جستجو در تک بوک با گوگل!

بازدید
کارهاى خالص، همچون مزرعهاى در نقطهاى مرتفع است که از خرابى سیل محفوظ است.
انفاق خالص نیز، همانند مزرعه اى در دامنه کوه و زمین مرتفع است که همه مردم آن را مىبینند و از آن لذّت مىبرند و منّت و آزار بعد از انفاق، همچون باد سوزانى است بر باغى سرسبز و آتشى بر بوستانى خرّم.
وَ مَثَلُ الَّذِینَ یُنْفِقُونَ أَمْوالَهُمُ ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللَّهِ وَ تَثْبِیتاً مِنْ أَنْفُسِهِمْ کَمَثَلِ جَنَّهٍ بِرَبْوَهٍ أَصابَها وابِلٌ فَآتَتْ أُکُلَها ضِعْفَیْنِ فَإِنْ لَمْ یُصِبْها وابِلٌ فَطَلٌّ وَ اللَّهُ بِما تَعْمَلُونَ بَصِیرٌ (بقره ـ ۲۶۵)
و مَثل کسانى که اموال خود را در طلب رضاى خداوند و استوارى روح خود انفاق مىکنند، همچون مَثل باغى است که در نقطهاى بلند باشد (و از هواى آزاد به حدّ کافى بهره بگیرد) و بارانهاى درشت به آن برسد و میوهى خود را دو چندان بدهد. و اگر باران درشتى نبارد، بارانهاى ریز و شبنم (ببارد تا همیشه این باغ، شاداب و پر طراوت باشد.) و خداوند به آنچه انجام مىدهید بیناست.
نکات آیه
۱ـ جمله ” ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللَّهِ وَ تَثْبِیتاً مِنْ أَنْفُسِهِمْ” انگیزههاى انفاق صحیح و الهى را بیان مىکند و آن دو چیز است: “طلب خشنودى خدا” و “تقویت روح ایمان و ایجاد آرامش در دل و جان”
این جمله مىگوید: انفاق کنندگان واقعى کسانى هستند که تنها به خاطر خشنودى خدا و پرورش فضائل انسانى و تثبیت این صفات در درون جان خود و همچنین پایان دادن به اضطراب و ناراحتی هایى که بر اثر احساس مسئولیت در برابر محرومان در وجدان آنها پیدا مىشود، اقدام به انفاق مىکنند. (بنابراین “من” در آیه به معنى “فى” خواهد بود).
۲ـ جمله “وَ اللَّهُ بِما تَعْمَلُونَ بَصِیرٌ” که در آخر آیه ذکر شده، هشدارى است به همه کسانى که مىخواهند عمل نیکى انجام دهند که مراقب باشند کوچکترین آلودگى از نظر نیت یا طرز کار پیدا نکنند؛ زیرا خداوند کاملاً مراقب اعمال آنها است.
پیامبر اکرم صلى اللَّه علیه و آله فرمودند: هر کس «لا اله الا الله» بگوید به واسطه آن کار، درختى در بهشت براى او کاشته مىشود و همچنین است هر کس «الله اکبر» بگوید. شخصى به پیامبر گفت: پس درختان ما در بهشت بسیار است! حضرت فرمودند: آرى، به شرط آنکه آتشى به دنبال آن نفرستید و آن را نسوزانید
پیامهای این آیه
۱ـ اگر هدف، تحصیل رضاى خداوند و رشد و کمال روحى باشد، کارها بارور مىشود. «ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللَّهِ»، «فَآتَتْ أُکُلَها ضِعْفَیْنِ»
۲ـ اخلاص، ساده به دست نمىآید، باید به سراغ آن رفت. «ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللَّهِ»
۳ـ کارهاى خالص، همچون مزرعهاى در نقطهاى مرتفع است که از خرابى سیل محفوظ است. «بِرَبْوَهٍ أَصابَها»
۴ـ اگر هدف خدا باشد، از جلوهها و جمالها هم محروم نمىشویم.
مخلصین در جامعه محبوبتر از ریاکارانند. «جَنَّهٍ بِرَبْوَهٍ» انفاق خالص، همانند مزرعه اى در دامنه کوه و زمین مرتفع است که همه مردم آن را مىبینند و از آن لذّت مىبرند.
۵ـ مهمتر از امکانات، بهرهگیرى از امکانات است. بارانِ ریز یا درشت مهم نیست، مهم آن است که زمین بتواند آن را جذب کند. «فَإِنْ لَمْ یُصِبْها وابِلٌ فَطَلٌّ»
یک مثال جالب دیگر براى انفاق هاى آلوده به ریا و منت
أَ یَوَدُّ أَحَدُکُمْ أَنْ تَکُونَ لَهُ جَنَّهٌ مِنْ نَخِیلٍ وَ أَعْنابٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ لَهُ فِیها مِنْ کُلِّ الثَّمَراتِ وَ أَصابَهُ الْکِبَرُ وَ لَهُ ذُرِّیَّهٌ ضُعَفاءُ فَأَصابَها إِعْصارٌ فِیهِ نارٌ فَاحْتَرَقَتْ کَذلِکَ یُبَیِّنُ اللَّهُ لَکُمُ الْآیاتِ لَعَلَّکُمْ تَتَفَکَّرُونَ (بقره ـ ۲۶۶)
آیا کسى از شما دوست دارد که باغى از درختان خرما و انگور داشته که از زیر درختان آن نهرها در جریان و براى او در آن (باغ) از هرگونه میوهاى وجود داشته باشد و در حالى که به سن پیرى رسیده و فرزندانى (کوچک و) ضعیف دارد، گردبادى همراه با آتش سوزان به آن باغ بوزد و باغ را یکسره بسوزاند. این چنین خداوند آیات را براى شما بیان مىکند تا شاید اندیشه کنید.
در این آیه مثال گویاى دیگرى، براى مسأله انفاق آمیخته با ریاکارى و منت و آزار و اینکه چگونه این کارهاى نکوهیده آثار آن را از بین مىبرد، بیان شده است.
نکتهها
۱- این مثال هاى پى در پى که هر کدام از دیگرى گویاتر و ظریفتر است، همه در ارتباط با مسائل زراعى است، چرا که نه تنها براى مردم مدینه که این آیات در آنجا نازل شد و مردمى زراعت پیشه بودند، بلکه براى تمام مردم دنیا که به هر حال بخشى از زندگى آنان را مسائل زراعى تشکیل مىدهد، آموزنده بوده و هست.
۲- از جمله ” وَ أَصابَهُ الْکِبَرُ وَ لَهُ ذُرِّیَّهٌ ضُعَفاءُ” (صاحب آن باغ، پیر و سالخورده باشد و فرزندانى کوچک و ناتوان داشته باشد) استفاده مىشود که؛ انفاق و بخشش در راه خدا و کمک به نیازمندان، همچون باغ خرمى است که هم خود انسان از ثمرات آن بهرهمند مىشود و هم فرزندان او، در حالى که ریاکارى و منت و آزار، هم سبب محرومیت خود او مىشود و هم نسل هاى آینده که باید از ثمرات و برکات اعمال نیک او بهرهمند گردند، محروم خواهند شد و این خود دلیل بر آن است که نسل هاى آینده در نتایج اعمال نیک نسل هاى گذشته سهیم هستند.
از نظر اجتماعى نیز چنین است؛ زیرا محبوبیت و اعتمادى که پدران بر اثر کار نیک در افکار عمومى پیدا مىکنند، سرمایه بزرگى براى فرزندان آنها خواهد بود.
۳- جمله ” إِعْصارٌ فِیهِ نارٌ” (گردبادى که در آن آتشى باشد) ممکن است اشاره به گردبادهاى ناشى از بادهاى “سموم” و سوزان و خشک کننده باشد و یا گردبادى که از روى خرمن آتشى بگذرد و طبق معمول که گردباد هرچه را بر سر راه خود بیابد با خود همراه مىبرد، آن را از زمین برداشته و به نقطه دیگرى بپاشد.
ممکن است اشاره به گردبادى باشد که به همراه صاعقه به نقطهاى اصابت کند و همه چیز را تبدیل به خاکستر نماید.
در هر حال اشاره به نابودى سریع و مطلق است. (” اعصار” در لغت به معنى گردباد است که به هنگام وزش باد، از دو سوى مخالف تشکیل مىگردد و به شکل عمودى است که یک سر آن به زمین چسبیده و سر دیگر آن در آسمان است و گاه بسیارى از اشیاء را با خود مىبرد.)
جمله” وَ اللَّهُ بِما تَعْمَلُونَ بَصِیرٌ” که در آخر آیه ذکر شده، هشدارى است به همه کسانى که مىخواهند عمل نیکى انجام دهند که مراقب باشند کوچکترین آلودگى از نظر نیت یا طرز کار پیدا نکنند زیرا خداوند کاملا مراقب اعمال آنها است
یک مسئله قابل توجه در این آیه
انسان هنگامى که پیر و عیالمند شد، توان تولیدش از بین مىرود، ولى نیاز و مصرفش شدید مىشود. حال اگر منبع درآمدش نیز نابود شود، به ذلّت کشیده مىشود.
انسان در قیامت، از یکسو توان عمل صالح ندارد و از سوى دیگر نیازش شدید است. در این حال اگر کارهاى صالحش با منّت و ریا محو شده باشد، به چه ذلّتى مىرسد؟!!
یک تذکر
پیامبر اکرم صلى اللَّه علیه و آله فرمودند: هر کس «لا اله الا الله» بگوید به واسطه آن کار، درختى در بهشت براى او کاشته مىشود و همچنین است هر کس «الله اکبر» بگوید.
شخصى به پیامبر گفت: پس درختان ما در بهشت بسیار است! حضرت فرمودند: آرى، به شرط آنکه آتشى به دنبال آن نفرستید و آن را نسوزانید. (بحارالانوار، ج ۸، ص ۱۸۶)
پیامهای این آیه
۱ـ خودت را به جاى دیگران بگذار تا مسائل را خوب درک کنى. «أَ یَوَدُّ أَحَدُکُمْ»
۲ـ از مثالهاى طبیعى که زمان و مکان و عصر و نسل در آن اثر نمىگذارد، استفاده کنیم. «جَنَّهٌ مِنْ نَخِیلٍ وَ أَعْنابٍ»
۳ـ منّت و آزار بعد از انفاق، همچون باد سوزانى است بر باغى سرسبز و آتشى بر بوستانى خرّم. «فَاحْتَرَقَتْ»
۴ـ رشد یافتن، تدریجى است، ولى تخریب و حبط عمل در یک لحظه است. «فَأَصابَها إِعْصارٌ فِیهِ نارٌ فَاحْتَرَقَتْ»
۵ـ مثالهاى قرآن، براى فکر کردن است. «لَعَلَّکُمْ تَتَفَکَّرُونَ»
فضائل و خواص تلاوت سوره طه ۵٫۰۰/۵ (۱۰۰٫۰۰%) ۲ امتیازs آثار و برکات خواندن سوره طه/ فضیلت و خواص آیات قدرتمند سوره طه : این سوره،اوّلین سوره ای است که ماجرای حضرت موسی علیه السلام را به تفصیل بیان نموده و حدود هشتاد آیه […]
راه هایی برای کاهش فشار قبر ۵٫۰۰/۵ (۱۰۰٫۰۰%) ۱ امتیاز راه هایی برای کاهش فشار قبر/ چطور فشار قبر کمتری داشته باشیم؟ منظور از مرگ تنها قرار دادن بدن در یک تکه زمین کنده شده نیست بلکه انتقال انسان به عالم برزخ است. اولین […]
چگونگی خواندن نماز والدین ۴٫۰۰/۵ (۸۰٫۰۰%) ۱ امتیاز خواندن نماز والدین یکی از حقوقیست که والدین چه در زمان حیات و چه پس از وفات شان بر گردن فرزندان خود دارند. این نماز را بخوانید تا هم والدینتان را شاد کنید و هم فرزندانتان […]
چرا امام حسین جنگ را از تاسوعا به عاشورا انداخت ؟ ۴٫۲۲/۵ (۸۴٫۴۴%) ۹ امتیازs چرا امام حسین جنگ را از تاسوعا به عاشورا انداخت ؟ در تاریخ آمده است که حضرت ابا عبدالله وقتی لشکر عمربن سعد در روز تاسوعا قصد شروع جنگ […]
سریع الاجابه ترین دعاها ۴٫۰۰/۵ (۸۰٫۰۰%) ۱۵ امتیازs استجابت دعا، مانند هر پدیدهی دیگری، قوانین ، آداب و شروطی دارد که با وجود آن آداب و شرایط است که دعا به اجابت میرسد .
دعاهای مجرب برای رفع گرفتاری مختلف ۴٫۰۰/۵ (۸۰٫۰۰%) ۳ امتیازs عرفا و بزرگان دین دستورالعمل ها و اذکار مختلفی را پیرامون دعا برای رفع مشکلات و گرفتاری های دنیوی و سلوکی و نیز برآورده شدن حاجت بیان نموده اند که در ادامه بررسی می […]
به نکات زیر توجه کنید