جستجو در تک بوک با گوگل!

بازدید
صفحات زمین
اگر چه تصور می شود زمین یک سطح پیوسته دارد ولی این سطح درچندین قسمت شکسته شده شده که مانند یک راه موئی قطعات را به صورتی که با یکدیگر متناسب و فیکس باشند می برد. این قطعات هرکدام یک صفحه نامیده می شوند و بطور مداوم و بسیار آرام درکنار هم خلاف جهت یکدیگر درحرکت می باشند یک صحفه می تواند از لیتوسفر اقیانوسی یا قاره ای یا هردونوع تشکیل شده باشد. لبه های صفحه ها مرزهای صحفه ای یا حاشیه های صفحه ای نامیده می شوند و در همین نواحی است که هه زلزله ها رخ می دهد و بیشتر آتشفشانها یافت می شوند.
حرکات صفحات
صفحات زمین به طور مستمر در مسیرها وجهات مختلف در حرکت می باشند . اگر چه این حرکت بسیار کند انجام می شود .صفحات بطور متوسط cm5 (2 اینچ) در سال حرکت می کنند که تقریبا برابر میزان رشد ناخن می باشد. به دلیل اینکه همه صفحات به هم متصل هستند، حرکت هر یک از صفحات یک تاثیر برخوردی دارد که حرکت تدریجی همه صفحات اطراف خود را ایجاد می کنند.علائم مسیرهای مختلف حرکات صفحه ای در مرزهای صفحات در مرزهای صفحات اطراف خود را ایجاد می کند .علائم مسیرهای مختلف حرکات صفحه ای در مرزهای صفحات قابل دیدن است دانشمندان مطئمن نیستند چه چیزی موجب حرکت آنها می شود. مراحل برخورد ممکن است هیچ تئوری هایی نیز وجود دارد مبنی بر اینکه یک نوع حرکت صفحه ای ممکن است یک حرکت دهنده ابتدایی باشد که بطور مداوم حرکات صفحات را نمایان می کند
جابه جائی قاره ها
دانشمندان معقدند از زمانی که اولین پوسته زمین شکل گرفت، حرکات صفحه ای از لحاظ موقعیت ، شکل واندازه قاره ها و اقیانوس ها تغییر کرده اند .دانشمندان این مراحل را تکتونیک صفحه ای می نامند. آنها ایده شان را روی شواهد گوناگون پایه ریزی کرده اند.به عنوان مثال، اشکال چندین قاره امروزی مثل آمریکایی جنوبی وافریقا به نظر می آید که زمانی به هم متصل بوده اند همچنین دانشمندان شباهتهایی در انواع سنگها و سن رشته کوههای قدیمی یافت شده و در دو قاره را کشف کرده اند.
حرکات در مرزهای صفحه ای
مسیری که صفحات زمین حرکت می کنند تعیین می کند که در هر مرز چه چیز پیدا شود. بعضی از صفحات از هم دور می شوند وتعدادی دیگر درکنار هم می لغزند.
حرکت صفحات دور شونده
مناطقی که درآن دو صفحه از هم دور می شوند درمکانهای اصلی کف اقیانوسها یافت می شوند .صفحات دور شونده ،بوسیله رشته کوههای متشکل از سنگهای آتشفشانی مشخص می شوند .آتشفشانها شیب دار ی یا مخروطی شکل نیستند بلکه خط الرأسهای ( ستیغ ها) پیوسته طولانی همراه با شیبهای آرام دارند.
ستیغ های که بوسیله یک شکاف که مرز بین دو صفحه را نشان می دهد از هم جدا می شوند . شکاف به سمت بالا حین بالا آمدن ماگما از استنوسفر باز می شود .هنگامی که ماگما به سطح می رسد سرد می شود وروی لبه های صفحات تشکیل دهنده کف جدید اقیانوس منجمد می شود. همچنین ماگما صفحات را درجهت دور شدن از هم می کشاند.
این مرحله به عنوان گسترش کف اقیانوس شناخته می شود . این گسترش به طور مدوام تا زمانیکه باز شدگی ادامه دارد بطورپایان ناپذیری انجام می شود.ومکانی که این اتفاق در آن می افتد ، به عنوان خط الرأس گسترش دهنده شناخته می شود.
صفحات متحرک به سمت یکدیگر
انواع مختلفی از مرزها هنگام حرکت دو صفحه به سمت یکدیگر وجود دارد وچیزی که در مرز آنها رخ می دهد بستگی به نوع صفحات نزدیک شونده دارد.
در یک مرز صفحه ای بین لیتوسفر اقیانوسی وقاره ای صفحه اقیانوسی به زیر صفحه دیگر قاره ای رفته ویک گودال در سطح ایجاد می شوند . همان طور که صفحه بیشتر به درون گوشته فرو می رود شروع به ذوب شدن می کند. در این مرزها کوهها روی صفحه رویی همانند پوسته فشرده شده ، شکل می گیرند. برخی از کوهها آتشفشانی هستند که در حین بالا آمدن ماگما از لیتوسفر تشکیل شده اند.
صفحه های اقیانوسی
گودال های عمیق در مرزها جائی که دو صفحه اقیانوسی به سمت هم حرکت می کنند، شکل می گیرند . یکی ار صفحات با فشار زیر دیگری می رود واین صفحه حین رفتن به درون گوشته ذوب می شود .یک خط از آتشفشان روی صفحه رویی نزدیک مرز ، همانطور که ماگما از گودال داخل لیتوسفر بالا می آید، تشکیل می شود.
صفحه های قاره ای
در نواحی که دو صفحه لیتوسفرقاره ای از سربه هم متصل هستند رشته کوه های بلندی شکل می گیرند. در مرز ، پوسته قاره ای روی هر دو صفحه فشرده می شود، ترک بر می دارد وبا فشار صفحات چروکیده می شود
همان طور که صفحات حرکت خود را به سمت یکدیگر ادامه می دهند، رشته کوه ها به دلیل اینکه تمام منطقه دچار بالا آمدگی می شود، بلند تر می شود.
سرخوردگی صفحات
تمام صفحه ها ازهم دور نمی شوند و یا به هم نزدیک نمی شوند، بلکه بعضی از صفحه ها در خلاف جهت یا به جهت یکسان ولی با سرعتهای متفاوت در کنار هم سر می خورند.در این نوع مرز صفحه ای که ممکن است روی زمین ( خشکی ) یا زیر آب باشد هیچ لیتوسفر جدیدی ساخته یا تخریب نمی شود.
گودال های اقیانوسی
گودال هایی که در مرزها ایجاد می شوند عمیق ترین مکانهای یافت شده روی سطح زمین می باشند .گودال ها ماریانا در اقیانوس آرام ، بطور یقین ترین گودال می باشند که ۱۰۹۶۱ متر زیر سطح دریا عمق دارد واین عدد بزرگتر از ارتفاع قله اورست ، بلندترین قله جهان با ارتفاع ۸۸متر بالاتر از سطح دریا، است.
علت بروز زلزله چیست ؟
زلزله زمانی اتفاق می افتد که سنگهای ناحیه ای از پوسته جامد زمین مقاومت خود را در مقابل خود را در مقابل نیروهائی که از داخل زمین به آنها وارد می شود از دست داده و بطور ناگهانی شکسته شوند وشکستگی توام با جابجائی سنگها را گسل نامیده وتکانهای ناشی از آنرا زمین لرزه می گویند .
بنابراین امروزه مهمترین علت زلزله را نیروهائی می دانند که از درون زمین منشا گرفته و پس از تجمع باعث شکسته شدن ناگهانی لایه های سنگی می شوند و در نتیجه حرکت لایه ها در محل گسل باعث لزره می شود.
البته علل دیگری در بروز این حادثه وجوددارند از قبیل لغزش لایه های زمین ، ریزش غارها ،ریزش بهمن انفجار گلوهای توپ ،انفجار مین که می توانند در ابعاد محدودی ایجاد زمین لرزه نمایند.
بطور کلی عوامل که ایجاد زلزله می کنند بر سه گونه اند و برحسب اینکه کدامیک از این سه عامل موجب زلزله شده باشند زلزله را بدان اسم می نامند این سه گونه زلزله به قرار زیر است:
۱- زلزله رمبشی ( سقوطی ) این زلزله مربوط به شکستگی وفرو ریختن حفره ها و غارهایی است که در توده های بزرگ سنگهای آهگی بر اثر انحلال آهک در آبهای نافذ ایجاد می شوند. گاهی اوقات بر اثر انحلال گچ ونمک در زمینهای که از مارنهای گچی بوجود آمده اند تولید می شوند. ( به سنگ آهنگی که بیش از ۳۵% مواد رسی داشته باشد مارن گفته می شود ) وسعت تاثیر این گونه زلزله ها خیلی کم است . وعمق کانونشان نیز کم می باشد اما برعکس خرابیها و خسارتهای ناشی از آنها خیلی زیاد می باشد.
۲- زلزله های آتشفشانی : زلزله ممکن است بر اثر انفجار ویا خروج گازهای متراکم در مجاور کوههای آتشفشان ایجاد شود. این زلزله ها همیشه پیش از آتشفشان ویا همزمان با آن وقوع می یابند و نسبتاً شدید می باشند. زلزله های آتشفشانی اغلب مخرب و ویران کننده اند منطقه تاثیر آنها زیاد وسیع نیست و عمق کانون آنها نیز کم است .
۳- زلزله های زمین ساختی : زمینهایی که زیاد در معرض زلزله می باشند آنهایی هستند که در زیر انها طبقات زمین در حال حرکت و جنبشند. هر تغییر ناگهانی درسرعت این طبقات متحرک تولید لرزشی در زمین می ند به این لزله ها که مربوط به جنبش های زمین ساختی زمین است زلرله های زمین ساختی می گویند. تعداد آنها خیلی بیشتر از دو نوع دیگر زلزله است و اغلب بسیار شدید وتولید خرابیهای زیاد می کند برای زلزله های زمین ساختی دو علت متمایز از هم می توان ذکر کرده
الف- حرکتهای تعادلی: برخی از زلزلهای امروزه در مناطقی ایجاد می شوند که با حرکتی خیلی آرام به طور قائم بالا یا پایئن می روند این حرکت قائم به واسطه واکنش حرکتی است که برای برقراری وضع تعادل بوجود می آید.
قاره های بزرگ بر روی محیط سیال خمیری شکلی شناورند و ریشه آنها بیشتر در این محیط فرود می رود. تعادلی برقرار می باشد هرگاه وزن قاره بواسطه عمل فرسایش تغییر کند این تعادل بهم می خورد وموجب بالا آمدن ویا پایین رفتن آن می شود . بهترین نمونه برقرار شدن وضع تعادل را امروزه در کرانه های دریای بالتیک وکانادا می توان مشاهده کرد. این نواحی بر اثر از بین رفتن یخهای یخچالهای اوایل دوران چهارم زمین شناسی که ضخامت آنها به چندین صدمتر می رسیده است سبک گردیده و در نتیجه از آب خارج شده اند وهنوز هم این عمل خارج شدن ادامه دارد . زلزله های کرانه های کانادا و کرانه های دریای بالتیک ناشی از این امر است.
به این نوع زلزله ها زلزله های قائم گفته می شود.
گفتار سوم
آیا خطر زلزله تهران را تهدید می کند
از آنجاییکه تعدادی از مناطق و خیابانهای تهران روی شکستگیها ویا باصطلاح گسل قراردارند .بنابراین فعالیت شدید وناگهانی گسلها میتواند زلزله ای را بدنبال داشته باشد .البته تعدادی از این گسلها غیر فعالند و می توان گفت که حادثه زلزله در تهران با تاخیر همراه می باشد زیرا گسلهایی که دارای فعالیت می باشند انرژی مازاد را تخلیه می نماید اما در تهران بزرگ در اکثر نقاط چنین پدیده ای به چشم نمی خورد ودر واقع نوعی وقفه زمانی در بروز حادثه زلزله ایجاد شده است که این تاخیر خود در تجمع وتراکم تدریجی انرژی کمک مینماید و درنتیجه اگر زلزله ای در تهران رخ دهد حدس زده می شود که نسبتاً شدید باشد. ولی به هیچوجه نمی توان زمان و بروز وشدت آنرا پیش بینی نمود و ممکن است به این زودی ها چنین اتفاقی نیافتد. وبه لطف الهی با حرکات ملایم انرژی ذخیره شده تخلیه گشته وحتی در صورت بروز نیز شدتی نداشته و مشکلی پیش نیاید.
بطور کلی میتوان گفت که شهر تهران بزرگ روی گسل آلپ هیمالیا قرار دارد که اگر زلزله ای در تهران رخ می دهد میزان آسیب پذیری وخسارات وارده نسبت به بافت شهری وتراکم جمعیت در مناطق مختلف تهران متفاوت خواهد بود. بنابراین باید پیش بینی های لازم را جهت خطرات احتمالی درنظر داشت.
در این رابطه اولین کنفرانس بین المللی بلایای طبیعی در اردیبهشت ماه ۱۳۷۱ در تهران برپا شد .در این کنفراس علاوه بر شهرداران کشورهای مختلف –نمایندگان یونسکو – سازمان بهداشت جهانی فدراسیون بین المللی صیلب سرخ و هلال احمر جهانی ودیگر مقامات ذیر ربط حضور داشتند. در کشور ما روز ۲۰ مهر به عنوان روز ملی کاهش اثرات بلایای طبیعی نامگذاری شده وهمه ساله مسئولین محترم با آموزش نیروهای مردمی وبرپایی نمایشگاهها مردم را برای مقابله با این حوادث آشنا می سازد.
راستی راه نجات تهران بزرگ چیست؟ اگر مسئله قبل از وقوع زلزله و صرفاً جهت پیش گیری باشد باید زمینه حرکات ملایم لایه های شکسته شده را فراهم نمود .البته فشار وارده در امتداد یک گسل باعث لغر و جابجائی خفیف می شود، ولی مدوام نبوده بلکه در اثر برخورد گرفتگی ودر نتیجه توقف ایجاد می شود ولی جابجائی های مداوم ، زلزله های خفیفی در ابعاد محدود ایجاد می نماید که باعث تخلیه انرژی شده و فقط زلزله نگارها آنها را ثبت نموده وبرای انسان قابل احساس نمی باشد اما اگر گرفتگی وتوقف سنگها بسیار طولانی باشد آزاد شدن ناگهانی انرژی ناشی از حرکات سنگها پیامدهای خطرناکی بهمراه خواهد داشت امروزه علم مدرن زلزله شناسی در تدارک پروژ ای است که طی آن بتواند حرکات سنگها را در امتداد گسلها بطور مدوام وملایم ممکن سازد تا مانع تجمع انرژی شده و در نتیجه زلزلهای خطرناک ومخرب اتفاق نیافتند .
بدین معنی که کارشناسان در نظر دارند در امتداد یک گسل چاههای عمیق حفر نموده و در آنها آب تزریق نمایند این آب در اثر نشت ونفوذ در منطقه حساس گرفتگی موجب لغزش شده ودر نتیجه حرکات خفیف جهت آزاد شدن تدریجی انرژی اغاز خواهد شد وهمانطور یکه اشاره شد تدوام این حرکات خفیف جهت آزاد شدن تدریجی انرژی آغاز خواهد شد وهمان طوریکه اشاره شد تدوام این حرکات مانع بروز زلزله های خطرناک وشدید خواهد شد و ولی دانش زلزله شناسی در حال حاضر از اقتدار ومهارت لازم در این زمینه برخور دار نیست . واینکه آیا میتوان برای تهران بزرگ چنین پروژه ای را بمرحله اجرا گذاشت یا خیر نیاز به تامل وتعمق بیشتری دارد.
بهترین راه این است که حتی الامکان از تراکم جمعیت تهران کاسته شود و بتدریج مناطق پر خطر با هماهنگی مسئولین ذیرربط به فضای سبز تبدیل شوند. و رعایت اصول مهندسی وفنی در سازه ها میتواند نقش موثری داشته باشد در حال حاضر هیچکس نمیتواند وقوع زلزله را دقیقاً پیش بینی نماید ولی به هنگام بروز أن هم آهنگی وهمکارهای متقابل بین مردم ومسئولین محترم میتواند در جلوگیری از کاهش خسارات جانی ومالی بطور قابل ملاحظه ای موثر باشد ورعایت موارد ایمنی وحفظ آرامش که در گفتار ششم به آن اشاره خواهد شد کاملاً ضروری می باشد البته اگر چه باید اصول وموارد ایمنی در این زمینه را با توکل به خدای بزرگ مراعات نمود ولی در نهایت باید راضی به رضای الهی بوده و هموراه رحمت خداوند سبحان را در نظر داشت.
گفتار پنجم
ایا زلزله را می توان پیش بینی و یا پیش گیری نمود؟
۱-در مناطقی که دارای حرکات زمین ساختی می باشد ، سطح زمین به آهستگی وبطور مداوم تغییر شکل می دهد و قبل از وقوع زلزله نحوه این تغییر شکل ها بطور ناگهانی تغییر می کندکه به آن آنومالی تغییر شکل می گویند .
بنابراین با اندازه گیری مداوم حرکات پوسته زمین می توان زمانی را که این حرکات از حالت متعارفی خارج می شوند به عنوان زمان بحرانی واحتمال بروز حادثه زلزله تلقی کرد .اندازه گیری حرکات پوسته زمین بوسیله دستگاهی بنام تیلت متر انجام می شود .
در حال حاضر نمی توان از این روش بطور دقیق نتیجه گیری کرد ولی با تحقیقات بیشتر می توان به آن امیدوار بود.
۲- تنش هائی که به هنگام زلزله بوجود می آیند باعث تغییر خواص الاستیک پوسته زمین شده ودر نتیجه سرعت انتشار امواج لرزشی از داخل سنگهای پوسته نیز تغییر خواهد کرد. بدین ترتیب اگر سرعت انتشار امواج لرزشی در داخل زمین بطور مداوم اندازه گیری شود. (هنگامیکه میزان این سرعت ها به یک حد بحرانی وغیر عادی رسیدند.امکان وقوع زلزله وجود خواهد داشت دستگاههایی از قیبل لرزه نگار انحراف سنج و یا تنش سنج مخصوصاَ در اطراف گسلهای فعاعل به پیش بینی زلزله کمک می نماید.
برای اندازه گیری سرعت سیر امواج می توان بطور مصنوعی در یک نقطه امواج لرزشی تولید نمود وسپس به کمک لرزش سنج ها ، میزان سرعت امواج را اندازه گرفت.
۳-به هنگام وقوع زلزله امواج مختلف منتشر می شوند قسمتی از این امواج قابل شنیدن می باشند و در مواقعی زلزله توام با صدای غرش می باشد این غرش ها در حقیقت یک نوع تشعشع صوتی است که معمولاً توام با بروز تعدادی شکاف که همگی در امتداد خط شکستگی قرار دارند.می باشند حال اگر اعماق زمین میکروفون ها وقوع زلزله را مشخص خواهد کرد ولی چون این میکروفون ها صداهای مختلفی را منتشر می کنند تشخیص صدای مربوط به زلزله را مشکل می سازد. ولی اگر بتوان صداهای منتشر شده را تفکیک نمود. و دقیقاً فرکانس ناشی از صوت امواج زلزله را مشخص نمود چنین راهی در پیش بینی زلزله می تواند موثر باشد .
4- یا هنگام وقوع بسیاری از زلزلهای تغییراتی در میدان مغناطیسی زمین رخ می دهد. با مطالعه و بررسی این تغییرات درمیدان مغناطیسی زمین رخ می دهد با مطالعه و بررسی این تغییرات احتمال پیش بینی زلزله وجود دارد.
۵- بعضی ازکانیها که اجزای تشکیل دهنده سنگها می باشند مانند کانی کوارتز دارای خاصیت پیرو الکتریک می باشد.یعنی تحت فشار به هنگام زلزله در اثر امواج الاستیک در سنگهای پوسته جریانهای الکتریکی بوجود می آید این جریان قابل اندازه گیری می باشند .
دانشمندان با اندازه گیری مداوم این جریان ها اگر بعللی بطور ناگهانی در چند روز یا چند هفته اضافه شدند می توان وقوع حادثه زلزله را پیش بینی نمود.
۶- برخی از حوادث جوی مانند تخلیه های جوی، پدیده های غیر عادی و یا نورانی شدن آسمان شب یا روز قبل از زمین لرزه مشاهده می شود .حیوانات نیز قبل از بروز زلزله حرکاتی انجام می دهند که نشان دهنده خطر وقوع زلزله می باشد.
۷- بطورکلی آب چشمه ها حتی چند ماه قبل از زلزله تغییر می کند، یعنی ممکن است گرم شده و یا تغییر رنگ و تغییر طعم دهد و املاح مربوط به آن تغییر نماید کدر شود وکلاً از حالت متعارفی خارج شود این آزمایش تجربی کمک قابل توجه به پیش بینی زلزله می نماید.بنابراین اگر موارد فوق توسط اهالی محل ویا منطقه ای گزارش شود باید حتماً آب چشمه ها را آزمایش نمود و پیش بینی های لازم جهت جلوگیری از خسارتهای احتمالی زلزله بعمل آید.
باوجود تحقیقات ومطالعات ژئوفیزیکی ( فیزیک زمینی ) زیادی که انجام شده مسئله پیشگویی زمین لرزه هنوز از یک راه حل نهائی بسیار دور است واین بدان جهت است که هر منطقه شرایط خاص خود را دارا است واین شرایط خود بمرور زمان تغییر می کند .در نتیجه این روشها به تنهائی توانائی حل مسئله را ندارند ولی با استفاده از مجموع آنها مسلماً میتوان به نتایج مطلوبی رسید.
با اینکه هیچ روش مطئمن ومعتبری برای پیش بینی های کوتاه مدت زمین لرزه مطرح نیست اما چندین پیش بینی با موفقیت همراه بوده است در سال ۱۹۹۶ زمین لرزه تاشکند در اتحاد شوروی سابق از روی تغییر میزان گاز رادن در چاه های مجاور پیش بینی شد.رادن گازی بی اثر است که در اثر تلاشی عنصر رادیواکتیوی به نام رادیوم به وجودمی اید ومقدار کمی از آن در برخی سنگها دیده شده است. در شرایط عادی این گاز در سنگ محبوس بوده اما در حین افزایش تنش شکسگیهای حاصل موجب رهایی آن می شوند.
شاید بارزترین پیشگویی زمین لزره به زلزله سال ۱۹۷۵ در ایالات لاینوفنیگ چین برمی گردد در این ناحیه لرزه شناسان برای اولین بار موفق به پیش بینی زمین لرزه بزرگی با قدرت تخریب یک شهر عظیم شدند با تخلیه حدود ۳ میلیون نفر ازساکنین ساختمانهای نامقاوم و سست دهها هزار خانوار نجات یافتند هرچند این واقعه از ماهها قبل پیش شده بود وتوجه دادن مدوام به خطر قریب الوقوع آن کمک کرده بود. متاسفانه چینی ها قادر به تعیین زمان دقیق وقوع زمین لرزه بزرگ سال ۱۹۷۶ تانگ شان نشدند و هشدارهای نارسا وطویل المدت آنها را از زمین لرزه ای قریب الوقوع چندان دقیق وجامع نبود که بتواند از مرگ حدود ۲۴۰۰۰۰ نفر از مردم جلوگیری کند. ضمناً چینی ها هشدارهای نادرست دیگر هم اعلام داشتند . چنانکه در یک استان نزدیک هونگ کنک مردم مسکن خود را برای بیش از یک ماه ترک کردند اما هیچ زمین لرزه ای رخ نداد ضمناً هزینه تخلیه میلیونها نفر صرف نظر از زمان کار از دست رفته و تهیه اسکان موقت ومسائل بیمشاری از این قیبل دربرابر احتمال وقو زمین لرزه بایدطی یک مدت برنامه ریزی مدون مورد توجه قرار گیرد.
راستی چه چیزهایی موفقیت یا شکست پیش بینی زمین لرزه را تعیین می کند؟ اغلب متخصین عقیده دارند که پیش بینی زمین لرزه وقتی موفقیت آمیزاست که در آن ناحیه جغرافیایی حدود بزرگی و زمان احتمال وقوع را معین باشد همانطور که انتظار داریم محققین دریافته اند که تعیین زمان زمین لرزه ای مشخص یک دوره نسبتاً کوتاه چند روزه تا چند هفته مشکل است ولی در مورد پیش بینی های دراز مدت بر پایه فرضیه دوره ای بودن زمین لرزه ها استوار است . به بیان دیگر تنش به طور مداوم در طول گسلهای فعال افزایش می یابد تا هنگامی که گسیختگی اتفاق می افتد . سپس بلافاصله پس از آن دوباره تجمع نیرو آغاز می شود.
یاد آور می شوم که بیشترزمین لرزه ها در نتیجه حرکت نسبی قطعات بزرگ پوسته در طول حاشیه صفحات ایجاد می شوند، چوند صفحات بطور ثابت درحرکتند لذا پیش بینی می شود که در طول زمان طولانی در طول تمام حاشیه صفحات لیتوسفر زمین لرزه های بزرگی رخ دهد.
با مطالعه وقایع ثبت شده تاریخی معلوم شد که بعضی قطعات این کمربندهای لرزه ای برای مدت بیش از یک قرن زمین لرزه بزرگی ایجاد نکرده اند این مناطق بظاهر آرام که به عنوان محلهای احتمالی وقوع زمین لرزه های بزرگ در دهه های بعد مشخص شده اند. به نام وقفه های لرزه ای مشهورند در ۲۰ سال اخیر که مطالعات مقدماتی در جهت خود پیش می رفت برخی از این وقفه ها گسیخته وموجب بروز زمین لرزه بزرگ شد. منطقه ای که سبب زمین لرزه مخرب سپتامبر سال ۱۹۸۵ مکزیکوسیتی شد خود یکی از این وقفه ها است از این رو برخی از پیش بینی ها دراز مدت هم اکنو انجام شده است .و اطلاعات ناشی از آنها میتوانند در تدوین قوانین ساختمانی مورد بهره برداری قرار گیرند.
بسیاری از دانشمندان امید دارند که روزی بتوانند خطر زمین لرزه ها را بوسیله ایجاد زمین لرزه های خفیف ومتعدد وبا استفاده از ترزیق مایعات ویا انفجارات کاهش دهند که این خود عملاً کنترل واقعی زمین لرزه وجلوگیری از تخریب می شود ودر واقع نوعی پیشگیری از زلزله های مخرب تلقی می شود. چنین روشهایی نیروی تجمع یافته را به طور مدوام وآهسته آزاد می کند در حالی که این نیروها می توانند با ایجاد زمین لرزه ای با قدرت بالا ازاد می کند در حالی که این نیروها می توانند با ایجاد زمین لرزه ای با قدرت بالاآزاد شوند. تأکید می کنم که هزاران زمین لرزه کوچک بایستی رخ دهد، تا معادل انرژی آزاد شده در یک زمین لرزه قوی باشد این واقعیت به همراه عدم دسترسی به بسیاری از گسلها امکان کنترل از زمین لرزه را بدان آسانی که تصور می رود میسر نمی سازد.
عجایب مریخ ۲ میلیارد سال پیش ۴٫۵۰/۵ (۹۰٫۰۰%) ۲ امتیازs ما سواحل باستانی را مشاهده می کنیم که حجم بزرگی از آب مایع را در خود جای داده اند، اما فعالیت فرسایشی کمی به شکل رودخانهها یا درهها وجود دارد.
زلزله تهران نزدیک است/ زلزله تهران نزدیک است/ روزنامه قانون نوشت: «ایران در ردیف مناطق زلزلهخیز جهان محسوب میشود و به خصوص مناطق شمال شرقی کشور، مستعد بروز ناگهانی زمین لرزه هستند. طی دو ماه گذشته در استان خراسان به دفعات شاهد بروز زمینلرزه […]
دانستنیهای کانیها و سنگها ۳٫۸۷/۵ (۷۷٫۳۹%) ۲۳ امتیازs دانستنیهای سنگها و کانیها : بازالت: بازالت عبارت از سنگ آتشفشانی تمام بلورین ، نیمه بلورین و گاهی شیشهای است که دارای بافت آفانیتی است و گاهی نیز بصورت تودههای تموذی کم عمق ظاهر میشود مهمترین […]
لایه اوزون جو زمین ‘در حال ترمیم است’ ۴٫۰۰/۵ (۸۰٫۰۰%) ۱ امتیاز بهبود وضعیت لایه اوزون با افزایش نگرانی در مورد گرمایش زمین همراه بوده است سازمان ملل اعلام کرده که لایه اوزون، که از زمین در برابر تشعشعات زیانبار خورشید حفاظت میکند، رو […]
کلمه سونامی (tsunami) از کلمات ژاپنی tsu (بندر) و nami (امواج) تشکیل شده است. سونامی موج یا رشتهای از امواج است که در اقیانوس به دنبال زلزله های دریایی بوجود میآید. این امواج ممکن است صدها کیلومتر پهنا داشته باشد و هنگام رسیدن به […]
زمین ۴٫۰۰/۵ (۸۰٫۰۰%) ۳ امتیازs زمین ، سومین سیاره نزدیک به خورشید و بزرگترین سیاره در میان سیارات درونی است. ساختار درونی زمین مثل سایر سیارات درونی از یک هسته داخلی و یک هسته خارجی به همراه لایههای مذاب و نیمه مذاب و سنگی […]
به نکات زیر توجه کنید