معرفی رشته علوم سیاسی ۵٫۰۰/۵ (۱۰۰٫۰۰%) ۱ امتیاز
-تعریف و توصیف رشته:
رشته علوم سیاسی یکی از زیر مجموعه های علوم انسانی می باشد که دانشجویان این رشته پس از فراغت از تحصیل در ارگان های دولتی نظیر وزارت امور خارجه, وزارت کشور و نیروهای نظامی بکارگیری می شوند رشته علوم سیاسی رشته ای است که رابطه ای بین علو و سیاست را مورد بررسی قرار می دهدو و اینکه یک شخص که در رشته علوم سیاسی مشغول به کار می شود باید مسائل سیاسی روز و روابط بین دولتها آشنایی داشته باشد تا بتواند بصورت کارشناسی نقد و بررسی کند.
۲-اهمیت و ضروریت:
این رشته در میان رشته های دیگر از اهمیت و ارزش والایی در جامعه برخوار است. چراکه افرادی که در این رشته ادامه تحصیل و نیز فراغت از تحصیل می شوند باید با علاقمندی خاص نسبت به این رشته داشته باشند. این رشته یکی از رشته هایی است که بر خلاف رشته های دیگر حد و مرزی ندارد و مربوط به کل جوامع انسانی و مطالعه آن جوامع می پردازد این رشته بیشتر نگاهش بسوی حکومت و دولت برمی گردد از قبیل نحوه اداری سیاسی جامعه و ایجاد ارتباط محترمانه با کشورهای دنیا در عرصه روابط بین الملل می باشد. آشنایی به زبان های خارجی منجمله زبان انگلیسی و نیز اطلاعات مفید در زمینه تاریخ و جغرافیا از عوامل موفقیت در این رشته است.
۳-تحصیلات لازم : (درسها – مقاطع بالاتر)
دانش آموزان دوره ی پیش دانشگاهی در سه شاخه ی نظری(تجربی, انسانی, ریاضی) می توانند بعد از قبولی در کنکور این رشته را انتخاب کرده و در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا ادامه تحصیل دهند. دروسی که در این رشته باید گذرانده شود عبارتند از اقتصاد بین الملل, اصول روابط بین الملل, سازمان های بین الملل, جامعه شناسی سیاسی, حقوق بین الملل خصوصی, روش تحقیق در علوم سیاسی, زبان خارجه و…
۴-خصوصیات جسمانی و توانائیهای لازم برای اشتغال:
این رشته با توجه به اینکه باید شخص از استعداد و بلوغ فکری و جسمی و نیز مطالعه زیادی برخوردار باشد نیاز به سلامت جسمی و روحی دارد به علاوه اینکه افرادی که هوش و استعداد بالایی دارند ولی از لحاظ جسمی ناتوان هستند نیز می توانند این رشته را انتخاب کرده و در این رشته ادامه ادامه دهند و سپس مشغول به کار شوند .
۵-توانمندیهای ذهنی لازم (هوش و استعداد)
این رشته با توجه به اینکه شخص باید با مطالعه مسائل روز در زمینه سیاسی داشته باشد تا بتواند نظرات کارشناسانه ای در خصوص روابط بین کشور در بین کشورهای مختلف ارائه دهد باید از هوش و استعداد خارق العاده ای برخوردار بوده تا بتواند در پیشبرد اهداف جامعه تکلیف وظیفه کند.
۶-خصوصیات شخصی لازم برای موفقیت:
خصوصیاتی که فرد علاقمند در این رشته باید داشته باشد عبارتند از:۱٫ علاقمندی خود شخص به این رشته 2. استعداد و بلوغ فکری که بتواند ببیند, مطالعه کند تا بتواند تجزیه و تحلیل کارشناسانه ای ارائه دهد. 3.شخصی که این رشته را انتخاب کرده باید به تاریخچه کشور ونیز کشورهای دیگر آشنایی داشته تا بتواند در روابط دیپلماتیک بین کشورها اظهار نظر کند. 4.این رشته با توجه به اینکه به مطالعه بین روابط ملت ها و دولت ها می پردازد باید با فرهنگ ها, آداب و رسوم, روابط سیاسی, اجتماعی و فرهنگی آن کشورها و نیز شیوه حکومت داری, آشنایی داشته باشد.
۷-وسایل و ابزار لازم برای اشتغال:
وسایل و ابزاری که در این رشته مورد نیاز است کتاب ها و روزنامه هایط که در خصوص سیاست خارجی و داخلی می باشد و نیز اطلس هایی که در خصوص کل کشور ها تهیه شده است و سیستمی که (کامپیوتر) بتوان از طریق آن با اینترنت در ارتباط بود مورد نیاز است.
استفاده از تجربیات اشخاصی که در این رشته تدریس و یا فعالیت می کنند هم مورد نیاز است.
۸-سرمایه مالی مورد نیاز:
این رشته با توجه به اینکه یکی از رشته هایی است که بازار کارآن ارگانهای دولتی است و باید در دانشکده های بورسیه وابسته به وزارت امور خارجه و وزارت کشور ادامه تحصیل داد نیازی به سرمایه شخصی نیست و دانشگاهها موظفند به دانشجویانی که در این رشته مشغول به تحصیل می باشند سرمایه گذاری کرده تا دانشجویان بتوانند در این رشته ادامه تحصیل داده و جذب در وزارت خانه ها مذکور شوند البته دانشگاههای غیر دولتی مانند پیام نور- آزاد – غیرانتفاعی شبانه برای این رشته دانشکده هایی پیش بینی کرده اند که شخص با هزینه شخصی خود به این دانشگاهها وارد شده و سپس بعد از فراغت ار تحصیل اگر خواهان جذب در ارگانهای دولتی نظیر وزارت خانه ها – سفارت خانه ها می باشد دانشجو پس از طی مراحل نظیر مصاحبه و تحقیقات و غیره در این سازمان مشغول به کار می شود.
۹-شرایط فیزیکی لازم برای محیط کار:
شرایط فیزیکی که برای این رشته در محیط کار لازم است عبارتند از: ۱٫دارای کتابخانه غنی از کتاب در مورد دیگر کشورها – اطلس – نقشه و… بوده تا شخص هر زمان کتابی در مورد یک کشور خواست بتواند راحت پیدا کند.
2.و نیز مکانی که بتواند شخص مطالعه, بررسی و کارشناسی در مورد اخبار داشته باشد.
۳٫دارای سالن کنفرانس
۴٫سالن مطالعه که بتوان مطالعه کرد.
۱۰-اتحادیه انجمن و تشکیلات حرفه ای:
این رشته زیرنظر وزارت خانه های وابسته به امور خارجه و وزارت کشور بوده که بصورت دیپلمات و یا سفیر ایران در دیگر کشور مشغول بکار می باشند و بصورت مستقیم با وزارت خارجه ایران در ارتباط می باشد و روابط بین آن کشور را مورد بررسی قرار داده و گزارش می دهند.
۱۱-آینده رشته تحصیلی در دهه های آینده:
این رشته با توجه به اینکه به مطالعه بین کشورهای مختلف می پردازد و روابط متقابل بین آنها را مورد بررسی و مطالعه قرار می دهد آینده بسیار خوبی خواهد داشت چرا که در آینده ای نزدیک روابط بین کشورها در زمینه مسایل فرهنگی – سیاسی – اقتصادی و نظامی بیشتر خواهد شد و تنها رشته ای که به این مسائل می تواند بپردازد رشته علوم سیاسی و روابط بین الملل می باشد.
۱۲-مراحل و جریان یک روز عادی برای فرد شاغل:
یک فرد شاغل در رشته علوم سیاسی باید به مطالعه روزنامه های داخلی و خارجی پرداخته و اخبار مربوط به مسائل سیاسی را مورد بررسی قرار دهد و از طریق سفارتخانه هایی که در دیگر کشورهاست مسائل مربوط به آن کشور را بصورت روز شمار مورد بررسی قرار داده تا از طریق روابط دیپلماسی بتوانند مشکلاتی که با آن کشور وجود دارد را حل کنند.
۱۳-توصیه ها و پیشنهادات لازم برای دستیابی به اشتغال:
دانشجویانی که در این رشته ادامه تحصیل می دهند باید با علاقه این رشته را انتخاب کنند. دوماً باید مطالعات زیادی در زمینه های سیاسی داشته باشند. اخبار و روزنامه ها را بصورت روزانه دنبال کنند تا بتوانند در زمینه های سیاسی اظهار نظر کنند.
این رشته با توجه به اینکه فقط در ارگانهای دولتی نظیر وزارت خارجه, و وزارت کشور کارایی دارد لذا باید شخص با استعداد و بلوغ فکری بالایی باشد و نیز با زبانهای خارجی من جمله زبان انگلیسی آشنایی داشته باشد تا بتوانند در این رشته موفق شوند.

به نکات زیر توجه کنید