خرید اینترنتی کتاب

جستجو در تک بوک با گوگل!


مقاله اصغر شرفی

مقاله اصغر شرفی

اصغر شرفی

داستان سرمربیگری اصغر شرفی بر تیم ملی فوتبال ایران جالب بود. او حكم سرمربیگری را در فروردین ماه سال ۱۳۶۰ از رئیس وقت فدراسیون فوتبال دریافت كرد اما حتی در یك بازی ملی هم هدایت تیم ملی فوتبال را بر عهده نگرفت. در فروردین سال ۱۳۶۰ هنگامیكه طاووسی رئیس فدراسیون فوتبال بود قرار شد كه تیم ملی فوتبال ایران برای شركت در مسابقات بین المللی آماده شود. بنابراین هادی طاووسی حكم سرمربیگری تیم ملی را به اصغر شرفی سپرد و شرفی بعد از حسن حبیبی سرمربی تیم ملی شد. اما عمر مربیگری او در فوتبال ایران بسیار كوتاه بود زیرا با منتفی شدن بازی های تیم ملی و به دنبال آن بركناری هادی طاووسی از ریاست فدراسیون فوتبال ، كار تمرینات تیم ملی هم كه چند جلسه به رهبری اصغر شرفی برگزار شده بود به فراموشی سپرده شد. 
اصغر شرفی هم در فوتبال روال حسن حبیبی را طی كرد. او هم فوتبال را از محله چهار صد دستگاه تهران آغاز كرد. بعد از بازی در تیم های شاهین و تاج با افتتاح رسمی تیم پاس به این تیم رفت. از سال ۴۳ تا سال ۵۳ اصغر شرفی۱۰ سال تمام برای تیم پاس بازی كرد و در اواخر دوران فوتبال خود كاپیتان تیم پاس شد و در زمستان این سال رسماً از فوتبال كناره گیری كرد. او در سال های ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۲ برای تیم ملی هم بازی كرد و همراه تیم ملی ضمن قهرمانی در مسابقات فوتبال جام ملتهای ۱۹۷۲ و ۱۹۶۸ به مسابقات فوتبال المپیك ۱۹۷۲ مونیخ صعود كرد. به جز بازی در تیم ملی فوتبال بزرگسالان اصغر شرفی سالها برای تیم ملی فوتبال ارتش كشورمان بازی كرد. بعد از پایان دوران فوتبال اصغر شرفی بلافاصله روی به مربیگری آورد. اولین عنوان مربیگری او دستیاری حشمت مهاجرانی در تیم ملی فوتبال جوانان و سپس دستیار تیم ملی بزرگسالان كشورمان بود. بعد از پیروزی انقلاب برای مدتی مربیگری تیم فوتبال استقلال را بر عهده داشت و سپس به خارج از كشور رفت . در بازگشت به ایران بعد از حدود ۲۰ سال مربیگری تیم های فوتبال برق شیراز ، استقلال و پگاه رشت را بر عهده گرفت.
منبع : سایت فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران


مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ اطلاعیه کم سابقه روزنامه اطلاعات در پی بازداشت نور الدین نوری نویسنده قدیمی این روزنامه

مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ اطلاعیه کم سابقه روزنامه اطلاعات در پی بازداشت نور الدین نوری نویسنده قدیمی این روزنامه

در پی بازداشت نورالدین نوری نویسنده قدیمی روزنامه اطلاعات كه بیش از چهار دههوه در این روزنامه قلم زده بود، ۲۴ خرداد ۱۳۵۹ هیات پاكسازی این موسسه مطبوعاتی در اطلاعیه ای كه در صفحه دوم شماره ۲۴ خرداد ۱۳۵۹ روزنامه اطلاعات انتشار یافت از كاركنان نمایندگی های این موسسه در سراسر كشور خواست كه اگر شكایتی از او دارند به آن هیات اعلام دارند ؛ كه چنین اقدامی از سوی یك رسانه همگانی برضد یك همكار قدیمی خود كه تا همان ماه در آنجا كار كرده بود كم سابقه بوده است. نوری بیستم خرداد از سوی دادستان انقلاب بازداشت شده بود و روزنامه اطلاعات كه از شهریور ماه سال ۱۳۵۸ مصادره شده بود در شماره ۲۲ خرداد سال ۱۳۵۹ خود در صفحه اول خبر بازداشت نوری را چاپ كرده و نوشته بود كه نوری از مهره های رژیم سابق در روزنامه اطلاعات بود كه دهم این ماه از سوی هیات پاكسازی اخراج شده بود و عكسی را كه هنگام دیدار شاه در اواخر دههوه ۱۳۴۰ از موسسه اطلاعات برداشته شده بود و با نوری دست داده بود به عنوان سند به چاپ رسانده بود كه در آن بازدید ، شاه باهمه نویسندگان موسسه اطلاعات ، بلا استثناء ، دست داده بود و از این تشریفات عكس گرفته شده است. نوری كه قبلا خبرنگار پارلمانی روزنامه اطلاعات بود سالها نیز مسئولیت اخبار و نمایندگی های این روزنامه در سراسر كشور را برعهده داشت و در این سمت مردی سختگیر و دقیق بود كه لازمه مسئولیت خبر و كار ضرب الاجل است ، و به همین جهت برخی از زیردستانش با او میانه خوبی نداشتند و پس از مصادره موسسه اطلاعات این فرصت را به دست آورده بودند كه از او شكایت كنند و …. 
نوری با داشتن بیماری مزمن قند سالها در زندان بود.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ زادروز «پیر سالینجر» روزنامه نگار آمریکایی

مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ زادروز «پیر سالینجر» روزنامه نگار آمریکایی

۱۴ ژوئن زادروز«پیر سالینجر» روزنامه نگار معروف آمریكایی است كه به اظهار بسیاری از اصحاب این حرفه، اصول ژورنالیسم را فدای سیاست و یا امیال خود نکرد. وی كه در سال ۱۹۲۵ به دنیا آمده بود از مدافعان روزنامه نگاری حرفه ای و بی طرف بودن و حب و بغض نداشتن روزنامه نگار بود. سالینجر که در فرانسه فوت شد مدتی نیز مشاور مطبوعاتی جان اف. كندی رئیس جمهوری آغاز دههوه ۱۹۶۰ آمریكا بود. سالینجر بارها گفته بود كه به خاطر دوستی اش با كندی و كمك به اجرای برنامه های او كه جنبه نوآوری داشت موقتا این سمت را پذیرفته بود. سالینجر سالها از فرانسه مطالب خود را برای رسانه های آمریكا می فرستاد.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ دو پژوهشگر پزشکی : آلزایمر و لاندستاینر

مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ دو پژوهشگر پزشکی : آلزایمر و لاندستاینر

پروفسور الویس آلزایمر Alois Alzheimer و پروفسور كارل لاندستاینر ــ دوپژوهشگر پزشكی معروف ــ ۱۴ ژوئن به فاصله ۴ سال از یكدیگر در دوكشور ژرمن ــ آلمان و اتریش ــ به دنیا آمدند. 
دكتر آلزایمر كه در ۱۸۶۴ در آلمان به دنیا آمد یك روانپزشك و آسیب شناس بود كه ضمن بررسی روی بیماری های مغز و سلسله اعصاب به ویژه انواع بیماری های مربوط به نقصان حافظه متوجه شد كه شدیدترین نوع این بیماری بر اثر از میان رفتن سلولهای مغز در بخشی كه مربوط به حافظه است روی می دهد كه یك بیماری مزمن در حال پیشرفت است و از آنجا كه سلولهای مرده مغز نمی توانند جانشین به دست آورند تنها راه این است كه مرگ آنها را كند كرد و به تاخیر انداخت. از آن زمان این بیماری (نسیان ـ فراموشی) به نام او به «آلزایمر» معروف شده است. 
دكتر كارل لاندستاینر در ۱۸۶۸ در اطریش به دنیا آمد و پدرش روزنامه نگار بود. او در دانشگاه وین پزشكی خواند و استاد «ایمیونولوژی» شد. اولین تالیفش درباره خون بود كه ثابت كرد مواد موجود در خون به تغدیه فرد مربوط است و اگر خون جاندار دیگر و حتی خون انسانی كه از گروه دیگر باشد (جز گروه «O») به یك فرد تزریق شود دچار شوك و بعدا یرقان و … خواهد شد و تنها خون همگروه (و گروه O) قابل انتقال است. 
وی در زمینه آنتی ژنها و انتی بادی ها و طبیعت آنها و مكانیسم دفاع طبیعی بدن و راههوهای تقویت آن تحقیقات متعدد بعمل آورد و به خاطر این تلاش خود برنده جایزه نوبل در پزشكی شد.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ زادروز مولف «کلبه عمو تام»

مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ زادروز مولف «کلبه عمو تام»

۱۴ ژوئن زادروز بانو « هاریت بیچر ستو Harriet Beecher Stowe» نویسنده قرن ۱۹ آمریكاست كه بر ضد بردگی داستان نوشت. معروفترین داستان او كه یك شاهكار ادبی است «كلبه عمو تام» عنوان دارد. از وی كه نخست یك آموزگار بود، ده داستان باقی مانده است. هاریت كه ۸۵ سال عمر كرد از مردم شمالشرق ایالات متحده (نیو اینگلند) بود. وی مخصوصا صحنه دلخراش جدا كردن كودكان بردگان سیاهپوست را از مادرانشان برای فروش در شهری دور دست و نامعلوم كه برای همیشه امكان دیدن یكدیگر را نداشتند چنان منعكس كرده است كه با خواندن آن، ایالات شمالشرقی و شمالی آمریكا از برده داری متنفر شدند. 
«یاسوناری كاواباتا» داستان نگار ژاپنی و برنده جایزه نوبل در ادبیات نیز ۱۴ ژوئن در سال ۱۸۹۹ به دنیا آمد.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ هگل: رئیس کشور باید حامی و نگهبان حقوق اتباع باشد

مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ هگل: رئیس کشور باید حامی و نگهبان حقوق اتباع باشد

«فلسفه حق» تألیف هگل روز ۱۴ ژوئن سال ۱۸۲۱ در شهر برلن انتشار یافت. هگل (Georg Wilheln Friedrich Hegel) فیلسوف – مورخ آلمانی نیمه اول قرن ۱۹، و از پایه گذاران «فلسفه تاریخ» است که ماركس را در اعتقاد به فلسفه تاریخ، یكی از پیروان او می دانند. «هگل» تحصیلات خود را با الهیات آغاز كرد. نخستین رساله اش را درباره «حق طبیعی» ، «قانون مؤثر» و Phenomenology of Mind نوشت که كار بزرگی بود. او سپس كتاب «فلسفه حق» را نوشت.  
هگل علم منطق را جان تازه داد. این نكته كه چه كسی، و چگونه رئیس كشور شود برای «هِگل» اهمیت ندارد، حتی اگر رئیس كشور یك «پادشاه» باشد كه موروثی و غیر دموكراتیك است، ولی با این شرط كه این فرد [رئیس كشور] حامی و نگهبان حقوق اتباع باشد و بكوشد كه قوای سه گانه حكومتی منفك از هم عمل كنند. هگل تاكید دارد كه هرگونه اصلاحات در یك جامعه باید از دادگستری آغاز شود و بدون داشتن یك سازمان قضایی بی عیب و نقص، تحول و پیشرفت در یك جامعه تحقق نخواهد یافت و خیال اتباع از فساد و قانون شكنی آسوده نخواهد شد و احساس حفظ حق امنیت، و دفع تعدی و اجحاف نخواهند كرد. 
پاره ای از پیروان «هگل» به تفسیر عقاید وی پرداختند و دمكراسی را پروسه ای چندین مرحله ای خواندند كه اگر دفعتاً در كشوری پیاده شود؛ بیشتر از سود، به جامعه زیان خواهد زد و اگر این كشور چند ملیتی و یا دارای دشمن خارجی باشد احیاناً به تجزیه آن منجر خواهد شد. كارل ماركس و تنی چند از فلاسفه تأكید بر اجرای عقاید هگل از راه انقلاب داشته اند.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ نخستین دوره آموزش روزنامه نگاری در ایران

مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ نخستین دوره آموزش روزنامه نگاری در ایران

۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ نخستین دوره آموزش روزنامه نگاری در ایران

نخستین دوره آموزش روزنامه نگاری در ایران ۱۴ ژوئن ۱۹۵۶ (خرداد ۱۳۳۵ هجری خورشیدی) با استفاده از استادان داخلی و خارجی در ساختمان مؤسسه مطبوعاتی اطلاعات (تهران – ابتدای خیابان خیام) آغاز به كار كرد. دانشجویان این دوره توسط دانشگاه تهران، از میان صدها متقاضی از طریق امتحان كتبی معلومات و هوش و نیز مصاحبه و داشتن قیافه و برخورد اجتماعی متناسب انتخاب شده بودند که پس از شروع به كار باعث ایجاد تحول در ژورنالیسم ایران شدند. 
روش کار این دوره آموزشی بسیار مدرن بود؛ به این ترتیب که دانشجویان در ساعات صبح در تحریریه روزنامه خبرنگاری می کردند و عصرها در کلاس به درس مدرسان گوش فرا می دادند. می توان گفت که لکچر همراه با پرکتیکوم در یک دوره آموزشی روزنامه نگاری از همین کلاس آغاز شد. روزنامه نگاری یک دیسیپلین صد در صد آکادمیک نیست، و برای تولید یک روزنامه نگار موفق استعداد، معلومات عمومی، تجربه بسیار، هوش سرشار و بنیه و علاقه مندی فراوان پیش شرط لازم ورود به دنیای روزنامه نگاری است. 
غلامحسین صالحیار كه از او به عنوان روزنامه نگار اول ایران نام برده می شود، ر. اعتمادی، نوشیروان كیهانی زاده (مولف این سایت)، یوسف خوشرو، هوشنگ پورشریعتی، همایون فروزان، محسن میرزایی، دكتر مستوفی، منوچهر صمصامی و محمدعلی مقدس زاده از جمله فارغ التحصیلان این دوره بودند.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


مقاله ۲۴ خرداد

مقاله ۲۴ خرداد

 ۲۴ خرداد

● متولدین فروردین (بره): 
برای مدت طولانی تاثیر خوبی به دیگران می گذارید. مشكلات را با تمام نیرویی كه دارید از بین می برید. سعی كنید گاهی هم استراحت كنید و عجله نكنید. 
● متولدین اردیبهشت (گاو):  
امروز ستارگان شما را در مسائل تحریک می کنند باید از شرایط خاص امروز بهره ببرید و به تمام فرصت ها چنگ بزنید که نفعتان باشد. 
● متولدین خرداد (دوقلوها):  
امروز بیشتر حال و هوای رویایی دارید، اما به مشكلات شخصی و احساسی اجازه ندهید این زمان خوب را از شما بگیرند. باید خودتان را مجبور كنید كه ذهنتان باز شود و مثبت فكر كنید اگر این كار را انجام دهید مسلماً شكست نمی خورید. 
● متولدین تیر (خرچنگ):  
هر نوع اختلاف نظری از بین می رود و روابط گروهی بسیار صمیمانه خواهد بود.یکی از افراد گروه تان از بقیه مهربان تر است.آیا شما هم رفتار او را می پسندید؟یا فکر می کنید در مسائل کاری این چیزها نباید باشد؟ 
● متولدین مرداد (شیر): 
امروز حواستان به كار نیست پس تلاش طولانی برای متمركز شدن خواهید داشت. و اگر افراد مافوق شما، توقع دارند كه تصمیمی فوری بگیرید و یا همه مطلب را یك جا به یاد بیاورید، این عدم تمركز شما نتیجه خوبی نخواهد داشت. برای رسیدن به كمال مطلوب ، روی پروژه هایی كار كنید كه به قدرت تخیل و تصور شما نیاز دارند. 
● متولدین شهریور (سنبله):  
برای نقشه می کشید بنابراین ایده ها و تفکرات تان را محدود نکنید.دوست دارید کاملاًَ منطقی و مفید باشید،خوب است از تجربیات گذشته کمک بگیرید.می توانید با یک دوست هم، مشورت کنید. 
● متولدین مهر (ترازو): 
امروز هر دوی پای خود را در یک کفش کرده اید و به نظر می رسد قصد انجام کارهایی را داشته باشید.شما نمی خواهید هیچ زمانی را از دست بدهید بنابراین برای روزتان برنامه ریزی دقیق و منطقی خواهید کرد چرا که بتوانید از آن استفاده کنید.شما می توانید از نصایح کسانی که در مقام اجتماعی بالاتری از شما قرار گرفته اند می دانند دقیقاً راجع به چه چیزی صحبت می کنند،استفاده کنید. 
● متولدین آبان (عقرب): 
سیارات مملو از شگفتی هستند و امروز قرارهای غیرمنتظره ای را در پیش دارید.حتی اگر شما هم متوجه آن نشوید باز هم نقطه عاطفی در زندگی شما می باشد.فعالیت گروهی و یا دور همی خانوادگی می تواند لذت بخش باشد،مخصوصاً اگر شما کاری غیر معمول انجام دهید. 
● متولدین آذر (کمان): 
امروز وظایف و تعهداتتان توجه شما را به خود جلب می كند. احساس قوی مسئولیت شناسی شما را وا می دارد كه بیشترین سعی خود را بكنید ولی این اشتباه را نكنید كه شما می توانید بیش از آنچه از دستتان بر می آید انجام دهید. اگر كمی آهسته تر عمل كنید ممكن است خیلی هیجان انگیز نباشد ولی قطعاً نتایج بهتری ببار خواهید آورد. 
● متولدین دی (بز): 
اگر یك متولد دی واقعی باشید از این كه تعطیات تمام شده خوشحال هستید. امروز سیارات روز بهتری را برایتان فراهم می كنند. این قسمت از چارت شما به روابط احساسی وعشقی مربوط می شود. بنابراین اگر به مسائل عشقی تمایل دارید در خانه نمانید. 
● متولدین بهمن (ظرف آب):  
زمانهایی وجود دارد که دیگران از معاشرت با شما خوشحال می شوند و امروز یکی از آن روزهاست . صحبت های جالبی با دیگران خواهید داشت و اگر وقتی برای خودتان داشته باشید از این که کاری کنید تا خود واقعیت تان را پیدا کنید و احساس آرامش بدست آورید لذت خواهید برد. اگر امروز به داخل شهر می روید شما در نظر دیگران خواهید درخشید. 
● متولدین اسفند (ماهی): 
ستارگان دارند به یک خیال ترجیحی نقش می دهند روی پیشرفتهای امروز را با حجاب بپوشانید . ممکن است پی ببرید کارهای روزانه تان به تعویق افتاده اما سعی کنید وحشت نکنید.فقط کارهای آسانتر و کارهایی را که از اهمیت کمتری برخوردار است را کنار بگذارید و در کارهایی مترکز شوید که از تصورتان سود بیشتری می برند.
منبع : مطالب ارسال شده


مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ زمانی که ژنرال رضا پهلوی وزیر جنگ بود دکتر مصدق وزیر امورخارجه شد

مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ زمانی که ژنرال رضا پهلوی وزیر جنگ بود دکتر مصدق وزیر امورخارجه شد

مشیر الدوله رئیس الوزراء وقت ۲۴ خرداد۱۳۰۲ دكتر محمد مصدق را به عنوان وزیر امورخارجه ایران به مجلس معرفی كرد. در این كابینه ژنرال رضا خان كه دو سال بعد شاه شد وزیر جنگ و سردار سپه بود. دكتر مصدق بیش از چهار ماه در این سمت باقی نماند. وی ذاتا نمایندگی مردم درمجلس را بر وزارت و سمت دولتی ترجیح می داد.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ رسمیت یافتن ترویج آیین مانوی در چین

مقاله ۲۴ خرداد ـ ۱۴ ژوئن ـ رسمیت یافتن ترویج آیین مانوی در چین

امپراتور وقت چین از دودمان «تانگ» ۱۴ ژوئن سال ۷۳۲ میلادی طی صدور فرمانی ترویج آیین مانوی را كه ایران زادگاه و گهواره آن بوده در قلمرو چین بلامانع اعلام داشت. پیروان این آیین در سال ۷۰۵ چنین درخواستی را داده بودند كه به سبب وقوع كودتا در چین و بركناری ملكه این كشور كار رسیدگی آن به تعویق افتاده بود. 
«مانی» در نیمه قرن سوم میلادی آیین خود را در ایران مطرح ساخت كه از ایران تا اروپا و آسیای میانه گسترش یافت و بعدا آیین رسمی قوم اویغور قرار گرفت و از این طریق تا چین بسط یافت.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


مقاله برگی از تاریخ (۲۵ خرداد ) (۲)

مقاله برگی از تاریخ (۲۵ خرداد ) (۲)

برگی از تاریخ (۲۵ خرداد ) (۲)

● درگذشت آندره ماری آمپر  
۱۷۱ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۸۳۶ میلادی ، آندره ماری آمپر ریاضیدان و فیزیكدان فرانسوی پس از ۶۱ سال زندگی درگذشت.  
او عمر خویش را صرف تحقیق و مطالعه علمی كرد و در نهایت موفق به كشف رابطه میان برق و مغناطیس شد. قابل توجه است كه واحد شدت جریان برق به نام او آمپر نامگذاری شده است . 
آمپر در بیست و دوم ژانویه ۱۷۷۵ در لیون فرانسه متولد شد. در مورد زندگی او گفته می شود که آندره ماری آمپر فیزیكدان فرانسوی در كودكی اعدام پدرش را دیده بود و این موضوع سخت در روح حساسش اثر بخشید. از سال ۱۷۹۶ تدریس ریاضی ، شیمی و زبان را شروع كرد . به سال ۱۸۰۱ به استادی ریاضیات دانشگاه پاریس نائل گردید. آمپر با یافتن رابطه میان الكتریسیته و مغناطیس این علم را پیشرفت فراوان بخشید و از این راه شهرتی بسزا یافت .  
او نشان داد كه وقتی از دو هادی جریان الكتریكی هم جهت عبور كند آن دو هادی یكدیگر را جذب می كنند و اگر جهت جریان الكتریكی در دو هادی متفاوت باشد، دو هادی یكدیگر را دفع می كنند. علاوه بر این آمپر تئوری خاصیت آهنربایی را بیان كرد. بنا بر این تئوری خاصیت آهنربایی مربوط به بار الكتریكی جسم مغناطیسی است. این تئوری امروز پذیرفته شده است و خاصیت مغناطیسی هر ماده را مربوط به حركت الكترون ها در اتم سازنده آن ماده می دانند.  
بیشتر دوران زندگی وی در راه بررسی و كاوش درباره الكتریسیته و مغناطیس گذشت و در دوران آخر زندگی گفتارها و كتاب های زیادی در این زمینه به رشته تحریر در آورد . آخرین كتاب بزرگ علمی او عبارtest از «تئوری نمودهای الكترودینامیك ، كه فقط از تجربه نتیجه شده اند » آمپر در پانزدهم ژوئن ۱۸۳۶ طی تفتیش عقاید در مدرسه شبانه روزی مارس زندگی را بدرود گفت . از سال ۱۸۸۱ كه كنگره بین المللی الكتریسین ها واحد جریان را آمپر نامید نام او همواره ورد تمام زبان ها گردید . 
● سالروز تولد ادوارد گریگ  
۱۶۴ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۸۴۳ میلادی ، ادوارد گریگ آهنگساز بزرگ نروژی در برگن متولد شد.  
وی از شش سالگی پیانو را نزد مادرش آموخت و در شانزده سالگی به كنسرواتوار شهر «لایپزیك» رفت و تحت نظر استادانی مانند «موشلس» پیانیست بزرگ و «ریختر» آهنگساز بزرگ آلمان به تحصیل موسیقی پرداخت.  
گریگ با كنسرتوی پیانو در لامینوراپوس ۱۶، سویت پرگینت، سویت لیریك و رقص های نروژی در ردیف آهنگسازان بزرگ زمان خود در آمد. علاوه بر آن، یك كوارتت زهی، سه سونات ویولون سل و پیانو و یك سونات پیانو در بین آثار او لطف خاصی دارد. گریگ سمفونی یا اپرا ننوشت، اما قطعاتی برای آواز پیانو دارد كه یكی از معروف ترین آنها «ترا دوست دارم» است. گریگ در ۴ سپتامبر ۱۹۰۷ در زادگاهش ؛ برگن ، درگذشت . 
● انتخاب برلین شهر تاریخی آلمان به عنوان پایتخت  
۱۵۹ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۸۴۸ میلادی ، برلین شهر تاریخی آلمان از سوی بیسمارك صدر اعظم این كشور به پایتختی انتخاب شد. انتخاب برلین به عنوان مركز امپراتوری آلمان بعد از انجام طرح اتحاد نواحی مختلف آلمان صورت گرفت، كه طراح اصلی آن بیسمارك بود .  
بعد از جنگ جهانی دوم برلین به دو بخش غربی و شرقی تقسیم شد. بخش شرقی آن پایتخت آلمان شرقی و قسمت غربی آن یكی از ایالات مهم آلمان غربی گردید . اما در سپتامبر سال ۱۹۹۰ میلادی به دنبال سقوط دیوار برلین زمینه های وحدت دو آلمان فراهم شد و هر دو بخش برلین به صورت یك مركز واحد، در آلمان متحد درآمد . 
● برپایی دومین كنفرانس صلح لاههوه و قانون منع جنگ بدون اعلان قبلی  
 
۱۰۰ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۰۷ میلادی ، دومین كنفرانس جهانی صلح لاههوه ، با پیشنهاد امپراتور روسیه و با حضور نمایندگان ۴۴ كشور در شهر لاههوه كار خود را آغاز كرد .  
دراین كنفرانس و در فضایی مسالمت آمیز، سیزده معاهده جدید مرتبط با حقوق بیطرفی و جنگ امضا شد. این كنفرانس پس از جلسات متعدد تصویب كرد كه بدون دادن اعلان قبلی نباید یك كشور به كشور و یا كشورهای دیگر حمله نظامی كند و وارد جنگ شود و این مصوبه به صورت یك میثاق جهانی باقی مانده است.  
در همین كنفرانس تصمیماتی هم در مورد كشورهای بی طرف و خود داری از حمله به كشتی های بازرگانی اتخاذ شد.  
● افتتاح موزه تماشاگه زمان  
۸ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۷۸ شمسی ، موزه تماشاگه زمان ، به عنوان نخستین موزه ساعت در ایران ، با نشان وابستگی به مؤسسه فرهنگی موزه های بنیاد مستضعفان و جانبازان افتتاح شد.  
موزه ساعت یا تماشاگه زمان آكنده از تیك تاك خزنده و آرام ساعت هایی كه هر كدام از لحظه ای متمایز می گویند. برخی تداعی گر زمان های رفته صاحبان پیشین خود هستند و برخی همنوا با حركت لحظه به لحظه زمین، گردش ثانیه و ساعت را قابل شمارش می كند.  
ساعت هایی كه تماشاگه زمان را خانه خود دانسته و در جای جای آن به خزیدن و واگویه كردن لحظه های عمر مشغولند. قصه های عجیب و حكایت های بی شماری همراه زمان های رفته، پشت سر گذارده اند. سیر تكاملی ابزارهای سنجش زمان طی دوره های مختلف تاریخی از ۳۵۰۰ سال پیش تا كنون را می توان در تماشاگه زمان به تماشا ایستاد.  
این موزه به گفته مسوولانش در ماه، دو هزار و پانصد تا سه هزار نفر بازدید كننده دارد. ساختمان موزه در سال ۱۳۴۵ زمانی كه یك بنای خشتی و گلی بود توسط فردی به نام حسین خداداد (رئیس اتاق اصناف تهران) خریداری شد. این شخص حدود ۱۰ سال را به مرمت، گچبری، مقرنس‌كاری و كاشیكاری‌های خانه اختصاص داد و در سال ۱۳۵۶ پس از چند ماه سكونت در خانه به آمریكا رفت. اقامت او در آمریكا طولانی شد و در همین مدت رژیم پهلوی سرنگون شد. بعد از انقلاب نیز خانه مصادره و در خردادماه سال ۱۳۷۸ به عنوان نخستین موزه ساعت در ایران افتتاح گردید.  
بخش دیگر این موزه اتاق گاهشماری‌هاست. این بخش از موزه به معرفی تقویم‌های كهن ایرانی پرداخته است و در آن تقویم‌های كهنی چون تقویم دائمی معروف به اسطرلاب ۱۰۰ ساله چاپ بغداد، تقویم ۹۵ ساله هجری قمری، تقویم تجاری سال ۱۳۱۳ و گاهنامه ۱۳۱۱ (اهدا شده از طرف سید جلال‌الدین تهرانی به ملك‌الشعرای بهار) و از همه مهم‌تر تقویم جلالی قرار دارد. تقویم جلالی یكی از شاهكارهای گاهشماری در ایران و در واقع منشأ اصلی تقویم هجری‌شمسی است. این تقویم به دستور ملكشاه سلجوقی تدوین شده و سال را به ۱۲ ماه تقسیم می‌كند كه ۶ ماه اول سال ۳۱ روزه، ۵ ماه بعد ۳۰ روزه و ماه آخر در سال‌های عادی ۲۹ روزه و در سال‌های كبیسه ۳۰ روزه است. یكی از معروف‌ترین دانشمندانی كه در تدوین این تقویم همكاری داشته حكیم عمرخیام بوده است. موزه تماشاگه زمان در تهران ، خیابان سرلشگر فلاحی (زعفرانیه)، نبش خیابان شهید بغدادی واقع می باشد . 
● روز جهانی گل و گیاه  
همه ساله چنین روزی تحت عنوان روز جهانی گل در جهان گرامی داشته می شود . گل مظهر زیبایی و سرزندگی و هدیه لطیف خداوند به انسان ها است. گل همواره سمبل زیبایی و سرزندگی بوده است . در میان انسان ها گونه های مختلف گل دارای مضمون خاص هستند؛ به عنوان مثال گل رز سمبل عشق و دوستی، گل لاله و شقایق سمبل شهادت. گل علاوه بر زیبایی بصری نیز دارای بوی خوش است كه باعث شادی خاطر انسان می شود.  
برخی خاستگاه گل را بهشت برین می دانند. در برخی از افسانه ها آمده است؛ زمانی كه آدم و حوا به زمین هبوط كردند گل هایی كه به موهای حوا بود بر زمین ریخته شد. امروز در عصر ما، زیباترین و ارجمندترین و در عین حال در دسترس ترین تحفه ها یك شاخه یا دسته گل است كه به مناسبت های بسیاری هدیه می شود.  
ایران را از دیر باز به كشور گل و بلبل می‌شناخته‌اند. ایرانیان نخستین ملتی بودند كه گل هدیه دادند. گل و غنچه های دست داریوش در سنگ نگاره های تخت جمشید است كه بیشتر از ۲۵۰۰ سال سابقه دارد، نشان دهنده پیشینه دسته گل و هدیه دادن آن در ایران عهد باستان است. در باب مراسم گل افشانی و تهیه تاج گل و گل آرایی در عصر هخامنشیان مورخان و نویسندگان مطالب قابل توجه بسیاری نوشته اند. بعد از اسلام گل و دسته گل در نزد ایرانیان حرمت و اعتبار خود را حفظ كرد و شاید ارجمند تر شد. مطابق برخی نقل قول ها اعتباری كه مردم به گل سرخ می دادند از سخنی منسوب به حضرت محمد (ص) مایه داشت، كه فرموده بود: به شب معراج گل از عرق من آفریده شد. بازتاب این روایت را در غزل مولانا (غزل فوق) مشاهده نمودید. علاوه بر آن ”گل“ در ادبیات فارسی رمز ”زیبایی شناسی“ است و ”بلبل“ رمزِ ”شعرسرایی“ است. 
 
منابع: 
۱- مهر 
۲- صداوسیما 
۳- روزنامک 
۴- Irib  
۵- مرکز اطلاع رسانی فلسطین 
۶- ایرانگار  
۷- خانه زمان  
۸- روزنامه همشهری  
۹- تهران امروز 
۱۰- ویکی پدیا 
۱۱- اتحادیه صنف فروشندگان فرش دستباف اصفهان 
۱۲- روزنامه ایران 
۱۳- سایت هوپا
منبع : تبیان


مقاله برگی از تاریخ (۲۵ خرداد ) (۱)

مقاله برگی از تاریخ (۲۵ خرداد ) (۱)

برگی از تاریخ (۲۵ خرداد ) (۱)

امروز بیست و پنجم خرداد ماه ۱۳۸۶ هجری شمسی ، برابر است با ۲۹ جمادی الاول ۱۴۲۸قمری و ۱۵ژوئن ۲۰۰۷ میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، به وقوع پیوسته از این قرارند: 
● شکست رومیان از ارتش اسلام 
۱۴۰۵ سال پیش در چنین روزی در سال ۲۳ هجری قمری ، ارتش اسلام در نبرد با رومیان ، این امپراطوری را به شدت شکست داد . در این جنگ خالدبن ولید فرماندهی جنگ را به عهده داشت .  
خداوند متعال برای خالد بن ولید که از قهرمانان صدر اسلام بود شهادت در جبههوه های نبرد حق علیه باطل را مقدر نکرده بود. خالد پس از سال ها شرکت در جنگ های متعدد در بستر مرگ جان به جان آفرین تسلیم کرد. او پیش از مرگ گفت: به خدا قسم در هر وجب از بدنم جای ضربه شمشیر یا محل اصابت تیری وجود دارد، اما من هم مانند شتر می میرم، ولی بزدلان هرگز این را نمی فهمند!  
قدرت مسلمانان را می توان در این دوره در نقاط مختلف جهان شاهد بود. در دوران خلیفه دوم سپاه اسلام در نقاط مختلف جهان حاضر بود و بسیاری از بخش های اروپا در این دوره به دست مسلمانان افتاده بود. مسلمانان که بعدها در اروپا قدرت واحده بودند مورد تهاجم هر از گاه مسیحیان قرار می گرفتند ولی مسیحیان توان رویارویی با آنان را نداشتند .  
● سالروز امضای «مگناكارتا» و آغازی بر حكومت های پارلمانی 
۷۹۲ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۲۱۵ میلادی ، فرمان مكنا كارتا (فرمان بزرگ آزادی ها) ، امضا شد . نتیجه این فرمان به وجود آمدن حکومت های پارلمانی در جهان بود .  
«كینگ جان»، پادشاه وقت انگلستان، در این روز زیر فشار بزرگان كشور و ژنرال های ارتش این منشور را امضا كرد كه در واقع آغازی بر پیدایش حكومت پارلمانی در جهان شد .  
«مگناكارتا» شامل ۶۳ جمله و عبارت بود و هدف از صدور آن، جلوگیری از خودسری پادشاه و هر مقام دولتی و مأمور، فساد اداری، هزینه كردن از خزانه دولت بدون گرفتن مجوز از پارلمان، مجازات بدون محاكمه، محاكمه بدون حضور هیأت منصفه، مصادره غیرقانونی اموال، توقیف و بازرسی بدنی افراد، وضع مالیات و عوارض بدون حضور و رأی نمایندگان مالیات دهندگان (پارلمان) اعلام شد. مگناكارتا علاوه بر این مقرر می كرد پارلمان (یا دولت برگزیده آن) و قانون (مصوبات پارلمان) بر مردم حكومت كنند، نه پادشاه و مأموران تا نظم و عدالت برقرار باشد. البته پیش از انگلستان، یك «كشور شهر» در ایتالیا هم دارای حكومت پارلمانی شده بود. 
● توقف انقلاب كشاورزان انگلستان  
۶۲۶سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۸۱ میلادی ، جسد ” وات تایلر ” رهبر انقلابیون انگلیسی ، به صورت آویزان از یک تیرچوبی به پیروانش نشان داده شد و این امر سبب ارعاب آنان شد و انقلاب کشاورزان انگلیسی ، که مهمترین انقلاب در قرون وسطا بود ، اینگونه به پایان رسید .  
انقلاب کشاورزان از منطقه «اسكس» انگلستان آغاز شده بود. كشاورزان این منطقه كه از تعدی ماموران جمع آوری مالیات، و پرداخت مالیات اضافی به نام «هزینه جنگ با فرانسه»، و ظلم لردها به تنگ آمده بودند؛ وقتی كه تهدید شدند اگر فورا و بدون چون و چرا مالیات مقرر (مالیات اضافی برای تامین هزینه جنگ با فرانسه) را نپردازند از اراضی شان اخراج می شوند، به رهبری «وات تایلر» كه مردی سخنور بود دست به عصیان زدند.  
این انقلاب در اندك زمانی تبدیل به مبارزه مسلحانه شد و انقلابیون وارد لندن شدند . آنان اسقف اعظم انگلستان را كه از آنان حمایت نكرده بود كشتند، به یك مجتمع قضایی حمله بردند و قضاتی را كه برضد كشاورزان و تهیدستان حكم داده بودند مقتول ساختند .  
سپس به سوی زندان مركزی شهر هجوم بردند تا زندانیان را آزاد سازند كه ریچارد دوم پادشاه وقت در صدد حل مسئله بر آمد و از رهبر شماره یك انقلابیون خواست كه با او ملاقات كند و در خواست خود را مطرح سازد تا حضورا مذاكره شود.  
وات تایلر به ملاقات پادشاه شتافت كه در آنجا به ضرب شمشیر شهردار لندن كه حضور داشت كشته شد و چند ساعت بعد پس از تجهیز همه نیروهای دولت، جسد او را به پیروانش نشان دادند و از یك تیر چوبی آویزان كردند تا انقلابیون مرعوب و متفرق شوند.  
بعدا درباریان پادشاه گفتند كه تایلر بیش از آن چه كه برایش انقلاب كرده بودند مطالبه كرد و با خشونت سخن گفت كه لرد شهردار به خشم آمد و او را كشت ! . درباریان اضافه كرده بودند كه تایلر از پادشاه خواسته بود كه القاب لرد ها را كه از آن برای ظلم كردن استفاده می كنند لغو كند. اظهارات یكجانبه همین شهود سند مورخان در توصیف این رویداد مهم قرار گرفته است.  
پس از اینکه خبر بپاخیزی كشاورزان انگلستان به فرانسه رسید، ناراضیان از دولت را گوش بزنگ ساخت و هنگامی كه تحصیلداران مالیه سراغ دستفروش های پاریس رفتند، كسبه این شهر نیز دست به انقلاب زدند.  
در پی این دو انقلاب، در كشورهای اروپایی تا چند سال از سختگیری در جمع آوری مالیات ها كاسته شد تا موارد مشابهی رخ ندهد.  
● دستور احیای تصویر حیوانات روی فرش ایران در دوران صفویه  
۵۰۵ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۵۰۲ میلادی ، شاه اسماعیل صفوی كه در مارس ۱۵۰۲ میلادی شیعه اثنی عشری را مذهب رسمی ایرانیان اعلام كرد ، سه ماه بعد ، در نیمه ژوئن همین سال، دستوری برای احیای صنعت فرش ایران به همان گونه كه در عهد ساسانیان بود صادر كرد كه در آن تأكید بر بازگشت به اصالت قدیم فرش ایران و استفاده از نقش و تصویر گیاهان و حیوانات شده بود.  
به طور کلی دوران صفوی عصر مشعشع احیای هنر در تمام زمینه هاست. نمونه های ارزنده موجود در موزه های مشهور جهان نظیر قالی مشهوراردبیل که جهت مقبره شیخ صفی الدین اردبیلی جد بزرگ صفویان بافته شده و اکنون در موزه ویکتوریا و آلبرت مضبوط است، اکثراًَ حاصل کارگاه های قالیبافی در این دوران است.  
حمایت سلاطین صفوی، و ابراز علاقه آنان به این حرفه سبب شد تا صنعت قالیبافی از حد یک پیشه و حرفه روستایی تا مقام یکی از هنرهای زیبا ارتقاء یابد. شاه عباس نیز از این مهم سهم بسزائی داشت، زیرا وی با تأسیس کارگاه قالیبافی در جوار قصور سلطنتی خود بین چهل ستون تا میدان شاه بافندگان را مستقیماً زیر نظر داشت تا از کیفیت بافت و ظرافت آنها مطمئن شود. یادداشت های سیاحانی چون تاورنیه، شاردن، رابرت شرلی تأییدی براین گفتار است.
منبع : تبیان


مقاله برگی از تاریخ (۲۴ خرداد) (۲)

مقاله برگی از تاریخ (۲۴ خرداد) (۲)

برگی از تاریخ (۲۴ خرداد) (۲)

● دکتر مصدق وزیر امور خارجه شد  
۸۴ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۰۲ ه.ش ، مشیر الدوله رئیس الوزراء وقت دكتر محمد مصدق را به نمایندگی مردم تهران در مجلس شورای ملی معرفی کرد.  
دکتر مصدق در دوره پنجم و ششم مجلس شورای ملی به وکالت مردم تهران انتخاب شد. در همین زمان که با صحنه سازی سلطنت خاندان قاجار منقرض شد و رضا خان سردار سپه نخست وزیر وقت به شاهی رسید، او با این انتخاب به مخالفت برخاست .  
تا پایان مجلس ششم و آغاز دیکتاتوری رضا شاه دکتر مصدق خانه نشین شد و در اواخر سلطنت رضا شاه پهلوی به زندان افتاد ولی پس از چند ماه آزاد شد و تحت نظر در ملک خود در احمد آباد مجبور به سکوت شد. دکتر مصدق بارها از سوی دولت و حکومت به زندان افتاد و یا تبعید شد.  
● درگذشت ماكسیم گوركی 
۸۱ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۲۶ میلادی ، ماكسیم گوركی نویسنده روس كه دردهای مردم و دشواری های جوامع را در قالب داستان بازتاب می داد تا برایشان راه حل پیدا شود ، در مسكو درگذشت.  
وی در ۱۶ مارس ۱۸۶۸ در” نزنی نوگورو” كه بعد ها به گوركی تغییر نام پیدا كرد، متولد شد. در كودكی پدرش را در اثر بیماری وبا از دست داد، انعكاس غم او را به دلیل از دست دادن پدر و پریشانی مادرش در داستان “كودكی من”، می توان دید.  
بعد از فوت پدر به مدت چند سال با ناپدری خود زندگی سختی را گذراند و پس از فوت مادرش بر اثر سل، به كلی یتیم شد و با مادر بزرگش كه زنی انسان دوست و علاقمند به افسانه های رمانتیك بود زندگی كرد.  
در سن ۱۲ سالگی خانه را ترك كرد و در منطقه ولگا با عناوین مختلف كارگری كرد. پس از كارگری های فراوان به روزنامه نگاری روی آورد و با یكی از همفكران خود ازدواج كرد ولی به دلیل فساد جامعه كوچك اطرافش، این شغل را از دست داد. در سال ۱۸۹۸ “مجموعه طرح ها و داستان ها”ی او توسط یك ناشر” افراطی سیاسی” به چاپ رسید.  
این مجموعه شامل داستان های رمانتیك در رابطه با قدرت و اصالت خانوادگی طبقه روستایی و كارگر در روسیه می باشد. در حدود سال ۱۹۰۰شروع كرد به نوشتن رمان های” سوسیال رئالیسم” كه از آن جمله می توان به رمان “مادر” اشاره كرد.  
در سال های ۱۹۰۰گوركی با” تولستوی و چخوف” دوستی نزدیكی پیدا می كند و درباره هر دو آنها در سال ۱۹۴۶” خاطره ها” را می نویسد. گوركی عمده درآمدش را صرف جنبش انقلابی می كرد. او به خاطر شهرتی كه داشت محتاطانه عمل می كرد ولی با این وجود مرتباً دستگیر می شد.  
دولت روسیه تزاری انتخاب شدن او را برای فرهنگستان روسیه در سال ۱۹۰۲ رد كرد و اعتراض چخوف و” كرولنكو” هم تاثیری نداشت. گوركی ۱۵ نمایشنامه نوشت كه دو تا از آنها به سختی سانسور شد ولی اكثر آنها در تاتر مسكو با موفقیت روبرو شدند. نمایشنامه های اولیه او به سبك چخوف هستند و بر توصیف موضوع تاكید دارند. بعد از ناكام ماندن شورش انقلابی سال ۱۹۰۵، گوركی به فكر جمع آوری پول برای انقلاب افتاد و برای این منظور امریكا را انتخاب كرد و در سال ۱۹۰۶ به امریكا رفت و در آنجا نویسنده آمریكایی “مارك تواین” طی یك مهمانی شام تامین هزینه های انقلابی را پذیرفت و گفت: “به طور قطع، دلسوزی من همراه انقلاب روسیه است.” او پیش از بازگشت به روسیه در ۱۹۱۴، در” كاپری” اقامت گزید و در آنجا یك محفل تبلیغاتی “بلشویك” بنا كرد. 
اگر چه گوركی به سبب نزدیكی كه با لنین داشت می توانست از مساعدت های خوبی بهره مند شود، ولی از ریاست چاپخانه و انتشارات استعفا داد و در ۱۹۲۱ به دنبال آرامش از روسیه خارج شد و در ۱۹۲۸ به روسیه بازگشت. آخرین كار او كه ناتمام هم ماند “زندگی كلیم سامگین” نام دارد كه اغلب شاهكار او معرفی می شود. این رمان كه در ۴ جلد نوشته شده، نمایی است از وضعیت اجتماعی روسیه از سال ۱۸۸۰ تا ۱۹۱۷. آثار گوركی از نظر نیك اندیشی و قدرت قابل توجه هستند . 
● زادروز دكتر ارنستو چه گوارا  
۷۹ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۲۸میلادی ، دكتر ارنستو گوارا دولاسرنا – چه – پزشك آرژانتینی و قهرمان انقلابگران قرن ۲۰ ، در آرژانتین متولد شد.  
زندگی انقلابی «چه» پیش از تولدش آغاز شد. آن زمانی كه «ارنستو گوارا لینچ» و «سلیا دولاسرنا» – پدر و مادر “چه” – با هم آشنا شدند. پدر چه گوارا، ایرلندی بود و مادرش اسپانیایی. این خانواده از طبقه متوسط جامعه با گرایش های شدید چپ و تمایلات آزادی خواهانه بودند.  
خانواده گوارا ستایشگر «خوزه مارتی» و هوادار جمهوری خواهان در دوره جنگ های داخلی اسپانیا بودند. او مدام در كتابخانه بزرگ پدرش پرسه می زد. بسیاری از همسایه ها از اینكه ارنستو در چهارده سالگی آثار فروید را با اشتیاق می خواند، متعجب بودند.  
چه تنها ۱۶ سال داشت كه مطالعه آثار كارل ماركس، فردریش انگلس و لنین را آغاز كرد. او در این سن یك واژه نامه فلسفی تدوین و طی سال های تحصیلی در دانشگاه نوشته های دیگری از قبیل «آنتی دورینگ» انگلس و «امپریالیسم بالاترین مرحله سرمایه داری» و «دولت و انقلاب» لنین را مطالعه كرد. چه در سفرهای خود به آمریكای لاتین و مناطق كارائیب تا سال ۱۹۵۹ علاوه بر استفاده از دانش پزشكی خود، تاریخ و فرهنگ این كشورها را هم مطالعه كرد. او علاقه خاصی به باستان شناسی و فرهنگ های بومی و پیشرفته ترین نظریات مربوط به علوم اجتماعی داشت. دانسته های چه از واقعیت های قاره آمریكا، رهنمون او در فهم و تعمیق مطالعات ماركسیستی اش شد.  
چه گوارا اهل آرژانتین بود و در اواسط دههوه ۱۹۵۰ در مكزیك به جنبش ۲۶جولای كه توسط فیدل كاسترو رهبری می شد، به عنوان كادر ارتش شورشی پیوست. به هنگام پیروزی قیام علیه دیكتاتوری «باتیستا» دست نشانده آمریكا در كوبا در سال ۱۹۵۹، چه سی ساله بود و پس از پیروزی در همان سال وزیر صنایع، رئیس بانك ملی كوبا و مسئول انستیتوی ملی برای اصلاحات ارضی شد.  
در آوریل ۱۹۶۵، چه گوارا كوبا را برای كمك به ایجاد رهبری مبارزات انقلابی در كشورهای دیگر ترك كرد. برای بیش از ۶ ماه در كنگو (زئیر) طرفداران نخست وزیر مقتول، پاتریس لومومبا، در مبارزه علیه رژیم ارتجاعی دست نشانده امپریالیسم آمریكا و بلژیك را كمك رساند و در سال ۱۹۶۶به بولیوی رفت.  
در آنجا او یك شاخه چریكی را كه سعی داشت مبارزه انقلابی علیه دیكتاتوری نظامی را سازماندهی كند، رهبری كرد، مبارزه ای كه در حال رشد و جهت گیری اعتلای انقلابی در آرژانتین، شیلی و اروگوئه بود. در اكتبر ۱۹۶۷، او توسط نیروهای نظامی بولیوی كه دولت آمریكا سازماندهی كرده بود، زخمی و دستگیر شد و سپس به قتل رسید. چه گوارا پس از مرگ به اسطوره ای جهانی بدل شد. 
● تشکیل ویتنام  
۶۱ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۴۶ میلادی ، دولت ویتنام تشکیل شد و استقلال خود را از فرانسه اعلام کرد .  
ویتنام در منطقه استوایی جنوب شرقی آسیا ، در مشرق شبه جزیره هند و چین و در ساحل دریای چین و خلیج تونکن واقع شده است .  
نژاد مردم آن زرد و زبان رایج میان آنان آنامی است . اکثریت مردم این کشور از آیین بودا پیروی می کنند . حکومت این کشور سوسیالیستی است که در دوم ژوییه سال ۱۹۷۶ میلادی با اتحاد دو ویتنام پس از ۳۲ سال جنگ و مبارزه عملی شد .  
ویتنام ابتدا مستعمره فرانسه بود که چنانکه ذکرآن رفت ، از فرانسه مستقل شد و در سال ۱۹۷۷ میلادی به عضویت سازمان ملل متحد در آمد . پایتخت آن شهر هانوی نام دارد .  
● عملیات قدس۱ 
۲۲ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۳۶۴ ه.ش ، عملیات قدس یك با رمز یا محمد رسول الله(ص) در ساعت ۲۱:۰۵ آغاز شد . 
این عملیات در منطقه ای هورالهویزه و و شرق رودخانه دجله با هدف انهدام نیروهای دشمن صورت گرفت. در این عملیات که توسط دلاور مردان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی انجام شد ، چندین پاسگاه و منطقه جنگی، یك هواپیما و ۱ بالگرد و ۱۵ قایق و ۱۲ پاسگاه سیار منهدم شد و تلفاتی به میزان صدها نفر به دشمن وارد آمد . 
● در گذشت خورخه لوئیس بورخِس  
۲۱ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۸۶ میلادی ، خورخه لوئیس بورخِس نویسنده ادبیات آمریكای لاتین ، در گذشت.  
او متولد آرژانتین بود و دوران نوجوانی را با مطالعه آثار نویسندگانی چون ادگارآلن پو، چارلزدیكنز وسروانتس سپری كرد. خواهرش‌ نورا كه‌ دو سال‌ از او جوانتر بود تنها دوست‌ واقعی‌ زمان‌ بچگی‌ اش‌ بود . بورخس‌ جوان‌ گاهی‌ به‌ باغ‌ وحش‌ می‌رفت‌ و ساعت‌ های‌ متوالی‌ به‌ حیوانات‌ خیره‌ می‌ شد حیوان‌ مورد علاقه‌ ی‌ خاص‌ او ببر بود همچنان‌ كه‌ بعداً خود به‌ این‌ مسئله‌ اشاره‌ می‌ كند:  
“من‌ جلوی‌ قفس‌ ببر مدت‌ زیادی‌ می‌ایستادم‌ و به‌ جلو و عقب‌ رفتن‌ او می‌نگریستم. به‌ زیبایی‌ طبیعی‌ او علاقه‌ داشتم‌ و زل‌ می‌ زدم‌ به‌ خطوط‌ راه‌ راه‌ سیاه‌ و طلایی‌ اش‌ و حالا كه‌ نابینا هستم‌ تنها یك‌ رنگ‌ برای‌ من‌ باقی‌ مانده‌ است‌ و آن‌ دقیقاً رنگ‌ ببر است‌ . زرد! ”  
او چندین‌ مجله‌ ادبی‌ را با موفقیت‌ پایه‌ گذاری‌ كرد. در ۱۹۲۷ چشم هایش‌ را عمل‌ آب‌ مروارید كرد. اما این‌ دوا و درمان‌ سودی‌ نبخشید و او در پایان‌ زندگی‌ اش‌ كاملاً به‌ دنیای‌ تاریكی‌ فرو رفت. در ۱۹۵۶ پروفسور ادبیات‌ انگلیسی‌ و آمریكایی‌ در دانشگاه‌ بوینوس‌ آیرس‌ شد موقعیتی‌ كه‌ آن‌ را برای‌ دوازده‌ سال‌ حفظ‌ كرد و بعد جایزه‌ ی‌ ملی‌ ادبیات‌ را از آن‌ خود كرد. چندی‌ بعد به‌ كمك‌ محصلین‌ و مادرش‌ شروع‌ به‌ ترجمه‌ ی‌ متون‌ كلاسیك‌ انگلیسی‌ به‌ زبان‌ اسپانیولی‌ كرد اما به‌ زودی‌ به‌ سوی‌ سرودن‌ شعر برگشت‌ قالبی‌ كه‌ حالا او راحت‌ تر می‌ توانست‌ با آن‌ سرش‌ را در كاغذ فرو ببرد. در ۱۹۷۳ از مدیریت‌ كتابخانه‌ ی‌ ملی‌ استعفا داد و تصمیم‌ گرفت‌ سال‌ های‌ بعدی‌ عمرش‌ را به‌ مسافرت‌ و سخنرانی‌ بگذراند. بورخس‌ چندین‌ جلد كتاب‌ شعر و داستان، داستان‌ كوتاه‌ و مقاله…. از خود به‌ یادگار گذاشت‌ او هرگز جایزه‌ ی‌ نوبل‌ ادبیات‌ را نبرد و سرانجام‌ بر اثر سرطان‌ كبد در ژنو درگذشت.  
● صعود حضرت موسی کلیم الله به کوه سینا 
صعود حضرت موسی کلیم الله به کوه سینا (طور )برای دریافت اولین لوح فرمان الهی درباور کلیمیان در این روز اتفاق افتاده است .  
موسی ، پیغمبر بنی اسرائیل که در زمان فرعون به دنیا آمد و مادرش تا سه ماه او را مخفیانه نگه داشت و بعد ، از ترس فرعون وی را در زنبیلی قیر اندود گذاشت و در میان نیزار رود نیل رها ساخت . دختر فرعون موسی را برداشت و بزرگ کرد. موسی در سن چهل سالگی به رسالت از طرف خداوند برگزیده شد و مدت چهل شبانه روز در کوه سینا به راز و نیاز با خداوند مشغول بود و از این نظر او را کلیم الله لقب داده اند . عمر موسی را صد و بیست سال نوشته اند .  
 
منابع : 
۱- مهر 
۲- صداوسیما 
۳- روزنامک 
۴- راهیان نور 
۵- سایت سارا شعر 
۶- ویکی پدیا 
۷- persianbook 
۸- خبرنگاران صلح 
۹- سایت کتابخانه ایران  
۱۰- سایت فلسفه تاریخ 
۱۱- روزنامه اعتماد 
۱۲- ایرانگار 
۱۳- سایت مشاهیر و نام آوران
منبع : تبیان


مقاله برگی از تاریخ (۲۴ خرداد) (۱)

مقاله برگی از تاریخ (۲۴ خرداد) (۱)

برگی از تاریخ (۲۴ خرداد) (۱)

امروز بیست و چهارم خرداد ماه ۱۳۸۶ هجری شمسی ، برابر است با ۲۸ جمادی الاول ۱۴۲۸قمری و ۱۴ژوئن ۲۰۰۷ میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، به وقوع پیوسته از این قرارند: 
● انتشار فلسفه حق، توسط هگل  
۱۸۶ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۸۲۱ میلادی ، فلسفه حق، تألیف هگل در شهر برلن انتشار یافت. هگل فیلسوف و مورخ آلمانی درنیمه اول قرن ۱۹، و از پایه گذاران «فلسفه تاریخ» است .  
فردریش هگل در سال ۱۷۷۰ در اشتوتگارت آلمان متولد شد. دوران کودکی وی مصادف با شروع چرخش ها و تغییرات اساسی در وضعیت سیاسی اروپا بود.  
اما ۶۱ سال بعد هنگامی که هگل چشم از جهان فرو بست، این فیلسوف بزرگ تحولات و تجربیات بزرگی را از نزدیک از سر گذرانده بود.  
برخی از این تحولات مهم عبارت از اینها بودند: 
▪ انقلاب فرانسه،  
▪ اشغال آلمان از سوی ناپلئون 
▪ بازگشت آلمان به دوران سابق و احیا نظم اشرافی در این کشور تحت رهبری پروس .  
هگل تا سال ۱۸۱۶ در موضع مخالف دولت پروس بود، ولی سپس با نوشتن مقاله ای تحت عنوان « دولت پروس به ویژه بر مبانی عقلایی قرار دارد» تغییر نظر داد. 
هگل هنگامی که فقط ۱۸ سال داشت دوره سه ساله الهیات در شهر توبینگن آلمان را شروع کرد و سپس دوره دو ساله فلسفه را به اتمام رساند. 
آموزه های او پیروان زیادی در سراسر دانشگاه های آلمان پیدا کرد. هگل توانست برداشت های مختلف فلسفی و گرایش های فکری گوناگون را زیر نفوذ فکری خود متحد کند و پس از مرگ نیز به حیات فکری فعال خود ادامه داد. زیرا شاگردان و پیروان متعدد او نقش مهمی در انتشار و تدوین آثار او بازی کردند. آثار هگل و تاویل او از تاریخ تاثیری عظیم بر اشکال تفکر و معرفت از مارکسیسم گرفته تا محافظه کاری به جا گذاشت .  
هگل اندیشمندی چند سو نگر و پرکار بود. اما یکی از مهمترین ویژگی های هگل نه در آثار فلسفی بلکه در روش و متد فکری اوست. زیرا او درک و فهم تاریخ را موضوع کاوش اصلی خود قرار داده بود و بدین منظور روش کار و مطالعه او برای درک تاریخ اهمیتی بسیار بیشتر از آموزه های فلسفی او دارد. هگل معتقد است که: «دانش و عقل فرازمانه وجود ندارد و تنها نقطه ثابت فلسفه، خود تاریخ است».  
پیروان و شاگردان هگل را معمولا به دو دسته تقسیم می کنند. گروه اول موسوم به «هگلیان پیر» یا «هگلیان راست» اند که در میان آنها کسانی همچون هنریش، گابلر و گوشل قرار دارند و تفسیری محافظه کارانه از هگل ارایه می کنند.  
وجه مشخصه هگلیان راست این است که با برداشت هگل درباره ضرورت ایجاد یک دولت ملی با ثبات و مقتدر برای انجام اصلاحات اجتماعی همسو بودند و همچنین با قرائت او از حکومت پروس همچون یک دولت عقلایی و یک جامعه درست توافق داشتند.  

گروه دوم موسوم به «هگلیان جوان» یا «هگلیان چپ» اند که در میان آنها علاوه بر مارکس که خود را شاگرد هگل نامید، می توان از کسانی چون داوید اشترائوس، لودویگ فویر باخ، برادران باوئر و آرنولدروگه نام برد. 
به هر حال عده زیادی از نام آور ترین اندیشه ورزان قرن نوزدهم و بیستم به مباحث هگل و به ویژه تاویل او از روند تکامل توجه کرده اند. هگلیان چپ برداشت های هگل از روند تاریخ و نیز انتقادات فرهنگی و اجتماعی و شیوه اندیشه او را پی گرفتند. سرانجام هگل در سن ۶۱ سالگی براثر بیماری سل درگذشت. 
● پیاده شدن نیروهای فرانسوی درسواحل الجزایر به منظور تصرف این کشور  
۱۷۷ سال پیش در چنین روزی درسال ۱۸۳۰ میلادی ، نیروهای متجاوز فرانسوی به منظور تصرف الجزایر در سواحل این كشور پیاده شدند.  
این اقدام فرانسوی ها با مبارزات مسلحانه مردم الجزایر روبرو شد. مردم این كشور در سال ۱۹۵۴ میلادی با شدت و هماهنگی بیشتربه مبارزه ادامه دادند، از این رو در همین سال ژنرال دوگل به ناچاربه الجزایرحق خود مختاری داخلی داد.  
كشور الجزایر سرانجام در سال ۱۹۶۲ میلادی به استقلال كامل دست یافت. 
● تولد آندری مارکوف ، ریاضیدان مشهور روس  
۱۵۱ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۸۵۶ میلادی ، آندری مارکوف ریاضیدان مشهور روس به دنیا آمد . 
مارکوف٬ فارغ التحصیل دانشگاه سنت پترزبورگ در سال ۱۸۷۸ بود. وی در سال ۱۸۸۶ مدرک پروفسوری خود را دریافت کرد. کارهای زود هنگام مارکوف در تئوری اعداد٬ آنالیز٬ حدود انتگرال ها٬ همگرایی سری ها٬ دنباله کسرها و … بسیار اساسی بود.  
بعد از سال ۱۹۰۰ ٬ مارکوف تحت تأثیر استاد خود چبیشف٬ از روش دنباله های کسرها در تئوری احتمالات استفاده کرد.  
وی هم چنین در مورد رشته های متغیرهای وابسته متقابل٬ مطالعاتی انجام داد. او قضیه حد مرکزی را با در نظر گرفتن فرض های کامل آن٬ اثبات کرد.  
در زنجیرهای مارکوف٬ متغیر بعدی توسط متغیر کنونی مشخص می شود ولی از راهی که تا کنون طی شده است مستقل است.  
مارکوف به شاعری هم علاقه مند بود و پیرامون ساختار شعری مطالعاتی انجام داد. او پسری به اسم خودش داشت که در ۹ سپتامبر ۱۹۰۳به دنیا آمد و راه پدرش را ادامه داد.  
● زادروز دكتر آلزایمر 
۱۴۳ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۸۶۴ میلادی ، دكتر آلزایمر در آلمان به دنیا آمد . وی یك روانپزشك و آسیب شناس بود كه ضمن بررسی روی بیماری های مغز و سلسله اعصاب به ویژه انواع بیماری های مربوط به نقصان حافظه متوجه شد كه شدیدترین نوع این بیماری بر اثر از میان رفتن سلول های مغز در بخشی كه مربوط به حافظه است روی می دهد كه یك بیماری مزمن در حال پیشرفت است و از آنجا كه سلول های مرده مغز نمی توانند جانشین به دست آورند تنها راه این است كه مرگ آنها را كند كرد و به تاخیر انداخت. از آن زمان این بیماری (نسیان ـ فراموشی) به نام او به «آلزایمر» معروف شده است. با گذشت یكصد سال از زمانی كه نخستین بار بیماری آلزایمر شناخته شد، دانشمندان همچنان درگیر یافتن راهی برای درمان این بیماری هستند . قواعد اصلی درمان همچنان مشابه سابق است : حمایت و دلسوزی ! 
● زادروز دكتر لاندستاینر 
۱۳۹ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۸۶۸ میلادی ، دكتر كارل لاندستاینر در اتریش به دنیا آمد . با اینکه پدر کارل روزنامه نگار بود، اما او در دانشگاه وین پزشكی خواند و استاد «ایمیونولوژی» شد. اولین تالیفش درباره خون بود كه ثابت كرد مواد موجود در خون به تغدیه فرد مربوط است و اگر خون جاندار دیگر و حتی خون انسانی كه از گروه دیگر باشد (جز گروه «O» ) به یك فرد تزریق شود دچار شوك و بعداً یرقان و … خواهد شد و تنها خون هم گروه قابل انتقال است.  
وی در زمینه آنتی ژن ها و انتی بادی ها و طبیعت آنها و مكانیسم دفاع طبیعی بدن و راه های تقویت آن تحقیقات متعدد به عمل آورد و به خاطر این تلاش خود برنده جایزه نوبل در پزشكی شد.  
● جنبش «مشت زنان» چینی و حمله به تاسیسات خارجیان در پكن  
۱۰۷ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۰۰ میلادی ، بپاخیزی چینیان معروف به جنبش «مشت زنان» بر ضد سلطه خارجیان بر وطنشان و نیز فعالیت میسیون های مسیحی آغاز شد و جهان آن روز را به لرزه در آورد.  
افراد جنبش كه از مداخله خودسرانه قدرت های وقت در امور وطنشان و قطعه ــ قطعه كردن چین به ستوه آمده بودند از این روز در پكن حمله به سفارتخانه های این دولت ها و مراكز مبلغان مسیحی و تاسیسات خارجیان را آغاز كردند.  
نطفه این جنبش پس از شكست نظامی چین از ژاپن در سال ۱۸۹۸ بسته شده بود. مشت زنان تا رسیدن نیروهای اعزامی كشورهای قدرتمند (انگلستان، فرانسه، آلمان، ایالات متحده آمریكا و ژاپن)، به مدت دو ماه شهر پكن را در كنترل داشتند.
منبع : تبیان


مقاله هند+وانه

مقاله هند+وانه

هند+وانه

كدام یك از ما تا كنون برش های قرمز رنگ هندوانه معروف به «شتری»را نخورده است؟ این میوه سرد و تر بهترین میوه تابستان است كه بدن را شاداب می كند. 
● هند + وانه: 
همان طور كه از نام این میوه پیداست زادگاه اصلی هندوانه هندوستان است به همین خاطر وجه تسمیه آن -هندوانه- است و به معنای میوه هند معروف شده است گرچه اكنون در تمام نقاط جهان كاشته می شود.هندوانه از خانواده بزرگ كدوییان است و به روز های گرم و آفتابی بسیار نیازمند.انواع آن عبارتند از: قرقی، محبوبی، جهرمی، تركمن، شریف آباد، یوسف سفید همدان و… 
● خواص هندوانه: 
خواص این میوه بهشتی خیلی بیشتر از چیزی است كه ما تصور می كنیم. ۴۴ در صد كالری هندوانه را قند تشكیل می دهد آن هم قند طبیعی كه دیگر دشمن ما نیست! بلكه ماده غذایی حیاتی برای تامین سوخت انرژی به ویژه مغز است. 
ازآن جا كه این میوه مدراست به پایین آوردن فشار خون كمك می كند و به خاطر خنك بودنش برای افراد گرم مزاج بسیار خوب است. طب قدیم می گوید: برای رفع خارش بدن هندوانه را با تمر هندی بخورید.برای بر طرف كردن تب و گرمای بدن هندوانه را با شیرخشت میل نمایید و برای بیشتر خنك كردن بدن در روزهای گرم تابستان هندوانه را با شكر نوش جان كنید! مطالعات جدید نشان می دهد كه نباید از خوردن پوست سفید داخل هندوانه نیز غافل بود زیرا برای زخم گلو و دهان موثر است. 
هندوانه تشنگی را برطرف و ادرار و عرق را زیاد و به همین دلیل تا حد زیادی خون را پاك می كند. از توصیه های طب قدیم است كه می گوید از خوردن مربای پوست سفید هندوانه غفلت نكنید زیرا سرفه را درمان می كند به شرط آن كه مربا را با عسل و شكر توامان طبخ كنید. چرا هندوانه قرمز است؟ 
این میوه چاره ای جز قرمز بودن ندارد چون حاوی مواد شیمیایی طبیعی به شكل رنگدانه های قرمز رنگ مانند گوجه فرنگی است.با خوردن هندوانه قرمز رنگ بدن ما لیكوپن را از دیواره سلولی میوه دریافت می كند. مطالعات نشان می دهد یك فنجان ونیم هندوانه حاوی ۹تا۱۳میلی گرم لیكوپن است و به طور متوسط لیكوپن موجود در این میوه ۴۰ در صد بیشتر از لیكوپن موجود در گوجه فرنگی است. 
 
نیوشا قره گوزلو
منبع : روزنامه جوان


مقاله هیدروکسیدکلسیم و روغن کنجد بهبودی سوختگی عمیق را تسریع می‌کند

مقاله هیدروکسیدکلسیم و روغن کنجد بهبودی سوختگی عمیق را تسریع می‌کند

هیدروکسیدکلسیم و روغن کنجد بهبودی سوختگی عمیق را تسریع می‌کند

بر اساس نتایج یک پژوهش علمی استفاده از ترکیب هیدروکسید کلسیم و روغن کنجد (کنهاید) در سوختگی‌های عمیق درجه ۳ موجب تسریع در روند بهبود آن می‌شود. این پژوهش درحوزه معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اراک ، این پژوهش بر روی چهار گروه ده تایی موش با ایجاد  
سوختگی عمیق در پهلوها انجام شده است. در موشهای مورد مطالعه ‌این تحقیق پس از بیهوشی از دو ناحیه پهلو به وسیله آب‌ جوش سوختگی عمیق با قطر چهار سانتیمتر ایجاد شد که پس از‪ ۲۴ ساعت مراحل درمانی با گزینه‌های مورد تاکید پژوهش روی آنها آغاز شد. درمان سوختگی ایجاد شده روی یک گروه از این موشها با پماد “فیبرینولایزین” به عنوان شاهد و گروه دیگر پانسمان زخم بدون هیچ گونه مواد و پس از شستشو با سرم فیزیولوژیک و دو گروه دیگر با استفاده از ترکیب هیدروکسید کلسیم و روغن کنجد ۲/۵ و‪۵ درصد (پماد کنهاید) انجام شد.  
بر اساس نتایج این پژوهش ، موشهایی که پس از پاک کردن جراحات و زواید زخم سوختگی با پماد کمهاید ۵ درصد روزانه پانسمان شدند در زمان کوتاهتری نسبت به سایر موشها قادر به تشکیل بافت گرانوله در زخمشان شدند. با این تحقیق ثابت شد ، روغن کنجد و هیدروکسید کلسیم‪ ۵ درصد قابل رقابت با روشهای دبریدمان غیررژیم غذایی بعد از عمل جراحی معمول در سوختگیهای درجه ۳ است.  
در این تحقیق تاکید شده که روغن کنجد حاوی اسیدهای چرب مختلف است و ضمن خاصیت آنتی اکسیدانت با توجه به ویتامینهای ‪ A-B-Eو مواد معدنی‌آهن،کلسیم ، مس و فسفر خاصیت ضد باکترایایی و ضد التهابی و ایمن بخشی دارد. هم ‌اکنون درمان و ترمیم سوختگی‌های عمیق از طریق عمل جراحی و با استفاده از ترکیب شیمیایی فیبرینولایزین انجام می‌شود.
منبع : ایران مانیا


مقاله گروهی از مواد غذایی احتمال بروز میگرن را افزایش می‌دهند

مقاله گروهی از مواد غذایی احتمال بروز میگرن را افزایش می‌دهند

گروهی از مواد غذایی احتمال بروز میگرن را افزایش می‌دهند

متخصصان معتقدندمواد غذایی تحریک کننده در افراد مستعد به میگرن می‌تواند احتمال بروز سردردهای میگرنی را افزایش دهد.غذاهای حاوی ترکیبات آمین همچون پنیر مانده، کلم، مخمرها، انواع آجیل و ماهی شور با ایجاد التهاب عروق مغزی باعث ایجاد سردرد در افراد مستعد می‌شود.  
سوسیس و کالباس به دلیل مواد افزودنی (نیترات) نیز از جمله مواد غذایی تحریک کننده است، این محصولات و همچنین مواد غذایی کنسرو شده ضمن داشتن مواد نگهدارنده مضر حاوی ترکیبات آمینی از نوع گلوتامات هستند؛ بنابراین توصیه می‌شود افراد به ویژه کسانی که مستعد سردردهای میگرنی هستند در مصرف این نوع مواد غذایی دقت کنند.  
استفاده از مواد غذایی تثبیت کننده قند خون را در کاهش سردردهای میگرنی مؤثر دانست مصرف میوه‌هایی همچون سیب، گلابی، مواد غذایی سبوسدار و حاوی فیبر مانند گندم و جو سبوسدار و مواد غذایی حاوی ویتامین B۲ ( جگر و … ) می‌تواند دفعات سردردهای میگرنی را به میزان دو سوم کم کند. لازم به ذکر است ۱۰ درصد جمعیت جهان به میگرن مبتلا هستند که اغلب ۱۰ تا ۳۰ سال دارند.
منبع : مطالب ارسال شده


مقاله نشانه‌های اعتیاد را شناسایی کنیم

مقاله نشانه‌های اعتیاد را شناسایی کنیم

نشانه‌های اعتیاد را شناسایی کنیم

تشخیص به هنگام نشانه های خطر آفرین مصرف مواد در بین نوجوانان یكی از مهم ترین شاخص های كمك رسانی و همچنین ارزیابی شرایط خود و یا فرزندانمان است.  
به خاطر داشته باشیم به محض مشاهده علایم زیر بدون ارزیابی غلط از توانمندی خود و یا احساس غرور بی جا مبنی بر این كه: «من هرگز معتاد نمی شوم» یا «فرزند من معتاد نیست» ضروری است نسبت به دریافت كمك از سوی مشاوران و افراد متخصص به طور جدی حساس شد. 
● به این نشانه ها دقت كنید: 
▪ در سطح شخصیت:  
نسبت به محیط بی اعتناست و از نظر كلامی و جسمانی، رفتاری توهین آمیز دارد. خشم فوق العاده، نوسانات زیاد در خلق و رفتارهای همراه با سوءظن و گمگشتگی دارد. 
ـ مرموز است و زیاد دروغ می گوید و كمتر از حد معمول بیرون می رود. وسایل باارزش خود را گم می كند یا دست به سرقت می زند.  
ـ گاه پول زیادی دارد و یا همواره درباره پول می پرسد. از خانواده و فعالیت های خانوادگی كناره گیری می كند و ظاهری افسرده دارد. 
▪ تظاهر جسمانی مواد مخدر یا روان گردان:  
فقدان مراقبت از نظر بهداشت و آراستگی، بی خوابی و یا برعكس خواب زیاد، كاهش وزن شدید و یا اضافه وزن به یكباره، فقدان اشتها، فوق العاده بیش فعال یا بیش از حد كم انرژی. 
▪ عملكرد مدرسه ای در نتیجه مصرف مواد: 
رها كردن دوستان قدیمی و فعالیت ها، افت و خیز زیاد در عملكرد مدرسه ای، عدم علاقه به كارهای مدرسه و كسب نمرات پایین، خوابیدن و یا چرند زدن در كلاس درس، از دست دادن تمركز و مشكل در یادآوری مطالب، ترس از رویارویی معلمان با والدین، مبالغه كردن هنگام رو دررو شدن با معلمان. 
● نشانه های مصرف مواد در كودكان و نوجوانان و دانش آموزان به طور كلی: 
▪ دیر آمدن به مدرسه، مدرسه گریزی و كاهش نمرات 
▪ از دست دادن انگیزش، انرژی و خودانضباطی و علاقه برای انجام فعالیت ها 
▪ فراموشی كوتاه یا بلندمدت، دامنه توجه كوتاه و دشواری در تمركز 
▪ ظاهری ناسالم و چشم های قرمز، ترشرویی، فقدان هرگونه نگرش یا رفتار توام با همدردی 
▪ عصبانیت، خصم و تحریك پذیری پرخاشگرانه 
▪ تغییرات در لباس یا آرایش 
▪ ناسازگاری با قانون در خارج یا داخل مدرسه 
▪ استفاده از خوشبوكننده ها در اتاق، رایحه های عجیب و غریب، وجود ته سیگار و یا برگ گیاهان در زیرسیگاری یا جیب های لباس 
▪ علاقه افراطی به گروه راك و یا شكل های مرتبط به قرص و یا دارو و اشعار با چنین دستمایه هایی 
▪ پیپ، جعبه های كوچك با محفظه های خاص، كیسه ای متورم یا كاغذی لوله شده یا سایر موارد غیرمعمول 
 
مركز ترك اعتیاد آتیه
منبع : روزنامه جوان


مقاله بویی (buoy ) چیست ؟

مقاله بویی (buoy ) چیست ؟

بویی (buoy ) چیست ؟

از آنجا كه فرایندهای هواشناسی به صورت جهانی عمل می كنند لذا نیاز است كه اطلاعات دیده بانی از سرتاسر جهان، از جمله مناطق دور افتاده و خالی از سكنه نیز تهیه شود. بدین منظور سكوهای دیده بانی ‌ شناور به نام بویی (Buoy) ساخته شده است كه در نقاط مختلف اقیانوسها مستقر بوده و از طریق ادوات نصب شده بر روی آنها اطلاعات جوی اندازه گیری می شود. این اطلاعات برروی نوار، ضبط و از طریق شبكه‌های كامپیوتری در اختیار پژوهشگران قرار می گیرد .  
انواع دیگری از بویی‌ها، در مناطق قطب شمال و جنوب كار گذاشته شده است كه مهمترین منبع كسب اطلاعات جوی به منظور شناخت نحوه تغییرات اقلیمی و وضعیت هوا در این مناطق دور افتاده است.  
بویی های مذكور در آب و هوای نامساعد قطبی قادرند بیش از ۱۵ ماه كار نموده و حتی توفانهای شدید، بوران‌های برف، خرس های قطبی و دمای كمتر از ۴۵- درجه سانتی گراد هم نتوانسته است مانع از كار و مخابره به موقع اطلاعات آنها شود. به كارگیری بویی ها به منظور دیده بانی‌های روزانه جوی اهمیت فراوان دارد. این بویی ها می توانند اطلاعات مربوط به دما، رطوبت ، فشار و حركت قطعات یخ را كه خود بر روی آنها نصب شده اند به ایستگاه ماهواره‌ای مخابره كند .
منبع : آسمان ابری


مقاله گذاشتن یخ و لیمو روی زبان سکسکه را درمان می‌کند

مقاله گذاشتن یخ و لیمو روی زبان سکسکه را درمان می‌کند

گذاشتن یخ و لیمو روی زبان سکسکه را درمان می‌کند

سكسكه یك انقباض غیر ارادی در عضله دیافراگم و عضلات تنفسی بین دنده‌ای است. اغلب اوقات سكسكه ۴۸ ساعت بیشتر به طول نمی‌انجامد ولی در فرم مداوم، فرد بیش از ۲ روز و كمتر از ۱ ماه مبتلاست و در موارد بیش از ۲ ماه فرد نیاز به مراجعه به بیمارستان دارد.  
‌افرادی كه در شب پرخوری می‌كنند و یا از نوشابه‌های گازدار استفاده می‌كنند و بلع هوا حین صحبت دارند غالبا دچار سكسكه می‌شوند.  
تغییر ناگهانی درجه حرارت معده كه متعاقب خوردن آب سرد و یا چای داغ و یا كشیدن سیگار حاصل می‌شود از علل دیگر سكسكه است. تحریك عصب واگ یا فرنیك توسط توده‌ای در كبد و یا آب كه به دیافراگم فشار می‌آورد به صورت سكسكه تظاهر می‌كند. به گفته وی، در ضایعات مغزی، ضربه و تومورهای مغزی و یا بدنبال بی‌هوشی‌ها نیز امكان بروز سكسكه وجود دارد.  
عموما سكسكه با این علت، خود به خود بهبود یافته و غالبا در افراد مضطرب و دارای استرس بالا و یا متعاقب خبر خوشایند و غم‌انگیز تظاهر می‌كند و در برخی مواقع مصرف دارو و سموم نیز علت سكسكه است. در بیماری كه آیروفاژی علت سكسكه است باید از صحبت حین صرف غذا پرهیز كند غذا را به خوبی جویده و با استرس و اضطراب صرف نكند. درمان سكسكه با علت رفلاكس، مصرف حجم كم غذا و پرهیز از خوابیدن پس از خوردن غذاست. غذای پرچرب، نوشابه‌های گازدار، پیاز خام، مركبات و حتی استعمال سیگار سبب تشدید رفلاكس معده می‌شود.  
سر دسته داروهای مؤثر در درمان سكسكه «كلروپرومازین» است ولی «لارگاكسیتل»، «هالوپریدول» نیز به عنوان شل كننده عضلات استفاده می‌شود و داروی بكلوفن داروی بسیار مؤثر برای درمان سكسه‌های شدید است و در صورت عدم موثر بودن درمان دارویی متخصصان بی‌هوشی عصب فرنیك را بلوكه می‌كنند. دیگر اقدامات مؤثر در درمان سكسكه را نفس كشیدن در كیسه، گذاشتن یك تكه یخ روی زبان، كشش زبان، گذاشتن لیمو روی زبان و یا ایجاد حالت شوق زیاد و ترساندن دانست.
منبع : ایران مانیا





تمامی حقوق و مطالب سایت برای تک بوک محفوظ است و هرگونه کپی برداری بدون ذکر منبع ممنوع می باشد.


فید نقشه سایت

تمامی حقوق برای سایت تک بوک محفوظ میباشد