جستجو در تک بوک با گوگل!

بازدید
راه درمان خلأ روحی
فرانکل راه درمان این بیماری را مانند بیماریهای روانی می داند، یعنی آنچه را که به وسیله سرکوب از سطح خودآگاه به سطح ناخودآگاه رانده شده، بار دیگر به خودآگاه شخص بیاوریم:
« تحلیل وجودی حتی از این هم جلوتر و تا ورای نظر فروید درباره مذهب پیش رفته است. دیگر تأمل و غور درباره « آینده یک توهم » (نام کتابی است از فروید درباره مذهب) ضروری نیست، اما افکار ما پیرامون ظاهراً بی زمانی یک واقعیت، در اطراف این واقعیت همیشه حاضر، که دینداری درونی انسان، بودن خود را آشکار ساخته است دور می زند.
این یک واقعیت به معنای دقیق تجربه گرایی پدیدار شناختی می باشد. تأکید می شود که این واقعیتی است که می تواند یا مجدداً ناخودآگاه بشود، یا فرونشانده و سرکوب گردد. دقیقاً در چنین مواردی وظیفه معنی درمانی (یا لوگوتراپی؛ نام مکتب یا روش پیشنهادی فرانکل) این است که بیمار، دینداری ناخودآگاهش را یادآور شود، و این یعنی که بگذارد این (دینداری) بار دیگر به ذهن آگاهش برگردد. بعد از همه اینها این وظیفه و نقش معنی درمانی بر اساس تحلیل وجودی است که وجه روان رنجوری باید در یک کمبود دیده شود، در اینکه ارتباط شخص با تعالی فرونشان و سرکوب شده است، نمایان می گردد و خود را به صورت یک « نا آرامی قلب » نشان می دهد.
بنگرید که تا چه اندازه این تعبیر با تعبیر قرآن شباهت دارد:
معیشه ضنکاً= زندگی سخت، دشوار و غیر قابل تحمل
گمان می کنم قرآن نیز برای به سطح خودآگاه آوردن خدا از سطح ناخودآگاه روحی مشرکان بود که از آنها به گونه ای پرسش می کرد که آ نان ناگزیر از اعتراف به وجود خدا و خالق بودن او می شوند.
قرآن کریم درباره کسانی که به کتب الهی کفر می ورزیدند و بر تقلید از پدران خویش اصرار داشتند و در شرک و کفر غوطه ور بودند، می فرماید:
« ولئن سألتهم من خلق السموات و الأرض لیقولنّ الله قل الحمدلله بل اکثرهم لایعلمون» لقمان/۵
و اگر از آنها بپرسی: چه کسی آسمانها و زمین را آفریده است؟ هر آینه خواهد گفت: « خدا » بگو: « ستایش از آن خداست»، ولی بیشترشات نمی دانند.
در اصل هدف انبیا نیز همین بود که آن میثاق فطری انسانها را به یادشان بیاورند و به تعبیر روان درمانی از ناخودآگاه روحی شان به سطح خودآگاه بیاورند.
امام علی (ع) درباره هدف دعوت انبیاء و روش کاری آنان می فرماید:
« فبعث فیهم رسله، و واتر الیهم انبیاءه، لیستأدوهم میثاق فطرته، و یذکّروهم منسیّ نعمته.»
پس پیامبران را به میان ایشان فرستاد و آنان را به سوی ایشان روانه کرد، تا از مردم بخواهند که آن پیمان را که خلقتشان بر آن سرشته به جای آرند و نعمت او را از یاد برده اند فرایاد آورند . . .
باید دانست « فطرت » همان بخش ناخودآگاه روحی یا روحانی که فرانکل مطرح می کند نیست؛ فطرت قسمت مهمی از سرشت انسان است که خودخواهی و خداجویی در آن نهاده شده است، که هر گاه خواسته او برآورده نشود و سرکوب شود، به ناخودآگاه روحی فرستاده می شود، یعنی فطرت چیزی است که می تواند خواسته اش در سطح خودآگاه روحی ارضا شود، و یا سرکوب شود و در سطح ناخودآگاه پناه گیرد. بنابراین فطرت شامل هر دو بخش خودآگاه و ناخودآگاه روحی می شود.
در صورت سرکوب حس مذهبی و خداجویی این نیاز فطرت به ناخودآگاه سپرده شده و شخص دچار بیماری می شود، قرآن نیز راه درمان آن را به یادآوردن میثاق فطرت و به خودآگاه آوردن اعتقاد و رابطه با آفریدگار هستی می داند، و چنین کسانی را از بیم و هراس و نومیدی و خلأ وجودی رها و آزاد می داند:
« ان الذین قالوا ربّنا الله ثمّ استقاموا فلاخوف علیهم و لاهم یحزنون» احقاف/ ۱۳
به تحقیق کسانی که گفتند: « پروردگار کا خداست» سپس ]در این راه[ ایستادگی کردند، بیمی بر آنان نیست و غمگین نخواهند شد.
آیه ۵/فاطر __ محبت تفسیر : المیزان و نمونه عوامل سرگرم کننده و زرق و برقهای دلفریب این جهان می خواهند تمام شما را برکنند و از آن وعده بزرگ الهی غافل سازد شیاطین جن و انس با وسائل گوناگون فریبکاری به طور مداوم به وسوسه های آنها مؤثر افتد تمام زندگی شما تباه و آرزوی سعادتان نقشی بر آب می شد مراتب آن نیز باشید راه نفوذ گناه در انسان دو راه است ۲۱ مظاهر فریبنده دنیا، جاه و جلال و مال و مقام و انواع شهوات ۲- معزور شدن به عنود اکرم الهی و در اینجاست که شیطان از یکسو زرق و برق این جهان را در نظر انسان زینت می دهد و آن را متاعی نقد و بر جاذبه و دوست داشتنی و بر ارزش معرفی می کند و از سوی دیگر هر گاه انسان بخواهد با یاد قیامت و دادگاه عظیم پوردگار خود را در برابر فریبندگی و جاذبه شدید دنیا کنترل کند و او را به عضو الهی وسعت رحمتش مغرور می سازد و در نتیجه به گناه و طغیان دعوتش می کند. غافل از اینکه خداوند همانگونه که در همانگونه که در موضع رحمت ارحم الراحمین است در موضع مجازات و کیفر اشدالمعاقبین است.
غرور ( بر وزن جسور) صیغه مبالغه و به معنی موجودی است فوق العاده فریبکار و منظور از آن در اینجا ممکن است هر عامل فریبکاری باشد همانگونه که مکن است منظور خصوص شیطان باشد و معنی دوم مناسبتر است.
تضاد روانی انسان از نظر شخصیت دارای یک سلسله خصوصیات حیوانی است که در نیازهای جسمانی متبلور هستند و این نیازها به خاطر حفظ ذات و بقای نوع باید ارضا شوند. او همچنین دارای صفاتی ملکوتی است که در اشتباهات روحی نسبت به شناخت خداوند متعال و ایمان به او و عبادت و تقدیس و تنزیه باری تعالی متبلور است گاهی این دو نوع خصوصیات شخصیتی در تعارضند که قرآن به حالت نزاع میان جنبه های جسمانی و روانی اشاره می کند (فامّامن طغی و اثر الحیوه الدنیا فان الحجیم هی المأوی و اما من خاف مقام ربه و نهی النص عن الهوی فان الجنه هی المأوی. ساختمان وجودی انسان فطرهً هم استعداد انجام کارهای زشت پیروی از هوای نفس و شهوات جسمانی غرق شدن در لذتهای ملموس و تمایلات دنیوی را دارد و هم آمادگی ارتقاء به اوج فضیلت و تقوا و اخلاقیات عالی طبیعی است که فطرت انسان در تضاد بین خیر و شر است و آزمایش واقعی انسان در این دنیا همین گرایش اراده و موضع انتخاب او است آیا راه خیر و اطاعت از خدا را خواهد کرد و یا راه شر و نافرمانی را؟ آیا از هواها و شهوات پیروی می کند و از یاد خدا غافل می ماند روز قیامت را فراموش خواهد کرد یا بر هواها حاکم خواهد بود و میان خواسته و تمایل تعادل خواهد داشت چنین کسی از عقل خود به خوبی استفاده می کند و شخصیت او در اصل دارای بهداشت روانی است.
ص ۱۱۳
محبت اهمیت زیادی در زندگی انسان دارد زیرا پایه زندگی زناشویی و تشکیل خانواده و سرپرستی فرزندان و ریشه پیوند همبستگی میان مردم و تشکیل روابط گرم و انسانی است. دوستی و محبت ریسمان محکمی است که انسان را به خدا پیوند می دهد و باعث اخلاص در عبادت و پیروی از راه و روش الهی و تمسک و پایبندی به دین و شریعت می شود.
ص ۱۱۳
حب ذات: در رابطه ای بسیار نزدیک با انگیزه حفظ ذات قراردارد انسان از هر چیزی که مانع زندگی و رشد و تحقق شخصیت اوست متنفر است.
ص ۱۱۵
نوع دوستی: انسان برای اینکه بتواند خود را با دیگران هماهنگ کند و در حال مسالمت بسر برد شایسته است که دامنه حب ذات و خودخواهی رامحدود کند و در ایجاد موازنه میان خود دوستی و نوعدوستی و همکاری با مردم و دراز کردن دست یاری به سوی آنان بکوشد.
ص۱۱۹
محبت جنسی: مسأله محبت باعث ادامه پیوند و هماهنگ و همکاری زن و شوهر می شود به همین دلیل برای تداوم زندگی خانوادگی کاملاً ضرورت دارد.
ص۱۲۱
محبت پدری: انگیزه پدری انگیزه ای روانی است که در محبت او نسبت به فرزندان تجلی می یابد زیرا فرزندان برای پدران مایه لذت شادیو منشأ قدرت و مقام و عامل مهمی در ادامه نقش آنها در زندگی و نیز یادگار آنها پس از مرگشان هستند.
ص۱۲۵
محبت خدا: این محبت نه تنها در نماز و دعا و ذکر خدا بلکه در هر کاری که انسان انجام می دهد و هر رفتاری که از او سر می زند تجلی می یابد.
ص۱۳۶
حسد: حسد نوعی حالت انفعالی است که انسان در آن حالت احساس می کند سخت مایل است در جای شخص دیگری که دارای نعمتی است قرار گیرد و آرزو می کند که آن نعمت از او ؟ زوال یابد تا خود صاحب آن شود.
ص۱۴۰
اندوه: حالت انفعالی ضد شادی و سرور است و وقتی پیش می آید که انسان شخص عزیز یا چند چیز گرانبهایی را از دست بدهد یا حادثه ای برایش رخ دهد و یا این که در انجام کارهای مهم دچار شکست شود.
پشیمانی (ندامت): حالت انفعالی است که از احساس گناه و تأسف از ارتکاب آن و ملامت نفس بر آنچه که انسان انجام داده و آرزو بر این که ای کاش آن کار را انجام نمی داد فاش می شود.
روان درمانی در قرآن ص ۳۸۲ ۱) ایمان به توحید 2) تقوا 3) عبادات 4) صبر 5) ذکر 6) توبه
ص۹۷
ترس: ترس یکی از عواطف مهم انفعالی در زندگی انسان به شمار می آید زیرا این حالت فرد را به دور شدن از خطراتی که تهدیدش می کنند کمک می کند و این نیز به نوبه خود انسان را در حفظ زندگی و بقای نسل یاری می کنند.
ص ۱۰۹
خشم: یکیاز عواطف مهم انفعالی است که کار با اهمیتی برای انسان انجام می دهند یعنی به او در حفظ و نگهداری خویش کمک می کند زیرا وقتی انسان خشمگین می شود نیرویش برای انجام کارهای سخت عضلانی افزایش می دهد و این حالت او را برای دفاع از خود یا غلبه بر مشکلاتی که مانع تحقق اهدافش می شوند قادر می سازد.
ص ۱۲۷
محبن پیامبر (ص): پس از عشق به خدای متعال از نظر والایی و پاکیزگی و معنویت محبت به پیامبر اکرم قرار دارد که خدا او را به عنوان رحتمی برای جهانیان مبعوث کرد تا آنها را هدایت و تزکیه کند.
ص ۱۲۹
شادی: انسان هرگاه به خواسته خود برسد و به چیزهای مورد علاقه خودش مانند مال قدرت نفوذ موفقیت و علم و یا ایمان و تقوا نایل آید در خود حالتی از شادی و سرور احساس می کند بنابراین شادی امری نسبی و مبتنی بر اهداف انسان در زندگی است.
ص۱۳۲
نفرت: نوعی حالت ضد محبت می باشد عبارت از احساس عدم تمایل و پذیرش یا احساس تنفر و تمایل به دوری از عواملی که این احساس را بر می انگیزاند اعم از آن که این عوامل اشخاصی یا اشیاء یا اعمال و رفتار باشند.
ص۱۳۵
غیرت: انفعالی است همراه با بعضی و کینه و تیرگی دل انسان معمولاً زمانی احساسش می کند که احساس کند فرد محبوب وی توجه یا محبتش را معطوف شخص دیگری کرده است __ یوسف ۹ و ۸
انفعالهای دیگر __ شرم- ننگ- غرور یا تکبر
ص۱۴۸
انفعالی مرکب است که عناصری از شرم و ترس در آن یافت می شود و زمانی به انسان دست می دهد که بترسد مردم رفتارهایی را از او مشاهده کنند که تا در عیب گیری یا نکوهش هستند و پسندیده است و انسان پرهیز می کند از اعمال زشت.
ص۱۴۸
ننگ: در واقع همان شرم همراه با احساس خواری و ذلت و رسوایی و عار است در قرآن از ننگ مشرکان و منافقان در دنیا توصیف می شود. __ بقره ۱۱۴- مائده ۱۳- فصلت ۱۲
ص ۱۵۰
خودپسندی:
حالت پیچیده ای است که در بعضی از مردم مشاهده می شود این حالت همان خودخواهی و غرور و خودبزرگ بینی و تکبر است گاهی خودپسندی در برخی از مردم به نوعی نشانه رفتاری مبدل می گردد که شخصیتشان با آن مشخص می شود.
اسراء ۳۷- لقمان ۱۸- منافقون ۵-
ازدواج هایی که عاقبت خوشی ندارند ۵٫۰۰/۵ (۱۰۰٫۰۰%) ۱ امتیاز بسیاری از رابطهها و ازدواج های امروزی به علت برخی ویژگیهای اخلاقی طرفین و نداشتن شناخت کافی نمیتواند موفقیت آمیز باشد.
بیشتر با وجدان هستید یا روشن فکر؟ ۲٫۶۷/۵ (۵۳٫۳۳%) ۳ امتیازs شخصیت شما بر هر چیزی، از دوستانتان گرفته تا کاندیدی که به او رای میدهید تاثیرگذار است؛ اما با این حال خیلی از افراد وقت زیادی را صرف فکر کردن به ویژگیهای شخصیتیشان […]
شیوه های پاداش به کودکان ۵٫۰۰/۵ (۱۰۰٫۰۰%) ۱ امتیاز قبل از هر چیز باید تعریفی صحیح از پاداش داشته باشیم . قانون اثر در روانشناسی بیان می کند که وقتی به دنبال یک رفتار اتفاق خوشایندی روی می دھد احتمال تکرار شدن آن رفتار […]
در مورد عشق از یکدیگر سوال نمی کنند میدانید که طرفتان را دوست دارید و او هم دوستتان دارد و هیچ شکی درمورد هیچکدام از اینها در ذهنتان نیست. کاملاً احساس امنیت میکنید و از رابطهتان خوشحالید. و حتی اگر ذاتاً آدم نگرانی باشید، […]
نکته هایی برای خواندن صورت اطرافیانتان ۳٫۳۶/۵ (۶۷٫۲۷%) ۱۱ امتیازs نکته هایی برای خواندن صورت اطرافیانتان/ جهانی بودن حالات صورت و رواج آن در بین انسانهای سراسر جهان نشان می دهند که این حالات در بیولوژی ذاتی ما انسانها ریشه دارند و حاصل میلیونها […]
اختلال سلوک در کودکان ۴٫۰۰/۵ (۸۰٫۰۰%) ۵ امتیازs اختلال سلوک چیست؟ این اختلال وضعیتی است که کودکان و نوجوانان دچار آن میشوند. کودکان درگیر این اختلال از آزاررساندن به مردم و انجامدادن کارهای ناشایست لذت میبرند.
به نکات زیر توجه کنید