بازدید
گرسنگی در شکم مادر
تحقیقاتی که اخیرا در دانشگاه آمستردام انجام گرفته است نشان میدهد زنانی که در سه ماهه اول بارداری شان غذای کمی مصرف کرده اند فرزندان ضعیفی را به دنیا خواهند آورد که در دوران بزرگسالی خود دارای ریسک فاکتور بالاتری از ابتلا به حملات و ناراحتی های قلبی خواهند بود.
در جریان جنگ جهانی دوم و در سالهای ۱۹۴۵ و ۱۹۴۶ که شهر آمستردام به محاصره و اسارت دشمنان درآمد.لذا مردم آمستردام نمیتوانستند بیشتر از مقدار جیره غذایی شان غذا مصرف نمایند. درنتیجه مقدار انرژی دریافتی شان از ۴۰۰ کیلوکالری در روز فراتر نمی رفت.
کودکانی که مادرانشان بعد از ۱۳ هفته اول بارداری در معرض گرسنگی قرار گرفتند و نیزکودکانی که در زمان قحطی به دنیا آمدند دارای ریسک فاکتورهای بالای ابتلا به حملات وبیماریهای قلبی نبودند اما کودکانی که مادرانشان در ۱۳ هفته اول بارداری دچار قحطی شدند به طور متوسط کمتر از ۲٫۵ کیلو وزن داشتند و سایز دور سرشان هم کمتر از حد استاندارد بود. زنانی که در دوران قحطی باردار شدند بچه هایی به دنیا آوردند که بعدها دارای سطح بالاتری از انسولین خون بودند وچاقتر بوده و بیشتر در معرض حملات و ناراحتی های قلبی قرار گرفتند.
قبل از بارداری
اگر قبل از بارداری از بیماری هایی مانند دیابت و فشار خون بالا رنج می برید باید بدانید که عدم رعایت نکات تغذیه ای که منجر به عود کردن عوارض نامطلوب این بیماریها میشود به فاصله کمی قبل از بارداری و همچنین در اوایل بارداری میتواند بر سلامتی جنین شما تاثیر منفی بگذارد. اگر از داروهای جلوگیری از بارداری استفاده میکنید بعد از پایان دادن به مصرف شان و همچنین در اوایل دوران بارداری با تجویز پزشکتان می توانید از قرص های مولتی ویتامین استفاده نمایید. این قرص ها بخصوص حاوی فولیک اسید میباشند که در تکامل و رشد مغری جنین شما نقش مهمی را ایفا خواهد نمود
رژیم غذایی مناسب زنان باردار
کارشناسان تغذیه توصیه های عمومی زیر را به شما ارایه میدهند و شما موظف خواهید بود که وعده ها و میانوعده های غذایی تان را آنچنان تنظیم نمایید که شامل مواد غذایی زیر باشد
v نان و غلات و برنج
v میوه ها و سبزیجات
v پنیر، ماست و شیر
v گوشت سفید و قرمز، ماهی، حبوبات، تخم مرغ و دانه ها
v چربی ها و روغن ها و قند ها. این مواد اگر چه مغذی نیستند اما میتوانند انرژی بالایی تولید کنند. این مواد البته باید در مقادیر پایین مصرف گردند.
همچنین توصیه میشود بعد از برنامه ریزی در مورد رژیم های غذایی تان آن را به کارشناسان تغذیه نشان داده و در مورد اینکه آیا رژیم غذایی تان حاوی تمام گروههای غذایی هست یا نه و اینکه آیا از لحاظ تغذیه ای برای شما کفایت میکند یا خیر از او راهنمایی بخواهید.
تهوع بارداری
در دوران بارداری حتی اگر شما بسیار خوب از خودتان مراقبت نمایید و از رژیم غذایی مناسبی هم برخوردار باشید باز هم ممکن است که از عارضه تهوع بارداری رنج ببرید. این عارضه معمولا در سه ماهه اول بارداری بروز می کند. هیچ نوشدارویی برای از بین بردن تهوع صبحگاهی وجود ندارد اما توصیه هایی هست که میتواند شما را تخفیف علائم این عراضه کمک نماید.
v هر شب قبل از اینکه به رختخواب بروید و همچنین صبح ها قبل از اینکه از رختخواب برخیزید یک تکه نان سوخاری و یا بیسکوییت نمک دار مصرف نمایید.
v تعداد وعده های غذایی را افزایش و مقدار آنها را کاهش دهید.
v از خوردن غذاهای چرب و روغن دار خودداری نمایید.
v بجای اینکه همراه غذاها آب مصرف نمایید آنرا بین وعده های غذایی مصرف نمایید.
v از مصرف زیاده از حد چای و قهوه خودداری نمایید.
در مصرف غذاهای پرادویه، کرمها و سبزیجات خیلی معطر نظیر پیاز زیاده روی نکنید.
استفاده از همه گروههای غذایی
دوران بارداری ، مولد شرایط جدید زیستی و روانی برای مادر است . از جنبه های مختلف ، تغذیه در این دوران از اهمیت و حساسیت زیادی برخوردار است . بنابراین لازم است که مادران باردار، رژیم تغذیه ای متفاوت با شرایط عادی و متناسب با شرایط بارداری برای خود در نظر بگیرند. در اینجا، رژیم غذایی کاملی که مادران در دوران بارداری باید رعایت کنند از نظرتان می گذرد:
الف : انرژی برای تامین سوخت وساز بدن مادر و رشد جفت و جنین مورد نیاز است . منابع تامین کننده آن ، انواع نان ، برنج ، سیب زمینی ، ماکارونی و انواع روغنهای مایع و جامد (روغن زیتون ، کره و خامه ) است البته با وجود این که نیاز به انرژی در این دوران افزایش پیدا می کند، باید توجه داشت که بیش از اندازه از این مواد مصرف نکنیم .
ب. پروتئینی که برای ساخته شدن بافتهای بدن مادر و جنین مورد نیاز است . از گوشت قرمز، گوشت سفید، تخم مرغ ، شیر، ماست و حبوبات تامین می شود.
ج. ویتامین و املاح که برای حفظ سلامت بافتهای جنین و مادر و انجام طبیعی فعالیت های بدن مورد نیاز هستند.
ویتامین ها و املاح در میوه و سبزیها وجود دارند. ویتامین های مهم مورد نیاز دوران بارداری کدام است؟
ویتامین :A
مهمترین نقش ویتامین A ، تاثیر در تشکیل سلولهای مغز و شبکیه چشم است . ویتامین A در جگر، تخم مرغ ، لبنیات ، سبزیجات برگ سبز و زرد رنگ مانند هویج است .
ویتامین :C
ویتامین C، باعث تقویت سیستم ایمنی مادر می شود. به همین علت مصرف آن در دوران بارداری توصیه می شود. تحقیقات نشان داده است . کمبود ویتامین Cمی تواند باعث افزایش فشارخون مادر در ۳ماهه آخر بارداری شود. مهمترین منابع ویتامین C، میوه ها بخصوص انواع مرکبات و سبزیجات است.
اسید فولیک :
یکی از مهمترین ویتامین ها، اسیدفولیک است . نیاز به این ویتامین به دلیل افزایش حجم خون مادر افزایش می یابد. کمبود این ویتامین در هفته های اول بارداری می تواند باعث ایجاد اختلالات عصبی در جنین شود. اسیدفولیک به طور عمده در انواع سبزیهای دارای برگ سبز تیره ، لبو، کلم و پرتقال وجود دارد.
املاح مهم مورد نیاز در دوران بارداری
کلسیم به دلیل نقش مهم آن در ساخت اسکلت و استخوان های جنین و جلوگیری از پوکی استخوان در مادر، یکی از مهمترین املاح مورد نیاز در دوران بارداری است . نکته قابل توجه این است که متاسفانه مادران به میزان کافی از مواد غذایی حاوی کلسیم استفاده نمی کنند. کلسیم در شیر ، ماست ، پنیر، ماهی ساردین و کیلکا وجود دارد.
چند نمونه غذای بار داری
صبحانه : نان لواش و پنیر و گردو همراه با میوه تازه یا آبمیوه ( از هر کدام یک سهم )
ساعت ۱۰ صبح : یک عدد سیب و ۳ عدد بیسکویت
ناهار : نان ساندویچی یا نان معمولی،گوشت مرغ،سبزی خوردن،ماست ( از هر کدام یک سهم )
عصر : یک عدد پرتقال متوسط
شام : ماکارونی،گوشت چرخ کرده،سالاد فصل،دوغ ( از هر کدام یک سهم )
قبل از خواب : یک لیوان شیر
مثال دوم:
صبحانه : نان،کره،مربا،شیر ( از هر کدام یک سهم )
ساعت ۱۰ صبح : یک نوع میوه و یا آبمیوه با نان و پنیر
ناهار : عدس پلو،سبزی خوردن،دوغ یا ماست ( از هر کدام یک سهم )
عصر : یک نوع میوه با ۳ عدد بیسکویت
شام : املت تخم مرغ و سالاد فصل و نان ( از هر کدام یک سهم )
قبل از خواب : یک لیوان شیر
مثال سوم:
صبحانه : نان و تخم مرغ ( از هر کدام یک سهم )
ساعت ۱۰ صبح : بیسکویت و میوه ( از هر کدام یک سهم )
ناهار : سبزی پلو با ماهی و سالاد فصل ( از هر کدام یک سهم )
عصر : یک عدد سیب یا هر میوه دیگر با نان یا بیسکویت
شام : آش بلغور،ماست ( از هر کدام یک سهم )
زنان باردار مبتلا به تنگی دریچه قلب بیش از سایرین دچار سنکوپ و تنگی نفس میشوند
زنان بارداری که دچار تنگی دریچه قلب هستند به دلیل کاهش میزان برون ده قلب (میزان خونی که قلب در هر دقیقه پمپ میکند) بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به سنکوپ، تنگی نفس و مرگ ناگهانی خود و جنین قرار میگیرند.
دکتر «مصطفی داستانی»، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و فوق تخصص قلب و عروق ضمن بیان مطلب فوق در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) واحد علوم پزشکی ایران، افزود: همچنین، زنان مبتلا به بیماری عضله قلب و نارسایی آن به دلیل اینکه در دوران بارداری به پمپاژ خون بیشتری نیازمندند هر گونه اختلال در پمپاژ خون آنها، عوارضی همچون تنگی نفس، تجمع سرم در بافت بینابینی قلب و تظاهر آن بصورت تورم را افزایش میدهد و در نهایت موجب ضعف، بیحالی و خستگی میشود.
وی گفت: بارداری در زنانی که به بیماریهای مادرزادی قلبی دچار بوده و جهت جریان خون آنها تغییر کرده باشد، مضر است و گاهی میتواند باعث مرگ آنها شود.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه بیشتر بیماریهای قلبی در طی دوران بارداری ناشناختهاند و خطرات جانبی زیادی را برای مادر و جنین به همراه خواهند داشت، بنابراین بهتر است آنها قبل از باردار شدن به پزشک معالج مراجعه کرده و طی انجام آزمایشاتی مشکلات قلبی خود را با دارو و اعمال جراحی برطرف سازند.
دکتر داستانی نقش تغذیه در سلامت قلب را طی دوران بارداری ضروری ذکر کرد و افزود: مواد غذایی حاوی ریز مغذیها و سرشار از یون برای کارکرد طبیعی قلب خصوصا در دوران بارداری ضروری است؛ به طوری که در صورت کمبود این مواد، اختلالاتی نظیر تپش قلب، بیحالی، ضعف، سرگیجه و خستگی ظاهر میشود
با مصرف مکمل کلسیم از بروز «پره اکلامپسی» پیشگیری کنید
________________________________________
نتایج یک مطالعه گسترده نشان میدهد زنان بارداری که مقادیر کلسیم خون آنها پایین است، در صورت مصرف مکمل غذایی کلسیم میتوانند از بروز عارضه خطرناک پرهاکلامپسی در نوزاد خود پیشگیری کنند.
به گزارش خبرنگار سرویس «بهداشت و درمان» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) واحد علوم پزشکی ایران، به نقل از پایگاه خبری health day، با اینکه وجود بیش از حد کلسیم در خون میتواند عوارضی به دنبال داشته باشد اما فقدان آن نیز منجر به افزایش بیش از حد فشار خون مادر و به دنبال آن وقوع پره اکلامپسی میشود.
دکتر «marshal lindhemer»، از دانشگاه شیکاگو در این باره میگوید: ما متوجه شدیم که مصرف ۱/۵ گرم مکمل کلسیم، تاثیر چندانی بر سلامت زن باردار نمیگذارد اما افزایش این میزان تا ۶ گرم میتواند مانع بروز نیمی از موارد پره اکلامپسی شود.
پزشکان میگویند عارضه پره اکلامپسی یا فشارخون بارداری، تقریبا در ۹ درصد از کل بارداری ها رخ میدهد و موجب زایمان زودرس، سقط یا نیاز فوری به انجام سزارین میشود.
در همین راستا متخصصان زنان به زنان باردار توصیه می کنند زیر نظر پزشک به مصرف مکمل کلسیم بپردازند.
نظر پزشک در انتخاب روش جلوگیری از بارداری مصروعین ضروری است
مصرف قرصهای ضد بارداری در برخی از بیماران مصروع با ذخیره شدن آب در بافتهای بدن آنان همراه است که این امر باعث به وجود آمدن تغییر و تشدید در نوع حملات آنان میشود.
دکتر «شمسالدین کهانی »، روانشناس بالینی در گفت و گو با خبرنگار «بهداشت و درمان» ایسنا واحد علوم پزشکی ایران، در خصوص صرع و داروهای مصرف ضد بارداری گفت: مصرف قرصهای ضدبارداری در برخی از مصروعین با تغییر حملات آنان همراه بوده و از طرفی مصرف برخی از داروهای ضد صرع نیز مثل : فنیتوئین، فنوباربیتال، اتوسوکسیماید و کار بامازپین باعث تضعیف اثرات داروهای ضدبارداری میشود .
عضو انجمن حمایت از بیماران مصروع ایران افزود: مصرف قرصهای ضدبارداری، استفاده از دستگاه I.U.D ، تزریق آمپول، کاشتن قرص زیر پوست، استفاده از کاندوم و بستن لولهها در مردان و زنان، روشهای موفق و مطمئنی در جلوگیری از بارداری هستند که باید تحت نظر متخصصان بیماریهای زنان و زایمان همچنین پزشک معالج بیماران مصروع برای آنان انتخاب شوند.
وی در ادامه با تاکید بر توانایی ازدواج و تشکیل خانواده در مصروعین، اضافه کرد: فرد مبتلا به صرع در صورت مشورت و همکاری با پزشک معالج خود سلامت بارداری خود را تامین میکند.
افسردگی پس از زایمان
اطلاعات اولیه
توضیح کلی
علایم شایع
علل
عوامل افزایشدهنده خطر
پیشگیری
عواقب مورد انتظار
عوارض احتمالی
درمان
اصول کلی
داروها
فعالیت
رژیم غذایی
در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید
——————————————————————————–
اطلاعات اولیه
توضیح کلی
افسردگی پس از زایمان شروع شده در طی 6 هفته پس از زایمان
علایم شایع
احساس غمگینی، ناامیدی و دلتنگی
کاهش اشتها و کاهش وزن
بیانرژی بودن؛ خستگی
کندی در تکلم و تفکر
بروز مکرر سردرد و سایر ناراحتیهای فیزیکی.
سردرگمی درباره توانایی بهبود زندگی
علل
درجاتی از افسردگی در طی هفتههای اول پس از زایمان در مادران شایع است. بارداری و زایمان با تغییرات هورمونی ناگهانی همراهند که بر حالات روحی روانی فرد تأثیر گذارند.
پذیرفتن مسؤولیت 24 ساعته مراقبت از یک نوزاد شیرخوار تطابق عمدهای را از نظر روانی و شیوه زندگی در اکثر مادران میطلبد، حتی اگر نوزاد فرزند اول نباشد. این استرسهای فیزیکی و روانی معمولاً با استراحت ناکافی تا هنگام ثبات یافتن نیازهای معمول کودک همراه است، بنابراین خستگی و افسردگی در مادران غیرمعمول نیست.
عوامل افزایشدهنده خطر
استرس
کمبود خواب
تغذیه نامطلوب
فقدان حمایت مادر از سوی همسر، خانواده یا دوستان
سابقه اختلالات روانی قبلی در مادر
پیشگیری
این عارضه قابل پیشگیری نیست ولی میتوان آن را با استراحت کافی، رژیم غذایی مطلوب و حمایتهای روحی کافی به حداقل رساند.
عواقب مورد انتظار
افسردگی خفیف پس از زایمان با حمایت خانواده و دوستان معمولاً به سرعت برطرف میشود. اگر افسردگی شدید شود ممکن است مادر دیگر قادر به مراقبت از خود و کودک نباشد و بستری در بیمارستان ممکن است ضرورت یابد (به ندرت). حتی موارد شدید افسردگی با داروها، مشاوره با متخصص مربوطه و حمایت اطرافیان معمولاً قابل علاج است.
عوارض احتمالی
فقدان پیوند عاطفی بین مادر و کودک، که برای هر دو زیانآور است.
افسردگی شدید که ممکن است با احساسات تهاجمی نسبت به کودک، از دست دادن احساس عزت در ظاهر و منزل، بی اشتهایی یا غذا خوردن اجباری، دوری کردن از دیگران یا تمایلات خودکشی همراه باشد.
درمان
اصول کلی
مادران نباید از این که احساسات پیچیدهای در مورد مادر بودن خود دارند احساس گناه کنند. ایجاد تطابق و ایجاد پیوندی عاطفی طبیعی نیاز به درمان دارد.
– در نظر گرفتن برنامههای مکرر خارج از منزل نظیر قدم زدن و دیدارهای کوتاه با دوستان و اقوام برای مادران مفید است. این برنامهها به مادران کمک میکند تا دچار احساس انزوا از دیگران نشوند.
– مادران باید کودک خود را در اتاق جداگانهای بخوابانند. در این صورت مادران راحتتر استراحت خواهند کرد.
– مادران میتوانند برای کارهای روزانه نظیر خرید کردن و مراقبت از کودک در هنگام استراحت خود از خانواده یا دوستان کمک بگیرند.
– مادر در صورت احساس افسردگی بهتر است احساسات خود را با همسر یا یک دوست که شنونده خوبی برای حرفهای اوست در میان بگذارد. صحبت کردن با سایر مادران امکان استفاده از همفکری و تجربه آنان را فراهم میکند.
– اگر افسردگی شدید شده و بستری در بیمارستان را ایجاد نماید، توصیه میشود که مادر در یک مرکز نزدیک منزل بستری شود تا رابطه نزدیک وی با کودک حفظ شود.
– روان درمانی یا مشاوره با متخصص مربوطه در صورت تداوم افسردگی توصیه میشود.
داروها
داروهای ضدافسردگی. این داروها اغلب هنگامی مؤثرند که 4-3 هفته مصرف شوند. اگر مادر به کودک خود شیر میدهد هرگونه داروی تجویزی از این بابت باید به دقت در نظر گرفته شود.
فعالیت
محدودیتی وجود ندارد. فعالیتهای طبیعی خود را هر چه سریعتر از سر بگیرید.
رژیم غذایی
رژیم خاصی نیاز نیست.
در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید
وجود افسردگی پس از زایمان و در کنار آن رخداد تغییرات دیگر در زندگی نظیر طلاق، تغییر شیوه زندگی یا اسباب کشی
– عدم بهبود افسردگی پس از زایمان در طی 6-4 هفته
– وجود افکار و تصمیمات جدی خودکشی که این حالت یک فوریت روانپزشکی است.
بررسی تاثیر ورزش عضلات کف لگن در رفع علائم بی اختیاری استرس ادراری پس اززایمان
پایان نامه ها و طرحهای پژوهشی
عنوان:
بررسی تاثیر ورزش عضلات کف لگن در رفع علائم بی اختیاری استرس ادراری در زنان زایمان کرده در مراکز آموزشی درمانی الزهرا و طالقانی وابسته به دانشگاه علوم
استاد راهنما/مجری:
دکترسیدکاظم مداین
دانشجو یا همکاران:
عزیزه جعفری
واژه های کلیدی:
بی اختیاری استرسی ادراری ، ورزش عضلات لگن ، پس از زایمان
بی اختیاری ادراری حالتی استرس آور و ناتوان کننده بوده که با دفع غیرارادی ادرار بصورت عینی، تظاهر کرده و با تاثیر برجنبه های اجتماعی، روحی ، شغلی ، خانوادگی، جسمی و جنسی زندگی، مشکلات اجتماعی و بهداشتی برای مبتلایان بوجود می آورد. علاوه بر این هزینه های سرسام آوری برای انها و سرویس های سلامتی بدنبال دارد. عقیده براین است که حاملگی و زایمان یکی از عوامل مهم مساعد کننده برای بی اختیاری ادراری بوده و شواهد قابل ملاحظه اپیدمیولوژیک مبنی برایجاد بی اختیاری ادراری خصوصا" بی اختیاری استرسی به علت حاملگی و زایمان وجود دارد. بی اختیاری استرسی ادراری یکی از مشکلات شایع در دوران حاملگی و پس از آن می باشد. ورزش عضلات لگن بعنوان اولین خط درمانی برای بی اختیاری استرسی ادراری توصیه شده و سودمندی آن در زنان غیرحامله به کرات نشان داده شده است اما تحقیق های انحام شده در این رابطه در دوره حاملگی و پس ازآن بسیار محدود و همراه با نتایج متناقض می باشد. پژوهشگر جهت بررسی تاثیر این ورزش ها در دوره پس از زایمان برعلائم بی اختیاری استرسی ادراری به انجام این پژوهش اقدام نموده و امیدوار است این پژوهش زمینه ای برای مطالعات پی گیر در این رابطه باشد. پژوهش حاضر یک مطالعه تجربی است که به منظور تعیین تاثیر ورزش عضلات لگن برعلائم بی اختیاری استرسی ادراری در زنان زایمان کرده انجام گرفت. جامعه پژوهش کلیه زنان زایمان کرده در بخش های مامایی بیمارستانهای آموزشی الزهرا و طالقانی تبریز بودند که در دوره حاملگی علائم بی اختیاری استرسی داشتند. نمونه گیری به روش آسان یا در دسترس انجام گرفت وافراد بصورت یک روز در میان در دو گروه مورد و شاهد قرار گرفتند. تعداد نمونه مورد پژوهش ۵۴ نفر در هر گروه بود و گروهها همگن بودند روش گردآوری داده ها مصاحبه و مطالعه پرونده بیماران بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای در رابطه با علائم بی اختیاری استرسی ادراری و پرونده بیماران بود . ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای دررابطه با علایم بی اختیاری ادراری و پرونده بیماران بود . به افراد گروه مورد ورزش عضلات لگن آموزش داده و افراد هر دو گروه ۶ و ۱۲ هفته پس از زایمان پیگیری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون Kappa-agreement و مقایسه Kappa در دو گروه انجام شد. بررسی و مقایسه علائم در ۶ و ۱۲ هفته پس از زایمان نشان داد که از نظر تکرر نشت ادرار بین دو گروه اختلاف آماری معنی دار وجود دارد (۶ هفته ۰۰۱ = P و ۱۲ هفته: ۰۴/۰ = P). علائم نشت وابسته به استرس و میزان نشت در گروه مورد پسرفت بیشتری نسبت به گروه شاهد نشان داد ولی این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. نتایج پژوهش نشان داد که ورزش عضلات لگن تا ۶ هفته و ۱۲ هفته پس از زایمان منجر به کاهش تکرر نشت ادراری به لحاظ آماری و کاهش موارد نشت وابسته به استرس و میزان نشت به لحاظ ظاهری در گروه مورد شد. با توجه به نتایج فوق مراقبین بهداشتی مخصوصا" ماماها می توانند برانجام این ورزش در دوره پس از زایمان تاکید نمایند.
ورزش در بارداری
چه ورزشهایی در یک حاملگی سالم و بی خطر توصیه میشوند؟از انجام
چه ورزشهایی باید خودداری کرد؟آیا شکل ورزش برای تمام زنان باردار یکسان است؟
در جریان حاملگی،ورزشهای با شدت کم تا متوسط انجام میشود.ورزش منظم(حداقل ۳ بار درهفته)به شکلهای مقطع ترجیح داده میشود.
بعد از سه ماه اول حاملگی از ورزش در حالت خوابیده به پشت خودداری ورزند.چرا که این حالت سبب کاهش برون ده قلبی در بعضی زنان میشود.در ضمن دوره های طولانی مدت ایستادن هم توصیه نمیشود.
در صورت احساس خستگی باید ورزش را قطع کنند.اصولاً فعالیت تا حدی توصیه میشود که به خستگی نیانجامد.ورزشهای بدون وزنه مثل دوچرخه سواری و شنا با حداقل خطر آسیب به مادر و جنین همراه بوده و میتوانند
تا پایان دوران حاملگی ادامه یابند.
انجام هر گونه ورزش که با خطر برخورد ضربه و آسیب به شکم هر ماه باشد،ممنوع است.خصوصاً در سه ماه آخر حاملگی،با توجه به وزن رحم حامله و نیز اضافه وزن،مادر باید مراقب از دست دادن تعادل بدن،ناشی از تغییر در محور ثقل باشد.
باید رژیم غذایی مناسب در جریان حاملگی و ورزش تأمین شود،به علاوه تأمین آب مورد نیاز بدن داراری اهمیت است.
ورزشهای دوران حاملگی وابسته به وضعیت هر فرد تفاوت خواهد کرد.نوع این ورزشها بسته به سطح آمادگی بدنی قبلی خانم باردار،وضعیت
پزشکی وی،در دسترس بودن وسایل تمرینی و ترجیح خود وی است.
قطع ورزش در صورت وجود هر یک از علائم زیر توصیه میشود:تنگی نفس،سردرد،ضعف عضلانی،تهوع،خستگی،درد قفسه سینه،درد پشت،درد لگن،اشکال در راه رفتن،کاهش فعالیت جنین،انقباضات متوالی رحم،خونریزی از واژن و ترشح مایع آمنیوتیک.
منع مطلق انجام ورزش در حین حاملگی شامل موارد زیر است:خونریزی های اخیر رحمی،دیسترس جنینی،بیماریهای قلبی،سابقه سقط یا زایمان زودرس(بیش از یکبار)،فشار خون حاملگی دیابت و بیماری کلیوی کنترل نشده،پارگی اخیر پرده ها.
از شیرجه زدن در آب،رفتن به مکانهای با ارتفاع زیاد و اکسیژن کم،شنا در آب بسیار گرم یا بسیار سرد و اسکی روی آب نیز خودداری شود.
چه میزان ورزش در طی بارداری توصیه می شود ؟
چه ورزشهایی در دوران بارداری خطرناک است ؟
اصول کلی ورزش در بارداری
آمادگی بدن برای زایمان
حفظ و تقویت میزان قوای عاطفی و جسمانی در طی حاملگی دارای اهمیت بسیاری است . ورزش به شما کمک می کند قبل و بعد از زایمان از نظر جسمی در وضعیت مناسبی باقی بمانید .
در طی ورزش ، گردش خون بسیار مناسب می شود : بنابراین جنین به طور مرتب می تواند باعث رضایت خاطر روحی و همچنین جسمی شما باشد . ورزش راه لذت بخشی برای آماده شدن برای تغییرات دوران بارداری است .
ورزش :
موجب افزایش آزاد شدن هورمونهایی به نام اندورفین ها شده که باعث کمتر شدن احساس خستگی و افسردگی می شود .
موجب کاهش درد پشت ، گرفتگی ساق پا ، یبوست و تنگی نفس می شود .
موجب افزایش میزان انرژی شده و شما را برای دوره زایمان آماده می نماید .
موجب بدست آوردن زودتر شکل مناسب و طبیعی بدن پس از زایمان می شود .
ورزش ، گردش خون را افزایش می دهد که در نتیجه به تنظیم فشار خون کمک می کند . در صورتیکه عضلات ورزیده داشته باشید .
دوره درد و زایمان را راحت تر پشت سر خواهید گذاشت . با توجه به اینکه توانایی های بدنی هر فرد با فرد دیگر متفاوت است ، قبل از شروع و یا ادامه دادن هر یک از نرمشها یا ورزشهائی که در ادامه معرفی می شود با پزشک خود مشورت نمائید .
چه میزان ورزش در طی بارداری توصیه می شود ؟
شاید انجام ورزش معمول روزانه با توجه به برنامه کاری بسیاری شلوغ ، چندان دست یافتنی نباشد . شما می توانید بسیاری از این روشها را که در طی بارداری توصیه می شود در طی فعالیتهای دیگر روزانه تان انجام دهید ؛ به طور مثال تمرینهای لگنی ( کف لگن ) در طی شستشوی دندانها انجام می شود ؛ ورزش پا و قوزک پا را می توانید در حالیکه پشت میزتان نشسته اید و یا در اتوبوس هستید انجام دهید ؛ و یا در حالیکه در حال خواندن کتاب و یا تماشای تلویزیون هستید تمرین تیلور را انجام دهید . تمرینات مکرر ولی کوتاه مدت بهتر از تمرینات طولانی مدت یکبار در روز است . در حالت غیربارداری یک زن می تواند با استراحت یکساعت و نیمه انرژی خود را ذخیره کند ؛ اما زن باردار ، شاید نیمی از روز برای رهایی از خستگی به استراحت احتیاج داشته باشد . پس با خودتان مهربان باشید و فعالیت تان را محدود کنید تا برایتان لذت بخش و آرامش بخش باشد .
در طی حاملگی شما آزاد هستید به همان میزانی که قبل از بارداری به طور مرتب در ورزش شرکت می کردید ورزش تان را ادامه دهید . ادامه دادن تمرینات طی بارداری باعث می شود بدنتان در همان وضعیت سابق و آماده باقی بماند . همچنین بعضی ورزشها مخصوصاً در طی بارداری توصیه می شوند مانند پیاده روی ، شنا ، یوگا و … پیاده روی برای هضم غذا ، گردش خون و نگهداری شکل بدن بسیار مفید است . در هنگام پیاده روی سعی کنید بالاتنه در حالت کشیده ، باسن جمع ، باشد و همچنین کشیده بودن شانه به عقب و بالا بودن سر را حفظ کنید . هر چه به انتهای بارداری نزدیک می شوید با توجه به نرمتر شدن رباطهای لگنی ، ممکن است در طی پیاده روی طولانی ، احساس درد در ناحیه پشت کنید . همیشه در هنگام پیاده روی کفشهای مناسب با کف نرم بپوشید .
شنا کردن : شنا باعث تقویت اکثر عضلات می شود و برای افزایش انرژی بسیار مناسب است . به دلیل اینکه وزنتان در داخل آب کمی کاهش می یابد ، احتمال کشیدگی عضلات و مفاصل کمتر است ؛ بنابراین احتمال آسیب دیدن عضلات و مفاصل کمتر می شود .
در هنگام راه رفتن در کنار استخر مراقب سر خوردن باشید . برای جلوگیری از این مورد ، از دمپایی های مناسب استفاده کنید و با احتیاط کامل حرکت کنید .
یوگا :
یوگا دارای منافع متعددی است مانند تقویت میزان انرژی و کاهش فشارهای ذهنی – روانی . همچنین یوگا به شما یاد می دهد که چگونه تنفستان را کنترل کنید و در طی زایمان کاملاً متمرکز باشید .
چه ورزشهایی در دوران بارداری خطرناک است ؟
ورزشهایی مانند اسکی و اسب سواری به خصوص در هنگامیکه سن بارداری افزایش می یابد و رحم بزرگتر می شود با خطرات بیشتری همراه است ؛ زیرا در این هنگام نقطه ثقل بدن به طرف جلو متمایل و احتمال سقوط بیشتر می شود . از انجام فعالیت های دیگری که در زیر می آید به دلیل کشش بسیار زیادی که به بدن وارد می کند ، باید پرهیز شود .
– پرش : در دوران بارداری تمرینهای پرشی انجام ندهید . این کار به شدت به سینه های شما ( که در طی بارداری به حمایت بیشتری نیاز دارد ) آسیب می رساند و برای ناحیه پشت ، ستون مهره ها و لگن ، مفصل سر استخوان ران و زانوها مضر است .
حمل کوله پشتی : کلیه فعالیت هایی که منجر به حمل وزنه می شوند مضر است ؛ زیرا این فعالیت ها رباطهای پشت را در کشش بیش از حد قرار می دهند و رباطها در حالت کشیده باقی می مانند ، و بازگشت عضلات به وضعیت سابق طول می کشد .
دراز و نشست : این تمرینات را انجام ندهید . عضلات طولی شکم طوری طراحی شده اند که در قسمت میانی ،اجازه رشد رحم را بدهد و نرمش دراز و نشست باعث سفت شدن این عضلات می شود . این کشش ، بازگشت به حالت اول را بعد از زایمان طولانی می کند . همچنین نگه داشتن پا در حالت ارتفاع در حالیه به پشت خود خوابیده اید می تواند موجب همان اثر شود .
پیاده روی برای هضم غذا ، گردش خون و نگهداری شکل بدن بسیار مفید است .
اصول کلی ورزش در بارداری
۱ – ورزش را در یک مکان آرام شروع کنید . قبل از هر تمرین ، چند نفس عمیق بکشید . تنفس عمیق موجب اکسیژن رسانی مناسب به عضلات می شود .
۲ – اگر در حین تمرین دچار درد ، گرفتگی عضلانی و تنگی نفش شدید تمرینات را قطع کنید . در این هنگام در حالت آرام ، استراحت کنید . در طی ورزش ، گردش خون بسیار مناسب می شود ، بنابراین جنین به میزان فراوانی اکسیژن از راه خون دریافت میکند . اکسیژن رسانی به تمامی بافتها وجود دارد به خصوص مغز که باعث عملکرد بهتر آن می شود . اگر شما به خوبی اکسیژن دریافت نکنید، به جنین شما نیز به حد کافی اکسیژن نخواهد رسید . هورمونهایی که در حین ورزش ترشح می شوند از طریق عبور جفت به جنین می رسد ؛ بنابراین در شروع ورزش هورمون آدرنالین به جنین می رسد . در حین ورزش اثرات اندورفین ها بر روی جنین آشکار می شود ( که موجب احساس خوب بودن و با نشاط بودن می شوند ) .
در روی زمین مسطح ورزش کنید .
۴ – همواره بالاتنه را راست و مستقیم نگاه دارید .
۵ – در صورت نیاز به کمک ، به دیوار تکیه دهید .
۶ – نرمش را به آرامی شروع کنید و به نرمی ادامه دهید .
۷ – در صورتیکه احساس درد و یا ناراحتی ، سرگیجه و خستگی کردید ، ورزش را قطع کنید .
۸ – همیشه مراقب تنفس هایتان باشید .
همواره قبل از شروع ورزش ، نرمشهایی جهت گرم کردن انجام دهید . گرم کردن به آرامی بدن شما را برای تمرینات سنگین تر آماده می کند و همچنین موجب انطباق مناسبی با تمرینات روزانه می شود .
گرم کردن باعث می شود عضلات و مفاصل به آرامی گرم شوند واز کشش آنها جلوگیری می کند و در نتیجه احتمال بروز آسیب کمتر می شود . در صورتیکه تمرینات مربوط به گرم کردن را انجام ندهید ، ممکن است گرفتگی و یا خشکی مفاصل و عضلات شما را آزار دهد .
تمرینات کششی :
قبل از شروع هر نوع ورزش روزانه ، همواره به آرامی خود را گرم کنید . نمونه ای از این تمرینات در تصاویر زیر دیده می شود . این تمرینات باعث می شوند که خون به نحو مناسب در بدن گردش کند و باعث اکسیژن رسانی مناسب به شما و جنین شود . هر تمرین را ۵ تا ۱۰ بار به آرامی انجام دهید . در هنگام انجام این تمرینات شما نباید احساس ناراحتی کنید . همچنین حتماً در هنگام انجام این تمرینات در موقعیت بدنی مناسب باشید .
تمرینات سر و گردن :
۱ – همواره سرتان را به آرامی تکان دهید . در ابتدا به آرامی سرتان را به یکطرف خم کنید . این تمرین را در جهت دیگر انجام دهید .
۲ – مطابق شکل سر را به آرامی به پشت خم کنید و مجدداً به حالت اول برگردانید .
۳ – سر را به طرف چپ و راست بچرخانید .
مفصل دست
در حالت راحتی در حالیکه در حالت چهارزانو هستید و پشتتان کشیده است بنشینید ؛ در حالیکه سرتان را به آرامی مستقیم نگاه داشته اید نفستان را بیرون دهید و بالا تنه را به آرامی به سمت راست بچرخانید . در همین هنگام دست راست خود را در پشت خود قرار دهید . این تمرین را با دست چپ و به طرف چپ نیز انجام دهید برای کاهش خستگی مفصل دست می توانید آن را به آرامی در حالت کشیده قرار دهید . مطابق شکل برای کنترل میزان کشیدگی ، دست خود را می توانید بروی زانو قرار دهید .
بازوها و شانه ها
روی زانوهایتان بنشینید .
دست راستتان را به آرامی به طرف بالا بکشید . سپس آن را به پشت خم کنید و دست چپتان را مطابق شکل به دست راست قلاب کنید . سپس مطابق شکل به ترتیب دست راست و سپس دست چپ خود را به صورت آویزان برای ۲۰ ثانیه نگاه دارید . دست دیگرتان را بر روی آرنج قرار دهید و به آرامی دست دیگر را به طرف پایین فشار دهید . سپس دستها را در حالت راحت قرار دهید . در صورتیکه نمی توانید این تمرین را انجام دهید ناراحت نباشید .
تمرین ساق و کف پا :
روی زمین بنشینید . در حالیکه بدنتان کاملاً کشیده و پاها به طرف جلو دراز شده است ، دستها را در پشت بر روی زمین نزدیک مفصل سراستخوان ران قرار دهید تا بتواند در تحمل وزن به شما کمک کند . زانو را خم کنید سپس آن را در حالت کشیده قرار دهید . این کار را با پای دیگر تکرار کنید . این حرکت باعث تقویت عضلات ساق پا و ران می شود .
بهبود گردش خون :
مستقیم بنشینید و دستها را در پشت حایل کنید . پای تان را از زمین بلند کنید و آن را به طرف داخل به حالت کشیده سفت کنید . سپس با حرکت مفصل قوزک در هوا یک دایره رسم کنید . برای رفع خستگی می توانید کف پا را به خارج متمایل کنید .
عضلات کف لگن :
عضلات کف لگن محوطه ای را تشکیل می دهد که رحم ، روده ، مثانه را حمایت می کند . در طی حاملگی به دلیل افزایش هورمون و پروژسترون ، عضلات نرم و شل می شوند . برای جلوگیری از این اتفاق ورزشهای زیر کمک کننده خواهند بود تا قوام عضلات کف لگن به حالت طبیعی باقی بماند . این عضلات به دلیل تقویت قوام عضلات از افتادگی مثانه و بروز « بی اختیاری ادرار » در سالهای بعد جلوگیری می کند .
عضلات ناحیه اطراف واژن و مقعد را به داخل بکشید و در حالت جمع و منقبض نگاه دارید ؛ مانند زمانیکه شما می خواهید جریان ادرار را متوقف کنید . این کار را تا زمانی که احساس ناراحتی نکرده اید ادامه دهید . همچنین این تمرینات را باید هر چه زودتر پس از زایمان آغاز کنید تا خطر افتادگی به حداقل برسد . این تمرینات همچنین به آمادگی واژن برای شروع مقاربت پس از زایمان کمک می کند . بهتر است این تمرینات را تبدیل به یکی از تمرینات مداوم و روازنه کنید . شما می توانید این تمرین را ۲۵ مرتبه در طول روز تکرار نمائید .
در کنار تمرینات ورزشی مناسب عمومی تمام بدن ، شما باید بیشتر به تمریناتی بپردازید که در طی زایمان و پس از آن شما را یاری دهد . یعنی تمریناتی که به شما کمک کند تا دوران باراری و زایمان را راحتر طی کنید . بعضی از متخصصین امر ، تعدادی از تمرینات یوگا را که مناسب برای این دوران است پیشنهاد می کنند که در شکلهای زیر به نمایش درآمده است .
مطابق شکل پاهایتان را در حدود ۳۰ سانتی متر از هم بازکنید و به صورت موازی قرار دهید . دستهایتان را در پشت قلاب کنید و به آرامی به جلو خم شوید ، پشتتان را کاملاً صاف نگاه دارید . چند نفس کوتاه ولی عمیق بکشید و سپس به آرامی بلند شوید .
پس از خم شدن به طرف جلو ، به آرامی دستهایتان را تا جایی که می توانید به طرف بالا بکشید و به هم قلاب کنید . به روی زانوها و دستها قرار بگیرید . فاصله زانو را در حدود ۳۰ سانتی متر تنظیم کنید . عضلات ناحیه باسن را سفت کنید و عضلات شکم را بالا بکشید و چند لحظه در این حالت نگاه دارید و سپس آن را رها کنید . این تمرین را چند بار تکرار کنید .
مطابق شکل به پشت دراز بکشید . در حالیکه دستهایتان در کنار بدن است کف پا را به زمین فشار دهید و لگن را تا ارتفاعی که می توانید از زمین بلند کنید . سپس به آرامی به طرف پایین برگردید . در این حین به آرامی و عمیق تنفس کنید .
بر روی زمین صاف دراز بکشید و زانوها را به آرامی در داخل شکم جمع کنید . و در این حالت چند ثانیه بمانید و به طور عمیق تنفس کنید و سپس در حالت راحت قرار بگیرید .
پای راست را در حالت کشیده روی زمین دراز کنید و به آرامی پای چپ را داخل شکم جمع کنید . سپس این حرکت را با پای دیگر تکرار کنید .
پاها را داخل شکم جمع کنید و پاها را در حالت ضربدر قرار دهید . سپس به آرامی به طرف راست و چپ بچرخید .
مطابق شکل به پشت دراز بکشید و دستها را از هم باز کنید و در حالیکه نفستان را بیرون می دهید به آرامی زانو را به طرف چپ و سر را به راست بچرخانید . این حرکت موجب گردش آرام ستون مهره ها می شود . در این حالت برای چند ثانیه کوتاه بمانید و به حالت اول بازگردید و این کار را در جهت مخالف تکرار کنید .
آمادگی بدن برای زایمان
در صورتیکه قبل از شروع زایمان شما از نظر جسمی و روحی خود را برای این شرایط آماده کرده باشید ، مسلماً این دوران را راحتتر و آسانتر می گذرانید . تمرینات زیر در طی دوران بارداری بسیار مفید هستند . این تمرینات عضلات شما را برای زایمان آماده می کند و باعث خونرسانی مناسب در عضلات ران و پرینه خواهد شد و مفاصل درگیر در زایمان را آماده می نماید . بعد از هر تمرین ، ۳۰-۲۰ دقیقه در حال آرامش باقی بمانید .
حدود ۱۰-۵ دقیقه با چشمهای بسته در حالت آرام دراز بکشید و در این هنگام ریتم تنفستان را تنظیم کنید . این تمرینات از شدت اضطراب شما خواهد کاست .
تمرین تیلور :
بر روی زمین بنشینید و پاهایتان را دراز کنید . سپس به آرامی زانوها را مطابق شکل خم کنید و کف پاهایتان را در کنار هم قرار دهید . ران را از هم باز کنید و به آرامی به زمین نزدیک کنید . در هنگام این تمرین پشت باید کاملاً صاف و کشیده باشد و شانه ها و گردن باید در حالت راحت قرار بگیرد . نفسهای عمیق بکشید .
در صورتیکه تمایل داشته باشید می توانید از یک پتو و یا بالش نازک برای نشستن استفاده کنید و از دیوار برای حمایت پشت استفاده نمائید .
در صورتیکه در ابتدا چسباندن کف پاها مشکل است می توانید با فاصله این کار را انجام دهید . مثلاً کف پاها حدود ۳۰ سانتی متر فاصله داشته باشد . استمرار در این تمرین و نزدیک کردن آرام کف پاها باعث خواهد شد که بتوانید کف پاها را به هم بچسبانید .
تمرین چمباتمه زدن :
در حالیکه پاهایتان حدود ۴۵ سانتی متر از هم فاصله دارد و پشت کاملاً کشیده است بایستید و سپس به آرامی در حالت چمباتمه بنشینید و دستها را مطابق شکل در جلوی بدن قلاب کنید . سعی کنید باسن در تماس با زمین قرار بگیرد به طوریکه وزن بدن بر روی انگشتان و سرران تقسیم شود . تا زمانیکه احساس ناراحتی نکرده اید می توانید در این حالت بمانید و سپس به طرف جلو متمایل شوید و به آرامی بایستید . این حرکت می تواند به صورت یکی از تمرینات روزانه شما درآید . شما می توانید از این حرکت در هنگام برداشتن وسایل و وزنه ها ، استفاده کنید .
این حرکت باعث می شود که عضلات و مفاصل ناحیه لگن قابلیت انعطاف داشته باشد و عضلات ران و پشت قویتر و درد ناحیه پشت کمتر شود .
تعادل مطمئن :
در صورتیکه لازم می دانید برای انجام این تمرین از وسیله ای مانند صندلی و لبه پنجره و … استفاده نمائید تا بدین ترتیب در هنگام چمباتمه زدن شما را حمایت کند . ( مطابق شکل )
تمرینات آرام سازی ( ایجاد آرامش ) :
به تدریج که رحم رشد می کند احتمالاً شما متوجه می شوید که دراز کشیدن به پشت در حالیکه یک بالش زیرسرتان قرار دارد تمرین مناسبی است . شما می توانید به راحتی در این حالت به استراحت بپردازید .
همچنین مطابق شکل می توانید پاهایتان را بر روی یک صندلی قرار دهید تا پاها و مفاصل زانو استراحت کنند . ارتفاع صندلی باید طوری باشد که زاویه ران با زمین مطابق شکل حفظ شود .
دراز کشیدن :
در حالیکه یک بالش زیر سرتان قرار دارد به پهلو دراز بکشید ، بازویتان را مطابق شکل قرار دهید و پاها را در موقعیت مشابه شکل به حالت راحت قرار دهید . چشمهایتان را ببندید و بر روی تنفستان تمرکز کنید .
ماساژ :
یکی از راههای مناسب برای ایجاد آرامش و همچنین رفع خستگی ، ماساژ می باشد . این روش در دوران بارداری نیز می تواند مورد استفاده قرار بگیرد . ماساژ نواحی مختلف بدن می تواند باعث تحریک انتهای اعصاب پوست شود و همچنین گردش خون ناحیه را بهبود بخشد و موجب برطرف شدن خستگی شود . در نتیجه تمام این موارد نوعی احساس شادابی و خوب بودن در فرد ظاهر می شود .
بهتراست ماساژ دادن در یک اتاق نیمه تاریک و در حالیکه موزیک ملایمی شنیده می شود انجام گیرد . نشستن بر روی یک بالش نرم نیز می تواند کمک کننده باشد در هنگام ماساژ به طور کلی حرکات دست باید آرام باشد و استفاده از روغنهای مخصوص ماساژ به خصوص روغنهایی که دارای عصاره گیاهی هستند توصیه می شود تا اصطکاک بین دست و پوست به حداقل برسد .
دانشمندان با اعلام این که موشهای آزمایشگاهی باردار که روزانه تحرک ویژهای دارند، تولید سلولهای مغزی جدید در جنینشان را افزایش میدهند معتقدند با توجه به شباهتهای فیزیولوژیکی میان آنها و انسان این قضیه در مورد زنان باردار هم صدق میکند.
به گزارش سرویس «بهداشت و درمان» خبرگزاری دانشجویان ایران، پایگاه اینترنتی نیوکرالا گزارش داد: دانشمندان آمریکایی اخیرا دریافتهاند که ورزش و تحرک در حیوانات بالغ میتواند حجم تولید نورونهای مغزی جدید را در منطقهای از مغز موسوم به «هیپوکامپوس» افزایش دهد.
اکنون آنها به این نتیجه رسیدهاند که این فرآیند میتواند در زمان بارداری از مادر باردار به جنین منتقل شود.
علائم کم خونی
خبرگزاری دانشجویان ایران – تهران
سرویس: بهداشت و درمان – خانواده
کم خونی یکی از شایعترین اختلالات خونی در جهان به شمار میرود و زمانی بروز میکند که تعداد گلبولهای قرمز سالم در خون بیش از حد کاهش پیدا میکند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، گلبولهای قرمز خون حاوی هموگلوبین هستند که اکسیژن را به تمام اندامها و بافتهای بدن حمل میکند. اگر کم خونی درمان نشود، میتواند به اعضای بدن فشار وارد کند.
محققان موسسه آمریکایی نموروس با ذکر مطالب فوق اظهار کردند که این نارسایی علایم بسیاری دارد اما اغلب عوامل به وجود آورنده آن شامل اختلالات وراثتی، کمبودهای تغذیهای، عفونتها یا مصرف نوعی دارو یا ماده سمی است.
درمان این عارضه بستگی به علت به وجود آورنده کم خونی و نوع آن دارد که شامل مصرف آهن و مکملهای ویتامینی میشود.
علایم کم خونی عبارتند از پریدگی خفیف رنگ پوست، خستگی، سرگیجه و منگی است. از آنجا که ممکن است این علایم مربوط به بیماریها و مشکلات دیگری نیز باشند لذا بهتر است در این زمینه با پزشک متخصص مشورت شود.
حرکت؟ تکان ؟ از کی ؟
حرکت جنین
مادران باردار از هفته شانزدهم به بعد حرکت کودک خود را احساس می کنند
هفته شانزدهم بارداری زودترین هنگامی است که یک زن باردار می تواند از حرکت کودک خود آگاه شود.
در اوایل هفته شانزدهم، حرکت گاهی به صورت حرکات موجی در داخل شکم و تکانهای بسیار خفیف است. اما بعد از مدتی، حرکتهای جنین کاملا واضح شده و مادر احساس می کند که کودک او به شکم ضربه وارد می کند.
حرکت جنین را از زمان یاد شده به بعد شرط بارداری سالم است و اگر مادری متوجه شود که کودک او هرگز حرکتی نمی کند باید حتما به یک متخصص مراجعه کند و از سلامت جنین خود مطمئن شود.
با وجود اینکه حرکت کودک در کلیه بارداری های سالم دیده می شود اما نوزادان مختلف از نظر میزان و شدت حرکت با هم متفاوتند و تنها یک پزشک متخصص می تواند به مادر اطمینان کافی را از نظر کم بودن یا زیاد بودن تکانهای جنین بدهد.
کادومهای مردانه))
کاندومهای مردانه به شکل آلت تناسلی مردان بوده و معمولا از جنس لاتکس(Latex) می باشند . کاندومها با ایجاد یک سد بین زوجین باعث می شوند که مایعات بدن (منی) انتقال پیدا نکند . این کار موجب می شود که بیماریهای عفونی مقاربتی مثل بیماری ایدز از این طریق منتقل نشود. کاندومهای مردانه در حال حاضر تنها روش جلوگیری از بارداری بطریقه موثر و قابل برگشت هستند که برای مردان وجود دارد . میزا کارآیی کاندوم های مردانه در جلوگیری از بارداری ۸۸ تا ۹۷ در صد می باشد.
-نحوه استفاده از کاندوم های مردانه:
کاندومهای مردانه فقط وقتی موثر هستند که قبل از انجام مقاربت استفاده شوند . در ابتدا ممکن است استفاده از کاندومها کمی ناراحت کننده و مشکل باشد اما پس از مدتی به آنها عادت خواهید کرد و استفاده از آن برایتان راحت خواهد بود . استفاده از اسپرم کش ها همراه با کاندوم می تواند خطر وقوع حاملگی را نیز به میزان زیادی کاهش دهد.هیچگاه از دو کاندوم در یک زمان استفاده نکنید . از کاندومهای مردانه و کاندومهای زنانه نباید به طور همزمان با یکدیگر استفاده شود. قرار دادن دو کاندوم مردانه بر روی آلت تناسلی می تواند احتمال پارگی کاندوم را افزایش دهد. نوار لاتکسی که در انتهای قسمت باز کاندوم قرار دارد به جلوگیری از لغزیدن و سر خوردن کندوم در حین مقاربت کمک می نماید. پس از خروج منی ، آلت تناسلی را قبل از اینکه حالت نعوظ خود را از دست داده و شل شود ، از مهبل بیرون بکشید . درطی بیرون کشیدن آلت تناسلی از مهبل ، با دستتان کاندوم را بر روی آلت تناسلی نگه دارید تا از نشت کردن اسپرمها (منی) به خارج کاندوم جلوگیری شود. سپس این کاندوم را به دور بیندازید و در صورتی که فعایت جنسی هنوز ادامه دارد از یک کاندوم جدید دیگر استفاده نمایید . در طی مدتی که این کار را انجام می دهید از تماس آلت تناسلی خودتان با همسرتان جلوگیری نمایید تا از انتقال عفونت یا بروز حاملگی جلوگیری شود . بعد از بیرون آوردن کاندوم ، هنوز هم ممکن است مقداری اسپرم بر روی آلت تناسلی وجود داشته باشد.
شایعترین عللی که باعث عدم کارآیی مناسب کاندومها می گردند عبارتند از: پاره شدن و لیز خوردن و بیرون آمدن کاندوم .برای جلوگیری از پاره شدن کاندوم ، مطمئن شوید که مهبل به اندازه کافی بر اثر ترشحاتی که دارد نرم بوده و حالت لغزندگی دارد . در غیر این صورت می توانید از مواد نرم کننده که فاقد روغن هستند استفاده نمایید. نرم کننده های روغنی مثل وازلین باعث سست شدن کاندومها شده و تاثیر آنها را کاهش می دهد . خشک بودن مهبل و کاندوم باعث می گردد که اصطکاک افزایش یافته و احتمال بروز پارگی کاندوم بیشتر گردد .کاندومها را باید قبل از استفاده درجای خشک و خنک نگهداری نمود ، زیرا حرارت باعث می شود که سوراخهای میکروسکوپی بر روی کاندوم ایجاد شود . اکثر کاندومها طوری ساخته و بسته بندی شده اند که می توان آنها را به مدت ۲ تا ۳ سال نگهداری نمود . کاندومهایی که حاوی مواد اسپرم کش هستند را معمولا می توان به مدت ۲ سال و بدون اینکه اثر آنها کاهش یابد نگهداری نمود . همیشه قبل از مصرف کاندومها ، به تاریخ مصرف آنها توجه نمایید.
-عوارض جانبی کاندومها:
اگر شما یا همسرتان دچار سوزش یا خارش هستید ، ممکن است این وضعیت نشانه ای از بروز حساسیت یا آلرژی نسبت به کاندومها یا اسپرم کش آن باشید. در چنین مواقعی اگر از یک کاندوم لاتکس استفاده می کنید ، سعی کنید انواع بدون لاتکس آن را انتخاب نمایید. همچنین می توانید از مواد اسپرم کش دیگری استفاده نمایید. معمولا اسپرم کشهای حاوی نانوکسینول – 9 این عوارض را ایجاد می کنند.
-مزایای استفاده از کاندومها :
مزایای کاندومها عبارتند از:* جلوگیری از انتقال بیماریهای عفونی مقاربتی مثل ایدز(HIV)* روش کنترل جلوگیری از بارداری توسط مردان* دردسترس بودن کاندومها بدون نیاز به نسخه پزشک* استفاده آسان آنها* عدم ایجاد اختلال در حاملگی های بعدی* ممکن است باعث کاهش خطر ایجاد سلولهای سرطانی در دهانه رحم شود.
((کاندومهای زنانه))
کاندومهای زنانه به غیر از بارداری، از انتقال بیماریهای عفونی مقاربتی مثل ایدز نیز جلوگیری میکند . کاندومهای زنانه تنها روشی است که خانمها می توانند با استفاده از آنها از انتقال بیماریهای عفونی جلوگیری نمایند .کاندومهای زنانه بصورت لوله ای پلاستیکی ، نازک و قابل انعطاف ساخته شده اند که خانمها می توانند آنها را در داخل مهبل خود قرار دهند . یک حلقه نرم در انتهای بسته لوله به روی دهانه رحم قرار می گیرد تا در هنگام مقاربت ، کاندوم را در داخل مهبل نگهدارد . حلقه دیگری در انتهای باز لوله قرار دارد و تا حدودی بر روی لبهای مهبل را می پوشاند و بدین طریق از ورود مایعات بدن (منی) مرد به داخل مهبل جلوگیری می شود . کاندومهای زنانه ۷۹ تا ۹۵ درصد درجلوگیری از بارداری موثر می باشند .
-نحوه استفاده از کاندومهای زنانه:
کاندومهای زنانه را می توان نا هشت ( ساعت قبل از مقاربت در داخل مهبل نصب نمود . در ابتدا ممکن است استفاده از این کاندومها برای خانمها ناراحت کننده باشد اما استفاده از آنها آسان بوده و کم کم به آن عادت خواهند نمود . خانمها می توانند این کاندومها را به روشهای مختلفی در داخل مهبل خود قرار دهند . شما می توانید در حالیکه ایستاده اید ویک پایتان را بر روی یک صندلی قرار داده اید ، یا در حالیکه نشسته اید و پاهایتان را از یکدیگر باز نموده اید و حتی در حالت خوابیده نیز این کاندومها را در داخل مهبلتان قرار دهید . استفاده از موادنرم کننده می تواند به نصب آسان آنها در داخل مهبل کمک نماید و همچنین از بروز صدای آلت تناسلی در هنگام تماس با کاندوم درحین مقاربت جلوگیری نماید . استفاده از مواد اسپرم کش قبل یا بعد از قراردادن کاندوم در داخل مهبل می تواند خطربروز حاملگی را کاهش دهد .
توجه:
از کاندوم زنانه و کاندوم مردانه نباید بطور همزمان استفاده نمود . بعد از تمام شدن مقاربت ، کاندوم را به دور بیندازید و هیچگاه دو بار از یک کاندوم استفاده نکنید .دادن کاندوم در داخل مهبل ، حلقه ای که در انتهای بسته کاندوم قرا ردارد را فشار دهید . با استفاده از یک دست ، لبهای خارجی مهبل را باز نمایید و کاندوم را به داخل مهبل فرو نمایید . حلقه داخلی کاندوم باید بر روی دهانه رحم قرار گیرد . بعد از نصب کاندوم در داخل مهبل ، مطمئن شوید که کاندوم در داخل مهبل پیچ نخورده است .
حدود دو سانتیمتر از انتهای باز کاندوم ، درخارج مهبل ( دربیرون از بدن) قرار میگیرد.حلقه بیرونی کاندوم را باید در هنگام مقاربت ، درجای خود نگهداشت ، اما این کار ممکن است باعث افزایش تحریک زنانه شود . بعداز تمام شدن مقاربت ، حلقه بیرونی کاندوم را فشار داده و آن را بپیچانید تا تمام مایعاتی (منی) که در داخل آن قرار دارد تبه بیرون نریزد. سپس به آرامی کاندوم را از داخل مهبل بیرون بکشید و آن را به دور بیندازید.
-مزایای استفاده از کاندومهای زنانه:
مزایای کاندومهای زنانه عبارتند از:* از انتقال بیماریهای عفونی مقاربتی مثل ایدز جلوگیری می کند* از آسیب رسیدن به مهبل در هنگام مقاربت جلوگیری می کند* باعث کاهش تحریک آلت تناسلی مرد نمی شود* می توان آن را بدون نیاز به نسخه پزشک تهیه نمود* از آنجایی که این کاندومها فاقد لاتکس می باشند، می توان برای افرادی که به لاتکس حساسیت یا آلرژی دارند استفاده نمود.* می توان آن را با موادچرب کننده ، نرم و لغزنده ساخت* در ایجاد حاملگی های بعدی مشکل ایجاد نمی کند
-معایب استفاده از کاندومهای زنانه:
معایب این کاندومها عبارتند از:* وجود آن در هنگام مقاربت محسوس می باشد* گاهی اوقات قرار دادن آن در داخل مهبل مشکل می باشد* ممکن است در هنگام مقاربت پاره شده و نشت کند* قیمت آن از کاندومهای مردانه گران تر است.
_________________
بدون درد هم میشود!
اینجا بخش زایمان است. زنی جوان به پهلوی چپ خوابیده و هر چند دقیقه یکبار به ملافه سفید روی تخت چنگ میزند. جلوتر میروم. قطرات درشت عرق روی صورتِ برافروخته او میلغزند و لابهلای موهایش پنهان میشوند. زن نفسی تازه میکند. میداند که بهزودی دردی شدیدتر از قبل به سراغش خواهد آمد. عاجزانه به من خیره میشود. خطوط ریزی دور چشمانش نقش میبندد. با التماس میگوید: «سزارینم کنید. خواهش میکنم! دیگر طاقت ندارم. تحملم تمام شده…» ماما با پوششی سراسر سبز به او نزدیک میشود. دست روی شکمش میگذارد و بهآرامی میگوید: «همه زنها وقت زایمان این حرفها را میزنند.» انقباضات زایمانی را کنترل میکند و به صدای قلب غریبه پردردسر گوش میدهد. «تحمل کن. تا آمدن بچه هنوز چند ساعت مانده.» درد مجال اعتراض را از زن میگیرد. نفسش بند آمده. دستم را فشار میدهد. انگشتانم داغ میشوند. با خود فکر میکنم که امروز معنای واقعی درد را فهمیدم.
زن، خسته و رنجور، روی تخت افتاده است. موجودی نحیف و صورتیرنگ را در آغوشش میگذارم. از تخت فاصله میگیرم تا لذت مادر شدن را در وجود زن نظاره کنم. مطمئنم که بهزودی آن درد و آن لحظات سخت انتظار را فراموش خواهد کرد…
زایمان طبیعی یا سزارین؟
زایمان با شروع دردهای زایمانی آغاز میشود. رحم از یک بافت نیرومند عضلانی تشکیل شده است. در طول دوران بارداری، به دلیل تغییرات هورمونی، رحم در حالت آرامش قرار دارد. ولی با آغاز فرآیند زایمان، انقباضات پیشروندهای در آن القا میشود. انقباضات رحمی نیروی کافی را برای راندن جنین به سمت پایین و همچنین اتساع دهانه رحم فراهم میآورد. بهتدریج و به دنبال دردهای زایمانی، دهانه رحم باز میشود و زایمان پیشرفت میکند. اگر در هرکدام از این مراحل اختلالی رخ دهد، فرآیند زایمان پیشرفت نخواهد کرد و سلامت مادر و جنین به خطر خواهد افتاد.
زایمان فرآیندی طبیعی است. در حدود ۸۰ الی ۸۵ درصد زایمانها نیاز به هیچگونه مداخله درمانی ندارند و بهطور طبیعی رخ میدهند و تنها در کمتر از ۱۵ درصد آنها اقدام به سزارین لازم است. معاینات زنانه، کنترل علائم حیاتی مادر و تحت نظر داشتن تعداد و ریتم ضربان قلب جنین از جمله اقداماتی است که برای هدایت زایمان طبیعی صورت میگیرد.
زایمان طبیعی شامل سه مرحله است. از شروع انقباضات یا دردهای واقعی تا اتساع کامل دهانه رحم مرحله اول نامیده میشود. این مرحله در زنانِ شکماول حدود ۶ الی ۱۸ ساعت و در زنانِ چندزا ۳ الی ۱۰ ساعت به طول میانجامد. مرحله دوم شامل اتساع کامل دهانه رحم تا تولد نوزاد است. زمان متوسط برای این مرحله ۵۰ دقیقه در زنانِ شکماول و ۲۰ دقیقه در زنانِ چندزا در نظر گرفته میشود. در مرحله سوم، جفت از رحم جدا و دفع میشود. فاصله زمانی لازم برای دفع جفت، ۵ الی ۳۰ دقیقه پس از خروج جنین است.
در برخی موارد، زایمان سیر طبیعی خود را طی نمیکند و برای خارج کردن جنین اقدامات مداخلهگرانه انجام میشود. از مهمترین این مداخلات، جراحی بزرگ سزارین است. سزارین به معنای خارج کردن جنین از محل برشِ جدار شکم و دیواره رحم است. هرگاه، به دلیل تنگی لگن مادر یا بزرگی بیش از حد بچه، زایمان طبیعی میسر نباشد، جنین در داخل رحم در وضعیت غیرطبیعی قرار گرفته باشد، ریتم ضربان قلب جنین تغییر کند، زایمان طبیعی بیش از زمان مقرر به طول انجامد، مادر باردار مبتلا به پرفشاری خون یا بیماری قند باشد، زایمان قبلی او به طریقه سزارین انجام شده باشد، یا هرگونه اختلال دیگر در پیشرفت زایمان رخ دهد، انجام جراحی سزارین برای حفظ سلامت مادر و جنین توصیه میشود.
زنانِ ایرانی سزارین را انتخاب کردهاند
بر طبق آمارهای اعلامشده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، شیوع سزارین در ایران بهطور متوسط سه برابر بیشتر از آمارهای جهانی است. در امریکا و چند کشور غربی، تعداد عملهای سزارین، از ۵/۴ درصد در سال ۱۹۶۵ میلادی، به ۲۵ درصد در سال ۱۹۹۸ افزایش یافت. از این سال بهبعد، آمار سزارین اندکی کاهش یافت یا تقریباً ثابت ماند. هماکنون سزارین شایعترین عمل جراحی در امریکاست و یک میلیون مورد از آن در سال انجام میشود.
دکتر زهرا علامه، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، و همکارانش در سال ۱۳۷۶ مطالعه گستردهای را در مورد میزان شیوع سزارین در استانهای مختلف کشور انجام دادهاند. اختلاف آمار مناطق شهری و روستایی بسیار زیاد است و میان آمار استانها نیز اختلاف فاحشی وجود دارد. استان قم، با شیوع ۴/۴۴ درصد، بیشترین شمار سزارین را در کشور داراست. اصفهان با رقم ۴۴ درصد در مقام دوم و تهران با آمار ۴/۳۶ درصد در مقام سوم قرار دارد. سه استان ایلام و هرمزگان با ۵/۸ درصد و سیستان و بلوچستان با ۳/۴ درصد در قعر جدول واقع شدهاند. نگاهی گذرا به آمار و ارقام نشان میدهد که عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی فاکتورهای بسیار مؤثری در شیوع سزارین در کشور ما هستند.
دکتر رویا رضوی، جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان، علت اصلی تمایل زنان به زایمانِ با کمکِ جراحی سزارین را مسئله درد عنوان میکند: «درد احساسی ناخوشایند ولی مفید است که حکم یک مکانیسم محافظتی اولیه را دارد. در فرآیند زایمان، شروع درد هشداری برای زنِ حامله است که باید برای زایمان کمک بگیرد.»
دکتر سکینه قدیانی، متخصص بیهوشی بیمارستان نجمیه، موارد زیر را برای توجیه افزایش آمار سزارین در دنیا برمیشمارد: «کاهش تعداد باروریها یکی از عوامل مطرح در این زمینه است. در حدود نیمی از زنانِ باردار برای نخستینبار زایمان را تجربه میکنند، و تعداد عواملی که متخصص زنان را وادار به انتخاب شیوه سزارین میکنند در زایمان اول بیشتر است. عدم پیشرفت زایمانی از جمله این عوامل است. علت دیگر، افزایش سن بچهدار شدن در میان زنان است. امروزه دختران تمایل کمتری به ازدواج در سنین پایین دارند. با بالا رفتن سن ازدواج و متعاقب آن باردار شدن زنان، احتمال نیاز به سزارین افزایش مییابد. دلیل سوم، افزایش امکان دقیقتر شدن مراقبت از جنین و کنترل ضربان قلب اوست. با کمک دستگاههای الکترونیکی مدرن، اختلال در وضعیت جنین سریعتر شناسایی میشود و متعاقب آن از شیوه سزارین کمک گرفته میشود. همچنین، متخصصان زنان و زایمان و ماماها، به دنبال ترس از برخی مشکلات حقوقی که میتواند در نتیجه زایمان طبیعی ایجاد شود، سزارین را انتخاب میکنند. زیرا در صورت بروز اختلال در سلامت مادر یا جنین در هنگام زایمان طبیعی مقصر شناخته خواهند شد.»
دکتر افسانه اختیاری، جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان بیمارستان نجمیه، دلایل دیگری را برای بالا رفتن آمار سزارین در کشور عنوان میکند: «زنانِ باردار این تصور غلط را دارند که با انتخاب سزارین هیچگونه درد و مشکلی را تحمل نخواهند کرد. حال آنکه درد و عارضه پس از انجام سزارین ایجاد خواهد شد. از طرفی، در کشور ما، تمایل متخصصان زنان و زایمان به انجام دادن سزارین بیشتر از زایمان طبیعی است. هدایت زایمان طبیعی تا مرحله آخر در حدود پنج برابر بیشتر از جراحی سرازین زمان نیاز دارد. اما حقالزحمه دریافتی از آن بهمراتب کمتر است. مسئله قابل توجه دیگر تبدیل شدن سزارین به اقدامی تجملی و لوکس است. متأسفانه زنان کشور ما با چنین دیدی به جراحی بزرگ و خطرناک سزارین نگاه میکنند.»
دکتر رویا رضوی نیز بر نقش عقاید و دیدگاههای نادرست در گرایش زنان به سزارین تأکید میکند: «گروهی از مردم تصور میکنند که ضریب هوشی افراد حاصل از زایمان سزارین بالاتر از کسانی است که با زایمان طبیعی متولد شدهاند. اما در واقع ارتباطی میان بهره هوشی افراد و شیوه تولد آنان وجود ندارد. همچنین در برخی از تحقیقات ضریب هوشی نوزادان حاصل از زایمان طبیعی، نسبت به نوزادان سزارینی، بالاتر گزارش شده است. برخی از زنان نیز ضربههای زایمانی را مختص به زایمان طبیعی میدانند. گزارشهای زیادی از فلج اعصاب بازویی، شکستگی جمجمه و سایر استخوانها در نوزادانی که به طریق سزارین به دنیا میآیند وجود دارد. تحت فشار قرار گرفتن قفسه صدری جنین در طی زایمان طبیعی، مایع داخل خانههای ششی ریه نوزاد را خارج میکند و، در نتیجه، تنفس وی عمیقتر و سریعتر شروع میشود.»
دکتر افسانه اختیاری در مورد عوارض پس از سزارین هشدار میدهد: «اغلب عوارض سزارین در درازمدت خود را نشان میدهند. چسبندگی احشا و نازایی از این قبیل عوارض هستند. میزان خون ازدسترفته در حین عمل سزارین حدود دو برابر زایمان طبیعی است. همچنین امکان آسیب دیدن مثانه و رودهها نیز وجود دارد. عفونتهای رحمی و دستگاه ادراری، با شیوع ۱۲ درصد، از شایعترین عوارض سزارین هستند. به علاوه، مدت طولانی بستری شدن در بیمارستان، هزینههای گزاف لوازم جراحی و اتاق عمل بار مالی زیادی را به خانوادهها و جامعه تحمیل میکند.»
درد زایمان
درد زایمان شدیدترین دردی است که اکثر زنان در طول زندگی خود تجربه کردهاند. این درد در شکمِ اول بهمراتب شدیدتر و طولانیتر است. عوامل متعددی در شدت و الگوی دردهای زایمانی تأثیر دارند. تعداد موارد بارداری، جنس نوزاد متولدشده، توانایی بدنی و قدرت جسمانی زن، وضعیت دهانه رحم و ارتباط آن با اندازه جنین از جمله عواملی هستند که گاه سبب افزایش درد زایمان میشوند. بر اساس یک بررسی علمی، درد در زنانِ باردارِ بالاتر از ۴۰ سال، بخصوص در زایمان اول، بهمراتب طولانیتر و شدیدتر است.
هیجان، ترس و اضطرابِ زن باردار نیز بر شدت درد او میافزاید.
دکتر اختیاری میگوید: «علت اصلی ترس از زایمان، بیاطلاعی یا داشتن اطلاعات غلط در مورد مراحل زایمان و عوارض احتمالی آن است. همچنین، چگونگی ارتباط میان زن و همسرش نقش بسیار مهمی در میزان درد دارد. تا آنجا که حضور همسر در اتاق زایمان، به علت اثر تسکیندهندگی آن، تا حدودی از شدت دردهای زایمانی میکاهد. زن در کنار همسرش بهمراتب اضطراب کمتری را در طی فرآیند زایمان تجربه خواهد کرد.»
یک گروه تحقیقاتی در سال ۱۹۷۸ نشان داد که درد و اضطراب باعث افزایش شیوع الگویهای غیرطبیعی ضربان قلب جنین میشود و وضعیت نوزاد حاصل بهمراتب نامناسبتر از نوزادی است که اضطراب و درد در مادر وی تحت کنترل بوده است.
تاریخچه زایمان بیدرد
نخستینبار در سال ۱۸۴۶ از اِتِر در زایمان استفاده شد. سپس، در سال ۱۸۵۳، دکتر جان اِسنو (J. Snow) برای زایمان ملکه ویکتوریا از کلروفورم استفاده کرد. شیوه بیحسی موضعی نخاعی (اسپاینال/ spinal) را در سال ۱۸۹۹ دکتر بیر (Bier) معرفی کرد و در سال ۱۹۰۷ استفاده از آن در شاخههای مختلف جراحی متداول گردید. اما روش بیحسی موضعی دور نخاعی (اپیدورال/ epidural) در سال ۱۹۶۰ برای ایجاد بیدردی در زایمان طبیعی به کار گرفته شد. چند سال بعد، پزشکان دریافتند که این شیوه به سلامت مادر و جنین لطمهای وارد نمیکند. بدین ترتیب استفاده از روشهای القای بیدردی به هنگام زایمان مرسوم شد.
روشهای زایمان بیدرد
روشهای مورد استفاده برای بیدردسازی زایمان به دو گروه دارویی و غیردارویی تقسیم میشوند. دکتر سکینه قدیانی به معرفی این روشها میپردازد: «از جمله روشهای بیدردسازی غیردارویی، آماده کردن روحی و روانی زنِ باردار برای قبول و گذراندن یک زایمان طبیعی است. اگر زنی در هنگام تولد فرزند اول خود با مراحل مختلف زایمانی آشنا باشد و با انگیزهای قوی زایمان را شروع کند، دردی معادل درد یک زنِ چندزا را تجربه خواهد کرد؛ در صورتی که زنانِ آموزشندیده دردهای شدیدتری را تجربه خواهند کرد. روشهای غیردارویی نیاز به زمان دارند و آموزش مادر از چندین ماه قبل از زمان زایمان آغاز میشود.
القای خواب یا هیپنوتیزم، مراقبتهای روحی و روانی، طب سوزنی، تحریک الکتریکی پوست (TENS)، زایمان در آب، ماساژ و آرمش (Relaxation) از دیگر روشهای پیشنهادی هستند. بهطور کلی، روشهای غیردارویی بیدردسازی زایمان درد را به تمامی از بین نمیبرند و ما مجبوریم که از روشهای دیگری نیز در کنار آنها استفاده کنیم. در این موارد باید به مادر تذکر داده شود که بیدردی کامل نیست.
روشهای بیدردی دارویی به سه دسته تقسیمبندی میشوند. یکی از آنها استفاده از گازهای استنشاقی است. گاز O2N شایعترین و قدیمیترین داروی استنشاقی مصرفی در این مورد است. در روش تزریق دارو، از انواع مخدرها و آرامبخشها برای کاستن از اضطراب حین زایمان و، به درجاتی، تخفیف درد استفاده میشود. اما پرکاربردترین روش، بهرهگیری از بیحسی موضعی است. داروی بیحسی در مرحله مشخصی از زایمان، از طریق سوزنی که در ناحیه کمر فرو میرود، به فضای دور نخاعی، نخاعی و گاه هر دو تزریق میشود. بیدردی ایجادشده در این روش نسبتاً کامل است.»
دکتر لاله وثوقیان، متخصص بیهوشی و مراقبتهای ویژه، در پاسخ به این پرسش که آیا بیدردسازی ناحیهای طولانی شدن زمان زایمان را به دنبال دارد، میگوید: «این مسئله ذهن بسیاری از متخصصان بیماریهای زنان را به خود مشغول کرده است. باید توجه داشت که این روش بیدردسازی تنها حس درد را مهار میکند و اثری بر قدرت عضلانی و حرکتی مادر ندارد. بنابراین، در صورت اجرای صحیح تکنیک و همچنین آموزش قبلی مادر، احتمال طولانی شدن زایمان وجود ندارد.»
دکتر قدیانی در مورد عوارض احتمالی ناشی از بیحسیهای منطقهای توضیح میدهد: «افت فشار خون یکی از شایعترین عوارض این قبیل بیحسیهاست که با مایعدرمانی و جایگزین کردن حجم کافی از آن قابل جبران است. خارش، تهوع، استفراغ، ضعف تنفسی، عفونت و سردرد از دیگر عوارض احتمالی است. سردرد به علت زور زدنهای متوالی و کمبود آب بدن ایجاد میشود و خوشبختانه در اکثر موارد با درمانهای محافظتی مانند استراحت در بستر، مصرف ضددردها، تزریق مایعات و بستن شکمبند محکم برطرف میشود. برخی مطالعات شیوع بیشتر کمردردِ پس از زایمان را در زنانی که از این روش استفاده کردهاند نشان میدهد. این درد کمر به علت انقباضات شدید رحمی و سیر طبیعی زایمان ایجاد میشود و ارتباطی با بیحسی موضعی ندارد.»
دکتر وثوقیان خاطرنشان میکند: «علت اصلی کمردردِ پس از زایمان، افزایش وزن مادر در دوران بارداری، فشار جنین بر مهرهها و اعصاب کمری و همچنین قرارگیری نامناسب روی تختهای زایمان و اتاق عمل است. برخلاف تصور عموم، عبور سوزن از فضای بین مهرههای کمری آسیبی به ستون مهرهها و نخاع وارد نمیکند. عارضه کمردردِ متعاقب بیحسی نخاعی به علت عبور سوزن از پرده محافظ نخاع ایجاد میشود. البته امروزه، به دلیل استفاده از سوزنهای بسیار نازک، بروز این عارضه نسبت به گذشته کمتر شده است. در روش بیحسی دور نخاعی، به دلیل سالم ماندن لایه محافظ نخاع، احتمال بروز سردرد وجود ندارد.»
یک مرکز زایمان بیدرد
فاطمه روی تخت بیمارستان نشسته و بهآرامی نوزاد کوچک خود را شیر میدهد. او دو سال قبل، بدون استفاده از روشهای بیدردسازی، کودکی را به دنیا آورده و امروز صبح فرزند دوم خود را بسیار راحتتر و بیدردتر از تجربه قبلی و بهطور طبیعی زایمان کرده است. او با خوشحالی تمایل خود را به استفاده از همین شیوه در زایمانهای بعدی بیان میکند.
سمیه روی تخت دیگر اتاق خوابیده. او امروز صبح اولینبار مادر شدن را تجربه کرده است: «کیسه آب من پاره بود. تقریباً هشت ساعت درد کشیدم. بیدردی برای من خیلی دیر شروع شد. زایمان کار راحتی نبود.»
بیمارستان نجمیه از جمله مراکز شناختهشده زایمان بیدرد در شهر بزرگ تهران است. این بیمارستان، در اردیبهشت ۱۳۸۱، تیمی متشکل از متخصصان بیماریهای زنان، متخصصان بیهوشی، تکنسینهای بیهوشی، ماماها و پرستارها را برای انجام زایمان بیدرد گرد آورد.
دکتر مسعود لطیفیپور، مدیر درمان و رئیس بخش بیهوشی بیمارستان نجمیه، به موفقیتهای این مرکز در امر زایمان بیدرد اشاره میکند: «واحد زایمان بیدرد این بیمارستان بهطور شبانهروزی فعال است و تمام کادر آن را صرفاً متخصصان و کارشناسان زن تشکیل دادهاند. زنانِ باردار، هنگام مراجعه به درمانگاه مراقبتهای دوران بارداری، به کمک کارشناس با شیوههای زایمان بیدرد آشنا میشوند و به پرسشهای آنان پاسخ کامل داده میشود.
از اردیبهشت ۸۱ تا خرداد ۸۲، در مجموع، ۵۰۷ مورد زایمان بیدرد در مرکز نجمیه ثبت شده است. در ماه اول، تمایل افراد به پذیرش روشهای بیدردی تنها ۶ درصد کل مراجعهکنندگان بود. اما این رقم در حال حاضر به ۴۰ درصد میرسد. در یک آمارگیری مشخص شد که از میان ۱۶۳ زنِ باردار که با کمک روشهای بیدردی زایمان کرده بودند، ۱۳۲ نفر مایل به استفاده از این روش در بارداری بعدی خود بودند و ۱۵۹ نفر بیدردسازی را به دیگران توصیه میکردند. خوشبختانه، به دنبال تلاشهای انجامشده، هماکنون اکثر بیمهها هزینه روشهای زایمان بیدرد را تقبل کردهاند و مخارج زایمان بیدرد برای بیماران تقریباً برابر با زایمان طبیعی است.»
آگاهسازی زنانِ جامعه از روشهای بیدردسازی زایمان طبیعی و دادن آموزشهای لازم پیش از زایمان، برای آشنا کردن زنان با این فرآیند طبیعی، در کاهش آمار سزارین در کشور مؤثر خواهد بود.
بر اساس آخرین آمار به چاپ رسیده در یکی از معتبرترین کتابهای بیهوشی امریکا، ۸۱ درصد بیمارانی که زایمان طبیعی انجام میدهند از یکی از روشهای بیدردی دارویی بهره میگیرند. از ۱۹ درصد باقیمانده نیز شمار زیادی از سایر روشهای غیردارویی مانند هیپنوتیزم، زایمان در آب یا طب سوزنی استفاده میکنند. تنها تعداد بسیار کمی از هیچ روش بیدردی بهره نمیبرند. در کشورهای اروپایی این رقم به بیش از ۹۰ درصد میرسد. اما در کشور ما، در بیشتر موارد، زایمان طبیعی با دورنمایی از تحمل درد شدید همراه است و زنان، به علت نداشتن شناخت کافی، از کاربرد روشهای بیدردسازی زایمان وحشت دارند. بنابراین، نقش متخصصان زنان و زایمان و مراکز مراقبتهای دوران بارداری دولتی و خصوصی در اطلاعرسانی به زنان باردار و ترویج زایمان طبیعی بدون درد بسیار ارزشمند است.
یک خبر عجیب ۲۰۰۵ : نوزاد در سبد بسکتبال
جام جم آنلاین: یکی از اخبار عجیب سال ۲۰۰۵ ماجرای یک بسکتبالیست زن برزیلی بود که بی آنکه از باردار بودنش با خبر باشد در تمام دوران بارداری تمرین کرد و در مسابقات تیمش شرکت داشت! این زن بسکتبالیست فقط ۳ روز قبل از وضع حمل از بارداریش با خبر شده بود!
به گزارش خبرگزاری فرانسه ، سیلویا کریستینا گوستاوو روچا زن بسکتبالیست ۲۳ ساله بی وقفه تمرین کرد و پی در پی در مسابقات تیمش شرکت داشت و توپ را داخل سبد بسکتبال می انداخت بی آنکه بداند باردار است!
سرانجام دچار درد شکم شد و به یک پزشک مراجعه کرد.پزشک که بسیار حاذق بود و مشخص نیست مدرک پزشکی اش را از کدام دانشگاه گرفته ، درد شکم خانم روچا را یک کیست تشخیص داد!
خانم روچا به یک پزشک دیگر مراجعه کرد که خوشبختانه این یکی با یک معاینه تشخیص داد او ۷ ماهه باردار است. ۳ روز بعد ، خانم روچا با عمل سزارین پسرش لوییس فردیناند را به دنیا آورد!
مادر جوان گفته بود: هرگز تصور نمی کردم باردار هستم! فقط احساس می کردم اندکی وزنم زیاد شده و باید رژیم بگیرم!
آیا در بارداری سونوگرافی نیاز دارم ؟
امروزه از سونوگرافی طی یک حاملگی به دفعات متعدد استفاده میشود که بیمار را متحمل هزینه بالا میکند، در حالی که می توان در یک حاملگی بدون وجود عوارض جدی مامایی برای ارزیابی رشد جنین و تخمین سن حاملگی از روش ارزان، قابل اعتماد و آسان اندازه گیری سریال ارتفاع رحم استفاه کرد .
بر پایه نتایج یک تحقیق اندازه گیری ارتفاع رحم، یک روش غربالگری قابل اعتماد، موثر و کارا جهت ارزیابی رشد جنین و تخمین سن حاملگی در مقایسه با روش «سونوگرافی» است .
تخمین سن داخل رحمی یکی از اجزا اصلی مراقبت «پره ناتال» است که توسط LMP، اندازه گیری رحم و اولتراسونوگرافی تعیین میشود و اندازه گیری سریال ارتفاع رحم و مقایسه آن با LMP با دقت زیادی بیان کننده سن حاملگی میباشد.
امروزه از سونوگرافی طی یک حاملگی به دفعات متعدد استفاده میشود که بیمار را متحمل هزینه بالا میکند، در حالی که می توان در یک حاملگی بدون وجود عوارض جدی مامایی، برای ارزیابی رشد جنین و تخمین سن حاملگی از روش ارزان، قابل اعتماد و آسان اندازه گیری سریال ارتفاع رحم استفاه کرد.
منصوره نصیریان و مهین افلاطونیان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با استاد راهنمایی دکتر مهدیه مجیبیان در پایان نامه دانشجویی خود دقت روش اندازه گیری ارتفاع رحم و سونوگرافی برای تخمین سن حاملگی و مقایسه با نتایج اولین روز آخرین قاعدگی را بررسی کردند.
این مطالعه به روش CROSS- SECTIOAN و به صورت Diagnoctic study انجام شد و جامعه مورد بررسی را ۱۴۰ خانم بارداری که بین هفتههای ۲۸ – ۲۲ حاملگی به سر می برند، تشکیل دادند.
سن حاملگی جامعه مورد بررسی با استفاده از اندازه گیری ارتفاع رحم و سونوگرافی در ۲۲ تا ۲۵ هفته حاملگی تخمین زده شد و با سن حاملگی حاصل از LMP مقایسه شد.
سپس به فاصله سه، چهار هفته برای دفعه دوم سن حاملگی تخمین زده شد.
طبق نتایج این بررسی ضریب همبستگی پیرسن بین سن حاملگی تخمین زده شده به وسیله ارتفاع رحم و سن حاملگی تخمین زده شده به وسیله سونوگرافی، قطر بین آهیانهیی به دست آمد.
به گزارش ایسنا، ضریب همبستگی بین سن حاملگی تخمین زده و سن حاملگی اهمیت زیادی مییابد، با توجه به اختلاف ناچیزی که در تخمین سن حاملگی به دو روش اندازهگیری ارتفاع رحم در سونوگرافی در مقایسه با LMP وجود دارد، در نهایت چنین نتیجهگیری شده که از اندازه گیری ارتفاع رحم به عنوان یک روش غربالگری قابل اعتماد و موثر و کارا میتوان جهت ارزیابی رشد جنین و تخمین سن حاملگی استفاده کرد و در صورت وجود هرگونه اختلاف قابل توجه بین اندازه حاصل از اندازه گیری ارتفاع رحم و LMP میتوان جهت بررسیهای بیشتر از سونوگرافی استفاده کرد
قرص های صبح روز بعد
▲راهی به سوی بچه دار نشدن شما؟
به گفته دانشمندان احتمال موفقیت این روش در پیشگیری از بارداریبیش از ۹۰درصد است.
آذین محبی نژاد
خانمها و آقایان جوانی که تازه ازدواج کردهاند و اصلا دلشان نمیخواهد حالا حالاها خلوت دو نفره شان با پیدا شدن سر و کله یک کوچولو شلوغ شود، معمولا از روشهای مختلفی برای پیشگیری از این اتفاق استفاده میکنند. البته تمامی این روشها یک وجه مشترک دارند و آن هم اینکه دائمی نیستند. خب معلوم است که نباید هم اینطور باشد، چون همین زوج جوان در آینده دوست دارند بابا و مامان هم بشوند!
یکی از این روشهای موقتی استفاده از قرصهای ضدبارداری و یکی دیگر هم استفاده از کاندوم است. عیب قرصها این است که ممکن است یک بار فراموش شوند و عیب کاندوم هم این است که ممکن است بعضیها با آن راحت نباشند. به هر حال یک راهکار برای پیشگیری از بارداری هم وجود دارد که بر خلاف روشهای دیگر <بعد> از داشتن رابطه میتوان از آن استفاده کرد. اگر زن و شوهری که از روش طبیعی استفاده میکنند، به هر علتی در یک مورد دچار نگرانی باردار شدن شوند، آن وقت است که قرصهای صبح روز بعد به کار میآیند.البته نکته اینجاست که این روش، تنها برای چند بار قابل استفاده است و به طور مرتب نباید و اصولا نمیشود از آن استفاده کرد. این مطلب را بخوانید تا بفهمید چرا.
چو فردا شود
قرصهای صبح روز بعد دارای هورمونهای جنسی هستند که در قرصهای ضد بارداری معمولی نیز موجودند. در برخی کشورها این دارو به شکل دو قرص روی یک ورقه عرضه میشود که باید همزمان خورده شوند. اما در کشور ما که این قرصها به این شکل عرضه نمیشود، از همان قرصهای ضد بارداری معمولی هم میشود استفاده کرد. سابقا گفته میشد که این دو قرص را باید به فاصله زمانی ۱۲ ساعت از همدیگر مصرف کرد.
قرص صبح روز بعد دقیقا فقط برای روز بعد نیست و در حقیقت میتوان آن را تا ۷۲ ساعت پس از برقراری رابطه جنسی نیز برای پیشگیری از بارداری مصرف کرد. با این وجود این قرص هرچه زودتر مصرف شود، نتیجه بهتری دارد و بهتر است که آن را در عرض ۲۴ ساعت پس از داشتن یک رابطه حفاظت نشده مصرف کرد.
این دیگر چه قرصی است؟
این دارو مانع از باردار شدن خانمها یا دست کم اکثر خانمها میشود. این قرص ۱۰۰ درصد موثر نیست ولی احتمال شکست آن هم بسیار پایین است، یعنی حدودا ۹۰ درصد موثر است و اگر آن را هرچه زودتر پس از یک رابطه محافظت نشده مصرف کنید، احتمال موفقیت قرص حتی از این هم بیشتر میشود. عقیده بر این است که قرص صبح روز بعد وظیفه خود را از طریق ممانعت از آزادسازی تخمک توسط تخمدانها انجام میدهد. هورمونها همچنین سبب تغییراتی در آستر رحم میشوند که مانع از چسبیدن تخمک بارور شده به آن شده و در نتیجه شانس ایجاد جنین را از بین میبرند.
خانمها، مواظب باشید!
شاید تعداد بسیار اندکی پژوهش بلندمدت وجود داشته باشد که روشنکننده این حقیقت است که آیا این داروها دارای یک خطر دائمی برای زنان هستند یا نه. عوارض جانبی این دارو که به احتمال نه چندان کمی اتفاق میافتند شامل موارد زیر هستند:
تهوع و استفراغ
سردرد
دل درد
حساس شدن سینه ها
لکه بینی
سرگیجه
ناباروری
حاملگی خارج رحمی (که میتواند خطر مرگ داشته باشد)
تشکیل لختههای خونی
ناگفته نماند که خانمها بعد از مصرف این داروها، دچار خونریزی قاعدگی میشوند.
کافی است دستت را دراز کنی!
چندی پیش پزشکان آمریکایی با پر کردن یک پرسشنامه آماری و نظرخواهی از مقامات دولتی خواستار آن شده بودند که این دارو در داروخانهها بدون نسخه به فروش برسد، اما به دلیل مخالفت سازمان غذا و داروی آمریکا قرصهای صبح روز بعد، هنوز هم باید در آمریکا مانند ایران و بسیاری از کشورهای جهان با نسخه پزشک تهیه شود. پس اگر می خواهید برای جلوگیری از بارداری از این قرصها استفاده کنید، باید هرچه سریعتر به سراغ یک پزشک رفته و از او بخواهید که برایتان دارو تجویز کند. این کار را باید هرچه سریعتر انجام دهید. به منشی پزشک توضیح دهید که کار فوری دارید و صبر نکنید تا مثلا ۵ روز بعد از پزشک برایتان وقت بگیرند! لازم نیست حتما به متخصص رجوع کنید؛ پزشکان عمومی هم به راحتی نسخه دارو را برایتان تجویز میکنند.
توجه، توجه
توجه کنید که بعد از مصرف این قرص عادت ماهانه بعدی شما ممکن است زودتر یا دیرتر از زمانی که میبایست، اتفاق بیفتد. ولی اگر در عرض دو روز پس از زمانی که انتظار داشتید پریودتان اتفاق نیفتاد، حتما به پزشک مراجعه کنید.نکته مهم درباره قرص صبح روز بعد این است که این دارو نمیتواند از بارداری شما در روزهای آینده پیشگیری کند. در نتیجه در روزهای باقیمانده از چرخه جنسیتان برای پیشگیری باید از داشتن رابطه با همسرتان خودداری و یا از روشهای ممانعتکننده مثل کاندوم استفاده کنید.
حالا چه کار کنیم؟
مسلما استفاده از قرصهای صبح روز بعد نباید به عنوان راه مطمئن در دراز مدت مورد اعتماد یک زوج قرار گیرند. چون اولا عوارض استفاده از آنها به طور کامل مشخص نیست و ثانیا اگر دیر مصرف شوند ممکن است به بارداری ناخواسته منجر شوند. بهتر است که زوجین با توجه به مقتضیات خود راه دیگری را انتخاب و درباره آن با پزشک مشورت کنند تا بتوانند آن را اگر نه برای همیشه اما در درازمدت با خیال راحت به کار گیرند
مرگ ۲۲۵ مادر ایرانی به علت زایمان در کشور در ۹ ماهه سال ۸۴
سرویس: بهداشت و درمان – عمومی
مدیرکل جمعیت و سلامت خانواده وزارت بهداشت از مرگ ۲۲۵ مادر ایرانی به علت زایمان در کشور در ۹ ماهه سال ۸۴ خبر داد و گفت: از سیاستهای کشوری هدفگذاری برای کاهش آمار مرگ مادران ایرانی تا سال ۹۴ است.
به گزارش خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاری دانشجویان ایران، دکتر مطلق امروز در کمیته کشوری ارتقا سلامت مادر و نوزاد که با حضور معاون سلامت تشکیل شد، گفت: در ۸ سال گذشته ۱۱۹۰ مورد مرگ مادران به علت زایمان در کشور رخ داده است که باید نسبت مرگ مادران تا سال ۱۳۹۴ به میزان ۱۸ تا ۲۲ در ۱۰۰ هزار موالید زنده برسد.
وی افزود: سالانه ۲۰۰ میلیون زن در دنیا باردار میشوند که هر کدام در معرض خطرات این مرحله قرار دارند؛ حداقل ۴۰ درصد از زنان باردار در دوران بارداری برخی عوارض این دوره را تجربه میکنند که ۱۵ درصد از این عوارض مرگبار و به مراقبتهای فوری نیاز دارد.
دکتر مطلق با بیان این که سه چهارم مرگهای مادران در حین زایمان یا کمی پس از زایمان اتفاق میافتد، گفت: هر ساله حداقل ۵۸۵ هزار مادر به علت عوارض دوران بارداری و زایمان جان خود را از دست میدهند و بر اساس آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۰۴ میلادی ۵/۸۹ درصد از زایمانها در ایران در سال ۲۰۰۰ با حضور فرد دوره دیده و ۶/۸۷ درصد از آنها در مرکز مجهز انجام شده است.
وی با اعتقاد به این که مراقبتهای پری ناتال تلفیقی از مراقبتهای مادران و نوزادان است، اظهار کرد: باید کمیته کشوری ارتقای سلامت مادر و نوزاد با ترکیب متخصصان صاحب نظر زنان و زایمان و فوق تخصصهای نوزادان در کشور تشکیل و نسبت به سطحبندی این خدمات اقدام شود.
مدیرکل جمعیت و سلامت خانواده وزارت بهداشت با بیان این که دسترسی به خدمات بیمارستانی و بهبود کیفیت این خدمات تنها راه کاهش مرگ مادران و نوزادان است، ادامه داد: بررسی مطالعات جهانی نشان میدهد که سطحبندی خدمات پری ناتال بیمارستانی راه حل کاهش مرگهای مادران و نوزادان است و کشورهایی که اقدام به سطح بندی این خدمات و اجرای آن کردهاند طی ۲ دهه موفق به کاهش میزان مرگهای نوزاد و مادر به میزان قابل توجهی شدهاند.
وی با اعلام این که ۸/۸۳ درصد زایمانها و ۸۲ درصد مرگ نوزادی در بیمارستانها اتفاق میافتد، ادامه داد: مرگ زودرس نوزادی بخش اعظم مرگهای نوزادی را به خود اختصاص میدهد. مرگ هفته اول به صورت مستقیم با کیفیت خدمات مراقبتی دوران بارداری و زایمان و پس از زایمان مرتبط است.
دکتر مطلق افزود: سالانه حدود ۸ میلیون کودک یا مرده به دنیا میآیند یا ۱ ماهگی خود را نمیبینند که ۹۸ درصد از این مرگها در کشورهای در حال توسعه اتفاق میافتد.
به گزارش ایسنا، مدیرکل جمعیت و سلامت خانواده وزارت بهداشت گفت: از ۷ تا ۸ میلیون مرگ شیرخواری سالانه دو سوم آنها در دوره نوزادی رخ میدهد و در ایران ۳۵ هزار مرگ حول و حوش تولد و ۲۰ هزار مرگ نوزادی رخ میدهد.
وی با بیان این که مرگهای حول و حوش تولد و نوزادی سومین عامل شایع از دست رفتن سالهای عمر در کشور است، گفت: میزان مرگ و میر نوزاد در ایران ۳/۱۸ در ۱۰۰۰ تولد زنده و ۶۳/۱۵ مرگ در هر ۱۰۰۰ تولد زنده بر اساس زیج حیات است.
-
چه کنیم تا قند خون نگیریم ؟
چه کنیم تا قند خون نگیریم ؟ ۲٫۰۰/۵ (۴۰٫۰۰%) ۱ امتیاز ۱. شکر و کربوهیدراتهای تصفیه شده را از رژیم غذایی خود حذف کنید: خوردن غذاهایی که شکر و کربوهیدراتهای تصفیه شده دارند، میتوانند ریسک و خطر ابتلا به دیابت را بیشتر کنند. بدن […]
برای نخستین بار کلیه یک خوک به انسان پیوند زده شد، آن هم بدون رخ دادن واکنش حاد رد پیوند از سوی سیستم ایمنی بدن بیمار.
طراحی سایت پزشکی حرفه ای: امروزه با پیشرفت اینترنت و دسترسی بسیاری از افراد به آن بسیاری از خرید ها و دریافت خدمات از طریق اینترنت انجام می شود.سایت هایی وجود دارند که هر یک در زمینه های مختلفی فعالیت می کنند برخی از […]
اگر غلظت خون دارید بخوانید ۳٫۰۰/۵ (۶۰٫۰۰%) ۱ امتیاز درمان قطعی و سریع غلظت خون با چند راهکار ساده را در این مطلب بخوانید. غلظت خون یعنی چه؟
آیا واکسن کرونا عوارض دارد ؟ در حالی که خبرها از واکسن کرونا روز به روز بیشتر می شود و امیدها افزایش می یابد این پرسش مطرح است که چنین واکسنی چه عوارضی دارد؟
تفاوتهای اصلی میان روشهای هایفو و آر اف ۱٫۰۰/۵ (۲۰٫۰۰%) ۱ امتیاز عنوان مقاله: تفاوتهای اصلی میان روشهای هایفو و آر اف فناوریهای جدید، روشهای کم تهاجمی را برای مبارزه با علائم پیری به ارمغان آورده است. اما موثرترین روشی […]
به نکات زیر توجه کنید