بازدید
نام علمی: Allium giganteum ، نام انگلیسی: Allium ، نام فارسی : پیاز زینتی ، نام خانواده : Liliaceae، منشأ : آسیای مرکزی و اروپا ، مکان : آفتابی ، ارتفاع : ۷۵ سانتیمتر ، پهنا : ۳۵ سانتیمتر ، خاک مناسب : مخلوط خاک باغچه به همراه خاکبرگ و زهکشی مناسب ، زمان گلدهی : اوایل بهار تا اواسط تابستان ، آبیاری : خاک خشک تا مرطوب .
روش تکثیر :
این گیاه با کاشت بذر و پیازچه ها تکثیر مییابد . بذرها را باید اواخر تابستان تا اوایل پاییز بکارید تا پس از یک ماه شاهد جوانه زنی آنها باشید . پیازچه ها را نیز در همین زمان و پس از گل دهی جدا کرده و می کارند .
نکات پرورشی :
گل ها بخش زینتی گیاه را تشکیل میدهند ؛ نسبت به سرما مقاوم است ؛ پیازچه ها را زمانی برداشت نمایید که پوشش آنها سفت شده باشد ؛ در بعضی انواع ، برگ ها خاصیت خوراکی دارند ؛ هنگام جمع آوری پیازچه ها ، خاک باید تا حدودی مرطوب باشد . از آن میتوان در باغ های صخره ای استفاده نمود. سیرک به طور عمده در باغ ها و حاشیه ها کشت می شود و کمتر به عنوان گیاه گلخانه ای به کار می رود. این گیاه دارای سوخ حقیقی پوشش دار است ولی به ندرت انواع ریزوم دار و فلس دار آن هم دیده می شود. در اغلب گونه ها یک سوخ منفرد، خوشه ای از سوخ های پاگیاهی تولید می کند. برخی از گونه ها سوخ های طویل شده ای را تولید می کنند که از یک ریزوم کوتاه و گوشتی منشأ می گیرند. سیرک فاقد ریشه های مویین بونده و به طور معمول ریشه های ضخیم دارد. تعداد برگ ها بسته به گونه متفاوت و از ۱ تا ۱۲ عدد متغیر است. ساقه گلدهنده و گاهی برگ ها توخالی، چهار گوش یا سه گوش هستند. گل آذین به صورت چتر و دارای گلچه های متعدد بوده که از چند عدد تا صدها عدد متغیر است. به طور معمول گلچه ها از یک اسپات یک تا سه برگی خارج می شوند. هر گلچه دارای سه گلبرگ، سه کاسبرگ ، ۶ پرچم و یک تخمدان سه خانه ای است.
گلدهی:
گل انگیزی در اواخر تابستان انجام شده و در اواخر اسفند یا اوایل بهار ساقه گلدهنده خارج می شود و بسته به گونه گلدهی ممکن است تا پاییز ادامه داشته باشد. مهمترین عامل گلدهی اندازه سوخ و دما است. مانند بیتر سوخ هایی که در پاییز کشت می شوند ، برگ ها پیش از گل ظاهر می شوند. برگ ها تا هنگام گلدهی باقی می ماند ولی در برخی گونه ها در زمان گلدهی تقریباً همه برگ ها پیر شده اند.
نیاز ها:
مقاومت به سرمای آن متفاوت و از ارقام خیلی مقاوم تا حساس را دارد. بیشتر آنها به تناوب دمایی « گرم – سرد – گرم » نیاز دارند. برای تحریک تشکیل سوخ، به تیمار دماهای پایین به مدت طولانی پیش از برداشت نیاز دارد. هر چه دوره سرما بیشتر باشد نمو بعدی سریع تر است و هر چه دمای نگهداری بالاتر باشد نمو بعدی کند تر است. خاک مناسب برای آن خاکی سبک و شنی با زه کشی مطلوب است. PH مناسب آن ۵/۷ –۵/۶ است.
افزایش:
سیرک بیشتر به روش غیر جنسی یعنی با سوخ افزایش می یابد. برخی گونه ها را می توان با بذر افزایش داد. بذر سیرک در شهریور تا آبان در یک خاک سبک کشت شده و روی آن را با خاکپوش مناسب می پوشانند. یک ماه طول می کشد تا بذر بتندد. اواخر سال دوم سوخ های بدست آمده را خارج کرده و درجه بندی می کنند. اندازه محیط سوخ برای گلدهی بسته به گونه از۳ تا ۲۰ سانتی مترمتغیر است. ۳-۲ سال لازم است تا سوخ به اندازه مطلوب برسد. سوخ این گیاه را در شهریور و مهر کشت می کنند. انواع غیر مقاوم آن باید در بهار کشت شود.
برداشت و نگهداری سوخ:
زمان برداشت وقتی است که پوشش های سوخ به طور کامل سفت شده اند. دمای انبار نگهداری برای اکثر آنها ۲۳-۲۰ درجه است.
برداشت گل:
وقتی ۵۰ درصد گلچه ها باز شدند برداشت می شود. گل ها در انبار با دمای ۰ تا ۲ درجه سانتی گراد به مدت یک هفته قابل نگهداری است.
گونه های مهم
۱- A. giganteum: بزرگترین سیرک بوده، سوخ آن دائمی است و برگ ها نواری و طول آنها به ۱۰۰-۳۰ سانتی متر و ارتفاع گیاه به ۵/۱ متر می رسد. پیش از گلدهی در تابستان برگ ها پژمرده می شوند . قطر چطر آن حدود۱۰سانتیمتر است و بیش از ۵۰ و تا حدود ۱۰۰ گلچه صورتی در چتر آن قرار دارد. به سرما مقاوم است. گل در تیر ماه ظاهر می شود.
۲- A. schoenoprasum(چایو): گیاهی است با گل های بنفش، صورتی و گاهی سفید به قطر ۵/۲ سانتی متر که در اواسط بهار تا اواخر تابستان دیده می شود. برگ ها استوامه ای و خوراکی است در مناطق گرمسیری همیشه سبز و در مناطق سرد خزان کننده است. به سرما مقاوم است.
منبع : گل ناز
-
ایستگاه تولید نهال در ایران را بشناسید
ایستگاه تولید نهال در ایران را بشناسید ۵٫۰۰/۵ (۱۰۰٫۰۰%) ۱ امتیاز ایستگاه تولید نهال در ایران را بشناسید! تولید نهال در ایران یک فعالیت مهم در زمینه کشاورزی و بهداشت محیط است، تولید نهال به صورت صنعتی و سنتی در کشور توسط نهالستانهای معتبر […]
شاید برایتان این موضوع جالب باشد بدانید که بسیاری از کشورهای توسعه یافته برای کاشت درختان بادام از برخی از ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته باغداری استفاده میکنند تا هم در وقت خود صرفه جویی نمایند و هم در کاشت بهترین عملکرد را داشته […]
هیچ پستهکاری دوست ندارد پستههای ریز و ضعیفی تولید کند. همه ما در باغ پسته به دنبال تولید پستههای درشت هستیم. این کار هم عملکرد باغ را بالا میبرد و هم پستههای تولیدی بازارپسندی بهتری داشته و با قیمت بیشتری به فروش میروند.
چرا در زمان گلدهی نباید آبیاری داشته باشیم؟ ۳٫۷۵/۵ (۷۵٫۰۰%) ۴ امتیازs این سوال یکی از پرتکرار ترین سوالات در کشاورزی است و ما در این مقاله قصد داریم که به این سوال پرتکرار پاسخ دهیم. پس با ما همراه باشید.
یکی از مهم ترین چالش هایی که همیشه باغداران عزیز با آن روبرو هستن، زرد شدن برگ درخت است که احتمال وقوع آن در همه سال وجود دارد و اگر پیشگیری یا جلوگیری نشود منجر به از بین رفتن بسیاری از برگ ها شده […]
• گل شاه پسند “Verbena” درختی گلدار و همیشه سبز، بومی مناطق گرمسیر آمریکا و آفریقاست.
به نکات زیر توجه کنید