خطوط ارتباطی
هزینه نگهداری فایل ها و پایگاه داده ها
امکان سنجی
هدف از امکان سنجی، ارزیابی اولیه جهت مقبول یا رد شدن پیشنهاد و انجام پروژه نرم افزاری است. بنابرای این تحلیل گر باید قادر به شناخت نیازها و ارائه راه حل های ممکن برای انجام پروژه بوده و زمینه های سخت افزار یا نرم افزار بری اجرای پروژه را مشخص نماید.
در بحث امکان سنجی، امکان پذیری یا احتمال هر نوع بهبود یا تصحیح در سیستم بررسی می شود.
مراحل امکان سنجی:
در اولین مرحله،صحت ومیزان اهمیت متن پروژه را مورد بررسی قرار می دهیم.سپس اقدام به شناسایی وتعیین محدوده پروژه میکنیم.با مشخص شدن حوزه عملیاتی پروژه،کار برای یافتن واقعیات در مورد چگونگی مشکلات سیستم موجود و راه حل های پیشنهادی برای رفع آن آغاز می گردد.ضمناً باید دقت کرد که هیچگونه تناقضی مابین خواسته ها و راه حل های ارائه شده برای رفع مشکلات وجود نداشته باشد.
در دومین مرحله و پس از شناسایی سیستم موجود و نیاز ها ومشکلات آن،اهداف سیستم جدید مورد بررسی و تحلیل واقع میشود.اهداف بر اساس اولویت وتقدم اجرایی طبقه بندی میشوند.
اهداف بر اساس شناخت اولیه از سیستم موجود و مشکلات ونیاز های کاربران مشخص میشوند. لذا،بایر اهداف سیستم جدید ،دربر گیرنده راه حلی برای مشکلات باشد.
در سومین مرحله موجودیت های خارج از سیستم که با آن مستقیماً در ارتباط هستند را معین می کنند.ارتباط بین یک سیستم و موجودیتهای خارجی آن در قالب ذاذه های ورودی وخروجی سیستم مشخص میشود.این ارتباطات به صورت دیاگرام متن خلاصه میشود.دیاگرام متن شاخص ورودی وخروجی های سیستم در حالت کلی است. پس از مشخص کردن دیاگرام متن وظایف اصلی سیستم مشخص می گردد.
در چهارمین مرحله عوامل محدود کننده و عواملی که اجرای پروژه را ممکن است به مخاطره اندازد و یا به عبارت دیگر میزان ریسک در موفقیت پروژه را میتوان مشخص نمود.در این راستا محدودیت های صنفی و ساختاری عملیات سیستم که ممکن است هر گونه خدشه ای در اجرای پروژه ایجاد نماید و همچنین ریسک استفاده از تکنولوژی های جدید برای پیاده سازی سیستم مکانیزه را میتوان نام برد.
در پنجمین مرحله باید دامنه،وسعت و محدوده های پروژه را دقیقاً مشخص نموده،به تایید کار فرما رسانده شود.
در ششمین مرحله پس از شناخت کامل سیستم تحلیل گر راه حل های متفاوت و تکنولوژی های سخت افزاری و نرم افزارهای ممکن را طی گزارشی جهت آگاهی کارفرما مشخص مینماید .در این مرحله شناخت وتجربه کافی آنالیست از امکانات سخت افزاری و نرم افزار های موجود بسیار حائز اهمیت است.بررسی اقتصادی پروژه ،هفتمین و آخرین مرحله امکان سنجی است در این مرحله هزینه های اجرایی پروژه و مزایای حاصل از آن برای کارفرما مشخص میشود.
امکان سنجی از سه جنبه برای سیستم مورد نظر انجام می گیرد:
امکان سنجی اقتصادی
هزینه اولیه پروژه از لحاظ سخت افزاری
هزینه اولیه پروژه از لحاظ نرم افزاری
این پروژه هزینه چندانی از لحاظ نرم افزاری ندارد.
هزینه پروزه از لحاظ نگهداری
این پروژه هزینه چندانی برای نگهداری ندارد و توسط مهندسین نرم افزار و امکانات کمی قابل نگهداری و بروز رسانی است.
سودهای مستقیم
بهبود خدمات اطلاع رسانی و تسریع و انجام امور
سودهای غیر مستقیم
بالا رفتن وجهه کاری هتل بزرگ نارنج
امکان سنجی عملیاتی
ارزیابی کیفیت یک سیستم مستلزم شناسایی صفات عمومی است که بایستی در یک محصول نرم افزاری وجود داشته باشد.
این صفات به شرح زیر است:
سیستم نرم افزاری باید قابل اعتماد باشد یعنی باید بنحو مطلوبی انتظارات کاربر را تحقق بخشد و در انجام وظایف محوله با شکست مواجه نشود.
سیستم نرم افزاری باید ارتباط ساده و به دور از پیچیدگی و در عین حال ارتباط کاملی را با کاربران خود داشته باشد زیرا واسطه کاربری، از بخشهای سیستمهای خدمت رسان بوده و رعایت اصول طراحی در آن تاثیر چشمگیری در نتیجه کلی سیستم خواهد داشت.
برای جلوگیری از انجام عملیات مربوط به امور کاربران به صورت دستی با ارائه اطلاعات این هتل در غالب وب سایت می توان این امکان را به کاربران داخلی و خارجی داد که به شکل بهینه تری امور رزرواسیون خود را انجام دهند. در حالیکه اگر این سیستم بصورت دستی پیاده سازی می شد علاوه بر بالا رفتن هزینه به افراد برای ثبت نام متقاضیان نیازمند هستیم که در کنار ثبت مشخصات متقاضی باید مشخصات آنها را نیز وارد نمایند همچنین کارمندی لازم است که در صورت نیاز متقاضی اطلاعات سایر اتاق های هتل را نیز ارائه کند.
تحلیل و ترسیم دیاگرام جریان داده
توضیح منابع خارجی
مدیریت وب سایت:
با امکاناتی که در سیستم به آن اختصاص داده شده می تواند در هر لحظه بر وضعیت سیستم وب سایت هتل نظارت داشته باشد. وظیفه مدیر تعیین و ارائه امکانات هتل و رزرو هتل و با توجه به شرایط متقاضی می باشد. همچنین مدیر به دلیل دسترسی به اطلاعات کل سیستم می تواند در صورت بروز مشکل برای هر کدام از کاربران آن را بر طرف نماید. به علاوه مدیر سایت می تواند نظرات و تقاضاهای کاربران را از طریق Email دریافت کند.
متقاضی:
متقاضیان می توانند در این وب سایت اتاق مورد نظر خود را انتخاب کند و پس از تکمیل فرم مخصوص آن را برای مدیر سایت بفرستد. و همچنین می تواند پس از مشاهده امکانات هتل نظرات و تقاضای خود را از قسمت تماس با ما برای مدیر سایت ارسال کند.و نیز غذای مورد نظر خود را سفارش دهدونظر یا خاطره ی خود رااز اقامت در هتل برای دیگر میهمانان به نمایش بگذارد.
مدل ذهنی (CM)
CD دیاگرام محتوا
DFD:
DFD سطح صفر:
در این سیستم ۲ موجودیت بازدیدکنندگان و مدیریت سایت قرار دارد. بازدید کنندگان می توانند در قسمت های درباره ما و صفحه اصلی و امکانات رزرو حضوری و امکانات داخلی هتل و اطلاعاتی درباره رستورانهای هتل و کافی شاپ و امکانات ورزشی و تفریحی مراجعه کنند و در صورت تمایل از امکانات رزرواسیون استفاده نمایند.
و در صفحه تماس با ما، کاربر می تواند پیشنهادات و تقاضاهاوانتقادات خود را به مدیر سایت بفرستد و پس از انجام بررسی های لازم توسط مدیریت سایت جواب صحیح برای او فرستاده خواهد شد مدیریت سایت پس از درخواست ورود login و بررسی صحت کد کاربری و رمز عبور می تواند کلیه اطلاعات مربوط به صفحات مختلف سایت را حذف، اضافه و یا تغییر دهد همچنین پرسشهای بازدید کنندگان را می تواند نگهداری نماید تا در اولین فرصت و با تحقیقات لازم به پرسشها پاسخ مناسب بدهد و نیز می تواند با بررسی بخش رزرواسیون از وضعیت اتاقهای خالی و نیز اتاق های رزرو شده هتل آگاهی پیدا کند.
DFD سطح صفر:
DFD سطح یک:
در این سیستم دو موجودیت بازدید کنندگان سایت، مدیریت سایت وجود دارد. بازدید کنندگان می توانند به قسمت های درباره ما و صفحه اصلی و امکانات رزرو حضوری و امکانات داخلی هتل و اطلاعاتی راجع به رستورانهای هتل و کافی شاپ و امکانات تفریحی و ورزشی مراجعه کنند و در صورت تمایل از امکانات رزرواسیون استفاده نمایند.
فرم های رزرواسین به منظور بررسی صحت اطلاعات وارد شده اعتبار سنجی می شوند و در صورت وجود اشتباه به کاربر اعلام می شود که آن را تصحیح کند.
در صفحه درباره ما بازدید کنندگان سایت اطلاعات لازم را در مورد خدمات کلی هتل کسب می کنند.
و در صفحه درباره ما بازدید کنندگان سایت اطلاعات لازم را در مورد خدمات کلی هتل کسب می کنند.
و در صفحه تماس با ما، کاربر می تواند پیشنهادات و تقاضاهای خود را به آدرس ایمیل سایت بفرستد، پس از انجام بررسی های لازم توسط مدیریت سایت، جواب صحیح برای او فرستاده خواهد شد.
مدیریت سایت پس از درخواست ورود بررسی صحت کلمه کاربری و رمز عبور می تواند کلیه اطلاعات مربوط به صفحات مختلف سایت را حذف، اضافه و یا تغییر دهد همچنین پرسشهای بازدید کنندگان را می تواند نگهداری نماید تا در اولین فرصت و با تحقیقات لازم به پرسشها پاسخ مناسب بدهد و نیز می تواند با بررسی بخش رزرواسیون از وضعیت اتاقهای خالی و نیز اتاقهای رزرو شده هتل آگاهی پیدا کند.
DFD سطح یک:
فصل سوم:
معرفی ابزارها و نرم افزارهای
مورد استفاده در طراحی
تاریخچه وب و HTML:
ظهور وب را می توان منشا یکی از مهمترین تحولات عصر حاضر درعرصه ارتباطات دانست سابقه اندیشه ایجاد صفحه هایی که به صورت ابر متنی ایجاد و خوانده شود منتسب به وانوار بوش Vannevar Bosh است که در سال ۱۹۴۵ طی مقاله ای در ماهنامه آتلانتیک تحت عنوان As we may think نگارش در آورد.
پس از ۴۵ سال تیم برترز (Tim Berners Lee) و روبرت گالیات
(Rovert Galliau) در آزمایشگاه اروپایی فیزیک ذره ای
(CERN) در ژنو سوئیس، پروژه HIMI را تهیه و اندیشه خود را در نوشتاری تحت عنوان
Word wide web: proposal for a Hypertext Project
به نگارش در آورده و بر اجرای آن تاکید کردند در سال ۱۹۹۲ فعالیتهای آنان به ثمر نشست و پدیده جهانی وب متولد شد. بلافاصله مرورگرهای (Browser) مناسب وسازگار نیز تهیه شد که با اقبال جهانی مواجه شد.
اینکه چرا وب از آزمایشگاه اروپایی فیزیک ذره ای
(CTRN) آغاز شد چنین پاسخ داده شده است به دلیل ماهیت سوالهایی که در علم فیزیک مطرح می شود و ضرورت همفکری جهانی در زمینه موضوعات این حوزه وجود محمل ارتباطی برای مرتبط ساختن متخصصین، غیر قابل اجتناب بود سیستم ارتباطی مورد نیاز می بایست بدون توجه به اختلاف موجود بین سیستمهای رایانه ای، از نظر نرم افزار سیستم عامل و سخت افزار، کارایی داشته باشد.
این نیاز با تلاش پژوهشگران این موسسه برآورده شد از آن زمان تحولات شگرفی در عرصه نمایش سریع اطلاعات جستجو و امکانات جنبی برای وب روی داده است اما به نظر نمی رسد (CTRN) از موقعیت پیشتاز بودن خود تنزل کرده باشد در زمینه تهیه مرورگرهای وب نیز پیشرفتهایی صورت گرفت.
دو مرور گر مهم وب یعنی Microsoft Explorer , Netscape Navigator پا به عرصه نهادند. نگارشهای متعدد از آنها ارائه شده است، اگرچه هنوز در زمینه نمایش یک سند HTML پویا و همراه جلوه های ویژه، مشکلاتی وجود دارد رقابت نزدیک بین دو شرکت Microsoft , Netscape همچنان در جریان است.
وب چیست؟
وب WEB یک سیستم مبتنی بر سرویس دهنده سرویسگیر Client/Server بر روی اینترنت است که با استفاده از ابزار فرامین Hypertext و پیوند Link دادن اجزای اطلاعات به یکدیگر دسترسی به منابع اطلاعاتی را تسهیل می کند سرویس گیر از روی رایانه خود درخواست صفحه ای را می کند. این درخواست از طریق اینترنت به رایانه ای که صفحه مورد نظر روی آن ذخیره شده است Server منتقل شده و صفحه از مسیر اینترنت در نمایشگر رایانه متقاضای نشان داده می شود.
ادامه مطلب + دانلود...
بازدید
این دستور که دستوری مستقل نیست و حتما باید با اجزایی بکار رود جهت ساخت پرس و جو بر روی بانک اطلاعاتی بکار میرود و رکوردهایی که با شرایط این دستور همخوان باشد به عنوان نتیجه پرس و جو برمیگرداند . چهار کلمه کلیدی وجود دارند که بخشهای ارزشمند این دستور را تشکیل میدهند :
۱- select
۲- from
۳- where
۴- order by
شکل کلی دستور :
Select [*|distinct column1, column2,…]
From table[,table2,…]
Where شرط
Order by نام فیلد یا شماره فیلد
مثال :
Select * from customers
این دستور تمام رکوردهای جدول customers را برمیگرداند.
که نتیجه ۹۱ سطر از اطلاعات این جدول خواهد بود
حال اگر شرط Country =uk اضافه کنیم ، فقط اطلاعات مشتریان انگلیس جواب خواهند بود که به ۷ سطر تقلیل مییابد.
select * from customers
where Country =uk
حال
select City,Country from customers
order by city
فقط ستونهای نام شهر (city) و نام کشور (Country) را بر گردانده و بر اساس نام شهر مرتب میکند. دستور بالا با دستور پایین هردو یک جواب را میدهند :
select City,Country from customers
order by 1
که ۹۱ سطر بازگردانده خواهد شد . در نتیجه پرس و جو تعدادی سطر تکراری وجود دارد مانند شهر London که اگر از کلمه Distinct در Select استفاده کنیم این سطرهای تکراری حذف خواهد شد .
select distinct City,Country from customers
order by 1
و جواب ۶۹ سطر خواهد بود.
استفاده از توابع در Select
۱- Count : تعداد سطرهای بازگردانده شده توسط select را میشمارد.
Select Count(*) from Customers
where Country =uk
در اصل تعداد مشتریانی را میشمارد که در کشور انگلیس هستند. که عدد ۷ جواب است.
۲- Sum : مجموع یک فیلد عددی را برمیگرداند.
Select sum(Quantity) from [Order Details]
where productid = 11
مجموع فیلد Quantity را برای فیلدهایی که شماره محصول آنها ( Productid) برابر ۱۱ است را محاسبه میکند
نکته ۱ : در دستور select میتوان از اسم مستعار استفاده کرد ، یعنی نام جدیدی را برای یک ستون در نظر گرفت به عنوان مثال select قبل را به شکل زیر بکار برد :
Select sum(Quantity) as Sum_QTY
from [Order Details]
where productid = 11
که Sum_QTY یک اسم مستعار برای مجموع است. استفاده از کلمه کلیدیas اختیاری است.
نکته ۲ : در دستور select هرگاه اسم فیلدی اسم خاص باشد و یا فاصله بین اسم باشد مثل Order Details که فاصله بین اسم جدول است حتماُ از علامت براکت [] میبایست استفاده کرد.
نکته ۳ : استفاده از group by :
هنگامی که از توابع count و Sum به همراه یک فیلد دیگر در دستور select استفاده میشود از group by استفاده میکنیم .
به عنوان مثال دستور زیر جمع مقادیر فیلد Quantity را برای هر شماره محصول محاسبه میکند .
Select productid, sum(Quantity) as sum_qty
from [Order Details]
group by productid
که نتیجه مانند زیر خواهد بود :
productid sum_qty
———– ———–
۶۱ ۶۰۳
۳ ۳۲۸
۳۲ ۲۹۷
۶ ۳۰۱
۴۱ ۹۸۱
۶۴ ۷۴۰
۹ ۹۵
۱۲ ۳۴۴
در صورتیکه دستور ordr by 1 بعد از group by استفاده کنیم نتیجه بر اساس کد محصول مرتب خواهد شد.
نکته ۴ : دستور where می تواند خود شامل یک دستور select باشد :
select * from Products
where ProductID in
( select distinct ProductID from [order details] where Quantity >70)
order by ProductID
تنها نکته ای که می بایست توجه کرد این است که نام فیلدی که در شرط آورده می شود حتما در دستور select آورده شود, به عبارت دیگر select درون شرط تنها یک ستون را می بایست برگرداند .
تمرین : با فرض اینکه دو جدول Products و order details دارای ستون (فیلد) یکسان ProductID هستند , یک دستور Select بنویسید که تمام فیلدهایی از Products را نشان دهد که فیلد ProductID آن با ProductID جدول order details یکی باشد.؟
حل :
Select pr.*
From Products as pr , [order details] as od
Where pr. ProductID = od. ProductID
قابل به ذکر است که بیش از ۹۰% از کارهایی که ما برروی جداول انجام می دهیم با select و ترکیبات آن انجام می شود. لذا بدست آوردن تبحر در نوشتن select ها می تواند شما را در تهیه برنامه ها یاری کند.
۳- Min,max : بیشترین و کمترین مقدار فیلد را در بانک اطلاعاتی بدست می دهد.
Select min (Quantity)
from [Order Details]
۴- Top n : تعداد n سطر اول بانک اطلاعاتی را برمی گرداند.
Select top 5 *
from [Order Details]
۵ سطر اول بانک را برمی گرداند.
نکته ۳ : در حالت بالا اگر مقدار سطر ۵ و ۶ یکی باشد فقط سطر ۵ جواب خواهد بود برای گریز از این حالت از شکل زیر در این دستور استفاده میکنیم :
Select top n with ties *
From table
۵- Into
Select * from table1 into table2
اطلاعات table1 را به table2 کپی میکند. البته table2 باید از قبل وجود نداشته باشد.
این دستور خود table2 را میسازد.
دستور select قویترین و کاربردی ترین دستور در sql است که خود ماهها نیازمند تمرین و آموزش است . برای اطلاعات بیشتر به books online خود Sql Server مراجع کنید.
دستور Delete
برای حذف اطلاعات از یک بانک اطلاعاتی استفاده میشود.
شکل کلی دستور :
Delete table1
Where شرط
مثال :
فرض کنید جدول authors موجود باشد و فیلد کلید آن au_id باشد. برای حذف ۱۰ سطر اول این جدول از دستور زیر استفاده می کنیم :
DELETE authors
FROM (SELECT TOP 10 * FROM authors) AS t1
WHERE authors.au_id = t1.au_id
دستور insert
برای اضافه کردن اطلاعات به یک جدول از این دستور استفاده میشود.
Insert into table1 (f1,f2,…)
Values (v1,v2,…)
که f1,f2 نام فیلدها و v1,v2 مقادیر آنها میباشد.
البته میتوانید مقادیر را نتیجه یک select قرار داد.
مثال :
Insert into table1
Select top 10
From table2
مقدار ۱۰ سطر اول را از table2 را در table1 درج میکند. البته باید تعداد فیلدها یکی باشد. در غیر اینصورت از values استفاده کنید .
آموزش Enterprise Manager
میتوان گفت قلب Sql Server است. در Enterprise Manager شما میتوانید یک اتصال به سرور Sql برقرار کنید . table بسازید. User تعریف کنید و…..
علامت فلش سبز نمایانگر فعال بودن سرور است.
سرور میتواند local باشد مانند بالا و یا یک Sqlserver باشد برروی یک سرور . برای ایجاد یک سرور جدید یا به عبارت دیگر وصل شدن client (ویندوز ۹۸) به یک سرور دیگر بر روی یکی Microsoft Sql Server یا SQL Server Group و یا برروی سرور موجود کلیک سمت راست کرده و گزینه New Sql Server Registratin را انتخاب کنید. سپس کلید next را انتخاب کنید. سپس در منوی بعدی در available Server نام سرور خود را تایپ کنید . (نام سرور SQL خود را که برروی ویندوز ۲۰۰۰ خود نصب کرده اید) و بعد کلید add را فشار دهید.و گزینه next را انتخاب کنید.
در پتجره بعد از شما سوال میکند که آیا از username ویندوز استفاده کند و یا اینکه از یک username مخصوص خود Sql Server استفاده کنید. گزینه دوم را انتخاب کرده و سپس Login Name و Password را وارد کنید. (در حالت پیش فرض sa بعنوان login name و فضای خالی بجای Password وارد کنید.) پس از چند بار فشار کلید next شروع به وصل شدن به Server میکند. در صورت موفقیت آمیز بودن با پیامی این کار را اطلاع میدهد.
از دیگر گزینه ها شما بیشترین استفاده را از Databases خواهید کرد.
به عبارت دیگر هر کار و پروژه ما بعنوان یک Database در سرور sql قرار میگرد. همه جداول و دستورات مربوط به آنها در این محل نگهداری می شود.
با کلیک سمت راست برروی Databases و انتخاب New Database… میتوانید یک Database جدید برای خودتان بسازید.
پس از انتخاب نام آن را تایید کنید.
هر Database شامل موارد زیر است :
۱- Diagram : ارتباط جداول را نشان میدهد.
۲- Tables : جداول پروژه را نشان میدهد.
۳- Views : دیدهای پروژه را نشان میدهد.
۴- Stored Procedure : کدهای sql مربوط به عملیاتهای روی جداول را نگهداری میکند.
۵- Users : کاربران تعریف شده بر روی این database را نشان میدهد.
۶- Roles: قوانین دسترسی به جداول و پروسیجرها را نشان میدهد.
۷- Rules : قوانین مربوط به داده ها را در جداول نشان میدهد.
گزینه های ۷ به بعد کاربرد آنچنانی برای کارهای ابتدایی ندارند
ایجاد یک جدول جدید :
برای ایجاد یک جدول جدید بروی tables کلیک سمت راست کرده و گزینه New Table را انتخاب کنید. سپس در کادر بعدی نام جدول را انتخاب کنید. حال فیلدها و نوع آنها را مشخص کنید .
بعد از مشخص کردن نوع و احتمالاً طول فیلد , باید مشخص کنید که آیا فیلد همیشه می بایست مقدار داشته باشد و یا می تواند null باشد. Allow Nulls اگر تیک داشته باشد یعنی اینکه این فیلد می تواند هیچ مقداری به خود اختصاص ندهد.
تذکر : مقدار null را با فضای خالی اشتباه نگیرید.
در قسمت Default Value مقدار اولیه برای فیلد وارد کنید. تا در صورتیکه هیچ مقداری درج نشد آن مقدار درج شود. (در دستور insert )
اگر Identity را تیک بزنید این فیلد بشکل خود افزا خواهد شد که اولا باید نوع فیلد عددی و ثانیا مقدار گامها در Identity increment مشخص شود. مقدار اولیه آن را هم می توانید در Identity Seed قرار دهید. بدین شکل با این مقدار شروع و با گامهای مشخص شده حرکت خواهد کرد.
تذکر : هیچ مقداری در این فیلد نمی توانید درج کنید , چراکه خود سیستم این مقدار را تولید می کند .
برای مشخص کردن فیلد کلید (یا فیلدهای کلیدی) فیلد(ها) را انتخاب و بر روی علامت کلید بر روی Toolbar کلیک کنید .
تذکر : فیلد کلیدی نمی تواند Allow Nulls باشد.
تذکر : برای تعریف index کلیک سمت راست کرده و index/keys را انتخاب کنید .
( در مورد index بطور مفصل صحبت خواهد شد )
ایجاد Stored Procedure :
مانند هر زبان دیگر رویه ها در sqlServer نیز موجود می باشند. و بکار میروند. سه رویه insert , Updaet و Delete را می توانید براحتی با ویزاردهای خود SqlServer بسازید. از اینجا به بعد از واژه SP بجای رویه استفاده خواهیم کرد.
ابتدا با ساختار کلی SP آشنا شده و سپس به ویزارد موجود خواهیم پرداخت.
برای ایجاد یک SP جدید ابتدا برروی گزینه Stored Procedure کلیک سمت راست کرده و گزینه new Stored Procedure… را انتخاب کنید. در پنچره بعدی شما می توانید متن SP را وارد کنید.
۱- نام sp : ابتدا بجای [PROCEDURE NAME] یک نام برای SP خود در نظر بگیرید. من خود از ساختار زیر بدین منظور استفاده میکنیم : عملیات_نام جدول
عنوان مثال اگر نام جدول Sale و عملیات مورد نظر یک عملیات insert باشد نام SP را Sale_INSERT میگذاریم. بهتر است نام عملیات با حروف بزرگ تایپ شود . البته بعضی از دوستان از سه حرف عملیات استفاده می کنند. برای مثال بالا خواهیم داشت :Sale_INS .
۲- تعریف پارامترها : برای تعریف پارامترهای ورودی SP قبل از کلمه کلیدی As آنها را داخل پرانتز مشخص کنید. بدین شکل که ابتدا علامت @ سپس نام پارامتر بعد فاصله و نوع پارامتر.
تذکر : تمامی متغییرها در SP از ساختار نام متغییر@ پیروی میکنند.
بعنوان مثال فرض کنید یک SP دارای دو پارامتر با نامهای Id از نوع int و Name از نوع Varchar(20) باشد , داریم :( @id int,@name varchar(20))
حال بعد از As دستورات مورد نظر را تایپ میکنیم :
مثال ۱ : SP بنویسید که چهار حرف اول فیلد LastName و فیلد FirstName را از جدول Employees انتخاب کند به شرطی که فیلد LastName با حرف A شروع شود ؟
ابتدا برروی Stored procedure کلیک سمت راست کرده و گزینه New stored procedure را انتخاب کرده و خطوط زیر را تایپ کنید. بعضی از دستورات پایین در کادر باز شده موجود هستند که نیازی به تایپ مجدد آنها نیست .
create Stored Procedure Employees_BROWSE
As
Select substring(Lastname,1,4) as LastNmae,FirstName
From Employees
Where LastName Like ‘%A’
حال بر روی دکمه ok کلیک نمایید. حال SP با نام Employees_BROWSE در لیست SP اضافه شده است .
مثال ۲ : تمام فیلدهای Employees را انتخاب کنید که فیلد BirthDate در یک بازه تاریخی که به شکل پارامتر وارد میشود قرار گیرد ؟
create Stored Procedure Employees_BROWSE2
(@StartDate char(10) , @EndDate char(10))
As
Select *
From Employees
Where BirthDate between @StartDate and @EndDate
حال برای اجرای SP ها در Query Analyzer کافی است بنویسیم : نام Exec SP
بعنوان مثال :Exec Employees_browse
اگر پارامتر داشت مقدار پارامترها را هم می آوریم :
Exec Employees_Browse2 ‘01/01/1940’ , ‘15/06/1955’
۳- تعریف متغیرها : برای تعریف متغیرها می بایست از کلمه کلیدی Declare استفاده کنیم. بعنوان مثال : Declare @myname varchar(50)
متغییر @myname از نوع کارکتری پویا تعریف میکند.
۴- برگرداندن کد خطا : بدین منظور از دستور return @@Error
گرچه هرمقداری را که بخواهیم می توانیم با دستور return برگردانیم.
۵- تعریف پارامترها که مقداری را برمی گردانند : برای این منظور هنگامی که پارامتر را در ابتدای پروسیجر تعریف میکنیم بعد از نوع آن از کلمه کلیدی output می کنیم بعنوان مثال :
create Stored Procedure Employees_BROWSE2
(@StartDate char(10) , @EndDate char(10) , @pp varchar(10) output)
As
۶- مقدار دهی به متغییرها : به دو روش می توانید این کار را بکنید یکی با دستور Set و دیگری با دستور Select .
۷- دستورات شرطی :مانند دیگر زبانها شما می توانید در Sql دستورات شرطی را بکار ببرید. ساختار آن به شکل زیر است :
If شرط then دستور
If شرط then
Begin
دستور۱
دستور۲
…
end
مثال :
If @Sdate > @Edate set @newDate = @Sdate
۸- دستور Set NOCOUNT on : این دستور از نوشت تعداد سطرهای برگردانده شده توسط دستورات جلوگیری میکند. کاربرد مهم آن زمانی است که شما چند کار را پشت سرهم در SP انجام میدهید. مثلا یک جدوی موقت میسازید و سپس از آن یک تعدادی از فیلدها را با دستور Select انتخاب می کنید. اگر این دستور را در ابتدای SP استفاده نکتید , هنگامی که میخواهید از آن SP در یک زبان برنامه نویسی استفاده کنید با خطای SP هیچ dataset ی برنمی گرداند مواجه خواهید شد.
تذکر۱ : شما می توانید یک SP را در یک SP دیگر فراخوانی کنید. برای این منظور همانطور که قبلا گفته شد از دستور exec استفاده نمایید.
تذکر ۲ : با دستور exec شما می توانید یک دستور sql را نیز اجرا کنید. این کار زمانی بکار می آید که دستور مورد نظر پویا و متغیر باشد.
مثال :
Exec (“ select * From Employees Where “+@Shart)
این شرط میتواند بر اساس فیلدهای بانک تولید گردد.
مثال : یک SP بنویسید که اختلاف تعداد سفارشاتی که فیلد ShipCountry آنها France یا German باشد. را برگرداند ؟
create Stored Procedure Order_France_German ( @Outp int output)
as
declare @Count_France int , @Count_German int
select @Count_France = Count(*)
from orders
where ShipCountry = France
select @Count_German = Count(*)
from orders
where ShipCountry = German
if @Count_France is null set @Count_France = 0
if @Count_German is null set @Count_German = 0
set @outp = @Count_France – @Count_German
ادامه مطلب + دانلود...