بازدید
عناصر و فضاهای موجود در لابی
بدون تردید لابی یا سراسری اصلی با اهمیتترین بخش هتل است این فضا به عنوان تقسیم کنده اصلی، برقرار کننده ارتباط بین کلیه فضاهای عمومی هتل است و نتیجتا مفصل بسیاری از کانالهای ترافیکی است از جمله ورودی اصلی هتل.
ورودی: به طور کلی ورودی اصلی هتل به ۲ دسته تقسیم میشوند:
الف- ورودی که مستقیما از بر خیابان بوده و دارای یک پیش فضای سازماندهی شده برای ورودی نمیابشد و در تماس مستقیم با جداره شهری است.
ب- ورودی که داخل سایت قرار گرفته و دارای یک پیش فضای سازماندهی شده قبل از ورودی اصلی است مانند هتل هما، که برای شاخص کردن آنها میتواند از المان یا سایه بان در مقابل نور طبیعی استفاده کرد.
بهترین مکان برای مشاهد و سیمای معماری هتل، سیرگذرهایی است که به دربهای ورودی ساختمان منتهی میشود که در این مسیر مشاهد و جزئیات محوطه و طراحی بیرونی بنا، منظر سازی، نورپردازی و … در ایجاد اشتیاق نسبت به مدت زمانی که مهمانان در هتل به سر میبرند موثر میباشد.
۲- پیشخوان پذیرش:
طبق استانداردهای بی املل میتوان معادل یک فوت مربع به ازای هر اتاق برای پیشخوان در نظر گرفت. محل قرارگیری آن باید به گونه ای باشد که مراجعنی به محضل ورود به هتل آن را مشاهده کنند بنابراین این فضا در مجاورت سالن اصلی لابی و و ورودی اصلی قار رداده میشود تا ضمن اینکه قابل رویت باشد کنترل کامل به ورودی هتل و ایستگاه آسانسورهای عمومی هتل را داشته باشد.
۳- آسانسورهای عمومی و سرویس پله: باید در جایی واقع شوند که از پیشخوان پذیرش قابل رویت و کنترل باشند.
۴- فضای پذیرایی یا لانچ:
باید دارای مبلمان راحت باشد و مناسب با امکانات سرو نوشیدنیهای سرد و گرم، همراه با کیک و بستنی و دیگهای خوراکهای سبک همچنین فضایی مناسب برای تجمع و استراحت مهماان پدید آورد.
استفاده از فضای سبز جهت دلپذیر کردن فضای مذکور، با اهمیت است ولی میتواند از نظر بصری با بخش نشیمن لابی در ارتباط باشد.
۵- سرویسهای بهداشتی و نمازخانه: سرویسها باید طوری قرار گیرند که در دید مستقیم نباشند.
می توان ۲ فضای مجزا جهت خانمها و آقایان برای برپایی نماز در نظر گرفت به همراه کفش کن و سرویس بهداشتی جهت وضو گرفتن. اگر نزدیک به سرویسهای عمومی قرار گیرند نیاز به سرویس مجزا نمیباشد.
۶- بخش نشیمن: فضایی جهت نشستن در نزدیکی پیشخوان لابی و ورودی این قسمت میتواند با تیرهای لابی نیز ارتباط داشته باشد.
۷- فضای نگهداری چمدانها و پادو:
اشیا و محل استقرار پادو نزدیک به پیشخوان لابی، آسانسورها و ورودی در نظر گرفته میشود. اتاقهای مستقلی نیز باید جهت قرار دادن چمدانها، چرخهای حمل بار و انبار قفل در نظر گرفته شود.
رستوان اصلی:
این محل عمده ترین یگان سرو غذا در هتل به شمار میرود بنابرای باید دارای شرایطی متناسب با این عملکرد باشد از این رو رستوان اصلی هتل ضمن اینکه بیشترین مساحت و امکانات را به خود اختصا میدهد بایستی در محلی قرار گیرد که دسترسی به آن به سهولت صورت گیرد. از این بابت مناسبترین محل برای رستوران اصلی، طبقه هم کف هتل در نزدیکی لابی میباشد. در غیر این صورت با در نظر گرفت تمهیدانی از قبیل دید کافی و دسترسی مناسب از فضاهای دیگر رستوان میتواند در نیم طبقه و یا مکان دیگری قرار بگیرد. در هر صورت به لحاظ اینکه بیشترین حجم غذا به صورت عادی از طریق رستوان اصلی هتل سرو میشود مجاورت آن با آشپزخانه اصلی هتل ضروری است.
علاوه بر این برای تامین تنوع در دید برای مهمانان بهتر است که رستوان اصلی هتل به محوطه باز و فضای سبز بیرون از طریق پنجرههای بزرگ مرتبط شود که به منظور استفاده از شرایط مناسب آب و هوایی خصوصا در شبهای تابستان جاذبه بسیار خوبی را ایجاد مینمایند.
طراحی داخلی و دکوراسیون رستوران اصلی هتل ضمن اینکه بایستی از کیفیت و تنوع لازم برخوردار باشد بهتر است که بیشتر در قالب فضاهای عمومی انجام شود به طوری که هماهنگی لازم را با این فضاها حفظ نماید.
به منظور جلوگیری از انتقال بوی غذا و سر و صدا از آشپزخانه به سالن رستوان میباید یک فضای فیلتر مانند ایجاد شود، این فضا ضمن اینکه به صورت فیلتر بین آشپزخانه اصلی و سالن رستوارن عمل مینماید میتواند بعنوان Pantry (پنتری) نیز مورد استفاده قرار گیرد که برای نگهداری ظروف رستوان و برخی مواد مصرفی و همچنین آماده سازی استفاده میشود. در نزدیکی سالن رستوران سرویسهای بهداشتی زنانه و مردانه باید به صورت اختصاصی تامین شود (هر ۱۰۰ نفر ۲ توالت و ۳ دستشویی).
نکاتی که باید در طراحی رستوران مد نظر باشد:
سلسله مراتب ورود: سرسرای ورودی برای احساس جو رستوران در هنگام ورود.
کانون توجه: بهتر است چیدمان مناسب صندلیها برای توجه به نقاط داخلی مانند یا به یک نقطه خارج از فضای غذاخوری متوجه باشد.
میزبان: مکانی برای استقرار میزبان در منار ورودی رستوان پیش بینی شود.
فضاهای نشیمن: استفاده در اختلاف سطح و پارتیشنها و …. برای ایجاد فضاهایی دوستانه و تقریبا خصوصی (چند فضا در رستوران)
ویترین غذا: قراردادن یک ویتری غذا در نزدیکی ورودی یا به صورتی که در میزها مرکزیت داشته باشد.
آشپزی و پخت و پز نمایشی: برای تبلیغ سبک غذاهای خاص یا نشان دادن مکان یک رستوران خاص
نورپردازی برای خصوصیتر کردن فضاها: نورپردازی باید به گونهای باشد که برای هر میز روشنایی برای تنظیم جو رستوان استفاده کرد.
رستوران چشم انداز:
یک رستوران ویژه بعنوان رستوران چشم انداز در بالاترین طبقه هتلهای برج مانند با پنجرههای فراوان به طوری که امکان بیشترین دید را به فضای بیرون هتل در ارتفاع زیاد فراهمآورد میتوان پیش بینی کرد.
ویژگیهای عملکرد این رستوان بایستی با توجه به محدودیت تامین دسترسی عمودی به وسیله آسانسورها در حجم ترافیک دسترسی تامین نشود.
از این رو پیشنهاد میشود که مساحت سالن رستوان اصلی هتل تعیین شود. علاوه بر این ماهیت عمومی پذیرایی از میهمانان میباید به طریق تنظیم شود که برای هر صندلی یک سرو در هر وعده صورت پذیرد این بدان مفهوم است که میهمانانی که به رستوران چشم انداز مراجعه میکنند میتوانند زمان نسبتا زیادی را در رستوران بگذرانند.
دکوراسیون رستوران چشم انداز میتواند متاثر از جو آن به طور کاملا خاص و مستقل طراحی شود و از این بابت نیاز به هماهنگی با سایر فضاهای هتل ندارد.
آرایش مبلمان با توجه به تامین بهترین دید برای صندلیها تنظیم خواهد شد. نورپردازی باید به گونه ای باشد که شدت روشنایی داخل سالن به مزان حداقل مورد نیاز تامین شود.
بهتر است پنتری رستوان چشم انداز به عموان یک آشپزخانه مستقل عمل نماید و در آن غذاهایی سرو شود که دارای حجم کم و از نظر پخت و پز نیاز به تجهیزات و امکانات زیادی نداشته باشد.
سایر فضاهای جنب رستوران چشم انداز شامل ایستگاه آسانسورهای عمومی، سراسری ورودی، سرویسهای بهداشتی زنانه و مردانه جداگانه، پله سرویس و آسانسورهایی سرویس میباشد که متناسب با احتیاجات و استانداردها در نظر گرفته میشود.
سالن اجتماعات و جشنها
در هتلهایی بزرگ چهارستاره و پنج ستاره امروزی جهت برگزاری مجالس مهمانی، جشن و عروسی و همچنین سمینار، کنفرانس و اجماعات، سالنهایی با امکانات مناسب فراهم میآید. اینگونه سالن معمولا دارای ورودی مستقل از خیابان یا محوطه میباشند و در قسمتی از هتل پیش بینی میشود که ترافیک آن در کار عادی هتل اختلال ایجاد ننماید.
از آنجا که طراحی این سالنها معمولا جهت هر دو منظور (جشن و کنفرانس) انجام میپذیرد پیش بینی انبار مناسب صندلیها و مبلمان ضروری به نظر میرسد نحوه چیدمان مبلمان با توجه به نوع عملکرد فضا تعیین میگردد و وابسته به فعالیتی میباشد که در سالن انجام میپذیرد، طبق ضابطه در قسمت طراحی سالن به منظور استفاده از سالن جهت مجالس جشن و عروسی، سالنهای اختصاصی خانمها و آقایان با سرویسهای بهداشتی جدا از هم در نظر گرفته میشود.
در هتل ۵ ستاره به ازای هر اتقا ۴ متر مربع زیربنا برای این سالنها پیشنهاد شده است. واضح است که امکانات سرویسها یا شام، برای استفاده کنندگان از این سالنها پیش بینی میشود، به طوری که غذا به صورت سلف سرویس کامل روی میز صورت میپذیرد.
یکی از روشهایی که برای استفادههای متفاوت از این سالنها میتوان به کار گرفت استفاده از دیوارههای متحرک (پارتیشن) جهت تقسیم بندی آنها میباشد.
با این روش بسه به ظرفیت مورد نیاز و نوع فعالیتی که در سالن انجام میشود میتوان سالن اصلی را به چند سالن کوچکتر با ابعاد متفاوت و فضاهای مورد دلخواه تقسیم نمود.
از مسائل دیگری که در مورد طراحی این سالنها مورد توجه است نورپردازی و سیستم صوتی سالنها میابشد ایجاد نور و صدای مناسب از عواملی میباشد مه در ایجاد فضای متناسب با فعالیتهای متفاوت تاثیر بسزایی دارد.
ارتباط این سالنها با سالنهای کنفرانس دسترسی آسان آنها به پارکینگ- که ظرفیت آن برای استفاده این سالنها هم منظور شده- پیش بینی مکانی برای تهیه و ثبت گزارش و همچنین محلی به نام عقد، حوزه عملکردی این سالنها را گسترش میدهد و بر کیفیت آنها میافزاید کسانی که برنامه ریزی جلسات را بعهده دارند بیشتر هتلی را انتخاب مینمایند که امکانانت کاملی برای برگزاری جلسات داشته باشد این امر بهینه خود باعث افزایش مراجعین هتل میشود.
در هتلهای تفریحی که تقاضاهای فصلی برای امکانات تفریحی در طی چند ماه از سال پایین میآید گردانندگان هتلها شروع به افزایش بخشهای کنفرانسی نموده اند تا بدین وسیله تقاضا برای اتاقهای خواب را در طی فصول کم مشتری افزایش دهند در تمامی هتلهای بزرگ احداث فضای مخصوص برگزاری مراسم و فعالیتها بخش ضروری برا موفقت هتل به نظر میرسد موفقیت در به اجاره رفتن، فضاهای جلسات و ضیافات بستگی به نکاتی در طراحی دکوراسیون داخلی نوپردازی مناسب مهندسی آکوستیکیو تاسیسات و ضوابط فنی دیگر دارد.
بخش اداری:
بخش اداری را ازیک دیدگاه میتوان بعنوان مهمترین بخش یک هتل و یا هر کاربری به شمار آورد. سیاستها و اصول اداره یک هتل میتواند بیشترین تاثیر را در جذب مسافرین و بازدهی مالی یک هتل داشته باشد. همین مسئله نیز باعث میشود که مدیریت هتل حساسیت بیشتری نسبت به کارمندان بخش اداری داشته باشد زیرا این قسمت علاوه بر یک سری مسئولیتهای منحصر به فردی که دارد مثل پذیرش امور مالی و حسابداری کار نظارت بر بخشهای دیگر را نیز بر عهده دارد بنابراین سازماندهی بخش اداری باید به صورتی باشد که علاوه بر اینکه بخشهای مختلف اداری با هم همکاری داشته باشند، بتوانند با سایر قسمتهای دیگر مثل امر آشپزخانه، امور نظارت و خانه داری ارتباط نزدیک داشته باشند.
تقسیم بندی اداری:
بخش اداری یک هتل شامل یک سری مسئولیتها و زیر مسئولیتهایی میباشد که در راس آنها مدیریت هتل است که کار نظارت بر کلیه امور اداری و به تبع آن کلیه امور یک هتل را عهده دار میباشد مدیر هتل بر بخشهای دیگر اداری نظارت میکند که این بخشها عبارتند از:
۱- امور اداری و کارگزینی ۲- تاسیسات ۳- مدیران داخلی ۴- حراست ۵- خدمات ۶- امور مالی ۷- تولید ۸- تدارکات ۹- غذا و پذیرایی
لازم به ذکر است که هر کدام از این مسئولیتها نیز خود به زیر مسئولیتهای دیگری نیز تقسیم میشود که در دیاگرام صفحه بعد آورده شده است.
مدیریت: در راس تمام مسئولیتهای هتل مدیریت قرار دارد که وظایف گسترده ای بر عهده دارد که عبارتند از برنامه ریزی کوتاه مدت و بلندمدت برای ؟ مالی، اجرایی و توسعه هتل، کنترل و هماهنگی امور مربوط به سرپرستاران قسمتها، نظارت و کنترل بر جریانات پولی و تامین اعتبارات هتل و …
حسابداری: این بخش با ۳ یا ۴ پرسنل وظیفه حسابداری هتل را به عهده دارند که این قسمت تحت نظر سرپرست امور مالی قرار دارد به لحاظ ارتباط کری با صندوق پذیرش بایستی در مجاورت و یا نزدیکی این فضاها قرار داشته باشد. فضای مورد نیاز برای اتاق حسابداری حدوداً ۲۵ مترمربع میباشد.
امور سرپرستی و کارگزینی: وظیفه این قسمت رسیدگی به امور مربوط به پرسنل هتل همچنین موارد استخدامی و شرایط اشتغال افراد میباشد که این قسمت تحت نظر مدیریت هتل کار میکند و زیربنای لازم برای آن حدوداً ۲۰ مترمربع است.
حراست: وظیفه این قسمت نظارت و کنترل بر امور انتظامات و حراستی هتل میباشد و تحت نظر مدیریت هتل کار میکند زیربنای مورد نیاز برای آن ۱۲ مترمربع است.
ادامه مطلب + دانلود...