جستجو در تک بوک با گوگل!

بازدید
توضیحی که طراح برای سؤال آورده این است : گزینه (۳) صحیح است « چو » در این بیت به معنی « مانند و مثل » حرف اضافه است و به شیران جنگی نقش متمم می دهد . چو در سایر گزینه ها حرف ربط است و جمله ها را به یکدیگر وابسته می کند .
آزمون کانون فرهنگی آموزش تاریخ ۲۸ بهمن ۸۴
انتخاب بیت سوم از متن درس به تنهایی در این سؤال این نکته را می رساند که طراح به هیچ عنوان معنی و مفهوم بیت ها را نفهمیده ، شاید اگر بیت سوم را تنها در نظر بگیریم چو حرف اضافه باشد ولی با توجه به درس و پیوستگی شدید ابیات در توصیف صحنه نبرد تن به تن نمی توان آنها را جدای از هم در نظر گرفت لذا « چو » در این بیت حرف ربط به معنی « هنگامی که » است و « شیران جنگی » استعاره می باشد نه تشبیه.
ترجمه ی تفسیرطبری از کیست ؟
در صفحه ۱۶۶ صدو شست وشش زبان و ادبیات فارسی عمومی ۱ و ۲ پیش دانشگاهی این جمله آمده است : « ترجمه تفسیر طبری، تألیف محمد ابن جریر طبری که در زمان سامانیان به فارسی برگردانده شده است » اگر دقت شود معلوم می گردد جمله به این صورت درست نیست زیرا اطلاع آشفته و در همی درباره ترجمه تفسیر طبری و مترجمان و مؤلفان آن داده است که غلط است .
و این جمله غلط بودنش زمانی آشکارتر و مضر تر می شود که اگر از دانش آموزی که این جمله را خوانده است بپرسی : ترجمه تفسیر طبری از کیست ؟ جواب می دهد از محمدبن جریر طبری .
حال آن که تفسیر طبری که اسم آن« جامع البیان فی التفسیر القرآن» است از محمد بن جریر طبری می باشد و ترجمه فارسی آن از او نیست بلکه ترجمه ی فارسی تفسیر طبری از علمای ماوراء النهر می باشد که به فرمان ابوصالح منصوربن نوح سامانی و نیز با شور با یکدیگر در باره جواز ترجمه ی لفظ مبارک قرآن به فارسی در نهایت آن را به فارسی برگرداندند .
جنگیدن نهاداست یا دل ؟
ادبیات (1 ) :
در درس رزم رستم و سهراب ( ۱ ) کتا ب ادبیات (۱) بیت :
« دلم من همی بر تو مهر آورد همی آب شرمم به چهر آورد »
را چنین معنی و توضیح داده « جنگیدن با تو عرق شرم بر چهره ام می نشاند » این معنی و مفهوم کامل به نظر نمی رسد و با توجه به این توضیح «دل » که نهاد هر دو مصراع است نادیده گرفته شده است . در صورتیکه « دل » او را بر سر مهر آورده است .
اگر به ابیات قبل آن توجه کنیم که می گوید :
« ز کف بفکن این گرز و شمشیر کین بزن جنگ و بیداد را بر زمین »
از رستم تقاضا می کند که دشمنی و جنگ و ستم کردن را کنار بگذارد (۳) . در بیت بعد و مورد بحث ،سخن از جنگیدن نیست بلکه می گوید و التماس می کند :
« دل من به تو علاقه مند شده است و این علاقه مندی عرق شرم بر چهره ام می نشاند » .
تعمق در معنی یک واژه
در بیت:
« جبریل مقیم آستانت افلاک حریم بارگاهت »
که در درس اول ادبیات فارسی سال سوم آمده نکته بسیار جالبی وجود دارد و آن در کلمه « آستان » می باشد . معنی رایج این کلمه درگاه است و بسیاری با همین معنی به سادگی از این کلمه می گذرند . در صورتیکه اگر در همین بیت در معنی این کلمه دقیق شویم و معنی آن را که « قسمت پیشین اتاق متصل به در » و « کفش کن و میان در خانه » و نیز به قول خاقانی « پای ماچان » است در نظر بگیریم به اهمیت معنی اش در بیت و نیز ستایش شاعر در مقام پیامبر پی می بریم که جبرئیل فرشته وحی را در آنجا که پیامبر است در کفش کن وصف النعال جایگاهش را دانسته است . و خاقانی در بیت زیر بدرستی به این معنیِ آستان یعنی «صف النعال» ،« کفش کن» و« پای ماچان» اشاره کرده است :
هوا می خواست در صف بالا برتری جوید گرفتم دست و افکندم به صف پای ماچانش
و به نظر می رسد که حافظ در اشعارش هرگاه کلمه آستان را بکار برده در همین معنی که گفته شد بوده است ، اکنون چند مورد از ابیاتی که حافظ کلمه « آستان » را بکار برده است :
سر ارادت ما وآستان حضرت دوست * که هر چه بر سر ما می رود ارادت اوست
بر آستان جانان گر سر توان نهادن * گلبانگ سربلندی بر آسمان توان زد
چو کحل بینش ما خاک آستا ن شماست * کجا رویم بفرما از این جناب کجا
بر آستان تو مشکل توان رسید آری * عروج بر فلک سروری به دشواری است
از آستان پیر مغان سر چرا کشیم * دولت در آن سرا و گشایش در آن سراست
سری که بر سرگردون به فخرمی سودم * به راستان که نهادم بر آستان فراق
اشاره به صفات پیامبر ( ص )
جمله « جهانیان را به نیک و بد آگاهاننده » که در درس اول ( ستایش خدا و پیغمبر ) صفحه ۴ ادبیات ( ۱) آمده است به دو صفت از صفات گرامی پیامبر اکرم ( ص) اشاره دارد که « بشیر و نذیر » می باشد که از دقت درپاره ی دوم جمله این منظور به روشنی دریافت می شود یعنی ترساننده از بدی و بشارت دهنده به کارهای خوب .
در باب سوم بوستان که در « احسان » می باشد در حکایت دختر حاتم در روزگار پیغمبر (ص) در بیتی به صفات نذیر و بشیر پیامبر ( ص) به صراحت اشاره شده است :
شنیدم که طی در زمان رسول نکردند منشور ایمان قبول
فرستاد لشکر بشیر نذیر گرفتند از ایشان گروهی اسیر
و بشیر نذیر یعنی مژده دهنده نیکوکاران به پاداش و بیم دهنده بد کاران از کیفر . که در قرآن هم مکرر یاد شده است از آن جمله است:
انا ارسلناک بالحق بشیراً و نذیراً . سوره بقره (۲) آیه ۱۱۹ : « ما تو را بحق فرستادیم که مژده رسان و بیم دهنده باشی » .
مگر در معنی قید تأکید
در درس پنجم از کتاب زبان و ادبیات فارسی پیش دانشگاهی ( گذر سیاوش از آتش ) صفحه ۳۰ در بیت :
مگر کآتش تیز پیدا کند گنه کرده را زود رسوا کند
. نکته قابل تأمل وجود دارد و آن در واژه «مگر» می باشد .
با تأمل و دقت به نظر می رسد که این واژه قید تأکید در معنی یقیناًٍ و حتماً است .
این معنی هنگامی برای ما اثبات می شود که به واژه « زود » در مصراع دوم توجه کنیم و رابطه این دو واژه را با هم مورد مقایسه قرار دهیم . و نیز می توان با بیت زیر مقایسه کرد که « مگر » به همین معنی آمده است :
چو خواهی که گویی نفس بر نفس نخواهی شنیدن مگر گفت کس
(بوستان )
برترین رمان های داستایوفسکی را بشناسید و بخوانید ۴٫۰۰/۵ (۸۰٫۰۰%) ۹ امتیازs فیودور داستایوفسکی را میتوان به راستی یکی از مشهورترین نویسندگان روسیه قلمداد نمود.
نوشتن از کتابها و به توصیف درآوردن کلماتی که از دل نویسندگان بزرگ برآمده، شاید در نگاه اول سخت و غیرممکن باشد، اما لذتی نهفته در دل کنکاش احساسات این نویسندگان وجود دارد که سختی و بزرگی کار را آسانتر میکند.
بیوگرافی گلابدره ای از شاگردان جلال آل احمد/ من سیدمحمود قادری گلابدرهای ۲۰ دی ۱۳۱۸ در گلابدره شمیران متولد شدم. دو تا خواهر و دو تا برادر و من بچه ۵ و یه برادر بعد از من و ۶ تا با پدر و مادرم […]
رمانهای منتخب خارجی از نگاه کتابفروشان ۳٫۹۱/۵ (۷۸٫۱۸%) ۳۳ امتیازs رمانهای منتخب خارجی از نگاه کتابفروشان/ رمانهای منتخب خارجی از نگاه کتابفروشان/ یازده کتابفروش در تهران، پنج رمان خارجی مورد پسندشان را بر اساس امتیاز یک تا پنج معرفی کردند و پس از ارزیابی […]
همه چیز درباره نوبل ادبیات ۵٫۰۰/۵ (۱۰۰٫۰۰%) ۱ امتیاز تا مدت ها فکر میکردم که جایزه ی نوبل ادبی رو به خاطر یک اثر خاص به نویسنده اش میدن ولی بعدها متوجه شدم که این جایزه در واقع برای تقدیر از […]
آنچه از «شکسپیر» نمیدانستید ۴٫۰۰/۵ (۸۰٫۰۰%) ۱۶ امتیازs بیش از چهار قرن از زمان حیات شکسپیر میگذرد، اما شاهکارهای او همچنان بارها و بارها در دنیای هنرهای تصویری و نمایشی مورد اقتباس قرار میگیرند. بحثهای جنجالی بسیاری حول محور زندگی این نویسندهی […]
به نکات زیر توجه کنید