جستجو در تک بوک با گوگل!

بازدید
باید به این نکته اشاره داشت که این برنامه بهصورت بینرشتهای به وجود آمده که در آن روانشناسی کودک، جامعهشناسی کودک، ادبیات، جامعهشناسی تعلیم و تربیت، فلسفه تعلیم و تربیت، منطق، تفکر انتقادی و فلسفه به معنای خاصی نقش دارند. بنابراین تنها به یک رشته یا سرفصل اختصاص ندارد. هماکنون بیش از ۱۰۰ کشور در دنیا به اهمیت این ایده پی بردهاند و در حال بررسی یا اجرای این برنامه هستند که حدود ۳۰ کشور از کشورهای پیشرفته، بهطور جدی آن را به اشکال مختلف وارد نظام آموزش و پرورش خود کردهاند و حدود ۱۰۰ کشور نیز بهطور آزمایشی این برنامه را تجربه میکنند. همچنین مقطع دکترای این رشته در انگلستان و آمریکا و چند کشور دیگر ارائه میشود. حتی در کشور اوکراین هم رشتهای با همین عنوان، در مقطع کارشناسیارشد ارائه میشود. کمترین کاری که غالب کشورها در این زمینه انجام دادهاند، شروع به پژوهش در این حوزه است. برای مثال در کشورهای عربی، کتابهای این برنامه به زبان عربی ترجمه شدهاند. کنفرانسهای بینالمللی متعددی در این زمینه، در کشورهای مختلف برگزار شده و در حال برگزاری است که موجب هماهنگی و انسجام آرای اندیشمندان در این زمینه نیز شده است.
● پس درواقع در بحث فلسفه برای کودکان و نوجوانان تعبیری که از فلسفه میشود با فلسفه به معنای رایج کاملا متفاوت است؟
ببینید! قبل از همه باید بدانیم که در برنامه فلسفه برای کودکان، فلسفه به معنای آکادمیک نیست. در فلسفه آکادمیک اساتید در دانشگاه جمع میشوند و مسائل انتزاعی خاصی را مورد بحث و تحقیق قرار میدهند که این مسائل نه برای مردم عادی قابل درک است و نه مساله زندگی آنهاست. مسائلی که در دانشگاه آموزش داده میشود هم همین ویژگی را دارد و این باعث میشود فلسفه روزبهروز انتزاعیتر شده و فلاسفه روز به روز از مردم جدا شوند. اما نوع دیگری از فلسفه وجود دارد که برخاسته از مشکلات و مسائل روزمره مردم است. مسائلی که مبنای باورها و اعتقادات و تصمیمهای مردم را تشکیل میدهد. مردم بهخاطر آنها رنج میبرند یا با حل آنها زندگیشان متحول میشود یا معنایی برای زندگی خود پیدا میکنند. این معنایی از فلسفه است که در اینجا مدنظر است و اگر بخواهیم آن را به کودکان و نوجوانان تعمیم دهیم، مشخص است که پرسشها و سوالات فلسفی و اجتماعی آنهاست که در اینجا مبنای کار قرار میگیرد. از سوی دیگر این برنامه به کودکان کمک میکند که برای پرسشهایشان پاسخهای درستی پیدا کنند. این کار به واسطه آموزش و تحقیق و کندوکاو در زمینههای مختلف به کودکان و نوجوانان صورت میگیرد. در ایران فلسفه به همان معنای آکادمیک آن رایج است و مردم هم فهمشان همان است و به همین خاطر مردم به آن زیاد خوشبین نیستند و جملاتشان را با بار منفی استفاده میکنند. زمانی که چیزی غیرقابل فهم است و زمانی که راهی برای حل یک مساله وجود ندارد، مردم آن را فلسفه میخوانند. اما معنای فلسفه در غرب، تنها فلسفه آکادمیک نیست و ما هم باید با فلسفه آماتور آشنا شویم.
● اگر درست فهمیده باشم بیش از آنکه فلسفه محض مدنظر باشد، روش تحقیق فلسفی یا به عبارت بهتر فلسفهورزی مدنظر است؟
بله! تقریبا روشهای تفکر عمیق، تامل حل مسائل و پردازش اطلاعات برای یک تصمیمگیری درست در اینجا آموزش داده میشود و البته برخی مفاهیم فلسفی همچون انصاف، زیبایی، درستی و درستکاری هم میتواند بهعنوان محتوای فلسفی و نه روش فلسفی مورد علاقه کودکان و نوجوانان باشد. پس برنامه فلسفه برای کودکان فراتر از تفکر انتقادی میرود و موضوعات و ایدههای مورد علاقه کودکان و نوجوانان را پوشش میدهد.
● حال سوال اینجاست که این نوع نگاه به فلسفه که مبتنیبر روشمندی برای وصول به نتایجی برای کودکان و نوجوانان است از چه زمانی و چگونه آغاز شد؟
در مورد تاریخچه باید بگویم که پروفسور متیو لیپمن در اواخر سال ۱۹۶۰ میلادی، زمانی که در دانشگاه کلمبیا در رشته فلسفه مشغول تدریس بود، متوجه شد دانشجویانش فاقد قدرت استدلال و قدرت تمییز و قدرت داوری هستند. او برای بالا بردن این تواناییهای دانشجویان خود، تلاشهای زیادی کرد، ولی پس از مدتی متوجه شد برای اینکه قدرت تفکر این دانشجویان بهطور قابل ملاحظهای تقویت شود، دیگر بسیار دیر شده است. یعنی دوران دانشجویی برای این نوع آموزشها، زمان مناسبی نیست و در این دوران فرد قابلیت یادگیری این مهارتها را ندارد. این وضعیت را شاید اکثر اساتید فلسفه و منطق ما هم با چشم خود دیدهاند. او به این فکر افتاد که تقویت این تواناییها باید در دوران نوجوانی و حتی کودکی این دانشجویان انجام میگرفت. به عبارت دیگر وقتی افراد در سن کودکی و نوجوانی یعنی بین ۱۱ یا ۱۲ سالگی بودند، باید شروع به گذراندن یکسری دورههای درسی ویژه در زمینه یادگیری مهارتهای فکری میکردند، مثلا تفکر انتقادی یا حل مساله یا هر مهارت دیگری که به منطق صوری و غیرصوری مربوط است. این دوران هم مناسب این آموزشهاست و هم تنها فرصت آموزش. حتی محقق بار آمدن افراد هم ریشه در این دوران دارد. اگر در این دوران، به سوالات آنها پاسخ داده نشود، قدرت پرسشگری آنها با تشویق و تمرین تقویت نشود و نحوه پردازش دادهها برای حل مسائل و مواجهه با مشکلات آنان آموخته نشود، دیگر در آینده نمیتوانند یاد بگیرند یا یادگیریشان بسیار سخت خواهد بود. اگر هم امکانش باشد، مصداق سخن سعدی و چون «گردکان بر گنبد» است.
● در ایران چگونه به این مباحث توجه شد؟ به عبارت دیگر خود شما چگونه با این موضوع آشنا شدید و در این زمینه تاکنون چه کارهایی انجام دادهاید؟
من حدود ۱۱، ۱۲ سال پیش، با این موضوع آشنا شدم. به عبارت دیگر در حال تحقیق در زمینه سادهسازی مسائل و موضوعات مربوط به «علم و دین» برای نوجوانان بودم که با این موضوع آشنا شدم. گفتوگوهایی با پروفسور دیل کنون داشتم که در این زمینه آثاری دارد. او پیشنهاد کرد که با آثار پروفسور متیو لیپمن آشنا شوم. آشنایی با آثار لیپمن برایم شگفتانگیز بود. من از خودم میپرسیدم به راستی چنین دستاوردهایی در زمینه آموزش وجود دارد و بنده و همکارانم از آن بیخبر بودهایم. برایم باورکردنی نبود. مطالعاتی در این زمینه انجام دادم و همزمان تلاش کردم با خود لیپمن، از طریق نشانی ایمیلش گفتوگو کنم. برای آشنایی و درک و فهم بیشتر، با همکارم دانشور حسینی، پرسشهایی تهیه و برای ارسال آماده کردیم و به ترجمه متونی در این زمینه پرداختیم و تلاش کردیم سایر محققان کشور را با این موضوع آشنا کنیم. اما هیچ فیدبکی دریافت نکردیم جز اینکه یکی از همکاران نصیحتمان کرد که به جای این کار، به موضوعات جدی دیگری بپردازیم. این مساله موجب شد مدتی از نوشتن دست بکشیم و به مطالعه بپردازیم. بالاخره زمانی رسید که لیپمن برایم نوشت که به کنه فلسفه برای کودکان و نوجوانان نزدیک شدهام و حاضر شد مصاحبهای با من انجام دهد. این مصاحبه برای ایرانیان بود، ولی تا بتوانیم در ایران این مصاحبه را منتشر کنیم، به دلیل ناشناخته بودن موضوع برای ناشران، مدتی طول کشید و تا آن موقع کشورهای دیگری چون نروژ، مکزیک و انگلستان آن را بهصورت مکتوب یا اینترنتی به چاپ رساندند. این گفتوگو در کشورهای دیگر بیشتر مورد توجه واقع شد و حتی دانشجویان دکترای دانشگاههای آمریکا از آن نقل قول کردند و بعدا هم در مجله تخصصی این رشته در دانشگاه مونت کلیر نیوجرسی منتشر شد. البته بعدا کارگاههایی هم با اساتید برجسته نیوجرسی برگزار شد و در این کارگاهها بحثهای خوب و انتقادی با آنها داشتم. استقبالی که در کشورهای مختلف از این گفتوگو شد، مرا تشویق کرد برخی ابهامات و پیچیدگیهای دیگر این طرح بسیار وسیع را در گفتوگویی دیگر روشن کنم. گفتوگویهای دیگری با لیپمن و نفر دوم این برنامه در آمریکا، برای روشنسازی مضامین آن صورت گرفت که ترجمه این گفتوگوها به چاپ رسید.
به این ترتیب، به تدریج افراد مختلفی از کشورهای گوناگون، متوجه اسم ایران شدند و با تعجب از من میپرسیدند مگر در ایران هم در این زمینه کار میشود؟ بنده در روزنامهها و مجلات و سایتهای اینترنتی سعی کردهام اهمیت این موضوع را نشان دهم. بیش از ۲۰ اثر، اعم از مقالاتی در کنفرانسها، کارگاههای سخنرانی در دانشگاههایی همچون صنعتیشریف و مرکز تحقیقات فیزیک نظری آموزش و پرورش ارائه دادهام و یکی از کتابهایم به گفتوگو با پیشگامان این برنامه در کشورهای مختلف اختصاص دارد و چند کتاب دیگر را نیز در دست ترجمه دارم. ایجاد یک سایت اینترنتی در این زمینه به نظرم ضروری آمد و سایتی با عنوان کندوکاو فکری/ فلسفه برای کودکان و نوجوانان(www. p4c. ir) را راهاندازی کردیم که تا اندازه زیادی موفق بوده است. چون با کمک آن افراد علاقهمند و متخصص و نیمهمتخصص با هم آشنا و دور هم جمع شدند و نشستهایی در این زمینه برگزار شد که نتایج بسیار مثبتی به همراه داشته است. از سویی، بخش لاتین آن مورد ارجاع بسیاری از سایتهای خارجی قرار گرفته است. این تلاشها درنهایت به تاسیس گروه «فبک» در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی انجامید و اساتید زیادی چون دکتر پورنامداریان، دکتر رادفر در بخش ادبیات گروه فبک دور هم جمع شدهاند و بر آن هستند نسخهای ایرانی و اسلامی از این برنامه تهیه کنند.
● تا آنجایی که میدانم دکتر پورنامداریان و رادفر در ادبیات فارسی متخصص و صاحبنظر هستند. شما از این اساتید چه بهرهای در مبحث فلسفه برای کودکان و نوجوانان میبرید؟
میدانیم که برنامه فبک به ادبیات کودک و نوجوانان به لحاظ داستانی بودن تمام متونش بسیار نزدیک است. در موارد زیادی داستانهای کهن برای پیشبرد کلاسهای فبک به کار میروند و این اساتید آشنایی بسیار خوبی با این داستانها دارند و به گروه ما کمک میکنند این داستانها را استخراج کرده و به زبان روز کودکان و نوجوانان بازنویسی کنیم. البته باید یادآوری کنم بخشهای منطق و تفکر انتقادی و همچنین بخش روانشناسی این گروه هم از اساتید برجسته دیگری در این حوزهها بهره میگیرند.
بازدید