جستجو در تک بوک با گوگل!

بازدید
نویسنده : حجتالله فغانی
محل نشر : تهران
تاریخ نشر : ۱۳۷۹/۰۵/۲۶
رده دیویی : ۳۳۳.۹۱۰۰۹۵۶
قطع : وزیری
جلد : شومیز
تعداد صفحه : ۲۰۰
نوع اثر : تالیف
زبان کتاب : فارسی
نوبت چاپ : ۱
تیراژ : ۱۰۰۰
شابک : ۹۶۴-۵۵۷۲-۶۷-۳
هدف مولف شناسایی ریشهها, ابعاد و دورنمای بحران آب در بخشهای مختلف خاورمیانه عربی و ارتباط آن با تطویل یا خاتمه منازعات اعراب و اسرائیل است .وی نخست کلیاتی در خصوص نقش آب در شکل گیری تمدن بشری, اهمیت جهانی منابع آب و ویژگیهای مختلف خاورمیانه عربی و منابع آب آن فراهم میآورد ;سپس ابعاد و دورنمای بحران آب در حوزههای بالقوه بحرانی خلیج فارس و رود نیل, همچنین حوزههای بالفعل بحرانی ((دجله ـ فرات)) و ((اردن)) را بررسی میکند .((نقش آب در سازش اعراب و اسرائیل و منازعات یا همکاریهای آتی آنان)) مطلب پایانی این کتاب است .
بازدید
در تصور یهودیان به عنوان قوم برگزیده ی یهوه ، اگر چه شانیت انسانی در پرتو ماهیت نژادی او مستتر بوده و اصالت خون امری مافوق تابعیت عقیدتی محسوب می شود ، لکن این همه ، سلب تصور تفوق بر سایرین را ننموده و نیرویی مضاعف و اعتقادی راسخ بر ایشان از برای غلبه و بهره کشی از سایر ناس ، جهت گسترش باور و سیطره ی ایشان ایجاد نموده است .
بازدید
امروزه، ضرورت مطالعات تاریخی، چه در آموزههای دینی و چه در آثار اندیشمندان فرهیخته، چنان اهمیتی یافته که به عنوان یک امر بدیهی، جلوه نموده است. از آنجا که روابط و مناسبات خارجی دولتها، بخش قابل توجهی از تاریخ را به خود اختصاص داده است، بنابراین، بررسی «ارتباط ناشناخته» ایران و اسرائیل با ویژگیهای خاص خود، در دوران محمدرضا پهلوی میتواند آثار ارزشمندی در گستره مطالعات تاریخی در برداشته باشد و ما را در فهم دقیقتر پدیده اسرائیل از زوایای مختلف آشنا سازد، و در نحوه تصمیمگیری و چگونگی برخورد با اسرائیل در حال و آینده یاری نماید.
هر چند با در نظر گرفتن ابعاد گسترده روابط ایران و اسرائیل و آثار آن، سئوالات متعددی از جنبههای مختلف قابل طرح میباشد؛ اما هدف این مقاله، یافتن پاسخ برای این پرسش محوری است که: «با توجه به زوایای پیدا و پنهان سه دهه روابط در ابعاد مختلف بین ایران و اسرائیل، آیا این روابط از نوعی تعادل و توازن نسبی و تأثیر پذیری و تأثیر گذاری یکسانی بر اساس عرف بینالملل برخوردار بوده، یا یکی بر دیگری برتری داشته است؟»
برای دستیابی به پاسخ سئوال مطرح شده، روابط ایران و اسرائیل را طی سه دهه (۱۳۵۷-۱۳۲۷) در ابعاد سیاسی، اقتصادی، امنیتی ـ اطلاعاتی، نظامی و فرهنگی بررسی میکنیم.
۱٫ بعد سیاسی
در ۸ آذر ۱۳۲۶/۲۹ نوامبر ۱۹۴۷، مجمع عمومی سازمان ملل متحد طرح پیشنهادی کمیسیونی را متشکل از یازده عضو سازمان ملل مبنی بر تقسیم فلسطین به دو منطقه عرب و یهودی، به تصویب رساند. ۱ این تصویب که در پرتو فعالیتهای تبلیغاتی شدید و ماهرانه آژانس یهود و پشتیبانی قدرتهای بزرگ، بهویژه حمایت چشمگیر و حیاتی آمریکا حاصل شد؛ سازمانهای یهودی و صهیونیستی را بر آن داشت تا در اردیبهشت ۱۳۲۷ در پی عقبنشینی نیروهای انگلیسی از فلسطین و با استفاده از ضعف اعراب دولت «اسرائیل» را تأسیس کنند.
موشه شرتوک، وزیر خارجه اسرائیل، طی تلگرافی به نام «دولت موقت اسرائیل» خطاب به وزیر امور خارجه ایران، ضمن اعلام استقرار یک دولت یهود مستقل در فلسطین، با یادآوری خاطره تاریخی نجات قوم یهود توسط کوروش، از رژیم شاه تقاضا میکند که با «شناسایی اسرائیل و ایجاد رابطه دوستی»2 با آن کشور، بزرگ منشی دوران کورش بزرگ را تکرار نماید. دولت ایران پس از مدتی با اعزام «عباس صیقل»، به بهانه نظارت بر املاک اتباع ایرانی به اسرائیل، اولین گام را در جهت ارتباط با اسرائیل برداشت. صیقل در یکی از گزارشهای ارسالی خود به ایران با تمجید فراوان از رفتار اسرائیل، بر تسریع شناسایی اسرائیل از سوی دولت ایران تأکید ورزید. ۳
حکومت ایران، در پرتو برخی از تحولات داخلی و تأثیرپذیری از نظام بینالمللی و فاکتورهایی چند ـ همچون تبعید آیتالله کاشانی به لبنان و بازداشت برخی از مخالفین حکومت پس از سوءقصد بهمن ماه ۱۳۲۷ به جان شاه در دانشگاه تهران، سفر طولانی شاه به آمریکا در آبان ۱۳۲۸ و کسب اطلاع از نفوذ فوقالعاده محافل یهودیان در آمریکا، روابط نامطلوب ایران با برخی از کشورهای جهان عرب و نگرانی از تهدیدات آنها، به رسمیت شناختن اسرائیل توسط ترکیه به عنوان اولین کشور اسلامی در ۲۸ مارس ۱۳۴۹، غیر عربی بودن ایران و اسرائیل در خاورمیانه و نگرانی دو رژیم ازکشورهای تندرو عربی و دو قطبی شدن نظام بینالمللی و تحولات ناشی از آن و قرار گرفتن ایران و اسرائیل در اردوگاه غرب، بهخصوص در کانون سیاستهای خاورمیانهای آمریکا؛ـ زمینه را برای شناسایی اسرائیل مناسب یافت و دولت محمد ساعد مراغه ای در هنگام فترت مجلس در اسفند ماه ۱۳۲۸، اسرائیل را به صورت «دو فاکتو» به رسمیت شناخت.
اعلامیه رسمی دولت که در ۲۳ اسفند ۱۳۲۸ به مناسبت شناسایی اسرائیل انتشار یافت، به شرح زیر بود:
پس از استقلال دولت اسرائیل و به رسمیت شناختن آن از طرف سازمان ملل متحد، [جهت] بررسی حفظ منافع اتباع ایرانی در فلسطین که [در] نتیجه [وقوع] جنگ خسارات زیادی متحمل شده بودند آقای عباس صیقل را به عنوان نماینده به فلسطین اعزام داشت. پس از مذاکرات مفصلی که از طرف سازمان ملل و دولت امریکا با ایران به عمل آمد، برای اینکه دولت ایران بیشتر بتواند منافع اتباع خود را حفظ و اشکالاتی که در کار چند هزار ایرانی مقیم فلسطین پیدا شده مرتفع شود سه ماه قبل آقای صفینیا را به سمت مأمور مخصوص به فلسطین اعزام داشت و با این عمل دولت ایران، دولت اسرائیل را بالفعل به رسمیت شناخت ولی برای اینکه این شناسایی به صورت رسمی درآید طبق تصمیم هیئت دولت آقای انتظام نماینده دائمی دولت شاهنشاهی در سازمان ملل متحد به اطلاع نماینده دولت اسرائیل رساند که از این پس دولت ایران دولت اسرائیل را به طور دو فاکتو به رسمیت شناخته است.
تلگراف رسیده از آقای انتظام حاکی است که این دستور به موقع اجرا گردید.
انتشار خبر شناسایی غیر منتظره اسرائیل از سوی دولت ایران، علاوه بر عکسالعمل شدید برخی از نمایندگان مجلس شورای ملی و سنا و محافل مذهبی، واکنشهای شدید کشورهای عربی بهویژه، مطبوعات آن کشورها را در پی داشت. پیروزی نهضت ملی، انتظارات جدیدی را در داخل و خارج از کشور، نسبت به تجدید نظر پیرامون مسأله شناسایی اسرائیل پدید آورد، این مسئولیت بیش از همه متوجه آیتالله کاشانی رهبر مذهبی نهضت بود که سابقه طولانی در مبارزه با استعمار داشت و از حامیان واقعی فلسطین محسوب میشد. دولت محمد مصدق به خواسته افکار عمومی مردم مسلمان ایران و جهان اسلام پاسخ مثبت داد و در ۱۶ تیر ماه ۱۳۳۰، شناسایی دو فاکتو اسرائیل را پس گرفت و کنسولگری ایران را در اسرائیل تعطیل کرد.
هر چند انحلال کنسولگری ایران در اسرائیل و فراخوانی کادر سیاسی ایران از اسرائیل به منزله فسخ شناسایی اسرائیل تلقی گردید؛ اما، برخی از سیاستمداران و بهخصوص اسرائیلیها از زاویه دیگری به این مسأله مینگریستند و بر این اعتقاد بودند که شناسایی دو فاکتو همچنان به قوت خود باقی میباشد. شاه نیز بر همین باور بود و بعدها سعی کرد در مصاحبه جنجالبرانگیز خود که واکنش شدید مصر را به دنبال داشت، شناسایی اسرائیل را به کابینه محمد ساعد در سال ۱۳۲۸ مربوط نماید. نکته قابل توجه در این میان، آن است که شادمانی اعراب و مردم ایران از قطع روابط ایران و اسرائیل طولانی نگشت و با کودتای آمریکایی ـ انگلیسی ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و تحکیم پایههای سیاسی رژیم محمدرضا پهلوی، روابط ایران و اسرائیل در ابعاد گوناگون گسترش یافت.
در واقع، یکی از پیامدهای کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، در حوزه سیاست خارجی ایران از سرگیری روابط ایران و اسرائیل در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، امنیتی ـ اطلاعاتی، نظامی و فرهنگی بود. در بعد سیاسی با افزایش تعداد کارشناسان و کارکنان اسرائیلی در ایران فعالیت نمایندگی اسرائیل رو به گسترش نهاد، بهگونهای که نمایندگی اسرائیل یکی از بزرگترین هیأتهای اسرائیلی در خارج محسوب میشد. نمایندگان اسرائیل، هر کدام با ویژگیها و خصوصیات خاص خویش و به طور مرموز و پیچیده، همواره سعی میکردند در میان هیأت حاکمه و مراکز مهم نفوذ کرده و حتی به دربار راه پیدا نمایند. مئیر عزری، بهعنوان اولین سفیر اسرائیل در تهران موفق شد از شاه نشان درجه دوم تاج دریافت نماید.
نمایندگان اسرائیل در پرتو دکترین «میثاق حاشیهای» دیوید بنگوریون، بنیانگذار دولت اسرائیل، مبنی بر ایجاد روابط با کشورهای پیرامون جهان عرب، که مورد پذیرش شاه قرار گرفته بود، بسترسازی لازم را برای فعالیتهای گوناگون فراهم نمودند. بن گوریون بر این باور بود که اسرائیل با برقراری پیوندهای دوستی با ایران، ترکیه و اتیوپی میتواند چهره خاورمیانه را دگرگون کند و در برابر دشمنان مشترک این ملتها، نیروی سیاسی توانایی را سازمان دهد. سیاست میثاق حاشیهای با سیاست خارجی محمدرضا پهلوی تلاقی پیدا کرد و مبنای گسترش روابط دو رژیم گردید. نیاز شدید اسرائیل به یارگیری جدید در منطقه به منظور جلوگیری از آسیبپذیری و خارج شدن از انزوا و نیاز امنیتی حکومت شاه در برابر تهدیدات شوروی و برخی از کشورهای تندرو عربی از جمله مصر و عراق، از عوامل تسریع ارتباط نزدیک ایران و اسرائیل به شمار میآید.
زوی دوریل، نیمرودی، لوبرانی، هارملین از جمله نمایندگان فعال اسرائیل در تهران بودند که با رفتارهای خارج از مقررات خود قصد داشتند ایران را در برابر یک عمل انجام شده قرار داده و با روشهای مختلف روابط دو کشور را آشکار سازند که در برخی موارد، عملکرد آنها با اعتراض شدید نمایندگان کشورهای عربی به وزارت خارجه ایران همراه میشد.
البته در برخی از مسائل پیشآمده از وزارت امور خارجه هم کاری بر نمیآمد. هر چند به دلیل ترس از واکنشهای مردم و کشورهای عربی، سفارت اسرائیل در تهران پرچمی بر فراز ساختمان نیفراشته بود، و نمایندگان اسرائیل نمیتوانستند در تشریفات رسمی ظاهر شوند؛ اما، از تمام امتیازات دیپلماتیک همانند دیگر کشورها بهرهمند بودند.
با انتخاب دکتر ابراهیم تیموری به عنوان سفیر ایران در تل آویو، نمایندگی ایران فعالیت خود را گستردهتر از قبل تحت پوشش دفتری در سفارت سوئیس آغاز نمود. این نمایندگی در مکاتبات اداری «برن ۲» نامیده میشد و کارمندان ایرانی، اعضای هیأت نمایندگی سفارت ایران در سوئیس تلقی میشدند. «پس از ابراهیم تیموری که از آذر ۱۳۳۸ تا آبان ۱۳۴۲، نمایندگی فوقالعاده ایران را در تل آویو عهدهدار بود؛ به ترتیب، منوچهر پیشوا از آبان ۱۳۴۲ تا بهمن ۱۳۴۲، صادق صدریه از بهمن ۱۳۴۲ تا اسفند ۱۳۴۶، فریدون فرخ از فروردین ۱۳۴۷ تا آذر ۱۳۴۹، ابراهیم تیموری مجدداً از آذر ۱۳۴۹ تا فروردین ۱۳۵۴ و مرتضی مرتضایی از فروردین ۱۳۵۴ تا بهمن ۱۳۵۷، مسئولیت نمایندگی ایران در تل آویو را به عهده داشتند. با پیروزی انقلاب اسلامی ”ناصر رسولیان“ از بهمن ۱۳۵۷ تا فروردین ۱۳۵۸، جهت تحویل و تحول به تل آویو اعزام گردید.» 4
با استقرار نمایندگان ایران و اسرائیل در تهران و تل آویو و سفرهای پنهانی مقامات عالیرتبه دو رژیم، بهویژه نخستوزیران اسرائیل شامل، دیوید بن گوریون، گلدامایر، اسحاق رابین، مناخیم بگین، به ایران و سرکوب قیام ۱۵ خرداد، روابط در سطح بسیار وسیعی در جنبههای مختلف گسترش یافت و ایران فعالتر از گذشته در تحولات پرشتاب منطقهای، همراه با اسرائیل گام برداشت.
اسناد موجود گویای این واقعیت است که فعالیت نمایندگی اسرائیل در تهران در مقایسه با فعالیت نمایندگی ایران در تل آویو، به مراتب گستردهتر، پیچیدهتر و آزادتر انجام گرفته است و یکی از دلایل اصلی آن علاوه بر ورزیدگی خاص نمایندگان اسرائیل، پنهانکاری و بعضاً تکذیب روابط از سوی رژیم شاه بود. در حالیکه اسرائیل به شدت تمایل به آشکارسازی و رسمیشدن روابط داشت، اما به لحاظ عدم برخورداری از موقعیت بینالمللی مناسب و عدم پذیرش برخی از نهادهای بینالمللی و روابط محدود خارجی، ناگزیر به روابط پنهانی با شاه، متقاعد شده بود. معمولاً در روابط بین کشورها، بهخصوص روابط سیاسی، وزارت امور خارجه از جزئیات آگاه میباشد؛ ولی، روابط ایران و اسرائیل با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد خود، از این قاعده مستثناء بود و آنچه درباره این روابط، در وزارت امور خارجه وجود دارد، تنها بخش اندکی از ابعاد آن را آشکار میکند؛ زیرا این روابط تحت کنترل ساواک انجام میگرفت. بنابراین، بسیاری از فعالیتهای انجام شده، از نگاه وزارت امور خارجه مخفی باقی مانده است.
۲٫ بعد اقتصادی
سابقه روابط تجاری بین بازرگانان یهودی و ایرانی، به قبل از شناسایی اسرائیل از سوی دولت ایران باز میگردد. بازرگانان که از طریق فروش کالا سود سرشاری کسب مینمودند، با فشار و نفوذ خود به دولت ایران و اسرائیل، نقش تعیین کنندهای را در ایجاد روابط اقتصادی ایفا نمودند. در روابط اقتصادی ایران و اسرائیل «نفت» از جایگاه ممتازی برخوردار بود. نیاز شدید اسرائیل برای به گردش درآوردن صنایع و توسعه آن و قادر ساختن ماشینهای نظامی خود در جنگهایش با اعراب، از یکسو؛ و فقدان منابع طبیعی و تحریم نفتی اسرائیل توسط اعراب، از سوی دیگر؛ نفت را به منزله یک کالای استراتژیک درآورده بود. از اینرو، اسرائیل درصدد برآمد تا نیازهای نفتی خود را از ایران که دارای ذخایر عظیم نفت و یک کشور غیر عربی بود، تأمین کند.
در پائیز ۱۳۳۳ سلطان حسین سنندجی، دبیر دوم سفارت ایران در لندن ضمن ملاقاتی با مردخای گازیت، دبیر اول سفارت اسرائیل، پیشنهاد فروش نفت ایران را کرد. گازیت بیدرنگ موضوع را به دولت متبوعش گزارش داد. دو هفته بعد دو دیپلمات یکدیگر را در ضیافت ملکه الیزابت دوم، در کاخ باکینگهام دیدند. سنندجی به همکار اسرائیلیاش اطلاع داد به زودی معاون مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران به لندن خواهد آمد و هر گاه اسرائیل مایل به خرید نفت باشد این، فرصتی برای مذاکرات مقدماتی خواهد بود. ۵
گفتگوهای پنهانی بر سر نفت نیز از همین سالها آغاز شد و در جریان آن، ایران با فروش نفت موافقت کرد. پس از آنکه در مرداد ۱۳۳۵ جمال عبدالناصر، کانال سوئز را ملی اعلام کرد و در ۷ آبان همان سال، مصر مورد حمله مشترک نیروهای انگلیسی، فرانسوی و اسرائیل قرار گرفت، همکاری نفتی بین ایران و اسرائیل گسترش یافت. زیرا کانال سوئز، گذرگاه ۷۳ درصد از کالاهای وارداتی و ۷۶ درصد از نفت صادراتی ایران، بسته شده بود و ایران میبایست راههای جدیدی برای واردات و صادرات خود پیدا کند. تحریم فروش نفت به اسرائیل از جانب شوروی هم، در پی حمله اسرائیل به مصر، نفت ایران را به صورت تنها جایگزین نفت شوروی درآورده بود. در تابستان ۱۳۳۶ شرکت نفت ایران نمایندهای به اسرائیل فرستاد تا با مقامات مربوطه رژیم اشغالگر گفتگو کند. رهاورد این سفر و گفتگوها که بسیار محرمانه انجام شد، امضای قراردادی بود که به موجب آن نفت ایران به بهای بشکهای ۳۰/۱ دلار به اسرائیل فروخته میشد. ۶
دیوید بن گوریون، نخست وزیر که از عقد این قرارداد شدیداً خوشحال شده بود، بلافاصله دستور داد یک لوله نفت هشت اینچی بین بندر ایلات و بئرـ شبع احداث شود و از آنجا نفت ایران با کامیونهای نفتکش به پالایشگاه حیفا حمل گردد. لوله مزبور در ظرف صد روز ساخته شد و در دسامبر ۱۹۵۷ (۱۳۳۶) مورد بهرهبرداری قرار گرفت. حدود یک سال بعد در ملاقاتی که بین محمدرضا پهلوی و لوی اشکول، وزیر دارایی اسرائیل انجام گرفت، طرفین توافق کردند روابط خود را در زمینههای سیاسی و نفتی و اطلاعاتی گسترش دهند. شاه برای نشاندادن حسن نیت خود آمادگی ایران را برای صدور نفت بیشتری به اسرائیل اعلام کرد. بدین منظور یک لوله ۱۸ اینچی نفت با هزینهای بالغ بر ۱۸ میلیون دلار میبایست احداث میشد. با اتمام ساخت این لوله در سال ۱۳۴۰ صادرات نفت ایران به اسرائیل دو برابر گردید.
نفت ایران برای اسرائیل جنبه حیاتی داشت. بنابراین، رهبران این کشور تمام تلاش خود را برای جریان عادی و مطمئن آن به کار بستند. حتی پس از جنگ شش روزه (۱۹۶۷) اسرائیل بهرهبرداری از چاههای نفت ابورودپس در شبه جزیره سینا را آغاز کرد تا بتواند وابستگی خود به نفت خارجی را کاهش دهد؛ اما، مایل بود مطمئن باشد که از ایران نفت دریافت خواهد کرد. ایران بهرغم فشارهای اعراب، هرگز در تحریم نفتی اعراب علیه غرب شرکت نکرد و همچنان به ارسال نفت به اسرائیل ادامه داد. علاوه بر این، مهاجرتهای دستهجمعی یهودیان از دیگر کشورها به اسرائیل و توسعه اقتصادی آن رژیم، از یک سو؛ و وابستگی شدید ایران به فروش نفت به منظور کسب درآمد بیشتر برای اجرای برنامههای اصلاحات، تحت عنوان «انقلاب سفید»، از سوی دیگر؛ هر دو کشور را بر آن داشت تا در دهه چهل برای صدور و دریافت نفت بیشتر و سرمایهگذاری و توسعه خطوط لوله نفت در اسرائیل اعلام آمادگی نمایند.
یکی از موضوعات مهم در جریان نفت بین ایران و اسرائیل، موضوع خط لوله جدید بندر ایلات ـ اشکلون است که برای اسرائیلیها از اهمیت فوقالعادهای برخوردار بود. بسته شدن کانال سوئز و در نتیجه آن طولانی شدن مسیر تردد کشتیها از دماغه امیدنیک در جنوب افریقا، سبب گردید که اسرائیلیها طرحی را ارائه نمایند که بهواسطه آن کشتیهای نفتکش وارد بندر ایلات در خلیج عقبه شوند و نفت دریافتی از ایران بهوسیله یک خط لوله جدید ۴۲ اینچی به بندر اشکلون واقع در ساحل دریای مدیترانه انتقال یابد و از آنجا به وسیله کشتیهای نفتکش به اروپا حمل گردد. در یکی از اسناد سری سفارت آمریکا، امتیازات خط لوله نفت بین بندر ایلات و دریای مدیترانه، نسبت به انتقال نفت توسط نفتکشها بررسی گردیده و از جهات مختلف به فواید نفت از طریق لوله اشاره شده است. ۷
خط لوله ایلات ـ اشکلون، ۲۶۰ کیلومتر طول داشت که مخارج آن را دولت ایران پرداخت و از این طریق، نفت ایران به مناطقی در اروپا، بهویژه، به ایتالیا و رومانی ارسال میشد. در سال ۱۳۴۸ طبق دستور شاه، ده میلیون تن نفت از طریق این لوله به اسرائیل فرستاده شد. ارسال نفت ایران حتی پس از جنگ چهارم اعراب و اسرائیل در سال ۱۳۵۲ ادامه یافت؛ مخصوصاً از زمانی که اسرائیلیها مجبور شدند حوضههای نفتی اشغال شده در صحرای سینا را به مصریها بازگردانند. ۸
شاه همواره در دیدار با مقامات اسرائیلی نسبت به وعدههای خود در خصوص ادامه روند نفت وفادار بود. واردات نفت اسرائیل به تدریج از ۳۰ هزار بشکه در سال ۱۹۵۹ به رقم ۲۸۳,۶۰۰,۱ بشکه در روز در سال ۱۹۷۱ افزایش یافته است. به احتمال زیاد بین ۸۰ تا ۹۰ درصد این واردات از ایران تأمین شده است. به عبارت دیگر، اسرائیل در سال ۱۹۵۹ بین ۲۴ تا ۲۷ هزار بشکه در روز و در سال ۱۹۷۱ بین ۸۵ تا ۹۵ هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد کرده است.» 9
سند زیر که از سفارت امریکا در تهران در تاریخ ۱۷ دسامبر ۱۹۷۶ ( ۲۶ آذر ۱۳۵۵) به دست آمده، ضمن تأیید واردات نفت اسرائیل از ایران در سال بیانگر همکاری مشترک و گسترده ایران و اسرائیل در حوزه نفت، به منظور رساندن نفت به کشورهای اروپایی و دیگر مناطق می باشد:
اطلاعات (به دست آمده) از منابع مختلف نشاندهنده این است که حداقل ۷۵ درصد مصرف کنونی داخلی اسرائیل که در حدود ۱۵۰ هزار بشکه در روز میباشد بوسیله ایران تأمین میشود. از این گذشته، تنها نفتی که از طریق خط لوله ترانس – اسرائیل (تیپلین) جاری و از طریق خلیج عقبه به بندر مدیترانه اشلگون به سمت شمال در حرکت میباشد از جانب ایران است.تیپلین در اواخر ۱۹۶۰ با ۲۰۰ میلیون دلار هزینه بر پا گردید و گنجایش کنونیاش ۴۵ میلیون تن در سال میباشد (در حدود ۸۵۰ هزار بشکه در روز) در جریان است. در ۱۹۷۶ به نظر میرسد که چیزی در حدود ۳۵۰ هزار بشکه از نفت خام ایران روزانه از طریق تیپلین بـرای مشتریـان در اروپا و نقاط دورتر انتقال و ارسال میشد. ۱۰
بازدید
بازدید
در پـایـان سـال 1983، در پـی عـملیات نظامی نیروهای مقاومت، اشـغـالـگـران اسـرائیلی از بیروت، الجبل و بخشی از جنوب عقب نـشـینی کردند. در این عملیات، علاوه بر جنبش امل که پایه و اساس تکشیل حزب الله بود، سایر احزاب لـبنانی نیز شرکت داشتند،اما عملیات مهمتری که سر و صدای آن در لـبـنـان و کـشـورهـای جهان پیچید، یک سلسله عملیات شهادت طلـبـانـه ای بود که اجرای آن به جریان اسلامی جدید ـ که انقلاب اسـلامـی ایـران سـرچـشـمـه آن به شمار میرفت ـ نسبت داده شد.
نـخـستین و سهمگین ترین عملیاتی که تا آن زمان علیه اشغالگران اسـرائـیـل به اجرا درآمد، عملیات شهادت طلبانه “احمد قصیر” در نـوامـبـر سـال 1982 بـود. ایـن عملیات نخستین واکنش شدید در بـرابـر اشـغـال و ادامـه آن به حساب می آمد و در واقع بیانگر چـگونگی رویارویی و کارزاری بود که ارتش رژیم اشغالگر اسرائیل پس از آن در لـبـنان با آن مواجه شد و نشان می داد نوع دیگری از مقاومت پا به عرصه وجود گذاشته است.
بزرگترین خسارتی که رژیم صهیونیستی در جریان جنگ ۳۳ روزه در مقابل جنبش مقاومت حزب الله متحمل شد فرو ریختن تابوی شکست ناپذیری و هیمنه این رژیم بود.
واحد مرکزی خبر : بیژن نوباوه وطن درباره سفر خود به لبنان و جنگ ۳۳ روزه جنبش مقاومت حزب الله لبنان ،به سیستم پیچیده و مرموز جاسوسی موساد اشاره کرد و افزود : یکی از رموز موفقیت حزب الله فائق آمدن بر این ترفند های جاسوسی پیچیده رژیم صهیونیستی است.
خبرنگار اعزامی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران درباره سفر اخیر خود به لبنان و مصاحبه با رهبر حزب الله لبنان با بیان ویژگی های امنیتی و مشکلات چنین مصاحبه ای گفت : سال گذشته فردی به نام سید حسن نصرالله در منطقه بعلبک لبنان زندگی می کرد که هیچ شباهتی نیز به رهبر حزب الله نداشت اما بزرگترین عملیات ربایش انسان در آن منطقه انجام شد و چند صد کماندوی رژیم صهیونیستی برای دستگیری این فرد بسیج شدند که پس از دستگیری و مدتها شکنجه در نهایت مجبور شدند وی را با فضاحت آزاد کنند.
وی افزود: این جریان اهمیت دستگیری رهبران حزب الله را برای رژیم صهیونیستی نشان می دهد و این که در مقابل نیروهای حزب الله نیز باید به همین میزان تدابیر ویژه امنیتی را برای مقابله با عملیات جاسوسی رژیم صهیونیستی بکار بگیرند ، با این وجود بعد از مدتها هماهنگی و با همکاری نیروهای حزب الله توانستیم با سید حسن نصر الله مصاحبه ای اختصاصی داشته باشیم .
خبرنگار صدا و سیما با بیان اینکه رژیم صهیونیستی به طور علنی اعلام کرده که قصد دارد رهبران حزب الله را ترور کند افزود : این رژیم نه تنها موفق به این کار نشده است بلکه در جریان جنگ نیز نتوانستند حتی یکی از لنسرهای موشکی حزب الله را هدف قرار دهند.
وی گفت : هم اکنون حزب الله در لبنان قدرت یک دولت کامل را در زمینه های مختلف در اختیار دارد بطوری که با توانایی فنی و مهندسی خود در حال بازسازی مناطق آسیب دیده از جنگ است.
نوباوه افزود: منطقه ضاحیه که محله ای شیعه نشین در لبنان است و در جریان جنگ مورد حملات موشکی و بمباران پی در پی رژیم اشغالگر قدس قرا گرفت و بیشترین خسارات را در جریان جنگ متحمل شد با قدرت سازماندهی حزب الله با روند بسیار خوبی در حال بازسازی است.
وی با اشاره به مقاومت جانانه رزمندگان حزب الله در مناطق مرزی گفت : در منطقه مارون الراس و بنت جبیل در جنوب لبنان که تا شهرک های رژیم صهیونیستی کمتر از یک کیلومتر فاصله دارد رژیم اشغالگر قدس حتی ۱۰۰ متر هم نتوانست پیشروی کند.
وی افزود : در این منطقه ارتش پیشرفته و مجهز رژیم صهیونیستی در برابر ۴۰ کماندوی حزب الله عاجز ماند و ۶۰ کماندوی اسرائیلی در آنجا کشته شدند، همچنین چندین تانک مرکاوا که از پیشرفته ترین تانک های زرهی هستند نابود شد.
نوباوه گفت : در این منطقه ۱۳ نفر نیز از رزمندگان حزب الله شهید شدند و در حالی که ۴۸ ساعت بدون غذا مانده بودند حاضر به عقب نشینی از این منطقه نشدند .
نوباوه وطن روحیه و انگیزه مردم منطقه مارون الراس را ستودنی توصیف کرد و گفت : عشق و ارادت مردم لبنان به حزب الله با دیدن عزم، اراده و قدرت این جنبش مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی صدها برابر شده است ، بطوری که در بیشتر نقاط لبنان عکس های سید حسن نصر الله به همراه عکس هایی از امام خمینی و رهبر معظم انقلاب به چشم می خورد.
وی با اشاره به امدادهای غیبی در جنگ ۳۳ روزه حزب الله گفت: مطالب مختلفی در این زمینه مطرح می شود مثلا در گزارشی که در شبکه تلویزیونی اسرائیل پخش شد یک ژنرال اسرائیلی دستهای بریده خود را نشان داد و گفت: من شمشیری را به چشم خود دیدم که دستان من را قطع کرد .
خبرنگار اعزامی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به لبنان افزود : قدرت حزب الله ژنرالهای اسرائیلی را وادار کرده که اعتراف کنند قدرت رویارویی با حزب الله را ندارند و این جریان باعث شده است که دیگر امروز کسی در لبنان از اسرائیل هراسی ندارد و این اتفاقی بسیار مهم است.
وی با بیان اینکه بسیاری از خبر نگاران و تصویر برداران ایرانی علاقه داشتند که جنگ ۳۳ روزه را مانند جنگ تحمیلی پوشش دهند گفت : در جریان جنگ به علت تبلیغاتی که درباره وابسته بودن حزب الله به ایران و سوریه وجود داشت این گروه از پذیرش ما برای تصویربرداری خودداری می کردند و می خواستند غیر از خودشان کس دیگری در جنگ شرکت نداشته باشد.
نوباوه وطن افزود: تلاش دشمنان بر این است که حزب الله را سازمانی نظامی جلوه دهند و در پی آن اقدام به خلع سلاح آنان کنند اما فعالیتهای فرهنگی حزب الله و قدرت فنی مهندسی ، فناوری و علمی و سیاسی حزب الله برای همه روشن است و امروز حزب الله یکی از مطرح ترین جریان های سیاسی در لبنان است که قابلیت خود را در عرصه های مختلف نشان داده است و مردم لبنان نیز این موضوع را قبول دارند.
وی با بیان اینکه بیش از دو برابر جمعیت فعلی لبنان در سایر کشورهای جهان اقامت دارند گفت : مردم ساکن لبنان در گذشته نا آرامی ها و جنگ های مختلفی را شاهد بوده اند و اکنون خواهان آرامش هستند به همین دلیل از اینکه یک مقاومت منطقی و مشروع در داخل کشورشان شکل گرفته است خوشحالند.
نوباوه گفت: کمتر کشوری را مانند لبنان می توان یافت که مسیحی و مسلمان و سایر ادیان در کنار هم بطور مسالمت آمیز زندگی می کنند و امروز نیز کمتر کسی را در این کشور می توان یافت که از مقاومت اسلامی حزب الله حمایت نکرده باشد.
وی افزود: بعد از جنگ چند نفر از خوانندگان معروف مسیحی لبنان ترانه هایی را درباره جنبش مقاومت اجرا کردند و شعرهایی را سرودند که کم نظیر است.
مدیر کل پخش اخبار جام جم صدا و سیمای جمهوری اسلامی با بیان اینکه مقاومت حزب الله به مسأله ای ملی در لبنان تبدیل شده است گفت : عکس های سید حسن نصرالله در مناطق مسیحی نشین و در مغازه ها نیز دیده می شود.
وی با اشاره به حضور دکتر چمران در لبنان و تاثیر این حضور در بین مردم این کشور گفت:مردم این کشور دکتر چمران را به عنوان فردی عارف، عاشق ، رزمنده و فردی عالم می شناسند.
نوباوه افزود : دکتر چمران نخستین فردی بود که در قالب جنبش مقاومت ، جنگ نامتقارن را در برابر رژیم صهیونیستی طرح ریزی و اجرا کرد که هنوز هم آوازه وی به عنوان کسی که در جنگهای نامتقارن حرف اول را می زده مطرح است.
وی گفت : وزیر جنگ اسرائیل چندین بار گفته است که باید درباره تعبیر جنگ نامتقارن تجدید نظر کنیم زیرا شیوه ای که حزب الله در جنگ از آن استفاده کرد شیوه ای جدید بود و باعث شد آنها درباره تسلیحات پیشرفته خودکه در مقابل حزب الله آسیب پذیر شده اند ابراز تردید کنند .
نوباوه درباره تاثیر انقلاب و مقاومت مردم ایران بر جنبش حزب الله گفت : بیش از آنکه ما تصور می کنیم ، دنیا از مردم ایران الگو گرفته است و امروز اظهارات اورتگا درباره الگو گیری از مقاومت مردم ایران و نیز آنچه در ونزوئلا و بولیوی اتفاق افتاده موید این مطلب است .
وی افزود : در این شرایط جنبش مقاومت حزب الله که جریانی اسلامی است چگونه می تواند از ایران الگو نگرفته باشد و اکنون همه رهبران حزب الله به ما به عنوان الگو نگاه می کنند و همه چیز خود را از انقلاب اسلامی می دانند.
وی به خاطرات یکی از نیروهای حزب الله لبنان در دیدار با حضرت امام خمینی ( ره ) اشاره کرد و گفت : حضرت امام در این دیدار به آنان فرموده بودند که من پیروزی را در چهره شما می بینم و اکنون این گفته ها عملی شده و مردم لبنان بهتر از خود ما این مسأله را باور دارند.
وی افزود: جنبش مقاومت حزب الله به این موضوع اعتقاد دارد اگر جریان اسلامی در برابر اسرائیل به طور منطقی هدایت شود اسرائیلی باقی نخواهد ماند چنانکه امروز ارتش و دولت اسرائیل مشروعیت خود را حتی بین یهودیان و جامعه خودشان نیز از دست داده اند.
نوباوه گفت : حزب الله به آنچه اعتقاد داشت عمل کرد و من معتقدم اگر بار دیگر اسرائیل قصد تجاوز داشته باشد حزب الله با قدرت بسیار بیشتری مقاومت خواهد کرد.
خبرنگار اعزامی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به لبنان در پایان افزود : حزب الله که خود را یک جنبش اسلامی ، عربی می داند توانست شکست های پی در پی اعراب در برابر رژیم صهیونیستی را به پیروزی تبدیل کند و انقلابی فکری و فرهنگی را در جامعه اعراب ایجاد کند که این امر بسیار ارزشمند است.
با توجه به سالگرد جنگ ٣ روزه و تهاجم اسرائیل غاصب به حزب الله و جنوب لبنان مختصری راجع به روز شمار جنگ را به صورت روزانه در وبلاگ قرار داده می شود. و با توجه به تاریخ هر روز مطلب مرتبط با همان روز به متن وبلاگ اضافه می شود. اما تاریخ یادداشت تغییر نخواهد کرد.
جنگ ٣٣ روزه
حزب الله لبنان در روز ١٢ جولای ٢٠٠۶ ( ٢١ تیر ماه ١٣٨۵) در ساعت ٠۵:٩ به وقت محلی طی یک عملیات شجاعانه، ضمن کشتن هفت سرباز اسرائیلی و زخمی کردن ١٢ سرباز دیگر، دو نظامی این رژیم را به اسارت در آورد.
منابع اسرائیلی اعلام کردند که این عملیات طی دو مرحله انجام شده است. در مرحله اول یکی از پایگاه های اسرائیل به وسیله موشک های کاتیوشا هدف قرار گرفته و د رمرحله دوم، در نزدیکی مرز لبنان، دو سرباز اسرائیلی به اسارت گرفته شدند.
حزب الله لبنان بعد از انجام این عملیات اهداف خود را با صدور بیانیه ای به شرح زیرا اعلام کرد:
(( حزب الله در پی وعده ای که برای آزاد سازی اسرا و بازداشت شذگان مقومت اسلامی داده بود، در ساعت ٠۵:٩ به وقت محل، دو سرباز اسرائیلی را در مرزهای لبنان با فلسطین اشغالی اسر کرد و تا زمانی که اسرائیل، اسرای لبنانی در بند خود را آزاد نکند، این دو سرباز آزاد نخواهد شد.))
اهداف اسرائیلی در این تهاجم ٣٣ روزه و قبل و بعد آن بر هیچکس پوشیده نیست اما آنچه که جنبش حزب الله لبنان در اولین در بیایند خود بعد از عملیات اسارت دو سرباز اسرائیلی به عنوان تنها هدف عنوان کرد، عمل به وعده ی یعنی در آزاد سازی اسرای لبنان در بند رژیم صهیونیستی )) بود. و در این راستا نام (( وعده صادق )) را برای عملیات خود انتخاب کرد.
اولین روز مقاومت اسلامی لبنان ٢١/۴/١٣٨۵
در ساعت ٠۵:٩ دقیقه ٢١/۴/١٣٨۵ تجاوز نظامیان اسرائیل به نیروهای حزب الله و کشور لبنان آغاز شد.
دومین روز مقاومت اسلامی لبنان ٢٢/۴/١٣٨۵
اقدامات رژیم صهیونیستی:
• تلاش نظامی اسرائیل جهت جلوگیری از انتقال اسراء به عقبه لبنان.
• اعلام وضعیت فوق العاده ارتش صهیونیستی در کشور اسرائیل
• بمباران مراکز حساس و زیر بنایی لبنان.
اقدامات حزب الله لبنان:
• انتقال دو اسیر نظامی اسرائیل به محل امن
• اعلام مواضع حزب الله توسط سید حسن نصر الله و اینکه اسارت دو سرباز اسرائیلی صرفا برای آزادی اسرای لبنانی در بند رژیم صهیونیستی انجام شده است.
• کلوله باران و موشک باران شهرک های یهودی نشین و پایگاههای نظامی اسرائیل در مناطق شمال.
— هشدار رئیس جمهور لبنان ( لحود) به اسرائیل در مورد ادامه تجاوزات و تقدیر و تشکر از مقاومت حزب الله.
سومین روز مقاومت اسلامی لبنان ٢٣/۴/١٣٨۵
اقدامات رژیم صهیونیستی:
• بمباران مراکز زیر بنایی لبنان؛ فرودگاه بین المللی بیروت، پل های جاده بیروت، دمشق، مخازن سوخت نیروگاه الجیه و مخازن سوخت فرودگاه بین المللی بیروت، جاده منتهی به صیدا، میادین منطقه ضاحیه جنوبی در بیروت، پایگاه جبهه الشعبیه فلسطین در بقاع، پل فرودگاه بیروت.
• گلوله باران صور و صیدا به وسیله قایقهای توپدار.
• محاصره دریایی بنادر صیدا، بیروت و طرابلس.
• تهدید به ترور سید حسن نصرالله توسط وزیر کشور اشغالگر قدس.
• جا به جایی نیروهای نظامی اسرائیل بدین نحو که نیروهای لشکر ۶۴٣ در جنوب اسرائیل برای انتقال آنان به شمال احضار شدند.
اقدامات حزب الله لبنان:
• موشک باران شهرهای شمالی سرزمین های اشغالی فلسطین شامل شهرک های یهودی نشینی صفد و الجلیل، نهاریا
چهارمین روز مقاومت اسلامی لبنان ٢۴/۴/١٣٨۵
اقدامات رژیم صهیونیستی:
• تقویت نیرو، توسط رژیم صهیونیستی د رخطوط مقدم با ورود ۶٠٠٠ نیروی جدید در منطقه شمال فلسطین.
• بمباران مناطقی که حزب الله در آن مناطق مستقر هستند.
• حمله هوایی به مقر سید حسن نصرالله در بیروت، ساختمان رادیو النور ( وابسته به حزب الله ) جاده صور- الناقوره در جنوب لبنان، منزل حسن هر الدین د رشهر میس الجبل.
• حمله به توپخانه ای به مناطق حلتا و کفر شوبا.
• تهدید به اقدام نظامی علیه سوریه و بمباران دمشق در صورت آزاد نشدن اسرای اسرائیلی.
اقدامات حزب الله لبنان:
• مورد هدف قرار گرفتن یک ناوچه ( ساعر – ۵ ) نیروی دریایی رژیم صهیونیستی توسط دو فروند موشک حزب الله و متعاقبا عقب نشینی ناوچه های جنگی رژیم صهیونیستی از سواحل لبنان.
• مورد هدف قرار دادن یک پایگاه نظامی صهیونیستها توسط حزب الله در شمال فلسطین.
• شلیک ١٢ فروند موشک کاتیوشا به منطقه طبریه.
پنجمین و ششمین روز مقاومت اسلامی لبنان ٢۶ و٢۵/۴/١٣٨۵
اقدامات مذبوحانه رژیم صهیونیستی:
• بمباران مراکز زیر بنایی لبنان ( ایستگاه برق الجیه، ساختمان المنار، پل ها و ساختمانهای ضاحیه، مخازن سوخت، فرودگاه، بیمارستان جبل عامل، نیروگاه برق صیدا و بسیاری از شهر ها و روستاهای لبنان، تشدید حمله به بعلبک به عنوان یکی از مراکز مهم حزب الله)
• استقرار موشکهای ضد موشک پاتریوت د رحیفا و تل آویو
• اقدام به عملیات روانی علیه مردم جنوب لبنان و بیروت مبنی بر تخلیه منازل خود و کوچ به مناطق شمالی لبنان.
• استفاده از گلوله های آزاردهنده تنفسی علیه جمعیت غیر نظامی لبنان
• انجام عملیات روانی رژیم صهیونیستی علیه سید حسن نصر الله با پخش تصاویر و اعلامیه و شایعه زخمی شدن ایشان.
• اولمرت پیشنهاد داده که عملیات حزب الله متوقف شود و مرزهای اسرائیل تا لیتانی پیش برود.
اقدامات حزب الله لبنان:
• موشک باران شهرهای شمالی رژیم صهیونیستی شامل طبریا، عکا، حیفا، نهاریا، صفد، شفی تیسون، الجلیل، شافی صیحون، العوفه و ناصره
• تهدید به زدن کارخانه پتروشیمی اسرائیل در صورت ادامه حملات رژیم صهیونیستی
• دستور بسیج عمومی توسط حرکت امل و اعلام همبستگی با حزب الله
• هلاکت ٩ صهیونیست و زخمی شدن ٩٧ نفر با تایید تلویزیون اسرائیل
هفتمین روز مقاومت اسلامی لبنان ٢٧/۴/١٣٨۵
اقدامات رژیم صهیونیستی:
• نفوذ به عمق ۵٠٠ متری ناقوره و عقب نشینی پس از ٢٠ دقیقه نفوذ به شهرک بیت حانون و عقب نشینی مجدد
• استفاده از بمب های سمی و خوشه ای علیه مردم لبنان با حجم وسیع
• گلوله باران مناطقی در جنوب لبنان
• پخش گسترده اعلامیه با مضمون دعوت از مردم به ترک منطقه
• تلاش برای حذف توان تبلیغاتی و رسانه ای حزب الله ( سایت الانتقاد و المنار و انهدام رادیو و شبکه المنار و …)
• پخش اعلامیه به منظور تخریب شخصیت سید حسن نصرالله در آسمان بیروت
هشتمین روز مقاومت اسلامی لبنان ٢٨/۴/١٣٨۵
اقدامات رژیم صهیونیستی:
• ادعای ارتش صهیونیستی مبنی بر هدف قرار دادن موشک دور برد ساخت ایران
• فراخوان نیروهای احتیاط پیاده نظام به خدمت
• بمباران پادگان (( جمهور )) ارتش لبنان در ١٠ کیلومتری شرق بیروت طی چهار مرحله
• حمله هوایی به یک کلیسا در نزدیکی (( زحله )) و زخمی شدن ۵ نفر
• حملات هوایی به شهر ها در روستاهای جنوب و شرق لبنان در چندین مرحله
• انجام حدود ١۶٠٠ سورتی پرواز بر علیه لبنان تا صبح روز ٢٧/۴/١٣٨۵
• هدف قرار دادن خودروهای امداد و حامل دارو و سوخت در لبنان
• خروج ارتش اسرائیل از شهر بیت حانون، واقع د رشمال نوار غزه
• تخریب ٢۵٠ پل و جاده در لبنان
• بازداشت ١۵٠ تن از نیروهای امنیتی فلسطین توسط رژیم صهیونیستی در نابلس