جستجو در تک بوک با گوگل!

بازدید
جغرافیای طبیعی
بازدید
جغرافیای طبیعی
استان اصفهان
جغرافیا و تاریخ
استان اصفهان با مساحت 105,937کیلومتر مربع در قسمت مرکزی ایران واقع شده است.استان اصفهان بر اساس آخرین تقسیمات کشوری دارای ۱۷ شهرستان میباشد که عبارتنداز:اصفهان,اردستان,برخوارومیمه, خمینیشهر,خوانسار,سمیرم,شهرضا(قمشه), فریدن,فریدون شهر,فلاورجان,کاشان,گلپایگان ,لنجان ,مبارکه,نائین,نجفآبادونطنز. اصفهان ازآنجاکه مرکزاستان میباشد پرجمعیتترین شهراین استان است. در سال ۱۳۷۵جمعیت این استان ۳,۲۲۳,۲۵۵ نفر بوده است که ازاین تعداد۷۴/3 درصد شهرنشینو ۲۵/7 درصد ساکن مناطق روستایی بودهاند. استان اصفهان با قرار گرفتن در مرکز فلات ایران وبه علت گستردگی زیاد شامل مناطق متعددکوهستانی وجلگهای میباشد.این مناطق عبارتند از:
ناحیه کوهستانی اردستان
ناحیه کوهستانی شمال شرقیوشرق که شهرستان نطنز در (دامنه بلندترین) قله آنقراردارد.
ناحیه کوهستانی غرب
که شهرستانهای فریدن وفریدون شهر رادر برمیگیرد.
ناحیه جلگهای
که از آبرفت زاینده رود به وجودآمدهاست وجنوب شرقی اصفهان رادربرمیگیرد.
با توجه به موقعیت های جغرافیایی وطبیعی آب وهوای این استان نیز متغیرمیباشد.هرچند که این استان به طور کلی دارای آب وهوای معتدل خشک است امابا توجه به فاصله نسبت به ناحیه کوهستانی غرب ودشت بیابانی (کویر) در شرق وجنوب شرقی میتوان آن را به 3 منطقه آب وهوایی تقسیم نمود.این مناطق آب وهوای عبارتند از:
آب وهوای بیابانی
که نائین,بیابانک وانارک تا شمال اردستان رادر برمیگیرد.
آب وهوای نیمه بیابانی
که شهرستان اصفهان رادر برمی گیرد.
آب وهوای نیمه مرطوب سرد
که در برگیرنده غرب و جنوب غربی استان است.
بر اساس گزارشهای سازمان سینوپتیک حداکثر درجه حرارت اصفهان ۴۰/6 درجه سانتیگراد و حداقل درجه حرارت آن ۱۰/6 درجه سانتیگراد ومتوسط درجه حرارت سالانه 16/7 درجه سانتیگراد میباشد.تعدادروزهای یخبندان این استان ۷۶ روز ومتوسط میزان بارندگی 116/9 میلیمتر است .
جذبه های جهانگردی استان اصفهان به علت شرایط جغرافیایی آنجا کمتر از استانهای دیگرهمچون گیلان ومازندران وآذربایجان میباشد .اما برخی از مناطق خاص اصفهان دارای جاذبه های توریستی هم از دیدگاه ملی وهم از دیدگاه محلی میباشد.اصفهان با داشتن بیش از 12 پارک جنگلی ومناطق حفاظت شده چندین چشمه آبشار وباغهای میوه پربار وتازه وتفریگاههای تابستانی جذاب شرایط مناسبی رابرای اوقات فراغت بومیان وهمچنین جهانگردان فراهم میآورد .بزرگترین رودخانه فلات مرکزی ایران, زایندهرود , از این استان عبور میکندوبسیار چشم اندازهای جالبی راایجاد میکند. امکانات تفریحی هم بر روی زاینده رود جایی که در اصفهان جریان دارد وهم نزدیک سدبزرگی که 117 کیلومتر ودر جنوب شهر میباشد وجود دارد.
مهمترین جذبههای توریستی استان اصفهان بناهای معماری وتاریخی به ویژه در شهراصفهان میباشد که اکثرامتعلق به زمان صفویه وسلجوقیه میباشد.بیشتر این بناهای تاریخی دارای ارزش بین المللی میباشند که انعکاس دهنده فراز ونشیب تاریخی وباستانی آنجا در این سرزمین میباشد.از میان این بناها میتوان به برخی از آنها از قبیل عمارت عالی قاپو,کاخ چهل ستون ,سی وسه پل ,پل خواجو,پل شهرستان,منارجنبان,بازاراصفهان وکاشان, میدان امام (نقش جهان),خانه بروجردیهاو دهها مکان با ارزش معماری وتاریخی در تمامی نقاط استان پراکنده شدهاند که هر یک از آنان تا آنجا که هنر وزیبایی حائز اهمیت است منحصر به فرد وچشمگیر میباشند.
دیگر محلهای توریستی استان مکانهای مذهبی وساختمانهایی است که با قدمتشان در استانپراکنده شده اندو سالانه تعداد زیادی زائر وتوریستهایی را که با آنان روابط معنوی دارند به سوی خود جذب میکنند. به علاوه برخی از این مکانها به عنوان یادگارهای مهم وباارزشی از گذشته انعکاس دهنده میراث گرانبهای مذهبی وفرهنگی ساکنین این منطقه در دورههای متفاوت تاریخی میباشد. در بین آنها مسجد جامع ,مسجد امام ,مسجد شیخ لطف اله مدرسه چهارباغ ودهها امامزاده وزیارتگاه وآرامگاه چهرههای درخشان را میتوان خاطر نشان نمود.
استان اصفهان از زمانهای خیلی پیش محل سکونت افراد متفاوت بودهاست از جمله آریاییها,سمتیک,ترکها,ارمنیها,وگرجستانی هایی که تحت تاثیر فرهنگ ایرانی بودهاند. فعالیتهای فرهنگی این افراد که نتیجه رسومات وسنتهای فراوان این استان میباشد شامل مراسم متنوع ,سوگواریها,جشنها,موسیقی و رقصهای محلی است و علیرغم این قبیله هاوکوچ نشینان موجود در این منطقه از جمله قشقایی ,بختیاری ,بویراحمدیوسمیرم بخشهای اصلی فرهنگ خود را حفظ کردهاند واز آنان دست نکشیدهاند. لذا این پدیده یکی از جذبههای مهم برای بازدید کنندگانی است که با سبک زندگی قبیلهای و دیگر ویژگیهای احتمالی آن آشنا نیستند.
اصفهان
شهر اصفهان در ۴۲۴ کیلومتری جنوب تهران واقع شده است. اصفهان از آنجا که مرکزاستان است بین دو رشته کوه قرار دارد. در غرب مناطق کوهستانی تا استان چهارمحال ادامه دارد. در شرق کوههای کرکس وقهرود واقع شدهاند. منطقه جلگهای از آبرفت جویبارهای کوهستانی ورودخانه زاینده رود به وجود آمده است .اصفهان با داشتن آب وهوای معتدل نسبتافصلهای منظمی دارد. زاینده رود با جاری شدن در شهر اصفهان مهمترین رودخانه استان میباشد.
در عهد اشکانیان اصفهان مرکز وپایتخت ایالت پهناوری بود که تحت فرمان حکمرانان اشکانیقرار داشت. در زمان ساسانیان اصفهان محل سکونت وقلمرو((اسپوهران))یا اعضاهفت خانواده بزرگ ایرانی که مناسب مهم واصلی سلطنتی را در اختیار داشتند,بود. هم چنین در این زمان اصفهان یک مرکز نظامی وبسیار مستحکم بود.این شهر پس از شکست نهایی ایرانیان به تصرف اعراب در آمد. بعد از اسلام,اصفهان همچون دیگر شهرهای ایران تا اوایل قرن چهارم تحت سلطهاعراب بود تنها خلیفه منصور آنجا را مورد توجه قرار میداد. در زمان ملکشاه سلجوقی اصفهان باردیگر به پایتختی برگزیده شد وعصر طلایی دیگری راآغاز نمود.در این هنگام اصفهان یکی از آبادترین ومهمترین شهرهای جهان به شمار میآمد.این شهر در سال ۶۳۹ ه0ق0 به تصرف مغولها درآمدوآنان مردم را قتل عام کردند.پس از حملات مغولها وتیمور اصفهان به علت موقعیت جغرافیایی مناسبش دوباره سامان گرفت مخصوصادر زمان صفویان که به طور قابل ملاحظهای توسعه یافت. اصفهان در سال ۱۰۰۰ه. ق. پس از اینکه توسط شاه عباس به عنوان پایتخت انتخاب شد به اوج رونق خود رسید. انقراض سلسله صفویان توسط محمود افغان وتصرف اصفهان پس از ۶ ماه محاصره دوره انحطاطی را برای این کشور باعث شد. در زمان افشاریه وزندیه دوباره رونق یافت اما در عصر قاجار به دنبال انتخاب تهران به عنوان پایتخت, اصفهان با دیگر روبه زوال رفت .
اصفهان با توجه به شرایط جغرافیایی وتاریخی در زمان پهلوی مورد توجه قرارگرفتوکوششهایی جهت تعمیر وبازسازی بناهای تاریخی اش به عمل آمد. همچنین شهر واستان اصفهان به سرعت تحول یافته وصنعتی شد. طی دو دهه اخیر اصفهان با سرعت قابل توجهی از نظر شهری توسعه یافت و بازسازی بناهای تاریخی بسیار چشمگیر بود. امروزه اصفهان یکی از مهمترین مراکز سیاحتی ایران وجهان به شمارمی رود . مهمترین مکانهای جالب توجه اصفهان عبارتند از:
-آبشارهای سمیرم,شالورا,کردمحلیا, چشمههای ورتون,خوربیابانک,آبشارشاه,دیمه,ملاد,لادژوچشمههای آب معدنی گرم
-مناطق حفاظت شده قمشلو و کلاه قاضی
- غارهای متعدد
-کاخها وعمارتهای عالی قاپو,چهلستون,هشت بهشت
-ررروستاهای میمه,مورچه خورت,مال وروستاهای تاریخی
-قلعههای فارفاآن ,دیووترشک
پلهای تاریخی الله وردی خان,خواجو,شهرستان,مارنان وسعادت آباد
-کاروانسراهای شیخ علی خان ,مهیار,سرای سفید,میرزاکوچکخان,خوانساریها
-منارههای جنبان,چهل دختر, ساربان ,زیار,رهروان,آتشخانه,دارالضیا,غار,شعیا,گلدسته
-چندین کتیبه تاریخی
-مدرسههای قدیمی چهارباغ,باباقاسم,ملاعبدالله,میرزاحسن,کاسهگران,نیماورد,جلالیه,شمسآبادوحیدر
-خانههای اخوان,خرازی,پیرنیا,جمل,قدسیه,شیخ الاسلام
-کبوترخانه هایمتعدد
-میدان امام(نقش جهان)
-گنبدباز
-چندین مسجدباشکوه بامعماری وکاشی کاری شگفتانگیز
آتشگاه کوه سنگی
-چندین آرامگاه عارفان وشاعران ایرانی
-امامزادههای متعدد
-کلیساهای تاریخی درجلفا
حیات وحش ومناطق حفاظت شده
استان اصفهان به علت استقرار در فلات مرکزی ایران با آب وهوای متنوع ,توپوگرافی ویژه وهمجواری با زاینده رود از تنوع زیستی خوبی برخورداراست ودر نتیجه موقعیت مناسبی برای صید ماهی دارد.صید ماهی در زاینده رود از پل ماریان در اصفهان به طرف سرچشمه از اول تیر ماه تااسفند امکانپذیر میباشد. شکار گراز,قوچ ومیش وحشی,آهو وبز کوهی وپرندگان مختلف بنا بر قوانین سازمان محیط زیست امکانپذیر میباشد. مناطق حفاظت شده قشملو که در غرب اصفهان واقع شده و۳۷۰۰۰ هکتار مساحت دارد. منطقهای کوهستانی با اقلیمی سردوخشک است.این منطقه در زمان قاجار شکارگاه شاهزادگان بوده وآثاری نیز از آن دوره در این منطقه باقی مانده است. این ناحیه شامل دو قسمت است : یکی پناهگاه حیات وحش ودیگری منطقه ممنوع التعلیف.حیوانات آن شامل قوچ ومیش وحشی وآهو میباشد. پرندگان آنجا نیز عبارتند از:کبک,تیهو,هوبره,کرکس و…
منطقه حفاظت شده موته با مساحتی حدود ۲۲۰۰۰۰ هکتار بین شهرهای کاشان,لنجان ,محلات,گلپایگان,خوانسارومیمه قراردارد. حفاظت این منطقه عمدتا بخاطر آهو است .
- پناهگاه وحش کلاه قاضی در جنوب اصفهان حدود ۲۶ کیلومتری شهر واقع شده است.اینمنطقه از جانب شرق تحت تاثیر کویر واز جانب غرب تحت تاثیر رشته کوههای زاگرس می باشد.پستانداران این منطقه عبارتند از:
قوچ ومیش وحشی ,آهو ,پلنگ,خرگوش,گرگ,کفتال,شغال ,گربه شنی ,روباه وغیره .پرندگاناین منطقه عبارتند از کبک,تیهو,جغد,عقاب,شاهینو… همچنین انواع مختلفی از خزندگان نیز در آن منطقه موجود میباشد
بازدید
بیشتر سنگهای بکار رفته در این بنا سنگهای بسیار عظیمی هستند که هنوزم جابجایی و حمل اونها تا ارتفاع بنا جزو اسرار و ناشناخته هاست. البته در اصل سنگهای روی بنا از سنگهای آهکی صیقلی بسیار زیبا بودن که در اثر مرور زمان از بین رفتن یا اینکه بعدها بوسیله فراعنه بعدی برای مقبره هاشون دزدیده شدن. برای همین امروزه ۵ درصد از ارتفاع بنا به دلیل نبود اون سنگها کم شده.هرضلع قاعده هرم ۲۳۰ متر طول داره و در ساخت اون حدود ۲۳۰۰۰۰۰ قطعه بلوک به وزن تقریبی ۵/۲ تن استفاده شده
هرم خوفو دارای سه اتاق دفن اجساد و راهروهای متعدده که یکی از اتاقها مربوط به جسد خود خوفو یکی دیگه مربوط به ملکه و دیگری هم برای رد گم کردن دزدها بوده. و راهروهای طولانی و تاریک و پیچ در پیچش هم برای مقابله با دزدها تعبیه شده. هرم خوفو در بین عجایب هفتگانه بزرگترین و قدیمی ترین اونهاست.
________________________________________
فانوس الکساندریا
هفتمین اثر از عجایب هفتگانه ی جهان ، فانوس دریایی اسکندریه و در واقع هشتمین اثر عجیب است. پیش از آنکه این اثر ساخته شود ، دیوارهای شهر بابل به عنوان دومین اثر شگفتی زای جهان به شمار می آمد. به هر حال برج روشنایی دهانه ی رود نیل که ۱۳۰ متر ارتفاع داشت ، در نظر مردم عهد باستان چنان کار فنی استادانه و ماهرانه ای جلوه نمود که بی درنگ دیوارهای بابل را از فهرست هفتگانه ، حذف و برج را به عنوان آخرین و جوانترین عجایب هفتگانه ی دنیا وارد فهرست مذکور کردند. این برج تا امروز بلندترین برج روشنایی ساخته شده در جهان باقی مانده است.
یک سال پس از آنکه اسکندر کبیر مصر را تسخیر کرد و در پایتخت قدیمی مصر به نام « ممفیس » به عنوان فرعون مصر تاج بر سر نهاد ــ و اگر دقیقتر بگوییم ــ در ۱۶ آوریل سال ۳۳۱ پیش از میلاد ، این فرمانروای جوان که آن هنگام تازه ۲۵ سال سن داشت ، طی مراسم جشن و سروری ، چهار گوشی به ابعاد ۷×30 استادیوم (۱۲۵۳×5370 متر) را با قدم ، اندازه گیری کرد. پشت سر او یک روحانی در جای قدمهای او آرد جو میپاشید. غیبگویی گفته بود که آرد جو ، التفات و کرامت خدایان را بر خواهد انگیخت و خواسته های شاه را متحقق خواهد کرد. زیرا در اینجا ، درست در غربی ترین نقطه ی دلتای نیل ، قرار بود « اسکندریه » ، اولین بنیان شهری به نام اسکندر (که بعدها باید شهرهای متعددی در خاور نزدیک از پی آن ساخته میشدند) تأسیس شود. شاه مقدونی میخواست با تأسیس اسکندریه فرهنگ و اقتصاد یونان را در مصر رواج دهد. این شهر باید یک مرکز تجارتی و بندر عمده و مهم میشد.
نقشه های شهر جدید را اسکندر خود طرح ریزی کرده بود. او مکان میدان اجتماعات و مرکز تجارت را خود انتخاب کرد. او حتی تعداد و محل معبدها را معین کرد و مشخص نمود که هر معبد باید ویژه ی کدام خدا باشد. و بالاخره او دستور داده بود که بر فراز یک صخره ی دریایی در کنار جزیره ی « فاروس » که در جلوی شهر اسکندریه قرار گرفته بود ، یک برج روشنایی بسازند که بزرگتر و بلندتر از تمام برجهای دریایی باشد که تا آن زمان ساخته شده بود.
اسکندریه آن شد که شاه به هنگام تأسیس آن با خود عهد کرده بود: طی مدت کوتاهی اسکندریه تبدیل به شهری شکوفا و پر رونق با ۶۰۰۰۰۰ تن جمعیت شد که اکثر آنها از مهاجران یونانی ، مصریها و یهودیان بودند. اسکندریه مهمترین شهر در دریای مدیترانه شد. اسکندر خود به دیدار « فانوس دریایی » نائل نشد. او در سال ۳۲۳ پیش از میلاد درگذشت ، و ۲۳ سال بعد ساختمان برج آغاز شد.