بازدید
عاشورا تابلویی است به وسعت اندیشه عرفان که هر کس از منظری و به فرا خود ظرفیت وجودی خود میتواند از آن بهرهمند شود. ما نیز از روزنی و یا پیمانهای فقیرانه بر ساحل این اقیانوس سرخ بیکران و ناپیدا گام نهادهایم. تا شاید ساقی کوثر باده پیمای عشق بر این مسکین نظری افکند و قطرهای از خم شهادت در کام خشکیده بچکاند و قلب مرده را حیاتی دوباره بخشد که یأس از جنود ابلیس است. درک فرهنگ انتظار تابعی از انس با فرهنگ عاشورا است. آنکه با عاشورا آشنا نیست چگونه میتواند با انتظار آشنا شود انتظار برای چه پاسخ چرایی انتظار در عاشورا است. و منتظر واقعی کسی است که از کربلا عبور کرده باشد که کربلائیان نخستین منتظرانند مانند خون حسین(ع) هنوز و همیشه تاریخ در رگهای شیعه جوشان است و کسی را که این خون در رگ نیست منتظر تنوان خواند چه میگویم که شیعه نیست عاشورا و انتظار حسین و مهدی(عج) دو رویا هستند اما دو رویای صادقه که یکی تعبیر شده است و دیگر به زودی بافرج وجود مقدسش تعبیر خواهد شد نام نخست حسین(ع) شورآفرین است و نام دیگری مهدی(عج) – جهت بخش بارالها ما را عاشورایی کن. یا منتظر هر دو یکی است. هر چند دریغ است که عنان تلم از کف توسن عشق ربوده و به دست بیکفایت عقل سپارم اما چه میشود که در عصر توسعه به سر میبریم و یا برای معرفی آسمان از آئنه غبارآلود زمین مددی سازیم بارالها پرودگارا معبود را هر چه زودتر صبح عشق را برسان و توفیقی ده تا دولت کربلا و انتظار را دریابیم. عصری که به جای سخن از خاک فریاد ربالارب بر زبانها نخواهد بود و جز هوس توسعه عشق هوسی در سرها نه اصلاً سر نه و اصلاً سر نه که حسین آموخت. با تن بیسر هم میتوان در بیابان بلا سجده کرد و نرد عشق باخت و تاریخ را عشق آلوده و سرخ نمود. خدایا فرج کربلایی ما زا برسان که کربلائیان را کاسه صبر لبریز است.
((هدف از نهضت عاشورا))
به موجب سخنان امام حسین(ع) هدف از نهضت عاشورا احیاء دین و اصلاح امور اجتماعی مسلمین میباشد.
۱٫ در وصیتنامه حضرت آمده است که: من برای خودسری و خوشگذرانی فساد و ستمگری از مدینه خارج نشدم بلکه برای اصلاح امور امت جدم قیام نمودم میخواهم امربهمعروف و نهیاز منکر نمایم. پس برنامه و انگیزه قیام حضرت عبارت است از: اصلاح امور امت اسلامی امربهمعروف و نهیازمنکر احیای روش جدش پیامبر و پدرش علیبنابیطالب.
۲٫ در نامهای که امام حسین(ع) برای بزرگان بصره نوشته است فرمود: من شما را به کتاب خدا و سنت رسول خدا(ص) فرا میخوانم که به راستی سنت مرده و بدعت زنده شده است.
نهضت مقدس عاشورا دارای نتایجی است که برخی از آنها اشاره میشود:
الف: ادای وظیفه دینی در برابر حاکم فاسد که در صورت عدم انجام وظیفه بر خداوند است که او را با حاکم فاسد محضور نماید.
ب: معرفی ماهیت کریه و زشت بنیامیه.
ت: پیدایش نفرت عمومی علیه حکومت یزید.
از همان روز یازدهم عاشورا به عنوان یک گروه از امربهمعروف و نهیاز منکر در آمدند و تا پایان امر ماجرا هر جا که بودند امربهمعروف و نهیازمنکر کردند آنها هرگز به صورت یک جمعیت شکست خورده درنیامدند آنها هم مثل خود ((اباعبدلله)) پایان کار را زنده ماندن یا کشته شدن میدانستند. نمیتوانستند که بگویند مطلب این بود که چنین زنده بماند یا کشتهشدن میدانستند. نمیتوانستند که بگویند مطلب این بود که چنین زنده بماند و به خلافت برسد یا حداقل در گوشهای برود و زندگی کنند. پس حالا که چنین کشته شد مطلب تمام شد نه آنها دنبال همان هدف حسینی بودند کشته شدن اباعبدلله از یک نظر برای آنان آغاز کار بود نه پایان کار و چقدر زیبا و جالب توجه است. وضع اهل پیغمبر و به راستی وقتی انسان زندگی اینها را تجزیه و تحلیل میکند در مقابل عظمت و زیبایی در مقابل این همه قدرت روح این همه ایمان و یقین در مقابل این همه شجاعت روجی غرق حیرت میشود و جز اینکه در مقابل اینها سر تعظیم فرود آورد کار دیگری نمیتواند بکند. تا آخرین لحظه تبلیغ کردند نهیازمنکر و امربهمعروف کردند و به اسلام دعوت کردند.
امربهمعروف و نهیازمنکر برای رسیدن به نتیجه است برای این است که نیرو را حفظکنیم و نتیجه بگیریم.
صاحب کتاب شریعت مکیالالمکارم در بخشی شباهتهای حضرت به انبیاء و ائمه در فصل سوم مینویسد. شباهت به حضرت سیدالشهدا امامحسین در امور بسیار شباهت دارد.
۱٫ شدت و اهتمام در یاد کردن آنها در قرآن کریم و سنت پیغمبران و کتاب آسمانی.
۲٫ تمام پیامبران گذشته به گریستن برای امام حسین و پیروان مجالس سوگواری و گریستن پیش از شهادت آن جناب که نظیر اهتمام امامان گذشته است در دعا کردن برای فرج مولی و طلب ظهور بر آن بزرگوار پیش از وقوع غیبت.
۳٫ شدت و اهتمام هر دو امام حسین و امام عصر در امربهمعروف و نهیازمنکر چنانچه سالار شهیدان ((حسینبیعلی)) این امر ملاحظه و تقیه نکرد و این از ویژگیهای آن حضرت است ولی حضرت نیز همین طور است.
۴٫ نبودن بیعت طاغوت زمان بر آن در که در اوصاف امام حسین آمده است که روز عاشورا به آن عرض شد: به حکم عموزادگانت سر فرودآور و فرمود: نه به خدا قسم دستم را از روی خواری و ذلت به شما ندهم و مانند بردگان فرار نمیکنم. سپس فرمود: ای بندگان خدا من به پرودگار خود و پروردگار شما پناه بردم اگر قصد آزار و سنگساز مرا دارید به پرودگار خود شما پناه میبرم. از هر متکبری که به روز حساب ایمان نداشته باشد. امام حسین فرمود: مرگ در حال عزت بهتر از زندگی با ذلت است.
۵٫ فرشتگان هر دو بزرگوار امام حسین و امام قائم به اذن خداوند متعال به آسمان بروند.
۶٫ آرزوی این که ای کاش روز عاشورا بودیم تصمیم به یاری کردن آن حضرت داشتن ثواب شهید شدن با آن حضرت را دارد.
۷٫ آرزوی بودن با امام قائم در زمان ظهور و قصد یاری کردن آن حضرت و جهاد با دشمنان نیز ثواب شهادت دارد. چنانچه درباره هر دو روایت آمده است.
۸٫ امام حسین ترسناک از مدینه بیرون رفت در مکه نزول کرد و سپس به سوی کوفه حرکت کرد.
حضرت حجت نیز همین اتفاق برایش میافتد در جز صحیحی از امام ابوجعفرباقر(ع) آمده است. پس سفیانی عدهای را به مدینه میفرستد و مهدی از آنجا به سوی مکه کوچ میکند. به ارتش سفیانی خبر میرسد که حضرت مهدی به مکه رفت و لشگری در تعقیب آن حضرت میفرستد ولی به او نمیرسند. تا اینکه ترسناک وارد مکه میشود به جهان روش. موسیبنعمران لشگر سفیانی در یبداء فرود آید. پس منادی از جانب آسمان ندا میکند ای یبداء این گروه را نابود کن پس زمین آنها را فرو میبرد و فقط ۳ نفر از آنها باقی میمانند که خداوند صورتهایشان را به عقب برمیگرداند و آنها از قبیله کلب هستند.
۹٫ مصیبت بر آن دو سختترین مصیبتها است و در مصیبت امام حسین که در گفتگوی آدم و جبرئیل آمده است که گفت: بدانید که خداوند شما را حفظ میکند از شر دشمنان ایمن میدارد و شما محترمانه به حرم جدتان برخواهید گشت. از این ساعت به بعد بدبختی دشمنان شما است.
در روز عاشورا اباعبدلله نقطهای را مرکز قرار داده بود و حمله میکرد اول جنگ تنبهتن عدهای آمدند ولی تا آمدند اباعبدلله به آنها مهلت نداد به طوری که رعب در دل دشمن قرار گرفت.
عمربنلعد گفت باکی دارید جنگ میکنید این فرزند علی است این فرزند همان کسی است که عرب را کشت میخواست تعصب عربیت را علیه حضرت تحریک کند. حمله را همه جانبه کنید. اباعبدلله به هر طرف که حمله میکرد فرار میکردند ولی مواظب بود که از خیمهها دور شوند و نزدیک نشوند غیرت حین نیز هست صبر و شجاع است صبورات راضی به رضای الهی نیز هست مخلص است مولی غیرت امر هم هست غیرتش هم به او اجازه نمیدهد که زنده باشد و کسی نزدیک حرم او بیاید. خدایا حسین هر چه نیروی روحی و جسمی دارد از تواست. اباعبدلله اجازه نداد که جنگ از سوی خود و اصحابش شروع بشود. برای خیانت از تقوا بایستی امربهمعروف و نهیازمنکر را احیا کنیم و امربهمعروف و نهیازمنکر متقابلاً باید ما را احیا کند و خواهدکرد در نهضت حسینی امربهمعروف و نهیازمنکر عملاً صورت گرفت وجود مقدس حسینبنعلی در این نهضت عملاً یک امربهمعروف و نهیازمنکرات و از نظر شیعه بعد از شهادت اباعبدلله اهل بیت بزرگوار آن حضرت از بعد از روز عاشورا اصحابش را بیند در حالی که سرهایشان از بدنهایشان جدا شده است و این مقدار قوت قلب داشته باشد این جریان خیلی عجیب است شوخی نیست جریانی که همیشه اعجاب مرا برمیانگیزد.
اباعبدلله در روز عاشورا چنان قدم برمیداشت که انگار آیندهای روشن یعنی آثار نوارانی نهضت خودش را به چشم میبیند. او شک نداشت که با همین شهید شدن پیروز میشود. شک نکرد که روز عاشورا پایان این است که باید هر چه دارد در راه خدا بدهد یعنی پایان کشت است و از عاشورا آغاز بهرهبرداری از این نهضت است همانگونه که همینطور نیز هست که ما میبینیم. ما میبینیم که کشته حسین(ع) همانا و بیدارشدن جنبشها و حرکتها و همدردیها و همدلیها و طغیانها علیه دستگاه اموی همان اولین کسی که این کار را کرد یک زن بود زن یکی از لشگر کفار در عصر عاشورا وقتی دید که لشگر میخواهد به طرف خیمه های حرم حسینبنعلی برود و حمله کند دوید و چوب خیمهای را برداشت و در جلوی خیمه ایستاد و اهل قبیله خویش را صدا کرد در جایی اباعبدلله با اهل بیتش واداع میکند که دیگر احدی از کسانش زنده نبود آن وداع هم خیلی جانسوز و جانگداز است. فرصت را مغتنم شمرد و بار دیگر زنها و بچهها را جمع کرد این حالت شکوه و جلال روح حسینبنعلی پیدا میشود اول فرمود: اهل بیت من خودتان را آماده سختیها کنید و میخواست روح آنها را آماده کند از این ساعت شما سختی و شدت میبینید ولی ذلت نخواهید دید.
امر به معروف و نهی از منکر:
یعنی آن دین است روح امربهمعروف و نهیازمنکر این است لزوم استفاده از هر وسیلهای شروع برای پیشرو اهداف اسلامی. این اصل که از ارکان تعلیمات اسلامی یکی از ارکانی است که به نصر صریح متون اسلامی و گفته پیغمبر اکرم: اگر از بین برود تمام تعلیمات اسلامی از بین رفته است. اگر این اصل مسنوج شود جامعه اسلامی به صورتی که باید وجود داشته باشد هرگز وجود نخواهد داشت.
به گفته پیغمبر اکرم(ص):
امربهمعروف و نهیازمنکر تمام شما مسلمانان به منزله حافظ و نگهبانان و شبان دیگران هستید و تمام شما نسبت به خودتان مسئول هستید یعنی ایجاد نوعی تعهد تمام افراد مسلمانان و مسئولیت مشترک میان افراد. مسلمانان برای حفظ نگهداری جامعه اسلامی بر مبنای تعلیمات اسلامی چنین وظیفهای اولاً آگاهی و اطلاع زیاد میخواهد: ثانیاً: قدرت و امکان میطلبد این را که امربهمعروف و نهیازمنکر بود که ارزش نهضت حیسینی را بالا برد و همچنین نهضتی که به امربهمعروف و نهیازمنکر را ارزش و اعتبار و آبرو داد. امربهمعروف و نهیازمنکر یعنی: همدردی- همبستگی- همگامی- تعرف (شناسایی) و نیز فردی نیست. عنصر امربهمعروف و نهیازمنکر در نهضت حسینی یک عامل بزرگ که حسین را به حرکت و داشت او را از جا تکان دارد. حسینبنعلی(ع) به امربهمعروف و نهیازمنکر ارزش داد اگر امربهمعروف و نهیازمنکر نباشد سایر تعلیمات نیز نمیتواند کار کند.
روز عاشورا: روز معراج حسینبیعلی است. روزی است که ما باید از روح حسین از غیرت حسین از شجاعت و دلیری از چنین پرتویی درس بگیریم. بلکه ما هم ذرهای آدم شویم. بیدار شویم.
یکی از نویسندگان بسیار معروف به نام عباسبنمحمودعقاد جملهای درباره اباعبدلله دارد که میگوید: در روز عاشورا مثل این بود که یک نوع مسابقه میان خصلتهای (خصلت) حسین برقرار شده بود یعنی فضائل حسینی هر کدام بر یکدیگر (دیگری) مسابقه میداد. صبر میخواست از سایر صفاتش جلو بیفتد. رضای حسین به آنچه که رضای خداوند است میخواست از صبرش جلو بیفتد اخلاص حسین میخواست از همه اینها پیشی بگیرد. شجاعت حسین میخواست گوی سبقت را از دیگر صفات او برباید. چیزی که در روز عاشورا پیش از همه چیز دیگر جلوهگر و نمایان است طبانیه حسین اطمینان حسین و آرامش و استقامت حسین است. این سختی نیست که حسین میگوید سختی است از همان روزها درک کردند یکی که آنجا حاضر بوده است جملهای دارد تعبیر او مطابق عصر و زمان و فهم خودش خیلی عالی است من سراغ ندارم مرد دل شکستهای مرد تحت فشار قرار گرفتهای را که فرزندانش (اهل بیتش) جلوی چشمش قلمقلم شده باشد (قلع و قلم).
به نام خدا
طول عمر امام مهدی- انتظار- وظیفهء انسان منتظر
حضرت محمد در سحرگاه نیمه شعبان ۲۵۵ هجری قمری در زمان حکومت غاصبانه حکمرانان عباسی در اختفاء پنهانی در خانه امام حسنعسکری(ع) که در محاصره لشگریان کفر بود از مادری به نام نرجسخاتون زاده شد. علیرغم کنترل شدید دشمن مبنی بر کشتن آخرین ذخیره آسمان ولایت حضرت دیده به جهان گشود. با تلاش مذبوحانه و مفتصحانه عباسیان بیثمر شود. و امام که عدالت او ویرانگر باطلها و تباهیها و طمأنیه میباشد. برای غیبت امام زمان ۳ حکمت است:
۱- غیبت طولانی امام زمان باعث امتحان و آزمایش است، البته مسلمانان.
۲- اینکه محبت خدا بایستی در زمین همیشه باقی باشد.
۳- اینکه غیبت امام زمان به مسلمین جهان میگوید که هیچگونه بیعتی با مشرکین و کفار معنا ندارد.
طول عمر امام مهدی(ع) یکی از خصایص نوح در قائم وقوع خواهد یافت و یافتهاست و آن طول عمرش میباشد عمر انسان حد و مرزی ندارد که بیشتر از آنان غیر ممکن باشد آزمایشات دانشمندان نشان داده است. مرگ مانند بسیاری از بیماریها معلول و علتی یا عللی باشد که اگر شناخته و یا کامل شناخته شود و یا به تأخیر انداخت.
انتظار:
(قُلْ کُل مُتربِصُ مْتربِصو ) سوره طه ص(۱۳۵)
بگو هر کس منتظر است پس انتظار بکشد زود باشد که بدانید راه راست پویان و کسانی که هدایت یافته کیانند.
معنای انتظار چیست؟
به معنای آمادگی کامل برای جانبازی در رکاب امام زمان(عج) تهیه تصرفات انقلاب جهان محمدی موعود میباشد انتظار مکتب اصلاح تربیت است انتظار امید میبخشد و روحیه یأس و ناامیدی را از جان آدمی میزداید و روح تلاش و مبارزه و خودسازی و فداکاری به انسان میدهد حرکت انتظار در کنار هم و با هم میباشند اگر بشر امید به آینده نداشته باشد نمیتواند حرکت کند. این انتظار مثبت بود که علیرغم فشارها و تجاوزها و شکنجهها مسلمانان را در میدان های نبرد برد و فاتح و سربلند ساخت و ایران اسلامی انتظار حکومت اسلام بود که در مردم حرکت ایجاد کرد و مردم برخاستند و به امید حکومت قرآنی انقلاب نمودند و پیروز شدند.
امروز دیگر انتظار قیام جهانی امام مهدی(ع) در توده مستضعفان دنیا تحرکی نوین ایجاد کرده است و میرود که این انتظار سازنده ابرقدرت جنایتکار به زانو بیشانند.
قال رسول الله: (اَفْضَلُ العِبادهٍ انتظار الفَرج) بهترین عبادت انتظار فرح است. منتظر ظهور امام زمان بوده و خواهد بود.
انتظار در مکتب اسلام: شخص را متعهد و مسئول میسازد که برای تحقیق هدفهای اسلام و عملی شدن برنامههای دین بدون هیچ یأس و ضعف و سستی و ناامیدی شب و روز کوشش نماید.
انتظار به دو گونه است:
• انتظار مثبت: عامل خوشبینی به جهان خلقت و حرکت آفرینی است. انتظار مثبت ایمان به پیروز و اجرای عدالت نابودی حتمی ظلم و ستم است و نفی ارزشهای طاغوتی و نه گفتن به آنچه که ضد توحید است. (به نقل از بحارالانوار جلد ۵۲ علامه مجلسی) کسانی که در انتظار دولت قائم درگذرند چون آنانند که در خدمت حضرت قائم باشند. آنگاه پس از درنگ مختصری فرمودند بلکه چون آنانند که در رکاب مهدی(عج) شمشیر زده باشند. پس دنبال تأملی دیگر فرمودند به خدا سوگند ایشان جون آنکسانند که درخدمت پیغمبر(ص) به شهادت رسیده باشد.
امام صادق(ع) فرمودند هر که شور یاوری قائم را دارد باید انتظار بکشند و در حالت انتظار پرهیزکاران عمل کند در رفتار شایسته و نیکویش گیرد. این چنین کسی اگر هم مرگ را در آغوش بکشد و قائم پس از مرگش قیام کند پاداشش هم چون یاران حضرت خواهد بود. پس بکوشید و منتظر باشید و این کوشش و انتظار گوارایتان باد ای گروه آمرزیده.
ادامه مطلب + دانلود...