جستجو در تک بوک با گوگل!

بازدید
ارزش فنوتیپی Aa با AA برابر است زیرا از نظر ظاهری Aa همان شکل AA را نشان می دهد.یعنی یک ژن A به اندازه دو ژن A برای ما اهمیت دارند وهمان کار را انجام میدهند.
** در غلبه کامل AA همان Aa است و این دو یک جور بروز می کنند بنابراین در اصلاح نژاد دام ، خالص کردن معنی چندانی ندارد. در دورگ گیریها استفاده میشود.
** در غلبه ناکامل فرد ناخالص Aa از لحاظ فنوتیپی بالاتر از میانگین دو فرد خالص قرار می گیرد ولی به فرد خالص غلبه نمی رسد.
** در حالت عدم غلبه ، ژنی بر دیگری غلبه نکرده و هر ژن کار خودش را انجام میدهد. در این حالت فرد ناخالص در وسط ( میانگین ) دو فرد خالص قرار می گیرد ( AB در گروه خونی انسان )
** در غلبه ماورائی فنوتیپی بالاتر از فرد خالص از خود نشان می دهد. در اصلاح نژاد دام در دورگ گیریها از این خاصیت استفاده میشود. اینها هتروزیس بوجود می آورند.
* ما در اصلاح دام بیشتر با صفات کمی سروکار داریم که ارزش اقتصادی دارند. صفات کمی صفاتی هستند که افراد دارنده آن را نمی توان به گروه های مجزا تقسیم کرد بلکه میتوان صفت را در افراد اندازه گیری کرد بنابراین در این نوع صفات با انواع سروکار نداریم بلکه با کمیت ها سروکار داریم. به صفات کمی صفات پلی ژن گویند چون چندین ژن آنها را کنترل می کند.
* هر صفتی بوسیله چندین جفت ژن کنترل میشود پس هر ژن اثر عمیقی نمی تواند داشته باشد هر ژن یک مقداری اثر می گذارد.
* محیط بر روی بروز صفت کاملاٌ مؤثر است و می تواند به اندازهء یک یا چند تا از این ژنها به صفت بیفزاید و یا بکاهد
*** از نظر اصلاح نژاد دام دانستن اینکه یک صفت را چندین ژن کنترل می کند مهم نیست و تاثیری در وضع اصلاح ندارد زیرا محیط میتواند تغییر بوجود آورد. در اصلاح نژاد دام مهم این است که یک صفت چه اندازه به ارث میرسد.
قانون هاردی و انبرگ : در یک جمیعت با جفت گیری تصادفی ودر غیاب عوامل تغییر دهنده فراوانی ژنها ( انتخاب ، مهاجرت ، جهش ، شانس ) فروانی ژنها در این جمیعت همیشه ثابت است.
بر اثر عواملی ممکن است ژنها در والدین بهم بخورد ولی فراوانی ژنوتیپها به هم نمی خورد.
در اصلاح نژاد هدف تغییر فراوانی ژنهاست باید قانون هاردی وانبرگ را بهم بزنیم . فراوانی ژنها را از نسلی به نسل بعد بهم بزنیم و با جفت گیری غیر تصادفی ، انتخاب ویا متاسیون و شانس، فراوانی ژنها را بهم می زنیم .
کار اصلاح دام شامل: { ۱- انتخاب ۲- مهاجرت۳- متاسیون ۴- شانس ۵- جفت گیری غیرتصادفی }
ایرشایر: ایرشایر آخرین نژاد اصلاح شده است. آب وهوا در منطقه ایر در زمان زیادی از سال سرد و نمناک است. گاوهای ایرشایر در طی روند اصلاح نژاد خود به دلیل عدم حاصلخیزی زمینهای منطقه ، مقدار نسبتا اندکی علوفه در دسترس داشته اند این وضعیت بقای حیوانات قوی بنیه و دارای قدرت چرای خوب را به وجود آورده است . گاوهای ایرشایر بزرگتراز گاوهای گرنزی و جرسی است و رنگ آنها از قرمز تا قهواه ای مایل به قرمز و سفید متغیر دارند . گوساله های این نژاد به دلیل وزن و تولید نسبتا پایین برای تولید گوشت گوساله ارزش متوسطی دارند. گاوهای حذفی و گاوهای مازاد نیز برای تولید گوشت دارای ارزش متوسطی می باشند. زیرا خیلی سریع چاق می شوند و دارای چربی سفید هستند. چربی شیر این نژاد ۴ درصد و مواد جامد بدون چربی شیر آنها کمتر از گرنزی و جرسی است. شکل پستان این نژاد در مقایسه با اغلب نژادهای دیگر بهترین می باشد.
اصلاح نژاد
امروزه درآمد یک گاودار ٬ از فروش شیر ٬ تلیسه و جوانه نر تامین میگردد و هدف بیشتر گاوداران رسیدن به تولیدات شیر بالا و کم کردن فاصله دو زایش در گله است . این دو هدف همواره در مزارع صنعتی برای خرید اسپرم و روش تغذیه در نظر گرفته میشود .
ولی مسائل دیگری وجود دارد که در سود دامداران تاثیر بسیاری داشته که می بایست در نظر گرفته شود . همانگونه که میدانیم بطور طبیعی از لحاظ ژنتیکی همواره تولید شیر نتاج از مادر بهتر است و بهمین دلیل اگر دقت کنیم میانگین تولید شیر گله ها و حتی کشورها همه ساله پیشرفتی را نشان می دهند .
در حقیقت پیشرفت اقتصادی تنها با افزایش تولید شیر نیست . امروزه در تمام محافل علمی و عملی صنعت گاو شیری جهان صحبت از طول عمر اقتصادی گله در میان است ٬ به این معنی که هرچه گاو ماندگاری بیشتر درگله داشته باشد سود بیشتری عاید گاوداری میکند ٬ گاوی که در طول عمر خود شیر مناسب و گوساله های سالم بیشتری بدهد گاودار را بیشتر سودمند می سازد . بدین ترتیب لازم است واحد پرورش گاو شیری در انتخاب و به گزینی علاوه بر تولید به موضوع طول عمر اقتصادی یک یک گاوها نیز توجه لازم بنمایند .
اهداف اصلاح نژاد
۱-حذف دامهای نامطلوب
۲-حفظ دامهای مطلوب با افزایش ارثی بالا ( تعین والدین برتر)
۳-افزایش طول عمر اقتصادی گاوها (ماندگاری)
۴-باروری بهتر
برنامه ریزی اصلاح نژاد و پرورش گاو شیری ممتاز:
۱-ثبت مشخصات
۲-رکورد گیری شیر
۳-ارزیابی تیپ گاوها و تلیسه ها
۴-انتخاب اسپرم مناسب
حدود ۳ دهه پیش بیماری طاعون گاوی یکی از بیماریهای شناخته شده گاوها در کشور ما بود که هر از چندی طغیان میکرد و هزاران گاو و گوساله را به کام مرگ میکشید. اغلب گاوداران کشور ما که سابقه طولانی گاوداری را تجربه کرده […]
بله. کسان زیادی سگ یا گربه خود را دیده اند که در هنگام خواب پاهای خود را در هوا به حرکت در میآورند، این حرکات شبیه به این است که حیوان با استخوانی بازی میکند و یا دنبال موشی است. استنلی کورن، استاد روانشناسی […]
ارزیابی مدفوع برای کمک به تغذیه ی گاوهای شیرده مقدمه ابزارهای زیادی وجود دارد که متخصصان تغذیه ممکن است از آنها برای ارزیابی و کنترل وضعیت تغذیه ای گاوهای تولیده کننده ی شیر فراوان استفاده کنند. ارزیابی و بررسی مدفوع یا کود، می تواند […]
علم دامپزشکی(ادامه) ۵٫۰۰/۵ (۱۰۰٫۰۰%) ۱ امتیاز شروع آبستنی تا شش هفتگی به ندرت می توان در خلال ۳۵ روز اول آبستنی ، بزرگ شدن قابل تفکیک در رحم مشاهده نمود. جسم زرد تا حدود روز شانزدهم رشد و توسعه می یابد. نظیر آن […]
پیش گفتار علم دامپزشکی به عنوان یکی از علوم وابسته به سلامتی انسان است و اهداف عمده آن عبارتست از ارتقای سلامتی و حفظ سلامتی حیوانات که بستگی به سلامتی انسانها دارد. بدین لحاظ دانستیم که آموخته های ناچیز خود را در دوره کارآموزی […]
به نکات زیر توجه کنید