جستجو در تک بوک با گوگل!

بازدید
مدیر یکی از کارخانههای معروف ایرانی که به اهمیت بذل توجه به روابط انسانی در مدیریت پی برده بود، سعی میکرد که به این طریق از نیازها، کمبودها و گرفتاریهای افراد مجموعه مدیریتی خویش، آگاه و مطلع گردد و بدین وسیله با آنها همدلی و دلجویی کرده، در حد توان در رفع مشکل ایشان اقدام نماید، تا انگیزه افراد را برای تلاش و همکاری تقویت کند. حتی وی مثل کارگران کارخانهاش در صف غذای سلف سرویس میایستاد تا از طریق آشنایی با مشکلات کارکنان، بتواند از مشکلات سازمان نیز آگاه گردد، و با تدابیر و اقدامات مقتضی از بروز مشکلات پیچیده و انحراف از اهداف و ماموریت کارخانه جلوگیری کند.
در کشورهای دیگر نیز از اهمیت مبحث روابط انسانی غافل نشدهاند. به طور مثال یکی از شرکتهای معتبر ترکیه به نام CEMTAS اعلام کرده که یک خانواده بزرگ است. به طوری که پرسنل را تشویق به ارتباط بیشتر در مناسبات و جشنهای ملی و میهنی می کند. همچنین علاقهمند ایجاد رابطه فامیلی بین پرسنل است. در روز ملی درختکاری هر ساله کلیه پرسنل به همراه مدیریت ارشد و عالی شرکت در این جشن شرکت کرده واقدام به نهال کاری میکنند. در ضمن در برخی از روزهای سال کلیه افراد به همراه خانوادههایشان در ضیافتهای شام و مسافرتهای دستهجمعی شرکت میکنند.
حضرت علی (ع) نیز در زمینه روابط انسانی و رفتار با کارکنان فرموده است :
” آن گونه از آنان تفقد نما که پدر و مادر از فرزندانشان تفقد و دلجویی مینمایند”.
به عنوان مثال در صورت بروز واقعهای نظیر جشن یا مصیبت، برای هریک از کارکنان، تفقد مدیر و حضور وی در مراسم، نمونهای از بذل توجه و تفقد پدرانه به شمار میرود.
با اینکه در مدیریت از منظر اسلامی روابط انسانی برخی از پیش نیازها و لوازم تحکیم نظیر عدالت، اعتماد، نرمی و مدارا، محبت، سعهصدر و خیرخواهی را میطلبد، بیاعتنایی به آن پیامدهایی منفی از این قبیل را در پی خواهد داشت: تقاضای مرخصیهای نابهنگام، ابراز کسالت، بی حالی و خستگی، افزایش ضریب اشتباهات و حوادث کاری، بروز تعارض منافع بین افراد، ایجاد کدورت و دشمنی بین کارکنان، افزایش جابجاییهای بی مورد، بی نظمی و سرپیچی از مقررات، افزایش غیبت های غیر مجاز و اقدام به توجیه آن، آمادگی برای بروز اختلالات روانی، احساس کهتری و درماندگی.
بهداشت روانی
از آنجا که کارکنان بانکها بیشتر وقت مفید خود را درمحیط کار می گذرانند، ارتقا بهداشت روانی محیط کار به عنوان یکی از مهمترین ابعاد توسعه و بهسازی روابط انسانی توجه خاص مدیران دلسوز را به خود جلب نموده است. لذا در ادامه به بررسی مختصر برخی از عوامل مؤثر در بهداشت روانی محیط کار میپردازیم.
شرایط کاری: کار خسته کننده و تکراری و محیط نامطلوب فیزیکی و روانی موجب اختلال در سلامت روانی میشود.
ابهام نقش: چنانچه اهداف کاری شخص واضح و صریح نباشد و نتواند با این اهداف وانتظارات و مسئولیتهای محوله ارتباط درستی برقرار سازد، این حالت موجب بروز افسردگی ، کاهش اعتماد به نفس ، عدم احساس رضایت از وضع زندگی ،عدم رضایت شغلی و کاهش انگیزه شغلی میشود.
تعارض شغلی: اگر شخص در محیط کار خود با وظایف یا نیازهایی مواجه شود که واقعا علاقهای نسبت به انجام آنها نداشته و یا اینکه قبلا تصوری از انجام آن کارها در ذهن نداشته باشد، بین خواستهها و انتظاراتی که از وی میرود تعارض بوجود میآید.
مسئولیت: هرچه میزان مسئولیت فرد در مقابل دیگران بیشتر شود، باید دقت وزمان بیشتری را در واکنش و برخورد با سایرین صرف کند و درنتیجه استرس وی نیز بیشترخواهدشد.
روابط با مافوق: کارکنانی که احساس کنند مدیر مراعات آنها را نمیکند و نسبت به منافع آنها بیتفاوت است تحت استرس بوده و بیشتر درمعرض فشارهای روانی هستند.
روابط با همکاران: فقدان روابط خوب بین همکاران عامل اساسی و محور بیاعتمادی بوده و عدم صمیمیت و رقابت ناسالم یکی از تهدیدات مهم بهداشت روانی محیط کار میباشد.
ارتباط خانه و محل کار: شرایط اقتصادی جامعه کنونی، رابطه مستقیم بین خانه و کار را بیشتر کرده است. بررسیها نشان داده اگر کارمندی در خانه با مشکلی روبرو باشد بدون شک آن را با خود به محیط کار خواهدآورد و برعکس اگر در محیط کار با مشکلی روبرو شد بی شک آن را با خود به محیط خانه خواهدبرد. در اینجا باید پرسید: اگر ارتباط بین کار و خانه بیشتر باشد آیا مشکل کارکنان کاهش خواهدیافت ؟ شاید بتوان گفت که اگر مشکل اقتصادی خانواده برطرف شود، کارمند بدون استرس و با روحیه عالی و پرنشاط در سر کار حاضر می شود ودیگر هنگام کار به فکر اجاره خانه، خرید خانه، خرید وسایل ضروری خانه و هزار مساله دیگر نخواهد افتاد.
نتیجهگیری و پیشنهادات
با توجه به آثار و پیامدهای موضوع روابط انسانی در مدیریت، ضرورت دارد با رعایت نکاتی در جهت غنی سازی روابط انسانی، فضای کاری مناسب و مطلوب برای ایجاد همکاری و مهرورزی بین افراد فراهم گردد. برخی از نکات کاربردی در این باره عبارت است از:
توجه علمی به تناسب نظام پاداش و تکلیف، توجه علمی و عادلانه به نظام تشویق و تنبیه، ایجاد فضای رقابت مثبت و سازنده، توجه به نظام آموزش بویژه آموزش و نهادینهسازی مهارتهای روابط انسانی به مدیران، توجه عملی به ایدهها و اندیشه های سازنده افراد.
اگر مدیر هستید این مهارت ها را بیاموزید ۴٫۵۰/۵ (۹۰٫۰۰%) ۲ امتیازs تجربهٔ کار بلندمدت با بخش مدیریت شرکتها نشان میدهد مدیران تصمیمهایی میگیرند که بر عملکرد مالی شرکتشان اثر میگذارد: از برنامهریزی برای عملیات گوناگون، استخدام و اخراج پرسنل گرفته تا آمادهسازی بودجه، […]
مهارت های مذاکره را بیاموزیم/ شما هر روزه بر سر بسیاری از مسائل مذاکره میکنید؛ از مسائل کوچکی مثل اینکه چه کسی زبالهها را به بیرون ببرد تا مسائل بزرگی مانند حقوق مورد نظرتان در شغل جدیدی که قبول میکنید.
تجربه های شکست ۱۲ کارآفرین بزرگ/ تجربه های شکست ۱۲ کارآفرین بزرگ/ فرقی نمیکند مشغول شروع کار بزرگی هستید یا هنوز کارتان را کوچک نگه داشتهاید؛ مسیر دشوار است و دانش بهسختی بهدست میآید. بخش مهمی از موفقیت در انجام کار، این است که […]
درباره ویژگیهای مدیر وبسایت های حرفه ای چه میدانید ؟/ درباره ویژگیهای مدیر وبسایت های حرفه ای چه میدانید ؟/ بعضی از مدیران سایتها یا دغدغه پشتیبانی از کاربران ندارند و یا در تعامل با مردم خجالتی هستند. دلیلش آن است که اغلب مدیران […]
اصول مدیریت دولتی مقدمه ظهورسازمانهای اجتماعی وگسترش روزافزون انها یکی از خصیصه های بارز تمدن بشری است . وبه این ترتیب وبا توجه به عوامل گوناگون مکانی و زمانی و ویژگیها و نیازهای خاص هر جامعه هر روز بر تکامل و توسعه این سازمانها […]
تحقیق در عملیات (پژوهش عملیاتی ) : ابزار بهره وری نحوه ایجاد بهبود بهره وری واقعی نوشته لئوپرینگل خلاصه مطالب کانون اصلی توجه OA برای مدیریت عبارتند از تعیین مراحلی که می توان به واسطه آنها به بهبود بهره وری دست یافت . تحقیق […]
به نکات زیر توجه کنید